ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015

Ζωή Κωνσταντοπούλου εναντίον Αλέξη Τσίπρα

(Τα χαμηλά ντεκολτέ δεν αρμόζουν σε πρόεδρο της Βουλής, Ζωή!)

Βουλή, 14/08/2015- ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Κύριε Πρόεδρε, αν μπορώ, θα ήθελα να έχω τον χρόνο μου εξ αρχής.
Ξεκινώντας την ομιλία μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να αναφερθώ στο γεγονός ότι το εισαγόμενο – κυριολεκτικά και μεταφορικά – νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό για τους λόγους που αναφέρονται στις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ,

- στις 7 Νοεμβρίου 2012 και τις οποίες είχα την τιμή να αναπτύξω και καταθέτω στα Πρακτικά, 
-στις 14 Ιανουαρίου 2013, τις οποίες είχα την τιμή να αναπτύξω και καταθέτω στα Πρακτικά, 
-στις 30 Μαρτίου 2014 τους λόγους τους οποίους είχα την τιμή να αναπτύξω για λογαριασμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και καταθέτω στα Πρακτικά,
αλλά και για τους λόγους που αναφέρονται:
-στην ομιλία του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα στις 14 Δεκέμβρη 2010, την οποία καταθέτω στα Πρακτικά, 
-στην ομιλία του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνεδρίαση για την υιοθέτηση του δεύτερου Μνημονίου, του ν. 4046/2012, την οποία καταθέτω στα Πρακτικά, 
-στους λόγους που αναφέρονται στην ομιλία του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα στις 23 Φεβρουαρίου 2012, την οποία καταθέτω στα Πρακτικά,
-τους λόγους που αναφέρονται στην ομιλία του Πρωθυπουργού της χώρας κατά την έγκριση του Μεσοπροθέσμου, την οποία καταθέτω στα Πρακτικά, 
-κατά τη συζήτηση των επειγόντων μέτρων εφαρμογής των ν. 4046/2012, 4093/2012 και 4127/2013, την οποία καταθέτω στα Πρακτικά, 
-του ν. 4224/2013, την οποία καταθέτω στα Πρακτικά και τέλος,
-του ν. 4254/2014, την οποία καταθέτω στα Πρακτικά. 

Τα προαναφερθέντα έγγραφα έχουν ως εξής: (...)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε όχι αυτά που λέμε, αλλά αυτά που πράττουμε.

Είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος εάν δεν περνάει από το μυαλό μας να παραβιάσουμε τις πιο ιερές συνταγματικές εγγυήσεις δημοκρατίας, ελευθερίας, αξιοπρέπειας, δικαιωμάτων, κοινοβουλευτικής λειτουργίας, εθνικής ανεξαρτησίας, λαϊκής κυριαρχίας.

Είμαστε υπερασπιστές της Δημοκρατίας, του λαού, της κοινωνίας και της λαϊκής κυριαρχίας και της αρχής ότι κάθε εξουσία πηγάζει από τον λαό και ασκείται υπέρ αυτού, όπως ορίζει το Σύνταγμα, εάν την εξουσία που λάβαμε από τον λαό, την αποδίδουμε σε αυτόν και εάν τιμάμε τη λαϊκή ετυμηγορία όπως εκφράστηκε με το 37% της εμπιστοσύνης στο αντιμνημονιακό, κοινωνικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με το μεγαλειώδες 61,3% του «ΟΧΙ» στους εκβιασμούς και στα μνημόνια, στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

«Εμείς θα πρωτοτυπήσουμε» είπε ο Πρωθυπουργός και γέμισε με περηφάνια, αίσθημα ανάτασης και αξιοπρέπειας καθέναν και καθεμιά μας και φούσκωσε τα πανιά της ελπίδας για τις νέες γενιές.

Πρωτοτυπούμε εάν πράγματι μείνουμε συνεπείς μετεκλογικά με όσα λέγαμε προεκλογικά και όχι εάν, σιγά-σιγά ή απρόσμενα γρήγορα, μετατραπούμε σε απολογητές εκείνων τα οποία αντιπαλέψαμε και αντιστρατευθήκαμε με συνέπεια για χρόνια.

