ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2015

"Καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα πάει την Ελλάδα παραΚΑΤΩ"!

Τάδε έφη ο Νίκος Παππάς, το πρωτοπαλίκαρο του Αλέξη Τσίπρα, και, δυστυχώς γι' αυτόν, η γλώσσα λανθάνουσα λέει την αλήθεια. Παρακάτω, λοιπόν, και όχι παραπάνω θα πάει η Ελλάδα έτσι κι ο Τσίπρας σχηματίσει  αυτοδύναμη κυβέρνηση ή συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ (που μένουν εκτός κοινοβΟλευτικού νυμφώνος).

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Παππά στο "Χωνί":

Ερώτηση: Ενώ, όπως έχουμε γράψει Στο ΧΩΝΙ, έχουμε υπογράψει μία συμφωνία, η οποία είναι καλύτερη σε πολλά σημεία από τα μνημόνια των προηγούμενων, ο κόσμος στα γκάλοπ θεωρεί το ακριβώς ανάποδο. Πώς το εξηγείτε αυτό και ποιος είναι ο ρόλος των media στη διαμόρφωση της συγκεκριμένης άποψης;

Νίκος Παππάς: Η συζήτηση γύρω από τη συμφωνία δεν έχει διεξαχθεί με όρους ψυχραιμίας. Έχει διεξαχθεί με όρους κεκτημένης ταχύτητας. 
Υπάρχει μία κατηγορία κριτικής, η οποία λέει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα ήταν κακή διότι συμφωνία μέσα στην Ευρώπη δεν γίνεται. 

Υπάρχει και μία άλλη κριτική, που λέει «συμφωνία να είναι και ό,τι να 'ναι» και «γιατί δεν την υπέγραψε νωρίτερα; Γιατί δεν δέχτηκε τα μέτρα του Γιούνκερ; Γιατί, γιατί, γιατί, γιατί». 

Το εντυπωσιακό είναι ότι ακριβώς οι ίδιοι, που μας πίεζαν να δεχτούμε τρισχειρότερα μέτρα, έρχονται και διαμαρτύρονται για πτυχές στη συμφωνία, οι οποίες ομολογουμένως θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή κάποιας μερίδας πολιτών.

Τώρα, ποια είναι η στάση των media; Εγώ, κ. Χρηστοφορίδη, θα σας παρέπεμπα - και αυτό αφορά συνολικά και την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου - στη στάση των ιδιοκτητών των ιδιωτικών καναλιών απέναντι στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως το καταθέσαμε, και, δυστυχώς, για λόγους άλλους, δεν πρόλαβε να τελεσφορήσει. 

Νομίζω ότι μετά τις εκλογές και με τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Με την έννοια ότι και στο τηλεοπτικό τοπίο θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία ώστε να βάλουμε σε τάξη τα πράγματα.

Ξεκινήσαμε με την ΕΡΤ, της δώσαμε τη δυνατότητα να είναι πάροχος δικτύου. 
Ξεκινήσαμε την προσπάθεια για να μπει τάξη και στη διαδικτυακή ενημέρωση, να έχουν ασφάλιση οι εργαζόμενοι στο διαδίκτυο. 
Αναδιαρθρώσαμε τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης για να εξοικονομήσουμε πόρους και να την κάνουμε πιο λειτουργική και αποτελεσματική. Είμαι βέβαιος ότι και με την ψήφο του ελληνικού λαού τα πράγματα θα προχωρήσουν. Και ότι αυτή η βίαιη διακοπή του έργου μας - για την οποία πολλοί προσεύχονταν, πολλοί δούλεψαν ακούραστα και ορισμένοι ακούσια ή εκούσια βοήθησαν - θα είναι μόνο προσωρινή. 
Η ψήφος του ελληνικού λαού θα δώσει νέα ώθηση στην απόφασή μας, ώστε σε αυτή τη χώρα να υπάρξει ένας άνεμος δικαιοσύνης.

