ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015

Ομιλία Ευ. Μεϊμαράκη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ


Βουλή, 07/10/2015 - ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Ι. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, ο κύριος Πρωθυπουργός έθεσε πάρα πολλά θέματα στη μιάμιση ώρα που μίλησε στις Προγραμματικές Δηλώσεις και θα έλεγα ορθώς, γιατί έπρεπε να αναφερθεί σε όλα τα ζητήματα τα οποία μας απασχολούν και γι’ αυτό ακριβώς είναι πάρα πολύ δύσκολο να απαντήσουμε σε όλα, μέσα στον λίγο χρόνο. Θα προσπαθήσω, όμως, με βάση και τη δική του ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων να απαντήσω.

Πάντως, πριν από οκτώ μήνες κύριε Τσίπρα, στις 8 Φεβρουαρίου περίπου διαβάζατε από αυτό εδώ το Βήμα άλλες Προγραμματικές Δηλώσεις. Αυτές δεν είχαν καμία σχέση με τις σημερινές. Ήταν εντελώς διαφορετικές. Γι’ αυτό ακριβώς, για να μην τις ψάχνουμε, εγώ θα τις καταθέσω για να είναι πρόχειρες και να ξέρουν οι συνάδελφοι τι μας είχε πει ακριβώς πριν από οκτώ μήνες ο κ. Τσίπρας, τον Φεβρουάριο του 2015. Παρακαλώ τις καταθέτω για τα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Ι. Μεϊμαράκης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Γιατί, η αλήθεια είναι πως μόλις δεκαπέντε μέρες μετά τις εκλογές, η πολιτική απάτη τελικά που στήσατε πριν τις εκλογές με τον κ. Καμμένο έχει αποκαλυφθεί σε όλη της την έκταση.

Οι Προγραμματικές Δηλώσεις που διαβάσατε και τα όσα ακούσαμε από τους Υπουργούς δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Δεν ανταποκρίνονται σε τίποτα σε όσα λέγατε προεκλογικά και δεν περιέχουν τις βελτιώσεις που υπόσχονταν και δεν εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη. Διότι την ίδια ώρα με σας, κύριε Πρωθυπουργέ –  ατυχώς για σας –  κατέθεσε ο Υπουργός σας το προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Δεν το είχατε διαβάσει, δεν το είχατε δει; Δεν ξέρετε τι αποκαλύπτεται από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού; Να σας πω εγώ, λοιπόν.

Απεκάλυπτε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού ότι
μετά τον θετικό ρυθμό που είχαμε το ’14, η χώρα επιστρέφει στην ύφεση και το ’15 και το ’16. 

Αποκάλυπτε ότι μετά από τη σταδιακή μείωση της ανεργίας το ’14, αυτή διογκώνεται. 


Αποκάλυπτε ότι μετά από δύο χρόνια πρωτογενών πλεονασμάτων, η οικονομία επιστρέφει και πάλι στα πρωτογενή ελλείμματα.


Αποκάλυπτε ακόμη ότι οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης «βουλιάζουν» στα ελλείμματα, 

ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, δυστυχώς, διογκώνονται ξανά.

Αποκάλυπτε ταυτόχρονα το προσχέδιο που κατετέθη χθες ότι τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας που σχεδιάζει η Συγκυβέρνησή σας με τους ΑΝΕΛ ξεπερνούν τα 6,5 δισεκατομμύρια. 

Μάλιστα, ρητά μας αναφέρει ο Προϋπολογισμός ότι το 62% είναι πρόσθετοι φόροι και το 38% είναι περικοπές δαπανών. 

Φαίνεται ότι από τις περικοπές αυτές των δαπανών που λέει το δικό σας προσχέδιο, το 75% είναι σε κύριες και σε επικουρικές συντάξεις και σε παροχές κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικά επιδόματα.

Αποκάλυπτε τελικά πως εσείς, όπως μας τα είπατε χθες, επενδύετε μόνο στον πολιτικό καιροσκοπισμό με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να διαλύσετε τη Βουλή, πολιτικό καιροσκοπισμό με το δημοψήφισμα-παρωδία για να το ερμηνεύσετε μετά όπως θέλετε, πολιτικό καιροσκοπισμό και όταν κλείσατε τις τράπεζες και βάλατε τα capital controls. 
Πολιτικός καιροσκοπισμός, όμως, και τώρα που τελείωσαν οι αντιμνημονιακές κορώνες. Πάνε οι βάρβαροι και γίνατε μνημονιακότερος των τροϊκανών!

Θυμίζω, λοιπόν, αυτό που εσείς λέγατε στις προηγούμενες ομιλίες σας: «Μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο και λίγους για πολύ καιρό. Όμως, δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για πάντα». Αλέξης Τσίπρας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας ότι έκλεισε οριστικά τη συζήτηση για το grexit. Έτσι μας είπε όχι μόνο εδώ αλλά και στην Αμερική. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι εσείς το «ζωντανέψατε» αυτό. Εσείς «ζωντανέψατε» τον εφιάλτη της εξόδου από το ευρώ με το εγκληματικό πείραμα που κάνατε για να εκβιάσετε την Ευρώπη με τη θεωρία των παιγνίων. 
Άρα, η αλήθεια είναι ότι οι κίνδυνοι βρίσκονται, δυστυχώς, μπροστά μας και αυτοί δημιουργήθηκαν από τη δική σας πρώτη διακυβέρνηση.
Η αλήθεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για τον ελληνικό λαό είναι ότι έρχεται πολύ βαρύς χειμώνας, ίσως ο πιο βαρύς απ’ όσους έχουν περάσει.