Δεν είναι πρωτοτυπία μια κυβέρνηση που φέρνει μνημόνια, να ισχυρίζεται ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος διάσωσης της χώρας. Το έκαναν όλοι οι προηγούμενοι.

Δεν είναι πρωτοτυπία μια κυβέρνηση που φέρνει μνημόνια, να επιδιώκει, ει δυνατόν, να μην συζητηθούν οι διατάξεις τους. Το έκαναν όλοι οι προηγούμενοι.

Δεν είναι πρωτοτυπία τα μνημόνια να έρχονται ως κείμενα εκατοντάδων σελίδων σε ένα ή δύο ή τρία άρθρα, για να μην μπορεί να γίνει ψηφοφορία επί των επιμέρους διατάξεων. Το έκαναν όλοι οι προηγούμενοι. 

Δεν είναι πρωτοτυπία οι πολυσέλιδες τροπολογίες-τέρατα της τελευταίας στιγμής, που αποτελούν αυτοτελή νομοσχέδια. Το έκαναν όλοι οι προηγούμενοι.

Δεν είναι πρωτοτυπία εκείνοι που φέρνουν τις πιο κοινωνιοκτόνες ρυθμίσεις να κατηγορούν όσους αντιστέκονται και τις αντιστρατεύονται για λαϊκισμό και έλλειψη υπευθυνότητας. Το έκαναν όλοι οι προηγούμενοι.

Δεν είναι πρωτοτυπία εκείνοι που φέρνουν μνημόνια να κατηγορούν όσους αντιστέκονται σε αυτά για πολιτική ανωριμότητα και παλιμπαιδισμό, ότι παιδιαρίζουν ή κάνουν παιδικά πράγματα.

Πόσες φορές ο κ. Σαμαράς δεν κατηγόρησε την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα ότι είναι δεκαπενταμελές και τον Πρόεδρό μας Αλέξη Τσίπρα ότι είναι πρόεδρος δεκαπενταμελούς; Αυτή η ρητορεία είναι, άλλωστε, προσφιλής και στους εξωχώριους καταστροφείς μας, όπως η κ. Λαγκάρντ, που μετά το «game over» του κ. Τουσκ είπε, «Είναι η ώρα να μιλήσουν οι ενήλικες», υπονοώντας ότι είναι ανήλικος ο Πρωθυπουργός της χώρας ή ο λαός αυτής της χώρας.

Δεν είναι, τέλος, πρωτοτυπία εκείνοι που φέρνουν μνημόνια, να προσπαθούν να χρεώσουν σε όσους αντιστέκονται, προδοσία και σύμπραξη με τον εχθρό. Πόσες φορές δεν ακούσαμε τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο να μιλούν για πέμπτη φάλαγγα, απευθυνόμενοι είτε σε εμάς ως αξιωματική αντιπολίτευση τότε είτε στο εσωτερικό του κόμματός του ο κ. Βενιζέλος;

Και, δυστυχώς, δεν πρωτοτυπήσαμε ούτε σε αυτήν την τελευταία, πιο χυδαία και καθόλου πρωτότυπη τακτική. Υιοθετήθηκε, δυστυχώς, με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο, στην αρχή δειλά και υπαινικτικά και στη συνέχεια ανερυθρίαστα, προκλητικά, με αποκορύφωμα την ευθεία πλέον στοχοποίηση όποιου Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στην υπεράσπιση των προγραμματικών μας θέσεων, των κοινών μας δεσμεύσεων, των κοινών μας αρχών και των προεκλογικών μας εξαγγελιών, δαιμονοποίηση ως συνεργάτη του Σόιμπλε ή ως ληστή τραπεζών.

Εκείνο που είναι πραγματική πρωτοτυπία σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, με κορμό τον Αριστερά, που εκλέγεται με εντολή απαλλαγής από τα μνημόνια, να παραδίδει τη λαϊκή εντολή στην τρόικα, μαζί με τα κλειδιά της χώρας και του Κοινοβουλίου, μαζί με τη δημόσια περιουσία και την εθνική κυριαρχία και την ίδια ώρα να προσπαθεί να εξαφανίσει ως εμπόδια και βαρίδια Υπουργούς, Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους, μέλη του Προεδρείου της Βουλής, Προέδρους Επιτροπών της Βουλής, που προσπαθούν να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συντρόφισσες και σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αρκεί να λέτε, «Δεν υιοθετούμε το μνημόνιο», όταν υιοθετείτε και υπερασπίζεστε και ψηφίζετε την κατάλυση και των τελευταίων εγγυήσεων κοινοβουλευτικής λειτουργίας.