Ερώτηση: Άρα, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν μετά την 21η Σεπτεμβρίου, από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα είναι αυτό για τις τηλεοπτικές άδειες;

Νίκος Παππάς: Η βούλησή μας δεν επιδέχεται ερμηνειών (!). Διότι κάποιοι προσπάθησαν, μέσα στην αγωνία τους να οικοδομήσουν ατζέντα, να πουν ότι εμείς κάναμε δεύτερες σκέψεις. Πρόκειται για ανοησίες, είναι σαφές. Διότι το νομοσχέδιο είναι αναρτημένο και όπως είναι αναρτημένο θα μπει και στην επόμενη Βουλή. 
Και εδώ θα είμαστε, κ. Χρηστοφορίδη, για να δούμε αυτό το νομοσχέδιο να προχωράει στο κοινοβούλιο και να γίνεται νόμος του κράτους.

Ερώτηση: Να σταθούμε στη συμφωνία; Η αντιπολίτευση λέει ότι πρόκειται για το χειρότερο μνημόνιο. Ότι έρχονται τα σκληρότερα μέτρα που είδε ποτέ ο ελληνικός λαός. Τι απαντάτε σε αυτό;

Νίκος Παππάς: Αυτή την κριτική αντιλαμβάνομαι να την εκστομίζουν τα κόμματα που εφάρμοσαν τα προηγούμενα μνημόνια. Τι θέλουν να κάνουν; Να πουν ότι «αυτό είναι το χειρότερο μνημόνιο, εμείς είχαμε πολύ καλύτερες συμφωνίες». Και την αντιλαμβάνομαι ως μια προσπάθεια υπεράσπισης της δικής τους πολιτικής παρουσίας. Αυτό που δεν αντιλαμβάνομαι είναι να το ακούω από αυτούς που βρίσκονται «εξ αριστερών μας». Από τους ανθρώπους που ήταν μαζί μας και επέλεξαν να ανατρέψουν αυτή την κυβέρνηση. Τους καλώ να σκεφτούν ότι μάλλον ξεπλένουν τις επιλογές των προηγούμενων, παρά ότι υπηρετούν τους δικούς τους πολιτικούς σκοπούς.

Επί της ουσίας τώρα. Θυμηθείτε, κ. Χρηστοφορίδη, σε τι μας καλούσαν να συναινέσουμε. Σε ένα πακέτο συμφωνίας, το οποίο προέβλεπε τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα (σσ: 20 δισ. υψηλότερα σε μία τετραετία, σε σχέση με ό,τι συμφωνήθηκε τελικά). 20 δισ. την τετραετία με μία άλλη κυβέρνηση, ξέρετε τι θα σήμαινε; 

Επειδή και οι προκάτοχοί μας έχουν επιδείξει εξαιρετικό ταλέντο στο να εξοικονομούν πόρους από μισθούς και συντάξεις, θα σήμαινε ότι - όπως τα προηγούμενα χρόνια ο λογαριασμός των συντάξεων κόπηκε κατά 14 δισ. σε ετήσια βάση - θα είχαμε ανάλογης κλίμακας μειώσεις σ' αυτόν τον πολύ ευαίσθητο τομέα. 

Αντ’ αυτού, τι βρήκαν να πουν; Ότι είχαμε αύξηση της εισφοράς Υγείας. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι η εισφορά, η οποία είναι πλήρως ανταποδοτική και επιστρέφει αυτομάτως στο ασφαλιστικό σύστημα, στη σύνταξη ή στην περίθαλψη, είναι κατά τη γνώμη μου φόρος ιερός. Είναι φόρος, ο οποίος συμβάλλει άμεσα -χωρίς τη διαμεσολάβηση του κράτους, χωρίς τις μαύρες τρύπες του χρέους, χωρίς τις αδιαφανείς συμβάσεις του δημοσίου - στο να σταθεί στα πόδια του ένα σύστημα Υγείας και ένα ασφαλιστικό σύστημα. 

Ήρθαν, λοιπόν, να πουν ότι - για παράδειγμα - ένας συνταξιούχος, ο οποίος παίρνει 600 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 ευρώ επικουρική, θα πληρώσει 25 ευρώ περισσότερα το μήνα. Για ποιο λόγο; Όχι για να πάνε στον κορβανά του χρέους, όχι για να υπογράψουμε υπερτιμολογήσεις του δημοσίου, αλλά για να στηρίξουμε το σύστημα Υγείας. Και με βάση αυτό ήρθαν να πουν ότι αυτό είναι το χειρότερο μνημόνιο. Νομίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία - το πιστεύω βαθιά - τις ημέρες που απομένουν μέχρι την κάλπη, αυτά να τα συζητήσουμε με ψυχραιμία.