Άρα, αποδεικνύεται πως όσα λέγαμε προεκλογικά ισχύουν στο ακέραιο, ότι βιαστήκατε να κάνετε εκλογές για να προλάβετε τη φοροκαταιγίδα που εσείς αναβάλατε για τα τέλη του χρόνου. Γιατί πολλά απ’ αυτά έπρεπε να είχαν εισπραχθεί πιο πριν. Βιαστήκατε για να προλάβετε τους νέους φόρους στα νησιά μας, στους αγρότες, στους επαγγελματίες και σ’ αυτούς που δείχνετε ότι σας πονάνε, στα φτωχά και μεσαία και αδύναμα στρώματα της κοινωνίας, να προλάβετε τις περικοπές που γνωρίζατε ότι ήταν έτοιμες για τις συντάξεις.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, σήμερα πως άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές, άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές. Γι’ αυτό σας είπα ότι πάθατε μετάλλαξη όταν υπογράψατε το μνημόνιο. Εγώ προσωπικά δεν αναγνωρίζω εσάς, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς διαφορετικός από τον ΣΥΡΙΖΑ τον προεκλογικό.

Από την επομένη των εκλογών η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου άρχισε να εγκαταλείπει όλα όσα λέγονταν προεκλογικά και από τη μεθεπομένη άρχισε να βαφτίζει «πλούσιους» τους εργαζόμενους με ενάμισι χιλιάρικο και «έχοντες» τους συνταξιούχους που παίρνουν περίπου ένα χιλιάρικο. 
Από την ίδια εκείνη στιγμή που έπεφταν οι μάσκες, ο λογαριασμός πήγαινε στην κάθε οικογένεια και άρχισε να φουσκώνει.

Τι έγινε, δηλαδή; Αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου από το 55% στο 75% φέτος και 100% του χρόνου.
Αυξήθηκε στα 23% ο ΦΠΑ στην εστίαση και σε σωρεία άλλων προϊόντων.
Αυξήθηκαν κατά 30% όλοι οι συντελεστές ΦΠΑ σε αρκετά νησιά και θα αυξηθούν και σ’ όλα τα άλλα νησιά μέχρι το τέλος του χρόνου.
Αυξήθηκε στο διπλάσιο ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.
Αυξήθηκε κατά 30% η εισφορά αλληλεγγύης.
Αυξήθηκε ο φόρος για τα ασφάλιστρα.
Αυξάνεται ο φόρος για τα ενοίκια και αναστέλλεται προσωρινά για κάποιο χρονικό διάστημα – μας λέτε – το 23% στα φροντιστήρια και την ιδιωτική εκπαίδευση, που δηλαδή κι αυτό αυξήθηκε.

Σας αποδείξαμε προεκλογικά ότι η επιβολή του φόρου αυτού είναι έμπνευση δική σας. Ήταν στο προεκλογικό σας κείμενο στο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί το θεωρείτε μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης. Αν δεν το έχετε διαβάσει, είναι στη σελίδα 33. Θα σας το καταθέσω. Και μην μας λέτε σήμερα ότι καταλάβατε και ψάχνετε ισοδύναμα, γιατί τώρα βλέπω ότι ή πραγματικά δεν ακούσατε τις προτάσεις μας ή προσποιείστε ότι δεν τις ακούσατε.

Γιατί οι υπεκφυγές δεν είναι λύση. Η αναστολή, δηλαδή, δεν είναι λύση. Το βράδυ θα ξαναμιλήσετε. Δεσμευτείτε εδώ και τώρα ότι το μέτρο αυτό δεν θα εφαρμοστεί. Απλό είναι. Δεν χρειάζεται να μας πείτε τίποτα άλλο!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Εμείς, επίσης, κύριε Τσίπρα, σας είπαμε –  και το είπαμε πριν προκηρυχθούν οι εκλογές, δεν ήταν προεκλογική δέσμευση –  ότι οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για τον ΟΓΑ και τη φορολόγηση των αγροτών – χαίρομαι που είναι εδώ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης- από εμάς δεν γίνονται δεκτές ως έχουν. Να το ξέρετε.

Γιατί καλέσαμε και καλούμε την Κυβέρνηση να ακούσει τους αγρότες που αγωνίζονται να επιβιώσουν, όπως οφείλετε να ακούσετε και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους μαγαζάτορες, τους επαγγελματίες, που –  φαίνεται τώρα η αλαζονεία σας –  δεν θέλετε ούτε να τους δείτε.

Οφείλετε να ακούσετε τις γυναίκες που βιώνουν πολύ τα προβλήματα της κάθε οικογένειας και κυρίως τις πολύτεκνες αλλά και τις μητέρες ανηλίκων παιδιών, για τις οποίες πάρα πολύ ενδιαφερόσασταν αλλά τώρα κόβετε όλα τα επιδόματα. Όμως, και τη νέα γενιά που είδε τα όνειρά της να γίνονται κουρέλια, όνειρα τα οποία εσείς υπέρμετρα τους καλλιεργήσατε.

Και βέβαια, να ακούσετε και τους ανέργους που ζητούν επενδύσεις και δουλειές και λένε «όχι» στα άλλα πειράματα, «όχι» στην εξαπάτηση, «όχι» σε άλλους φόρους.

