ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015

Ομιλία Βασίλη Λεβέντη στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις


Στην παρθενική του εμφάνιση στη Βουλή, ο Λεβέντης είπε ότι ανέμενε το Κοινοβούλιο αλλιώς, δηλαδή γεμάτο και όχι άδειο! Καλά, στον Άρη ζούσε τόσα χρόνια που πολιτευόταν από το κανάλι του, κι έπεσε από τα σύννεφα; Ή μήπως ανέμενε ότι επειδή μπήκε στη Βουλή θα άλλαζαν συνήθειες οι βουλευτοκοπρίτες με τους 5 παχυλά αμειβόμενους συμβούλους τους;
Κατά τ' άλλα, ο Λεβέντης επιβεβαίωσε τις κομμουνιστοφασιστικές απόψεις του για τους συνταξιούχους. 
Βουλή, 06/10/2015 - ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): 

Ευχαριστώ πολύ.
Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ανέμενα αλλιώς το Κοινοβούλιο. Το ανέμενα γεμάτο και το βρίσκω άδειο. Και, βέβαια, ανέμενα κι αλλιώς τη Βουλή, για να είμαι ειλικρινής, γιατί τριάντα χρόνια έδωσα αγώνες για να μπω εις τη Βουλή και είχα όνειρα γι’ αυτήν. Και το μόνο που ακούω στους διαδρόμους είναι το πόσους συμβούλους έχει κάθε Βουλευτής, τι δικαιώματα έχει ο Βουλευτής. Μέχρι τώρα αυτά έχω ακούσει. Δεν έχω ακούσει απολύτως τίποτα για τον λαό.

Και το πιο λυπηρό από όλα ήταν η ομιλία του κυρίου Πρωθυπουργού εχθές, την οποία αν την συγκρίνεις με την ομιλία του κ. Σαμαρά στο παρελθόν και με τις ομιλίες των υπολοίπων Πρωθυπουργών που προηγήθησαν, ομοίαζαν κατά πολύ. Δηλαδή αν τις βάλεις δίπλα τη μία στην άλλη πιστεύω ότι κατά 90% είναι ίδιες. «Θα…», «Θα…», «Όλα θα γίνουν.».

Επειδή παρίσταται ο κ. Βούτσης, άκουσα χθες να λέει ότι κάθε Βουλευτής μικρού κόμματος θα μιλάει κάθε τρεις κύκλους, γιατί πρώτα μιλούσαν πιο συχνά και «χάλαγε λίγο η σούπα». Δηλαδή, όσο μπορούμε αραιότερα, κύριε Βούτση;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Όχι, δεν είπα αυτό.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Όχι; Τέλος πάντων. Δεν ξέρω τι ήταν αυτό με τους κύκλους. Μακάρι να κατάλαβα λάθος.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Έτσι μιλούσαν την πρώτη μέρα οι…

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Πάντως, τα έδρανα είναι άδεια. Και ξέρετε ότι έχω στείλει μία επιστολή στον κύριο Πρωθυπουργό, ο οποίος δεν μου απάντησε και ο οποίος τώρα, που είναι και απών, θα έχει έναν πρόσθετο λόγο να μην μου απαντήσει. Και οι δημοσιογράφοι λένε ότι μπορεί να στηρίξω και να είμαι δεκανίκι της Κυβέρνησης, ενώ η δήλωση είναι σαφής: Εάν εισακουστούν και ληφθούν σοβαρά υπόψη τα εννέα σημεία της Ένωσης Κεντρώων, τότε και μόνο μπορώ να στηρίξω την Κυβέρνηση. Οι δημοσιογράφοι κόβουν το σημείο που λέει για τα εννέα σημεία και λένε ότι μπορεί να στηρίξω την Κυβέρνηση κι ότι μπορεί να αποτελέσω δεκανίκι. Και δεν το αντιλαμβάνομαι αυτό.