Το δεύτερο στοιχείο: Αυτό που μας πρότειναν ήταν μια πεντάμηνη επέκταση του προϋπάρχοντος προγράμματος. Με εξάντληση των ήδη συμφωνηθέντων χρημάτων, χωρίς κανένα δάνειο. Θυμηθείτε τι έλεγε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών... «Εάν δεν ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα, δεν υπάρχει περίπτωση για καινούργιο». 

Και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε με καλυμμένες τις δανειοδοτικές ανάγκες της χώρας για την επόμενη τριετία. Προσέξτε! Αυτό το πιάνει τώρα η Νέα Δημοκρατία και λέει ότι ο Τσίπρας φόρτωσε την οικονομία με 85 δισ. ευρώ. 
Τι από αυτά δεν θα ήθελε η Νέα Δημοκρατία; 
Την κάλυψη των δανειοδοτικών αναγκών; 
Τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα οποία διασφαλίζουν τις καταθέσεις των πολιτών ή μήπως τα δισεκατομμύρια, τα οποία εξασφαλίσαμε για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες; 
Ας το εξηγήσει! 
Κι επειδή βλέπω ότι ανατρέχουν στο παρελθόν τους με γοργά βήματα, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πόσο παρέλαβαν το χρέος οι δικές τους κυβερνήσεις και πόσο το παρέδωσαν. Και τι η δική μας η κυβέρνηση κάνει...

Ερώτηση: Ναι, αλλά η ΝΔ λέει ότι «και αυτά που μας λέτε για τα 35 δισ. του Γιούνκερ ψέματα είναι, εγώ τα είχα φέρει»...

Νίκος Παππάς: Εδώ ακούγονται εκατέρωθεν υπερβολές, αλλά και αυτό το ζήτημα είναι ένα ζήτημα, το οποίο έχει μπροστά του ο ελληνικός λαός. Αυτά τα 35 δισ. ευρώ, τα υπάρχοντα λεφτά, ποια κυβέρνηση θα μπορούσε να τα χειριστεί με τρόπο διαφανή και στοχευμένο, ούτως ώστε και η οικονομική μηχανή να μπει μπροστά και η κοινωνία να προστατευτεί;

Κύριε Χρηστοφορίδη, να σας πω και κάτι άλλο; Το θέμα του αγγλικού δικαίου είναι δευτερεύον; Είναι δευτερεύον ότι αυτή τη στιγμή φτάσαμε σε μία συμφωνία, στην οποία θα είμαστε υπό το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο; Γιατί, λοιπόν, όλα αυτά τα μηδενίζουν; 

Και δεν αναρωτιέμαι για τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως το Ποτάμι. Δεν αναρωτιέμαι γι' αυτούς, διότι αυτοί πρέπει να πείσουν ότι «όλοι είμαστε το ίδιο, ότι όλοι τις ίδιες προσπάθειες κάναμε» και ότι εν πάση περιπτώσει «αυτή είναι η συμφωνία ας πάμε όλοι μαζί να την εφαρμόσουμε. Κανένα λόγο ύπαρξης δεν έχει μία κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Θα πάμε σε οικουμενικές». 

Και ξαναζεσταίνουν παλαιούς πολιτικούς, βγάζοντάς τους από το ψυγείο και βάζοντάς τους για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων μπας και τους σερβίρουν στον ελληνικό λαό ως επόμενη λύση. Αυτούς, λοιπόν, εγώ τους καταλαβαίνω. Τους άλλους δεν καταλαβαίνω. Είμαι πολύ περίεργος να αντιληφθώ πώς αισθάνονται ότι υπηρετούν το πολιτικό τους σχέδιο, όταν εκτοξεύουν αυτές τις κατηγορίες εναντίον μας.