Είναι ανάγκη να μην ξεχνάμε πως πολλές φορές κρίσιμες υπηρεσίες – επειδή άκουσα και τον Υπουργό Υγείας –  διασφαλίζονται χάρη στον πατριωτισμό και το φιλότιμο των Ελλήνων των επαγγελματικών ομάδων. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους ένστολους οι οποίοι ξενυχτούν με πατριωτική, δική τους αυταπάρνηση και διακινδυνεύουν για τη δική μας ασφάλεια, αλλά και για το ανθρώπινο δυναμικό –  μόλις τώρα μας μίλησε ο κύριος Υπουργός Υγείας –  στον χώρο της Υγείας, που παρά τις περικοπές και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές τους, παρά τις ελλείψεις στο νοσοκομείο σε ανθρώπινο και υλικοτεχνικό υλικό κρατούν όρθιο το σύστημα υγείας και υπηρετούν με υπευθυνότητα το κοινωνικό σύνολο.

Ξέρετε, κύριε Πρωθυπουργέ, έχει φτάσει να αποτελεί είδηση ότι πληρώνονται οι εφημερίες των υγειονομικών, ότι πληρώνονται οι εφημερίες των γιατρών. Έχει φτάσει να αποτελεί είδηση ότι κάποια στιγμή πληρώνονται οι οφειλές προς τους γιατρούς, οι οφειλές προς τους φαρμακοποιούς. Και με την ευκαιρία να επαναφέρω τη θέση μας ότι για τα φαρμακεία πρέπει να εφαρμοστεί το γερμανικό μοντέλο.

Τώρα οι Έλληνες είμαστε απέναντι σε συνέπειες που έφεραν τα ανεύθυνα παιχνίδια του πρώτου επταμήνου και κανείς δεν αισθάνεται ότι σήμερα είναι καλύτερα από ό,τι το Γενάρη. Όποιον πολίτη και να ρωτήσετε σήμερα θα σας πει ότι τον Γενάρη ζούσε καλύτερα και είχε περισσότερη αισιοδοξία.

Εγώ θέλω να επαναλάβω από την αρχή τώρα ότι η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί με συνέπεια, με ευθύνη μπροστά στις ανάγκες της χώρας. Και το αποδείξαμε έμπρακτα, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έσυρε τη χώρα στα πρόθυρα του grexit, της χρεοκοπίας και του χάους. Και το αποδείξαμε και στη Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών αμέσως μετά από εκείνο το δημοψήφισμα-παρωδία που κάνατε. Πατριωτισμό και υπευθυνότητα, λοιπόν, αποδείξαμε.

Όμως, και στη συνέχεια σύσσωμη η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές Κοινοβουλευτικές Ομάδες σας έδωσε εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης για να κρατηθεί η χώρα στο ευρώ. Όχι για να υπογράψετε ό,τι να ’ναι, όπως είπατε χθες  – και αυτό να το πάρετε πίσω. Εμείς σας είπαμε ότι τα μέτρα είναι δικά σας. Εμείς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Από εκεί και πέρα εσείς τα αποδεχθήκατε αυτά που κάθε μήνα, δυστυχώς, γινόντουσαν και χειρότερα.

Αν είχατε αποδεχθεί από τον Γενάρη το e-mail το οποίο συζητούσαμε τότε, σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα.
Και σας δώσαμε όλοι μαζί μία ψήφο εμπιστοσύνης που δεν έχει ξαναδοθεί ποτέ σε Έλληνα Πρωθυπουργό να πάει να εκπροσωπήσει τη χώρα. 
Και αντί να γίνεται εθνικός ηγέτης, ξαναγίνατε κομματάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και γυρίσατε πίσω για να μας κάνετε εκλογές!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας) 

Σε πλήρη, λοιπόν, αντίθεση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι με τους Αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που άλλα έλεγαν και άλλα κάνουν, εμείς οι Νεοδημοκράτες μπορούμε να κοιτάμε όλους τους Έλληνες με το κεφάλι ψηλά στα μάτια, γιατί τους είπαμε την αλήθεια, γιατί ό,τι είπαμε προεκλογικά ισχύει στο ακέραιο.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Εμείς στηρίζουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία νέων θέσεων. Λέμε, όμως, ότι μας βρίσκετε κάθετα αντίθετους ακριβώς απέναντί σας σε νέα μέτρα, σε νέους φόρους, σε νέες περικοπές. Δεν θα τα ψηφίσουμε.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας) 

Είναι ανάγκη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρώτα απ’ όλα να ανοίξει χωρίς καμία καθυστέρηση αυτό το πακέτο Γιούνκερ για το οποίο μας έχει ζαλίσει ο Πρωθυπουργός εδώ και τρεις μήνες, λες και ήταν δικό του.
Δεν έχει καταλάβει ότι τα 20 δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ και τα 15 δισεκατομμύρια από την ΚΑΠ είναι εξασφάλιση από εμάς. Η δική μας κυβέρνηση τα εξασφάλισε. 

Τι μας το λέτε και μας το ξαναλέτε και δεν τα ξεκινάτε, επιτέλους, να προχωρήσουμε;
Ανησυχούμε, όμως, γιατί η πρώτη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και στα άλλα, έτσι και τώρα, έδειξε άγνοια, ανικανότητα.
Ανησυχούμε, γιατί ακόμα και τώρα συνεχίζονται τα αντιφατικά και αλλοπρόσαλλα μηνύματα στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων.
Εμείς σχεδόν καθημερινά βλέπουμε ότι ο ένας Υπουργός ανοίγει μια πόρτα στις επενδύσεις και ο άλλος έρχεται και την κλείνει.
Κλείνει ολόκληρη την πόρτα, για να μην μπουν οι επενδύσεις. Το είδαμε στην περίπτωση της Cosco, το είδαμε στα περιφερειακά αεροδρόμια, το είδαμε στην ενέργεια, το είδαμε στην επίσκεψη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φτάσατε, κύριε Πρόεδρε, στο σημείο να εκτοξεύσετε ύβρεις εναντίον της χώρας, να μιλάτε για διεφθαρμένες σχέσεις και ενώ πάτε να ζητήσετε επενδύσεις, να λέτε πως για να φτιάξουν κάτι στην Ελλάδα, πρέπει να πληρώσουν «κάτω από το τραπέζι» για να προχωρήσει η επένδυση. 
Και τι είναι αυτό; Λάθος; Αυτό είναι έγκλημα. Αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι έγκλημα!

ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΚΗ: Χαθήκατε στη μετάφραση.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ι. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Όχι. Δεν χαθήκαμε στη μετάφραση. Έτσι το είπε.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Έκανε και την κίνηση.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ι. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Έκανε και την κίνηση. Θέλω ακόμα να υπογραμμίσω…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ψέματα είναι;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ι. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Άρα, το επιβεβαιώνετε. Μπράβο. Ακριβώς αυτή είναι η διαφορά μας η μεγάλη.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Αφού εσείς το φτιάξατε!

(Θόρυβος-διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ, ησυχία!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ι. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Αφού δεν είναι ψέματα εφτά μήνες γιατί δεν κάνατε κάτι; Γιατί δεν το φτιάξατε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι;
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Δεν προλάβαμε.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ι. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Εφτά μήνες μας κυβερνάτε. Τι περιμένετε ακόμα; Μόνο να διορίζετε ημετέρους;

Εγώ θέλω να υπογραμμίσω ότι κι εμείς, κύριε Πρωθυπουργέ, εμμένουμε και είμαστε μαζί σας στο θέμα της διευθέτησης του χρέους, γιατί εσείς το δημιουργήσατε δυστυχώς το ζήτημα πλέον, εκεί που το φέρατε, με τα 90 δισεκατομμύρια φέσι. Γιατί στους 8 μήνες που περάσανε, δυστυχώς, η βιωσιμότητα του χρέους επιδεινώθηκε, αφενός επειδή η χώρα πέρασε ξανά από τα πλεονάσματα στα ελλείμματα κι αφετέρου γιατί οι εγκληματικοί χειρισμοί προκάλεσαν νέες υπέρογκες δανειακές ανάγκες.

Άκουσα, λοιπόν, προχθές τον κ. Τσίπρα να μιλά για απομείωση του χρέους. Πρέπει να καταλάβει –  και τον καλώ να το καταλάβει –  ότι η απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής στις 12 Ιουλίου δεν έφερε τίποτα παραπάνω απ’ όσα δεσμεύθηκαν οι εταίροι μας στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Είναι εδώ και ο κ. Σταθάκης. Τα έχετε διαβάσει. Τα ξέρετε. Θα σας τα καταθέσω να τα ξαναδείτε.

Τον καλώ να μην ξεχνά ότι με δική του συμφωνία πλέον το κούρεμα του χρέους αποκλείεται ρητά. Πάει το κούρεμα του χρέους. Εσείς το υπογράψατε. Με τη συμφωνία του 2012 μπορούσαμε και να το συζητήσουμε. Με τη συμφωνία που κάνατε δεν μπορεί ούτε αυτό να συζητηθεί. Και για να σταματήσει το παραμύθι που λέτε και που ξαναλέτε και χασκογελάτε το καταθέτω για τα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας) 

Επειδή σας βλέπω και γελάτε, θέλω να σας πω ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αυτά τα θέματα δεν θέλουν να τα συζητούν στον ΟΗΕ. Δεν τους αρέσει. Νομίζω ότι θα έπρεπε να σας είχαν ενημερώσει. Γιατί πήγατε να το συζητήσετε στον ΟΗΕ, ενώ ξέρετε ότι βάλατε τη συμφωνία  – και την έχετε υπογράψει –  η οποία δίνει τις συμβουλές. Την κατέθεσα τώρα στα Πρακτικά.

Άκουσα, επίσης, τον Πρωθυπουργό να λέει ότι συγκρούστηκε στις διαπραγματεύσεις για να στηρίξει την αγροτική παραγωγή και ότι γι’ αυτόν το σκοπό θα αξιοποιήσει κοινοτικούς πόρους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κι αυτό το παραμύθι να τελειώνει. Μόνη σας επιτυχία στον αγροτικό τομέα είναι ότι χάσατε τεράστιους κοινοτικούς πόρους για την αγροτική ανάπτυξη. Έχετε καθυστερήσει δραματικά για την έγκριση του νέου προγράμματος και τώρα προχωράτε στην υπερφορολόγηση των αγροτών και στη μείωση των αγροτικών συντάξεων χωρίς την ψήφο της Νέας Δημοκρατίας. Μόνο με την ψήφο ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Πάμε παρακάτω. Όπως τα είπατε εσείς, κύριε Πρωθυπουργέ: Σας άκουσα να μιλάτε για τους κακούς ολιγάρχες, οι οποίοι σας αντιπολιτεύονται σκληρά και σας κυνηγούν. Δεν κατάλαβα! Τι σας κυνηγούν; Έχετε καμιά γλυκύτητα τώρα και σας «κυνηγούν»; Το εννοείτε διαφορετικά; Λοιπόν, εγώ σας καλώ…

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

…-– δεν έχει «ω» –  να πείτε ονόματα και διευθύνσεις κι επίθετα. Μάλλον, μην πείτε επίθετα. Λίγοι είναι, γνωστοί είναι, ας πει ονόματα, για να δούμε ποιοι είναι!
Φαντάσματα είναι; Δεν τα ξέρουμε τα ονοματάκια τους;
Κι εσείς, κύριε Παππά, που με κοιτάτε, τι κρατάτε σε ομηρία αυτόν τον νόμο και δεν τον φέρνετε να τελειώνει;
Για να τον συζητάτε και να τον κουνάτε και να περάσουν τα ΜΜΕ και να χειροκροτάνε όλοι από κάτω;
Περάστε τον, λοιπόν! Φέρτε τον αν έχετε τα κότσια, να δούμε πού είναι οι ολιγάρχες! Να δούμε ποιον στηρίξανε προεκλογικά!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Ξέρετε, η Ελλαδίτσα μας είναι μικρή χώρα και γνωριζόμαστε μεταξύ μας και όλοι ξέρουν τις παρέες μας, τις φιλίες μας, τις συναναστροφές μας. Όλοι ξέρουν ποιος στηρίζει ποιον.

