ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015

Γ. Δραγασάκης στην ΕΡΤ: Είδος "τιμωρητικής πολιτικής" η νέα συμφωνία


“Δεν υπάρχει καλό Μνημόνιο” και “ασφαλώς υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στα όσα υπογράφει σήμερα με τους δανειστές” παραδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, επισημαίνοντας ότι η τακτική της απειλής με έξοδο από το ευρώ, ήταν λανθασμένη, αφού «δεν τρόμαξε τους Ευρωπαίους όπως νομίζαμε». Πρόσθεσε ότι η εκλογολογία δεν βοηθά.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο Γ. Δραγασάκης χαρακτήρισε τη νέα συμφωνία ένα είδος “τιμωρητικής πολιτικής”, αλλά διέκρινε τη δυνατότητα να αμβλυνθούν ορισμένα δύσκολα σημεία, μέσω αντισταθμιστικών προγραμμάτων που οικοδομούνται ήδη σε συνεργασία με τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε κάθε όμως περίπτωση, προϋπόθεση για την επιτυχία του νέου προγράμματος είναι οπωσδήποτε η ρύθμιση του χρέους – η επεξεργασία του ώστε να καταστεί εξυπηρετίσιμο κάθε χρόνο - αν όχι και η απομείωσή του, όπως η κυβέρνηση προτείνει, αν και “δεν θέλει να πολώσει τη συζήτηση”.

Σχετικά με ορισμένες αντιδράσεις που εκφράζουν κυρίως γερμανικοί κύκλοι ο κ. Δραγασάκης επικαλέσθηκε τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος ανέφερε πως ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε εκφράζει προσωπικές απόψεις. Εμείς κινούμαστε στη βάση της συμφωνίας με τους εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής, προχωράμε θετικά και κάθε απόκλιση από αυτή τη συμφωνία θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, είπε ο κ. Δραγασάκης.

Στη συνέντευξή του, υπερασπίστηκε τους αρχικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ και τις προτάσεις με τις οποίες ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους το Φεβρουάριο, για τις οποίες και προέβλεψε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα δικαιωθεί ιστορικά.

Η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, δεν δικαιώνει τις προσδοκίες αυτές, τόσο λόγω της έλλειψης επαρκούς συμπαράστασης που συνάντησε κατά τη διαπραγμάτευση, όσο και αδυναμιών στη στρατηγική του ίδιου του κόμματος: “Πιστεύαμε πως αν απειλούσαμε με έξοδο, οι Ευρωπαίοι θα τρόμαζαν. Αποδείχθηκε λάθος εκτίμηση. Πριν από 3 χρόνια μπορεί αυτό να ίσχυε, αλλά στο μεταξύ κι εκείνοι πήραν τα μέτρα τους. Προς έκπληξή μας ο κ. Σόιμπλε, πρότεινε αν θέλαμε να βγούμε από το ευρώ, να μας βοηθήσει κιόλας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης. 

“Ο πρωθυπουργός είχε πει πως δεν θέλαμε το ΔΝΤ, αλλά στο θέμα αυτό δεν είχαμε κανένα σύμμαχο” σημείωσε. Άλλο σημείο κυβερνητικής αδυναμίας, αποδείχθηκε η άγνοια των όρων διεξαγωγής της διαπραγμάτευσης, η οποία δεν γινόταν ελεύθερα, αλλά μέσω ενός ολόκληρου συστήματος “με κανόνες και επιτελεία”.

Η κυβέρνηση βελτιώθηκε στον τομέα αυτό, αλλά μετά από την πάροδο χρόνου. Τρίτη παράμετρος που όρισε την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, υπήρξε η συγκινητική αφενός, στάση της κοινωνίας, αλλά και η εξαγωγή κεφαλαίων στο εξωτερικό από τους πλούσιους.

“Όταν βγαίνει 1 δισ. κάθε μέρα απ' τις τράπεζες και λες στον Ντράγκι δώσε μου ELA, είσαι ευάλωττος. Πολλές επιχειρήσεις είχαν τα ταμεία τους στο εξωτερικό. Φανταστείτε μια οικονομία όπως της Γερμανίας, με επιχειρήσεις που τη ρευστότητά τους την έχουν στο εξωτερικό: Θα βουλιάξει η Γερμανία” ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

“Αν δεν είχαμε αυτόν τον πόλεμο και το σφίξιμο της ρευστότητας, το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης θα το υλοποιούσαμε. Το μεγαλύτερο μέρος. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όμως, δεν έγραφε πουθενά πως είμαστε υπέρ της εξόδου απ' το ευρώ, ή ότι είμαστε υπέρ της γενίκευσης της ανθρωπιστικής κρίσης”.

Στο πλαίσιο αυτό, “από τη στιγμή που υποχρεωθήκαμε σε νέο δάνειο, υπάρχει και Μνημόνιο”. Ποιες είναι οι προοπτικές της νέας συμφωνίας; Πρώτ' απ' όλα απομακρύνει το ενδεχόμενο του grexit, αν και δεν το εξαφανίζει τελείως, καθώς “υπάρχουν απόψεις για μιαν άλλη Ευρώπη, που αν επικρατήσουν δεν θα μας χωράει, ούτε εμάς, ούτε και πολλούς άλλους”.

Για αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και για πρόωρες εκλογές

“Σέβομαι την άποψη και τα διλήμματα όλων των βουλευτών και κυρίως των δικών μας. Ο βουλευτής που είπε “εκλέξτε με για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά”, έχει ένα ηθικό δίλημμα”. Η ευθύνη ωστόσο για εγχειρήματα τέτοιου είδους, είναι πάντα συλλογική: “Πέραν από τις ατομικές ευθύνες, οι βουλευτές πρέπει να τοποθετηθούν στο δίλημμα, “φεύγουμε ή μένουμε;”. Η παραίτηση της κυβέρνησης είναι μία καθαρή λύση γιατί δεν πέτυχε τους στόχους της. Ο κόσμος απ' ό,τι φαίνεται, μας θέλει. Η δεύτερη λύση είναι “μένουμε, παλεύουμε, προσπαθούμε να καταστήσουμε το μνημόνιο μέρος του προγράμματός μας, προσπαθούμε να λάβουμε παράλληλα μέτρα” δήλωσε ο Γ. Δραγασάκης

Τέλος, για το ενδεχόμενο των εκλογών, ο αντιπρόεδρος τάχθηκε υπέρ της “λαϊκής νομιμοποίησης για την πολιτική που θα εφαρμόσουμε”, καθώς “αυτό που είχαμε πει το Γενάρη δεν το υλοποιήσαμε και κάποιος μπορεί να πει πως μένουμε για τις καρέκλες”. Όμως, “η συζήτηση για τις εκλογές δεν μας βοηθά. Ο στόχος μας είναι η στοχοπροσήλωση: Να κλείσει η συμφωνία - και μετά να κάνουμε έναν συνολικό επανασχεδιασμό. Μας ενδιαφέρει η Ευρώπη, ο αγώνας ο δικός μας παραμένει για αλλαγή στην Ελλάδα, αλλαγή στην Ευρώπη” κατέληξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. (πηγή)