Ερώτηση: Πείτε μας για την πρόταση που έρχεται εξ αριστερών σας. Αν καταλαβαίνω καλά, αυτή λέει ότι «εμείς θα πάμε, θα επαναδιαπραγματευτούμε και αν δεν τα καταφέρουμε, θα πάμε συντεταγμένα στη δραχμή». Πώς την κατανοείτε εσείς;

Νίκος Παππάς: Κύριε Χρηστοφορίδη, τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. 
Υπάρχουν δύο τρόποι να βγεις από το νόμισμα: Ο ασύντακτος και ο συντεταγμένος. 
Ασύντακτος τρόπος εξόδου από το νόμισμα σημαίνει ότι έχεις ένα νόμισμα σε ελεύθερη πτώση. Δεν έχεις τα συναλλαγματικά αποθέματα να το στηρίξεις. Υποτιμάται. Συνεπώς όλα τα εισαγόμενα αγαθά παίρνουν την ανιούσα. Ακριβαίνουν και είναι πολύ πιο δύσκολη η πρόσβαση, ειδικά των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, σε αυτά τα αγαθά. Αυτός είναι ο ένας τρόπος. 

Ο άλλος είναι να εξασφαλίσεις κάποιο δάνειο για να βγεις και με τα λεφτά αυτού του δανείου να στηρίξεις το νόμισμά σου. Ε, ας έρθει κάποιος σε ένα τραπέζι και ας ισχυριστεί ότι εκτός νομίσματος και καθαρά στη γραμμή Σόιμπλε, θα μπορούσες να εξασφαλίσεις καλύτερη συμφωνία από αυτή που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. 

Νομίζω ότι το να επιλέγεις μνημόνιο με δραχμή και θα απολέσεις, σε αυτή την περίπτωση, τα πλεονεκτήματα της συνύπαρξης στο κοινό νόμισμα και θα φορτωθείς ένα μνημόνιο και θα έχεις τη μικρότερη διαπραγματευτική δυνατότητα με απόλυτη απώλεια δυνατότητας οικοδόμησης κάποιας συμμαχίας εκεί μέσα. 

Διότι αν πας σε μια Σύνοδο Κορυφής και είσαι ο ένας από τους 19, ο οποίος έχει φύγει από το νόμισμα, αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν θα πάρει το κόστος να βγει να σε υπερασπιστεί ή να ζητήσει ελαφρύτερα μέτρα για σένα.
Αντίθετα, αυτό που έγινε και στις τελευταίες Συνόδους Κορυφής, νομίζω, ήταν ένα πάρα πολύ ισχυρό ρήγμα, τα αποτελέσματα του οποίου θα τα δούμε πάρα πολύ σύντομα.

Ερώτηση: Να σταθούμε και στη ρύθμιση του χρέους. Είδαμε ότι μέσα στη συμφωνία μπήκε σαφής αναφορά και πλέον έχει αρχίσει να συζητιέται αυτό που ήταν ταμπού. Οι προηγούμενοι, εξάλλου, μας έλεγαν ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο, άρα, προφανώς και δεν υπήρχε κανένα θέμα συζήτησης. Ποια θα είναι τα βήματά σας μετά την 21η Σεπτεμβρίου, ώστε να πετύχουμε αυτό, που είναι καίριο από μέρους της συμφωνίας;

Νίκος Παππάς: Είναι πάρα πολύ κρίσιμο δίλημμα για τον ελληνικό λαό το ποια κυβέρνηση προτιμά. Δηλαδή, φανταστείτε το σκηνικό να πηγαίνει εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης με κορμό τη Νέα Δημοκρατία στη Σύνοδο Κορυφής και να λέει «α, κοιτάξτε να δείτε, εδώ που η απόφαση λέει ότι πρέπει να συζητήσουμε το χρέος, θέλουμε να βγει αυτή η πρόταση, διότι θεωρούμε ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο». Θα είναι λίγο… παράδοξο. 

Άρα, νομίζω ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία κυβέρνηση, η οποία έχει αποδείξει ότι μπορεί να βάλει στο τραπέζι το ζήτημα του χρέους με έμφαση, τεκμηρίωση και συμμαχίες, ώστε να διεκδικήσει την απομείωσή του. Κι έτσι να μειωθούν οι ανάγκες εξυπηρέτησής του σε ετήσια βάση και να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε πόρους για τους σκοπούς της ανάπτυξης της οικονομίας και της προστασίας της κοινωνίας.

