ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 8 Αυγούστου 2015

Ηράκλειτος: "Τον εαυτό μου ρώτησα"

Δύο τρόποι υπάρχουν ν' αναζητήσεις την Αλήθεια: ο ένας είναι να δανειστείς γνώση, ο άλλος να ψάξεις ο ίδιος. Το να δανειστείς είναι εύκολο, όμως ό,τι δανείζεσαι δεν είναι ποτέ δικό σου. Και ό,τι δεν είναι δικό σου δεν μπορεί να είναι αληθινό. Η Αλήθεια πρέπει να είναι δική σου.
Η Αλήθεια δεν μπορεί να μεταβιβαστεί. Στην ίδια την πράξη της μεταβίβασης, η Αλήθεια γίνεται ψέμα. Δεν μπορείς να δανειστείς την Αλήθεια, ούτε να την κλέψεις ούτε να την αγοράσεις - πρέπει να τη γνωρίσεις εσύ ο ίδιος.  Μόνο τότε η γνώση σου έχει νόημα. Aλλιώς είναι μασκάρεμα της άγνοιάς σου. Κοροϊδεύεις τον εαυτό σου, ενώ είσαι ολοκληρωτικά παραπλανημένος.

Η Αλήθεια είναι φαινόμενο που το βιώνει κανείς μόνος του. Δεν μπορείς να φτάσεις στην Αλήθεια δι' αντιπροσώπου. Δεν είναι κάτι εξωτερικό, είναι μια εσωτερική ανάπτυξη. Η αλήθεια πρέπει να βιωθεί. Η Αλήθεια δεν είναι πράγμα, δεν είναι αντικείμενο, είναι η υποκειμενικότητά σου.  Κι αφού η Αλήθεια είναι υποκειμενικότητα, πώς μπορείς να την πάρεις από κάποιον άλλο, έστω κι αν είναι ο Χριστός, ο Βούδας ή οι Βέδες;

Πρέπει να περάσεις ο ίδιος μέσα από την Αλήθεια, να ταξιδέψεις, να υποφέρεις. Πολλές φορές θα πέσεις, πολλές φορές θα πλανηθείς, πολλές φορές θα ξεστρατήσεις - έστι είναι. Μα δεν υπάρχει συντομότερος δρόμος. Γύρνα πίσω ξανά και ξανά· άρχισε το ψάξιμο ξανά και ξανά. Πολλές φορές το μονοπάτι χάνεται· πολλές φορές κάνεις κύκλους, επιστρέφεις στο ίδιο σημείο ξανά και ξανά! Μοιάζει να μην υπάρχει πρόοδος. Όμως συνέχισε το ψάξιμο, και μη νιώθεις απελπισμένος και αποκαρδιωμένος. Κράτα ζωντανή την ελπίδα! Αυτό είναι που χαρακτηρίζει τον αναζητητή.

Αυτός που αναζητά πιστεύει, ελπίζει, μπορεί να περιμένει, μπορεί να περιμένει ατέλειωτα. Έχει υπομονή και αδιάκοπα ψάχνει. Όχι πως κάθε βήμα οδηγεί στο σκοπό· μερικές φορές κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Αλλά ακόμα κι όταν βαδίζει κανείς στην αντίθετη κατεύθυνση, μαθαίνει· Ακόμα και η πλάνη είναι μέρος της μάθησης. Κανείς δεν μπορεί να μάθει όταν φοβάται πολύ μήπως κάνει λάθος. Όταν κανείς φοβάται πάρα πολύ ότι μπορεί να χαθεί, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να ταξιδέψει.

Να γιατί σου λέει ο νους, «Ρώτα τους φωτισμένους, αυτούς που ξέρουν - πάρε απ' αυτούς». Όμως έτσι η Αλήθεια είναι από δεύτερο χέρι· κι Αλήθεια από δεύτερο χέρι δεν υπάρχει, είναι ψέμα. Η Αλήθεια, για να 'ναι Αλήθεια, πρέπει να είναι από πρώτο χέρι, αυθεντική. Πρέπει να είναι νέα, πρέπει να τη φτάσεις - είναι πάντα παρθένα.

Ο Ηράκλειτος λέει: τον εαυτό μου ρώτησα. Λέει, « Δε λέω κάτι που άκουσα - τον εαυτό μου ρώτησα. Δεν είναι κάτι που μου δίδαξαν, είναι κάτι που ανέπτυξα μόνος μου. Είναι η υποκειμενικότητά μου - η καταδική μου εμπειρία». 
Κι όταν είναι η δική σου εμπειρία, τότε σε μεταμορφώνει.

Είπε ο Ιησούς: «Η Αλήθεια ελευθερώνει». Όμως γνώρισες πολλές "αλήθειες" και δεν σε έχουν ελευθερώσει. Αντίθετα, έχουν γίνει δεσμά, είναι αλυσίδες που σε ζώνουν. Η Αλήθεια ελευθερώνει, το ψέμα γίνεται φυλακή.

 Ο άνθρωπος που γνωρίζει τον εαυτό του ποτέ δεν ανήκει σε μια θρησκεία, σε μια αίρεση, σε μια πολιτική ιδεοληψία ή φιλοσοφική ιδεολογία. Ποτέ δεν κυριεύεται από μια θεωρία.

Η ανθρωπότητα έχει αιματοκυλιστεί ανά τους αιώνες επειδή οι άνθρωποι κυριεύονται από θρησκευτικές ή πολιτικές θεωρίες και δεν ανέχονται τους διαφορετικούς. Μιλούν για ειρήνη αλλά γεννούν τη βία. Μιλούν για αγάπη αλλά γεννούν το μίσος. Κι αυτό επειδή δεν ρώτησαν τον εαυτό τους για να γνωρίσουν την αυθεντική Αλήθεια μέσα τους, το θεϊκό τους εαυτό. 

Πηγή: Η Κρυμμένη Αρμονία του Σρι Ραζνίς