ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015

Ομιλία ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ στη Βουλή, 16/10/2015

Βουλή - 16/10/2015 - ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζώντας και πολιτευόμενος σε μία κατεξοχήν φτωχή και αγροτική περιοχή όπως είναι κατά βάση η Ροδόπη, διαπιστώνει κανείς ακόμα εντονότερα πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από την εφαρμογή οριζόντιων περικοπών στην οικονομία και ιδίως από την μη ύπαρξη φορολογικής δικαιοσύνης μεταξύ των πολιτών.
Όταν ο πολίτης, εμπιστευόμενος τους νόμους του κράτους και ειδικότερα την φορολογική νομοθεσία, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις του προς το κράτος και στη συνέχεια αντικρύζει έναν φοροληστρικό μηχανισμό, μια διαφορετική ρύθμιση η οποία ανατρέπει τον προηγούμενο σχεδιασμό, όπως εν προκειμένω πράττει το παρόν νομοσχέδιο, τότε έρχεται η μεγάλη απογοήτευση, ο θυμός και χάνεται η εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος.

Αυτό το αίσθημα της αδικίας γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όταν συνεπείς φορολογούμενοι που υπήρξαν νοικοκυραίοι και τυπικοί όλα τα χρόνια, λυγίζουν τώρα υπό το βάρος της φορολογίας και δηλώνουν πως αδυνατούν να ανταπεξέλθουν όχι ως πανάκεια ή δολίως ως μέθοδο κλοπής του κράτους, αλλά μήπως μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, οδηγούμενοι βεβαίως σε προσωπικά αδιέξοδα.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης από τους πολίτες προς τους νόμους του κράτους που μεταβάλλονται διαρκώς, δημιουργεί πρόβλημα στην ίδια τη δημοκρατία, κύριοι συνάδελφοι, διότι, ως συνήθως, τέτοιες συχνές μεταβολές νομοθεσίας συναντάμε μόνο σε άλλα πολιτεύματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας διαβάσω μια σύντομη δήλωση του Προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών της Ροδόπης για να δούμε την κραυγή αυτών των επαγγελματιών για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

Λέει ο άνθρωπος: «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που είτε έχεις χίλια ευρώ, είτε έχεις πενήντα χιλιάδες ευρώ εισόδημα, έχεις περίπου τριακόσια με τετρακόσια ευρώ τον μήνα εισφορά στο ΟΑΕΕ».

Σαν να μην έφτανε αυτό, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα αναιρεί στην ουσία την προηγούμενη ρύθμιση των εκατό δόσεων, ενώ προσδοκούσαμε να παραμείνουν τουλάχιστον οι ρυθμίσεις αυτές από μία νέα κυβέρνηση υποτίθεται κοινωνικής δικαιοσύνης, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις όχι να ανασάνουν αλλά να τακτοποιούν τα έξοδα τους όσο μπορούν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης, κερδίσατε τις εκλογές του Ιανουαρίου με την μεγαλειώδη ψευδή υπόσχεση κατάργησης του ΕΝΦΙΑ. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και ειδικότερα στη δική μου εκλογική περιφέρεια, λάβατε το 70% της ψήφου της μειονότητας διότι η οικονομική πενία της αγροτικής τάξης τούς οδήγησε στην οικονομική εξαθλίωση.

Σε αυτό το σημείο, όμως, θα ήθελα να θυμίσω στο Σώμα τι έλεγε ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης στις 4-8-2011 για τον ΕΝΦΙΑ. Έλεγε τότε: «Μπορείτε να μου πείτε κ. Σαχινίδη γιατί σε αυτό το χαράτσι για τα ακίνητα επιβάλετε στην πιο φτωχή κατηγορία, στα πιο φθηνά ακίνητα, στα λαϊκά στρώματα 3 ευρώ το τετραγωνικό, αλλά οι ξενοδόχοι, τα ξενοδοχεία δεν θα πληρώσουν δεκάρα, ούτε ένα εκατοστό του ευρώ; 
Μπορείτε να μου πείτε γιατί οι ναοί που έχουν έσοδα, που λειτουργούν με ιερείς που μισθοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό με πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, δεν θα πληρώσουν τίποτα, ενώ θα πληρώσουν πέντε εκατομμύρια νοικοκυριά;» 
Και αυτό αφορά όλα τα θρησκευτικά δόγματα.

Σήμερα, όμως, με το παρόν, υπό ψήφιση νομοσχέδιο βλέπουμε ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργεί τον ΕΝΦΙΑ, όπως είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό, αλλά τον διατηρεί. Μάλιστα, διατηρείται και η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ως προς τα ακίνητα εντός - προσέξτε το όμως - και εκτός της Μονής του Αγίου Όρους.