Ήταν πραγματικά τρομακτικός ο τρόπος με τον οποίο αυτό έγινε τις τελευταίες μέρες. Και σας εξομολογούμαι ότι ντράπηκα όταν άκουσα τον Υπουργό κ. Μάρδα να υιοθετεί το τέχνασμα που του πρότεινε ο κ. Βενιζέλος για τη μεταβάπτιση του νομοσχεδίου αυτού, που ήταν κύρωση Συμφωνίας, σε δήθεν συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο. Τελικά δεν ψηφίζουμε μνημόνιο; Ψηφίζουμε συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο;

Δεν αρκεί να λέτε, «Δεν είναι επιλογή μας το μνημόνιο», όταν κάνετε επιλογή σας την υιοθέτηση, χωρίς συζήτηση, αντισυνταγματικών διατάξεων και μάλιστα για περικοπές συντάξεων. 

Δεν αρκεί να λέτε, «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχές, όργανα, διαδικασίες», όταν όλα αυτά παραβιάζονται και όταν γνωρίζετε ότι ήδη από χθες, χωρίς απόφαση κανενός οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερα από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, συμπράττοντας με τις μνημονιακές δυνάμεις, επιχείρησαν, θέτοντας μάλιστα ψευδώς υπογραφή πέμπτου μέλους, του κ. Μητρόπουλου, να παρακάμψουν την προερχόμενη από το ΣΥΡΙΖΑ Πρόεδρο της Βουλής, αλλά και τους πλειοψηφούντες στη Διάσκεψη συναδέλφους τους, τον Α’ Αντιπρόεδρο, την Γ’ Αντιπρόεδρο, και τους τέσσερις Προέδρους των αρμοδίων για τη συζήτηση του νομοσχεδίου αυτού Επιτροπών. 
Αν αυτό δεν είναι απόπειρα κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος, κοινοβουλευτικής εκτροπής, δεν ξέρω τι είναι! 

Δεν αρκεί να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχές, όργανα, διαδικασίες…

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ (Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Αυτό είναι προάσπιση του θεσμού του Κοινοβουλίου.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Κύριε Κακλαμάνη, δεν είστε ΣΥΡΙΖΑ. Σας παρακαλώ!

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ (Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Αυτό είναι προάσπιση του Κοινοβουλίου από εσένα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Κύριε Αντιπρόεδρε, σας παρακαλώ.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Δεν αρκεί να λέτε….

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ (Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Την ακούτε να λέει αυτά και την ανέχεστε; Και κάθεται δίπλα σας ο κ. Μπαλάφας;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Την ακούω, κύριε Αντιπρόεδρε. Ακούω και εσάς.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Δεν είστε ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Κακλαμάνη! Μην εκτίθεστε και μην εκθέτετε άλλους!

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ (Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ό,τι θέλω θα κάνω. Δεν θα μου υποδείξεις εσύ!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Κύριε Αντιπρόεδρε, σας παρακαλώ.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Δεν αρκεί να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχές, όργανα διαδικασίες, όταν χωρίς απόφαση κανενός οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ και σε πείσμα όλων των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων, εμφανίζονται Βουλευτές, Εισηγητές, Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και τοποθετούνται εκ μέρους του κόμματος με τρόπο εντελώς αντίθετο από τις συλλογικά διαμορφωμένες θέσεις μας. Και διόλου αρκεί το ότι κάτι τέτοιο το επιθυμεί η Κυβέρνηση, γιατί το Κόμμα μας, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει σαφείς θέσεις για τις σχέσεις Κόμματος - Κοινοβουλευτικής Ομάδας - Κυβέρνησης, για τις σχέσεις Κυβέρνησης - Βουλής κλπ. και για τον εγγυητικό ρόλο που παίζουν τα όργανα στον έλεγχο της εξουσίας.