Σταματώ εδώ προς το παρόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αν θέλετε, θα συνεχίσω επ’ αυτού, γιατί ο βρώμικος πόλεμος ο προεκλογικός δεν θα μείνει αναπάντητος.

Εμείς, με τις πενήντα υπογραφές που διαθέτουμε, θα φέρουμε όλες τις δικογραφίες που εκκρεμούν στο Προεδρείο, για να συζητηθούν. Γιατί αυτή η λάσπη που πετάξατε προεκλογικά δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Θα έρθετε εδώ, λοιπόν, με την υπογραφή σας να βεβαιώσετε ότι κανείς από τη Νέα Δημοκρατία δεν συμμετέχει σε σκάνδαλα, αλλά μόνο από κάποια άλλα κόμματα ή από κάποιες άλλες παρέες.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

 Άκουσα τον κ. Τσίπρα να λέει ότι απέτυχαν οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και ότι θα αλλάξετε τις διοικήσεις των τραπεζών, όσων χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση. Καλά, αλήθεια τα λέτε αυτά τώρα;
Δεν ξέρετε ότι ήδη έχετε αλλάξει τις διοικήσεις και όσες δεν έχετε αλλάξει, έχουν την έγκρισή σας;
Ο κ. Δραγασάκης δεν έχει αλλάξει τις διοικήσεις δύο τραπεζών;

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Αφήστε που το προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν το διαβάσατε, κύριε Τσίπρα. Έτσι απροετοίμαστος πάτε παντού, βρε παιδί μου και δεν εκπροσωπείτε τη χώρα έτσι. Εδώ τουλάχιστον είστε για να εκπροσωπείτε την Κυβέρνηση, έξω όμως διαβάστε κάτι. Και αν δεν θέλετε, να σας τα δώσουμε εμείς!

Λοιπόν, στο προσχέδιο, στη σελίδα 15 – αλήθεια, πού είναι ο Υπουργός Οικονομικών, πάλι λείπει! –  μας λέει ότι είναι δική του πολιτική…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Έχει πάει σε αποστολή στο ΔΝΤ. Αλίμονο! Εάν ήταν εδώ, θα σας τιμούσε.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ι. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Βέβαια, θα απαντούσε. Υποθέτω ότι θα έρθει στην Επιτροπή να διαβάσει τον Προϋπολογισμό που κατέθεσε, να ξέρει.
Σημειώστε δε ότι ο Προϋπολογισμός που έχει καταθέσει αναγνωρίζει ότι το 2013-2014 μειώθηκε το χρέος. 
Αναγνωρίζει ότι από τα PSI η πορεία της χώρας έγινε πολύ καλύτερη. Τέλος πάντων.

Ο ίδιος, λοιπόν, ομολογεί ότι η νέα ανακεφαλαιοποίηση είναι αποτέλεσμα των δικών του και δικών σας καταστροφικών επιλογών, γιατί εσείς προκαλέσατε κρίση εμπιστοσύνης διαβάστε το προσχέδιο – , εσείς προκαλέσατε φυγή καταθέσεων, εσείς προκαλέσατε το κλείσιμο των τραπεζών, εσείς προκαλέσατε τα capital controls, εσείς κάνατε αναπόφευκτη τη νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Και αφού τα κάνατε όλα αυτά, έρχεστε εδώ τώρα στις προγραμματικές να εξαπατήσετε και τους δικούς σας Βουλευτές μιλώντας για αλλαγές διοικήσεων στις τράπεζες. Και όλα αυτά την ώρα που η συμφωνία που εσείς υπογράψατε με τους δανειστές και που αποτελεί νόμο του κράτους, στη σελίδα 1025 – για να σας τα λέω κι όλα –  λέει: «τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και τα Ανώτατα Διοικητικά Στελέχη των τραπεζών θα διορίζονται χωρίς κρατική παρέμβαση». 
Το έχει υπογράψει. Το λέει ο προϋπολογισμός. Κι έρχεται εδώ και μας λέει «θα το αλλάξω». Αλλάξτε τα, κύριε Τσίπρα!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας) 

 Άκουσα επίσης που λέγατε ότι σε αντίθεση με όσα έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η δική σας πολιτική προωθεί τη δίκαιη κατανομή των βαρών.

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι τα επόμενα δύο χρόνια, θα επιβάλετε 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέτρα. Από αυτά, πάνω από 5 δισεκατομμύρια αντιστοιχούν σε περικοπές μισθών και συντάξεων, όπως λέει ο προϋπολογισμός σας, σε αύξηση φόρων σε βάρος μικροϊδιοκτητών κι ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών, καταναλωτών και συνταξιούχων.