Ερώτηση: Έχουμε 15 ημέρες για τις εκλογές και βλέπουμε τις δημοσκοπήσεις, που προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα ντέρμπι. Ποιο προβλέπετε ότι θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα;

Νίκος Παππάς: Νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι μια καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα μπορέσει -είτε μόνος του είτε με τη συμμαχία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων- να σχηματίσει μία κυβέρνηση, που θα πάει την Ελλάδα παρακάτω με όρους πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας. 

Τις δημοσκοπήσεις, βεβαίως, τις παρακολουθούμε, όπως και να 'χει. Τελευταία, πάντως, έχουν δείξει χαμηλή δυνατότητα στο να πετυχαίνουν προβλέψεις. Ειδικά στο θέμα του δημοψηφίσματος. 

Βέβαια, για να πούμε και του... δημοσκόπου το δίκιο, ήταν μία πρωτόγνωρη διαδικασία με πολύ μεγάλα ερωτηματικά σε σχέση με τη συμμετοχή του κόσμου, και με αυτή την έννοια θα μπορούσε κανείς και να αναμένει δημοσκοπικές αστοχίες. 

Εν πάση περιπτώσει, δεν υποτιμούμε αυτά τα εργαλεία. Τα παρακολουθούμε, αλλά για το αποτέλεσμα, τις δυναμικές και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, που βλέπουμε μέχρι τώρα, είμαστε βέβαιοι ότι είναι τέτοια που θα δώσουν μία καθαρή νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερώτηση: Έρχεται, όμως, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και λένε «δύσκολη συγκυρία, πάμε όλοι μαζί». Γιατί τους αποκλείετε;

Νίκος Παππάς: Να κάνουμε τι, κ. Χρηστοφορίδη; 
Να κρύψουμε από κοινού, στα συρτάρια μας, τα στικάκια με τη λίστα Λαγκάρντ; 
Δεν χρειάζονται τέτοιες συνεργασίες και δεν έχουμε ανάγκη για συνεργασίες με κόμματα που έλεγαν ότι τα μνημόνια ήταν ευλογία και ότι αν δεν υπήρχαν, έπρεπε να τα εφεύρουμε. 
Δεν πρέπει να κάνουμε συνεργασίες με κόμματα, τα οποία ο ελληνικός λαός από κυρίαρχα τα έταξε να είναι κομπάρσοι του πολιτικού σκηνικού. Αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να γίνουν και δεν πρέπει να υπάρξουν λύσεις, που θα τσακίζουν τα πραγματικά διλήμματα. 

Τα πραγματικά διλήμματα είναι πεντακάθαρα, είναι μπροστά στο λαό. Θα διαλέξει ποια κυβέρνηση θα έχει να τον πηγαίνει προς το μέλλον και νομίζω ότι θα κάνει μία επιλογή, η οποία θα είναι πάρα πολύ καθαρή και θα διαμορφώσει πολιτική σταθερότητα.

Ερώτηση: Η αίσθησή σας είναι ότι θα είναι μέσα στην επόμενη Βουλή και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ώστε να σχηματίσετε συγκυβέρνηση;

Νίκος Παππάς: Η συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ήταν απολύτως παραγωγική. Σε ελάχιστα σημεία προέκυψαν τριβές. Νομίζω ότι η συμβολή ενός πολιτικού φορέα, ο οποίος τοποθετείται στο χώρο της κεντροδεξιάς, έδειξε ότι όταν η πολιτική το αποφασίζει, μπορούν να γίνουν οι αναγκαίες υπερβάσεις για να προστατευτεί η κοινωνία. Σπάσαμε ταμπού.
Φανταστείτε τι σήμαινε για μία συντηρητική, ας πούμε, οικογένεια ενστόλου. Ας τα πούμε τα πράγματα ανοιχτά, δεν θα ήταν πάρα πολύ εύκολο, συνηθισμένο ή άνετο να συνυπάρχει με μία οικογένεια από αριστερή παράδοση. 
Αλλά, ξέρετε, κ. Χρηστοφορίδη, το ψωμί δεν έχει χρώμα και πρέπει να αποφύγουμε τους διχασμούς των παλαιότερων ετών, οι οποίες δεν βοήθησαν τη χώρα μας. 
Μπορούμε και πρέπει να τον ενώσουμε το λαό μας πάνω στα πραγματικά προβλήματα.

(πηγή)