Αυτές οι θέσεις αποτυπώθηκαν στην ομιλία του Προέδρου μας στις 28 Ιουνίου 2013 στα Χανιά, με επίκεντρο την ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου του Κοινοβουλίου απέναντι στην εκτελεστική εξουσία, την οποία καταθέτω στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό η Πρόεδρος της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα ομιλία, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Να διανεμηθεί, παρακαλώ.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε όχι ό,τι λέμε, αλλά ό,τι πράττουμε. Και σήμερα θέλω να πράξω αυτό που θεωρώ ότι κάνω καλύτερα, ίσως γιατί επέλεξα να κάνω και στη ζωή μου αυτό, την υπεράσπιση: 
Υπεράσπιση ανθρώπων όταν βάλλονται, αδικούνται, απειλείται η ύπαρξη, τα δικαιώματα, η αξιοπρέπεια, η ελευθερία τους, 
υπεράσπιση αρχών και αξιών όταν καταπατώνται, 
υπεράσπιση της αλήθειας όταν σπιλώνεται και παραποιείται, 
υπεράσπιση των συντρόφων μου όταν κανιβαλίζονται -του Παναγιώτη Λαφαζάνη, της Νάντιας Βαλαβάνη, του Γιάνη Βαρουφάκη, του Τάσου Κορωνάκη, του καθενός και της καθεμιάς που έχει υποστεί αυτή την ανηλεή επίθεση- 
υπεράσπιση του λαού, υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας την οποία εποφθαλμιούν και αυτή τη στιγμή έχουν βάλει στο χέρι οι αετονύχηδες της ευρωπαϊκής απολυταρχίας, 
υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου, 
υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος που και αυτό φαλκιδεύεται. 
Και ήταν ενδεικτική η παρέμβαση του πρώην Υπουργού Οικονομικών, του κ. Βαρουφάκη, σε σχέση με την κατάργηση διαδικασιών που θα επέτρεπαν την αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής.

Δεν θα υπερασπιστώ σήμερα άλλο τον Πρωθυπουργό, γιατί με έπεισε ο ίδιος ότι πρέπει να πάψω να το κάνω όταν δημόσια δήλωσε ότι είναι σουρεαλισμός - δηλαδή ενός είδους φαντασίωση, μια τρέλα, κάτι αντίστοιχο λένε κάποια δημοσιεύματα - να λέω ότι τον στηρίζω, αλλά να μην ψηφίζω όσα ο ίδιος εκβιάστηκε για να υπογράψει. 

Ταυτόχρονα είπε, ότι δεν είναι κανένα παιδάκι, έχει άλλους τρόπους για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. 
Βέβαια, ο Πρωθυπουργός δεν εκτίμησε ότι στο πρόσωπό του δεν υπερασπίστηκα μόνο τον αγαπημένο σύντροφο και φίλο και τον Αρχηγό του κόμματος στο οποίο ανήκω, αλλά και τον Πρωθυπουργό της χώρας και το πολιτικό κεφάλαιο του πρώτου Αριστερού και πιο νέου Πρωθυπουργού, ένα πολιτικό κεφάλαιο που πίστεψα και πιστεύω ότι δεν είχε το δικαίωμα ο ίδιος να εξανεμίσει, γιατί αυτό το πολιτικό κεφάλαιο αντιπροσωπεύει τις προσδοκίες και την ελπίδα ενός ολόκληρου λαού για κάτι διαφορετικό, για ελπίδα, προκοπή, συνέπεια, αξιοπρέπεια.

Με πληγώνει και με στενοχωρεί
-η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να προστεθεί τους πρωθυπουργούς των μνημονίων, 
-η επιλογή του να αφήσει να πεταχτούν στα σκυλιά οι σύντροφοί του που διαφώνησαν μαζί του, 
-η επιλογή του να μην ανέχεται να τον υπερασπίζεται η Πρόεδρος της Βουλής που ο ίδιος εμπιστεύθηκε, γνωρίζοντας ακριβώς τι λέω και τι κάνω και ότι θα πρωτοτυπούσα, κάνοντας όλα όσα και προεκλογικά είχα πει, κάτι που και εγώ διατηρούσα την πεποίθηση ότι ο ίδιος θα έπραττε, και να ανέχεται να τον υπερασπίζονται - δήθεν να τον υπερασπίζονται!- τόσο καιρό, τόσους μήνες, αλλά και με ιδιαίτερη ένταση τις τελευταίας εβδομάδες, οι εκπρόσωποι του πιο παλιού και διεφθαρμένου διαπλεκόμενου κατεστημένου, αλλά και οι νεόκοποι της επίδοξης νέας διαπλοκής από τον κ. Κουρή του παλαιού «Αυριανισμού», στον κύριο περιοντίστα των γνωστών σχέσεων, που παριστάνουν ότι υπερασπίζονται τον Πρωθυπουργό δαιμονοποιώντας, στοχοποιώντας, ψυχιατρικοποιώντας και κανιβαλίζοντας μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και εμένα ως Πρόεδρο της Βουλής.