Αυτός είναι ο λογαριασμός. Ο λογαριασμός αυτός πού πάει; Στους πλούσιους; Στους έχοντες και κατέχοντες ή πάει στους φτωχότερους; Για να μην προσθέσω και τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης που θα πλήξει τη μικρή επιχείρηση, για να μην προσθέσω και την αύξηση της ανεργίας που θα πλήξει τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι η δίκαιη κατανομή βαρών; Αυτή είναι η Αριστερά που εσείς πιστεύετε; Αυτή είναι η μνημονιακή Αριστερά που θα εφαρμόσει το πρώτο αριστερό μνημόνιο;

Εγώ χαίρομαι, όμως, που αντιγράφοντας τις δικές μας αρχές και στόχους, μιλήσατε για την ανάγκη ανταγωνιστικότητας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Εδώ εμείς περιμένουμε το διά ταύτα.

Σε κάθε περίπτωση επιμένουμε πως η χώρα χρειάζεται πράγματι ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανασυγκρότησης που να καλύπτει όλους τους τομείς και όλες τις περιφέρειες.

Κατ’ αρχήν, να μπω στα θέματα πάλι ένα-ένα.

Στο θέμα της παιδείας, πρέπει να εγκαταλείψετε τις χρεοκοπημένες ιδεοληψίες για την εκπαίδευση. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορεί η αριστεία να θεωρείται ρετσινιά, καταλάβετέ το. Δεν μπορεί να ξεκινάει η σχολική χρονιά με δεκάδες σχολεία κλειστά. Δεν μπορεί να επιτρέπουμε και πάλι σε μια χούφτα κουκουλοφόρους να κλείνουν τα πανεπιστήμια και να μην αφήνουν να διδαχτούν τα ελληνόπουλα.

 (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Αυτά δεν είναι νέα, δεν είναι προοδευτικά. Είναι συντήρηση του παλαιού, νοσηρού, πιο χρεοκοπημένου παρελθόντος. Αν, λοιπόν, η Κυβέρνηση νοιάζεται, έστω τόσο δα, για τη νέα γενιά υποχρεούται να εγκαταλείψει αυτές τις πολιτικές. Και βέβαια, μην τολμήσετε αλλαγές βιβλίων  – πού είναι ο Υπουργός Παιδείας; –  γιατί αν εκφράσετε απόψεις σαν κι αυτές που κουβαλά ο νέος Υπουργός Παιδείας για τη Γενοκτονία των Ποντίων, εμείς του λέμε να μην τολμήσει. Είναι ύβρις για την ιστορία μας. Είναι ύβρις για τη νέα γενιά.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας) 

Πέρα απ’ αυτό, ωστόσο, είναι ανάγκη βεβαίως και θα συμφωνήσουμε να επενδύσουμε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, πιο πολύ στον τουρισμό, στην πρωτογενή παραγωγή, την τυποποίηση και τη ναυτιλία με τις συνδυαζόμενες μεταφορές, την ενέργεια, τη βιομηχανία φαρμάκου και βέβαια στα κοιτάσματα του φυσικού αερίου που μπορεί να υπάρχουν στη γη και τις θάλασσές μας.

Ακούσαμε τον κ. Τσίπρα, λοιπόν, να υιοθετεί και να εξαγγέλλει κάποια απ’ αυτά τα στοιχεία του δικού μας αναπτυξιακού προγράμματος, όπως το ανακοινώσαμε στη Θεσσαλονίκη. Αν τα εννοούσε, όμως, δεν θα ακύρωνε τους διαγωνισμούς για έρευνες πετρελαίου ή μπορούσε να τους βελτιώσει, αν ήθελε. Αν τα εννοούσε, δεν θα έκλεινε ορμητικά τα ορυχεία στις Σκουριές. Αν τα εννοεί, χρειάζεται ενθάρρυνση και όχι τρομοκράτηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και βέβαια με την απόφαση του ΣτΕ και με τις περιβαλλοντικές ανάγκες, για τις οποίες πρέπει σαφώς όλοι να έχουμε ευαισθησία.

Χρειάζεται, λοιπόν, να υπάρχει στήριξη και όχι υπονόμευση των νέων επενδύσεων. Χρειάζεται, κατά τη γνώμη μας, αποτελεσματικότερο κράτος.

Θέλω εδώ να υπογραμμίσω ότι εμείς δεν χαρίζουμε την κοινωνική ευαισθησία σε κανέναν και πολύ περισσότερο σε εσάς. Ο μύθος που πλάσατε δήθεν, τελειώνει εδώ. Τελείωσε το Γενάρη, γιατί τώρα στην Ελλάδα δεν είσαι ό,τι δηλώσεις όταν βρίσκεσαι στην Κυβέρνηση, είσαι ό,τι πράττεις και εδώ αυτά που πράττετε, μόνο Αριστερά δεν είναι.

Και θα σας πω, γιατί ξεχνάτε, πως η πιο μεγάλη ανάγκη που έχουμε αυτή τη στιγμή, είναι η δημιουργία νέων θέσεων δουλειάς. Πραγματικά, κοινωνική ευαισθησία υπάρχει όταν η Κυβέρνηση φέρνει και όχι διώχνει πλούτο, όταν ανοίγει και όχι κλείνει επιχειρήσεις, όταν δημιουργεί και όχι όταν καταργεί θέσεις δουλειάς.

Απαιτούμε, λοιπόν, από την Κυβέρνηση να βάλει χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση σε πλήρη εφαρμογή τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ταυτόχρονα να προχωρήσει για να ξεμπλοκάρει τις μεγάλες επενδύσεις και απαιτούμε να υιοθετήσει το σχέδιό μας για καθολική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Δεν μπορεί να μιλάει για ευαισθησία. Φτάνει πια αυτή η πολιτική απάτη. Στους κρίσιμους καιρούς, λοιπόν, που περνάει η ευρύτερη περιοχή μας, πρέπει να δούμε και τη διεθνή συνεργασία και ασφάλεια. Και λυπάμαι, κύριε Πρωθυπουργέ, που επί μιάμιση ώρα στις δικές σας προγραμματικές δηλώσεις δεν ακούσαμε τίποτα, λέξη, για την εξωτερική πολιτική. Κατ’ αρχήν, θέλω να εκφράσω τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στο περήφανο ανθρώπινο δυναμικό, γυναίκες και άνδρες, των Ενόπλων Δυνάμεων της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και της Αστυνομίας που ξενυχτούν με τις περικοπές που έγιναν για τη δική μας ασφάλεια.