Δεν είμαι αντίθετος στη ρύθμιση του νόμου στο άρθρο 2, παράγραφος 3 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου ως προς την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ στους τόπους λατρείας - αυτό να το ξεκαθαρίσουμε - όπως σε ναούς κάθε θρησκευτικού δόγματος.

Όμως, θέλω να καταλάβω, κύριε Υπουργέ, γιατί η Κυβέρνηση με το παρόν νομοσχέδιο συνεχίζει να επεκτείνει την απαλλαγή και στα εμπορικά ακίνητα της Ιεράς Μονής του Αγίου Όρους που βρίσκονται εκτός της Μονής και δεν αναφέρονται σε τόπους λατρείας. Υπήρχε και σε προηγούμενη, βέβαια, ρύθμιση του νόμου.

Με αυτό το σκεπτικό και όσον αφορά στη βακουφική περιουσία της Θράκης που ιδρύθηκε και υπάρχει βάσει του ειδικού καθεστώτος δυνάμει της Συνθήκης της Λωζάννης και υπάρχει αυτονομία και αυτοτέλεια ως προς τη διοίκηση και διαχείριση της περιουσίας αυτής, γιατί να μη χαίρουν την ίδια απαλλαγή και τα ακίνητα της περιουσίας που δεν είναι προορισμένα για τόπους λατρείας, όπως τζαμιά κλπ., όπως ακριβώς είναι η ρύθμιση του Αγίου Όρους που τυγχάνει απαλλαγή; Γιατί υπάρχει αυτή η διάκριση και ο αποκλεισμός μεταξύ των αναγνωρισμένων θρησκευτικών δογμάτων;

Πρέπει ο Υπουργός να προχωρήσει με αίσθημα δικαίου σύμφωνα με το νομικό καθεστώς που διέπει και τα Βακούφια όπως ακριβώς το Άγιο Όρος σε προσθήκες στο υπάρχον άρθρο 2, παράγραφο 3, ούτως ώστε οι απαλλαγές να συμπεριλάβουν και τα ακίνητα της Βακουφικής περιουσίας της μειονότητας που βρίσκονται στη Θράκη.

Κυρίες και κύριοι της Κυβερνήσεως, λέγατε ότι θα καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ.
Εσείς μιλούσατε για δήμευση περιουσιών. Τώρα φέρνετε μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ και καταργείτε της ευνοϊκές ρυθμίσεις. Να μας πει ο κύριος Υπουργός αν η κατάργηση θα ισχύσει και για του ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.

Έχουμε ακόμα δυνατή τη μνήμη για να σας υπενθυμίζουμε τις δεσμεύσεις σας, κύριοι συνάδελφοι.
Λέγατε ότι θα δώσετε την δέκατη τρίτη σύνταξη. Σήμερα, ούτε λόγος.

Λέγατε ότι δεν θα κάνετε περικοπές στις συντάξεις. Τώρα μειώνετε τις κατώτερες συντάξεις.

Η βαρβαρότητά σας πιστοποιείται με την κατάργηση των διατάξεων που αφορούν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, αυτούς, δηλαδή, που έπαιρναν σύνταξη 460 ευρώ ανασφάλιστου ηλικιωμένου. Θεσμοθετείτε με λίγα λόγια μια εθνική σύνταξη φτώχειας.

Λέγατε ότι θα φέρετε τον κατώτατο μισθό στα 750 ευρώ. Σήμερα ούτε λέξη.

Κυρίες και κύριοι, η κραυγή αγωνίας όλων των επαγγελματιών, αγροτών, βιοτεχνών, μισθωτών, υπαλλήλων και συνταξιούχων του Νομού μου και όλης της Ελλάδας, ανεξαιρέτως θρησκείας, χριστιανών ή μουσουλμάνων, που συνυπάρχουν και συμπορεύονται αρμονικά στην περιοχή μου, είναι έντονη και πραγματική.

Καλούμαστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ψηφίσουμε στο σύνολο αυτό το νομοσχέδιο. Εμείς ως Ποτάμι κι εγώ προσωπικά δηλώνω ότι καταψηφίζω στο σύνολο τις γενικές αρχές αυτού του νομοσχεδίου, διότι έχουν καταρχήν υφεσιακό χαρακτήρα και ως βάση – όπως ανέφερα στην αρχή - οριζόντιες περικοπές χωρίς αναπτυξιακή προοπτική.

Σας ευχαριστώ πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Ποταμιού)