Απέναντι σε αυτούς θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου, τη διαδρομή μου, την αξιοπρέπεια και την υπόστασή μου και ας μην το έκαναν τόσους μήνες εκείνοι που θεσμικά όφειλαν να έχουν ενεργοποιηθεί, ακόμα κι αν δεν τους είχα κατ’ επανάληψη ζητήσει επί τόσους μήνες.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ (Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ο χρόνος! 

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Κύριοι της Κυβέρνησης, δεν έχετε το δικαίωμα - και είναι η ύστατη στιγμή να αναλάβετε αυτή την ευθύνη - να φορτώσετε τη χώρα με ένα νέο δάνειο, αποδεχόμενοι την αποπληρωμή ενός παράνομου χρέους.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας την επομένη του εκβιασμού ζήτησε να του προτείνουμε εναλλακτικές όσοι πιστεύαμε ότι υπάρχουν. Έχει περάσει ένας μήνας από τότε. Είπα από τότε ευθαρσώς ότι πιστεύω πως υπάρχουν. Είπα από τότε ότι το Κοινοβούλιο δημιούργησε εναλλακτικές. Δημιούργησε την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, που, παρεμπιπτόντως, επιτελεί λογιστικό έλεγχο του χρέους, μία υποχρέωση των κρατών υπό μνημόνιο, κατά τον Κανονισμό 472, σύμφωνα με τον οποίο εισάγεται το παρόν νομοσχέδιο.

Και δεν έχω απάντηση γιατί το πόρισμα της Επιτροπής αυτής που καταλήγει σε συμπέρασμα περί παράνομου, επονείδιστου, απεχθούς και μη βιώσιμου χρέους, δεν έχει γίνει προμετωπίδα, δεν έχει γίνει σημαία της διεκδίκησης της Κυβέρνησης.

Δεν έχω απάντηση γιατί ενώ το πόρισμα και η ίδια η λειτουργία της Επιτροπής αυτής χαιρετίζεται από τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ, η Κυβέρνηση παριστάνει σαν να μην υπάρχει.

Δεν έχω απάντηση γιατί το πόρισμα αυτό, ενώ μνημονεύεται στην πρόσφατη Έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που επισημαίνει ότι δεν αντέχει άλλα μέτρα λιτότητας ο ελληνικός λαός - είναι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - δεν μνημονεύεται καν, δεν αναφέρεται.

Δεν έχω απάντηση γιατί ενώ από τις 25 Ιουνίου η Διάσκεψη των Προέδρων, μετά από αίτημα πενήντα πέντε Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να συζητηθεί στην Ολομέλεια το πόρισμα αυτό, μέχρι σήμερα δεν ζητήθηκε, δεν υποδείχθηκε από την Κυβέρνηση ημερομηνία συζήτησης. Αυτή η συζήτηση θα άνοιγε μια διεθνή νέα συζήτηση - έχουμε πάρα πολλούς συμμάχους διεθνώς - και θα αποτελούσε αυτοτελώς γεγονός κινητοποίησης δυνάμεων προς υποστήριξη της Κυβέρνησης σε μια καλύτερη λύση από αυτό το έκτρωμα. Δεν έχω απάντηση γιατί! 
Το ζήτησα και στην τελευταία μου επιστολή στον Πρωθυπουργό στις 31 Ιουλίου 2015, τότε που του απάντησα στο αίτημά του να κλείσει η Βουλή μέχρι και τις 16 Αυγούστου του 2015...

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ (Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Μέχρι πότε θα μιλάει, κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Τελειώνει, κύριε Αντιπρόεδρε.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ (Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Μέχρι τι ώρα θα μιλάει, κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Τελειώνει, κύριε Αντιπρόεδρε, παρακαλώ!