Επαναλαμβάνουμε, ταυτόχρονα, την αταλάντευτη προσήλωσή μας σε μια εξωτερική πολιτική ανοιχτών οριζόντων, μια στιβαρή πολιτική που θα διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα. Ζητάμε από τον Πρωθυπουργό να ανακαλέσει άμεσα τη δήλωσή του για άγνοια σε ό,τι αφορά την ύπαρξη θαλασσίων συνόρων.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Θαλάσσια σύνορα υπάρχουν και ζητάμε η Βουλή των Ελλήνων να βεβαιώσει πώς όχι μόνο δεν πρόκειται να εγκαταλείψει, αλλά και θα συνεχίσει τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, όπως ξεκάθαρα αυτά ορίζονται στο Δίκαιο της Θάλασσας τόσο στα χωρικά ύδατα όσο και στην ΑΟΖ.

Ζητούμε, λοιπόν, απ’ αυτό το Βήμα να ξέρουν οι πάντες, όπου κι αν βρίσκονται, πώς οι Έλληνες στα δίκαια και τα δικαιώματά μας δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω ούτε στο Αιγαίο, ούτε στην ανατολική Μεσόγειο, ούτε στο Ιόνιο, ούτε πουθενά.

Και ταυτόχρονα, επαναλαμβάνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως σε ό,τι αφορά τα Σκόπια, ισχύει η ομόφωνη απόφαση του Βουκουρεστίου, που πέτυχε η κυβέρνηση Καραμανλή.

Επαναλαμβάνουμε και την πάγια θέση μας για το Κυπριακό ότι είναι ένα θέμα εισβολής και κατοχής, που μπορεί να λυθεί μόνο με εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και σεβασμό του κοινοτικού κεκτημένου.

Θέλω ακόμα να επαναλάβω πως τα όσα ακούσαμε από την Κυβέρνηση για το τεράστιο ανθρώπινο και διεθνές ζήτημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, δεν καταλαγιάζουν τις ανησυχίες μας. Θα είναι δραματικό, αν συνεχιστεί αυτή η ελαφρότητα, η ανευθυνότητα, η ανικανότητα, που συναντήσαμε το πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησής σας.

Οι διακηρύξεις σας για τείχη-φράχτες, που παραπέμπουν σε αφύλακτα σύνορα, δεν ωφελούν. Δεν είναι λύση, τελικά, να κλείνει η Κυβέρνηση την Αμυγδαλέζα και μετά να τους στοιβάζει στο Πεδίο του Άρεως και στην Πλατεία Βικτωρίας. 

Καταλήγοντας, θέλω να εκφράσω ικανοποίηση, γιατί ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε την πρότασή μας για μια τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση. Τονίζω ότι χρειάζονται αλλαγές μεγάλες, που να θωρακίζουν τη Δημοκρατία και να υπηρετούν βασικά ζητούμενα της εποχής μας.

Ένα από τα ζητούμενα σήμερα είναι να βρούμε ρυθμίσεις – ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο, το προσπαθήσαμε και στην προηγούμενη Βουλή, στην προηγούμενη αναθεώρηση –  που να μην διαλύεται έτσι εύκολα η Βουλή κάθε έξι μήνες και να έχουμε μία σταθερότητα. Η Βουλή να μπορεί να δίνει λύσεις.

Επίσης, θεωρώ ότι είναι ανάγκη να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Είναι αδιανόητο να θεωρείται προοδευτική η αντίληψη που εμποδίζει τη χώρα να γίνει κέντρο εκπαίδευσης και αφετέρου αδιαφορεί μπροστά στην ανεργία των νέων μας. Είναι υποχρέωσή μας να επιδιώξουμε το ακριβώς αντίθετο. Εμείς να παρέχουμε υπηρεσίες εκπαίδευσης σε ξένους κι όχι οι ξένοι σε μας. Εμείς να εισάγουμε κι όχι να εξάγουμε φοιτητές.

Θέλω, επίσης, να επαναλάβω την ανάγκη να υπάρξει ριζική αναθεώρηση του άρθρου 86, ως προς την ποινική ευθύνη των Υπουργών. Δεν μπορεί ούτε να μένουν ατιμώρητοι όσοι από κυβερνητικές θέσεις βλάπτουν το Δημόσιο ούτε όμως και να δημιουργούνται σκιές επί δικαίων και αδίκων και μάλιστα προεκλογικά. Γι’ αυτό πρέπει να τελειώνουμε. Σήμερα, όχι αύριο. Φέρτε τώρα την πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση για να τη συζητήσουμε και να προχωρήσουμε.

Πριν από οκτώ μήνες, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας ισχυριζόταν πως είναι αμετάκλητη η απόφασή του να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις δεσμεύσεις που είχε πει στη Θεσσαλονίκη, για το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για αύξηση κατώτατου μισθού, για χιλιάδες θέσεις εργασίας. Διακήρυσσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά αύξηση στα όρια ηλικίας και τελικά σήμερα μας είπε εντελώς διαφορετικά.