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ (Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Απάντηση είναι αυτή;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): …τότε που θα ήταν κλειστή η Βουλή. Εάν δεν είχα πειστεί από τη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα συζητείτο τίποτα στη Βουλή, θα είχα πιέσει, ώστε προχθές να συζητούσαμε αυτό το πόρισμα και όχι το τρίτο μνημόνιο.

Δεν έχω απάντηση γιατί ενώ υπάρχει πόρισμα της Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για αξίωση της χώρας μας η οποία φτάνει μέχρι και τα 340 δισεκατομμύρια ευρώ με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς – και είναι η Επιτροπή που δημιούργησε ο κ. Σταϊκούρας και όχι η Επιτροπή που δημιούργησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων –, αυτή η αξίωση δεν έχει εγγραφεί στον Προϋπολογισμό.

Δεν έχω απάντηση για ποιο λόγο το αίτημά μου να κοινοποιηθεί η επιστολή μου για παραβίαση της δημοκρατικής λειτουργίας στους ομολόγους και του Πρωθυπουργού αποκρούστηκε σιωπηρώς – έτσι αποκρούστηκε – και εγγράφως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος μου εδήλωσε αντιθεσμικώς ότι η άποψή μου περί παραβίασης της δημοκρατίας αποτελεί προσωπική μου άποψη. 

Βεβαίως, είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όχι η Πρόεδρος της Βουλής που έχει συγγράψει δύο πονήματα για τις παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας από τα μνημόνια. Όλα αυτά και πολλά άλλα, όπως η προσφυγή στα αρμόδια fora  – και του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών – αποτέλεσαν προτάσεις εναλλακτικές και δεν έχω απάντηση γιατί αποκρούστηκαν.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορεί να περιμένει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Ησυχία! Τελειώνει, τελειώνει.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Ναι, κύριε Πρόεδρε, τελειώνω. Δεν έχω απάντηση και δεν θέλω να πιστέψω ότι ο λόγος είναι μία εμμονή σε κάτι που, κατά την άποψή μου, εντελώς πρόχειρα κάποτε είχε πει ο σημερινός Υπουργός Οικονομίας, ο κ. Σταθάκης, ότι δήθεν μόνο το 5% του χρέους είναι απεχθές. Αποδεικνύεται από τα πορίσματα ότι αυτό δεν ισχύει, αλλά ότι έχουμε συνολική αξίωση διαγραφής.

Δεν θέλω να πιστέψω αυτά που άκουσα από τον ίδιο Υπουργό, ότι τελικά δεν μιλούμε για εκβιασμό, αλλά για στρατηγική απόφαση της Κυβέρνησης και για επιλογή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μιλούμε για το τρίτο μνημόνιο, γι’ αυτό που δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να ψηφίσουμε. Όποιος το ψηφίζει, ο καθένας και η καθεμιά μας γνωρίζει, για όλους τους λόγους που εξέθεσα και για όλες τις αναφορές μας, αλλά κυρίως από τη βιωματική του σχέση με τα κινήματα διεκδίκησης-προστασίας της δημόσιας περιουσίας, με τις Σκουριές, με το Ελληνικό, με τα αεροδρόμια που ξεπουλιούνται και μάλιστα αμετάκλητα, με τους Οργανισμούς Λιμένων, με κάθε ομορφιά και κάθε γωνιά της γης, με τη ΔΕΗ, με τον ΑΔΜΗΕ, γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να ψηφίσουμε αυτό το μνημόνιο.
(Θόρυβος στην Αίθουσα) 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Κύριοι, ησυχία παρακαλώ. Τελειώνει η κυρία Πρόεδρος.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με δεδομένο ότι ξημέρωσε, θα ήλπιζα να μπορούμε όλοι να πούμε ότι ήταν όλα ένας εφιάλτης, ότι ξυπνήσαμε και τίποτε από αυτά τα δραματικά και οδυνηρά που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι πραγματικό.

Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει. Αυτό, όμως, μας υποχρεώνει να αγωνιστούμε όχι για να δικαιωθεί ο εφιάλτης ή οι εφιάλτες, αλλά γι’ αυτό για το οποίο διαχρονικά αγωνιστήκαμε, για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση.
Σας ευχαριστώ. 
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)