Απ’ όσα έλεγε, τίποτα δεν έμεινε. Ούτε τη δέκατη τρίτη σύνταξη έδωσε. Αντιθέτως, τις μείωσε. Σχεδιάζει να τις μειώσει κι άλλο. Αντί να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και να αυξήσει το αφορολόγητο, εδώ κοντεύει να μας πάρει και τα κλειδιά από το σπίτι και να μπαίνουν μέσα –μάθαμε χθες- οι εφοριακοί και να τα βλέπουν όλα. Να μπαίνουν. Όχι να πηγαίνουν σε πανηγύρια στη Ρόδο και στην Ερμιόνη για να πιάνουν τους μικρούς, τους φουκαράδες. Εφόσον θα υπάρχουν στοιχεία, να μπαίνουν, κύριε Πρόεδρε. Δεν έχει κανείς καμιά αντίρρηση.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Υπερασπίζεστε τους φοροφυγάδες; Τους παρανομούντες υπερασπίζεστε; Αυτούς που δεν κόβουν απόδειξη;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ι. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Όχι. Υπερασπίζομαι ότι οι εφοριακοί χάνουν το χρόνο τους στα πανηγύρια που πήγανε, για να πιάσουν κάποιον εάν έκοψε απόδειξη των δύο ευρώ. Εσείς λέτε ότι ξέρετε καλά τους φοροφυγάδες. Στείλτε τους να τα κάνουν.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Όλα να τα κάνουν. Και τα μεν και τα δε.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ι. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Δεν κάνετε τα δε, μόνο τα μεν βλέπω και κάνετε. Μόνο τους φουκαράδες βλέπω και κυνηγάτε. Όλους τους άλλους εσείς τους χαϊδεύετε. Και δήθεν όλοι αυτοί οι ολιγάρχες σας κυνηγάνε και σας υπονομεύουνε. Εδώ είμαστε να τα πούμε.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Εμείς, κύριε Πρωθυπουργέ, διαθέτουμε ένα ξεκάθαρο ιδεολογικό, πολιτικό στίγμα, για να τελειώνουμε με αυτό όποτε θα αναφέρεστε στη Νέα Δημοκρατία. Εκφράζουμε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, με ανθρώπινο πρόσωπο και απορρίπτουμε ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, που εσείς είπατε ότι υπάρχουν στο μνημόνιο το οποίο υπογράψατε. 

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Αυτές οι ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις δεν έχουν σχέση με την Κεντροδεξιά και με τη Νέα Δημοκρατία. Καταλάβετέ το. Εσείς έχετε υπογράψει αυτά. Εκφράζουμε τη σύγχρονη ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, που έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά, με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Εσείς τι εκφράζετε τώρα, μπορείτε να μου πείτε; Γιατί αρχίσαμε κι αναρωτιόμαστε. Μέχρι το Γενάρη λέγατε ότι εκφράζετε τη ριζοσπαστική Αριστερά. Μας καταγγέλλατε ως «μερκελιστές», «μνημονιακούς», «προδότες».
Σήμερα τι εκφράζετε; Πού το έχετε δει; Θα εφαρμόσετε ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που σας επέβαλαν αλλά υπογράψατε γιατί δεν μπορούσατε να κάνετε αλλιώς μαζί με το δορυφορικό σας κόμμα τους ΑΝΕΛ; 

Και ζητάτε ψήφο εμπιστοσύνης. Γιατί; Για την υλοποίηση αυτών των ακραίων νεοφιλελεύθερων επιλογών; Γι’ αυτό θα δώσετε όλοι εσείς οι συνάδελφοι ψήφο εμπιστοσύνης; Γιατί εμείς δεν θα δώσουμε. Δεν είμαστε ακραίοι νεοφιλελεύθεροι. Είμαστε φιλελεύθεροι με κοινωνικό, ανθρώπινο πρόσωπο. Και αυτές οι πολιτικές είναι δικές σας!

Εσείς πιστεύετε στο μεγάλο και αναποτελεσματικό κράτος, το οποίο θα συντηρείται με πολλούς φόρους από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Εμείς πιστεύουμε στο μικρό και επιτελικό κράτος με λιγότερους φόρους.

Γι’ αυτό σας ρωτάω. Πώς εκφράζεστε, αφού δεν έχετε κανέναν δισταγμό, καμία επιφύλαξη για φόρους, για ιδιωτικοποιήσεις, για ΕΝΦΙΑ, για ΦΠΑ, για τα λαϊκά στρώματα; Όλα αυτά τα μέτρα τι είναι; Αριστερά είναι; Έτσι τοποθετείστε;

Ενώ, λοιπόν, εμείς σας προτείναμε προεκλογικά, με εμμονή  – που ίσως την παρεξηγήσατε – να βρούμε ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης, εσείς την απορρίψατε με αλαζονεία. Οδηγήσατε τη χώρα σε εκλογές, πήρατε την πλειοψηφία με τον κ. Καμμένο και καλά κάνατε. Συνεπώς, προχωρήστε μόνοι σας, έχετε πολύ καλή πλειοψηφία. Ψηφίστε και εφαρμόστε μόνοι σας ό,τι υπογράψετε.

Εμείς θα λέμε «ναι» σε κάθε τι θετικό. Θα λέμε, όμως, όχι στις ισοπεδωτικές αντιλήψεις, τον κρατισμό, τον νοσηρό κομματισμό, όχι στις πολιτικές που επιβαρύνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, χτυπούν τους αγρότες, κλείνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όχι στις πολιτικές που επιβραβεύουν τη μετριότητα και την ήσσονα προσπάθεια, όχι στην κυβερνητική ανεπάρκεια, την ασυνέπεια και την ανευθυνότητα, όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου.

(Όρθιοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χειροκροτούν ζωηρά και παρατεταμένα)