Και ξέρετε, με αυτά τα εννιά σημεία, αν υλοποιηθούν κι αν γίνουν δεκτά, θα αλλάξει η Ελλάδα. Δεν θα έχει διπλοσυνταξιούχους και τριπλοσυνταξιούχους, δεν θα έχει συνταξιούχους που θα εργάζονται, όταν παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ. Σήμερα έχουμε τετρακόσιες χιλιάδες συνταξιούχους που παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα και εργάζονται και καταλαμβάνουν τις θέσεις που έπρεπε να καταλάβουν οι άνεργοι. Και υπάρχουν και πολλά άλλα.

Διερωτώμαι, όμως, το εξής: Τι κάνουν οι σύμβουλοι και οι συνεργάτες; Έχει, ας πούμε, ο ΣΥΡΙΖΑ εκατόν σαράντα πέντε Βουλευτές. Επί πέντε, είναι κάπου επτακόσιοι πενήντα. Κι έχει, λέει, άλλους διακόσιους, τριακόσιους το Κόμμα. Αυτοί οι άνθρωποι σκάβουν; Τι ακριβώς κάνουν;

Και μου είπε ένας χωροφύλακας, που είναι του ΣΥΡΙΖΑ: «Πάρε κι εσύ αυτούς που δικαιούσαι, γιατί όλες αυτές είναι οικογένειες που ψηφίζουν». «Πάρε…» -λέει- «…κάνε χρήση, διότι είναι οικογένειες που ψηφίζουν, έχουν ψήφους.».

ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ: Ποιος σας το είπε αυτό;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Ποιος μου το είπε αυτό; Σας είπα, χωροφύλακας σε Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πήρα το όνομά του. Πρέπει να παίρνω το όνομα και το τηλέφωνο από τον κάθε ένα με τον οποίο μιλάω;

Είναι ψευδές; Δεν έχετε κάνει χρήση αυτών των προνομίων; Είναι ψευδές; Αν είναι ψευδές, να με ενημερώσετε. Πείτε μου αν είμαι λάθος κι αν δεν έχετε κάνει χρήση των προνομίων αυτών. Γιατί ο κάθε Βουλευτής παίρνει - ξέρω εγώ - 7.000 ευρώ μικτά. Τόσα δεν παίρνει μαζί με όλα; Αν κοστίζει και πέντε συμβούλους, οι πέντε σύμβουλοι μαζί με το ασφάλιστρο πάνε στα 2.500 ευρώ περίπου μηνιαίως. Πέντε επί 2.500 ευρώ, πάει γύρω στις δώδεκα χιλιάδες. Άρα, ο κάθε Βουλευτής πηγαίνει ένα εικοσάρι τουλάχιστον. Συνεπώς, δεν μιλάμε για τον μισθό του Βουλευτή.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Είναι και πολλοί που είναι αποσπασμένοι.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Είπε ο κ. Βούτσης ότι μπορεί να κάνει μείωση του μισθού των Βουλευτών. Τι εννοείτε; Κατά 7%; Κάτι τέτοιο μάλλον θα εννοείτε, έτσι; Γιατί είναι και Βουλευτές που έχουν δυσκολίες και πρέπει να είναι ανεξάρτητοι από μεγαλοεπιχειρηματίες. Πάντα αυτό προτάσσεται. Όταν μιλήσουμε για μείωση μισθού Βουλευτών ή για μείωση χρηματοδότησης κομμάτων, αυτό που αντιπροτάσσεται πάντα ως επιχείρημα είναι ότι θα είμαστε εξαρτημένοι από οικονομικά συμφέροντα. Αυτό, λοιπόν, το όνειρό μου επί τριάντα χρόνια να μπω στη Βουλή, προσγειώνεται πολύ άδοξα εις τέτοιου είδους καταστάσεις. Πολύ άδοξα!

Και βλέπω ότι πολεμούν και όλοι οι δημοσιογράφοι αυτό που είπα για τις συντάξεις, όταν είναι τρεις. Είναι τριακόσιες τριάντα χιλιάδες αυτοί που παίρνουν από τρεις συντάξεις. Λέει: «Θα κόψεις τις συντάξεις; Έχουν πληρώσει εισφορές. Έχουν πληρώσει εισφορές οι άνθρωποι, κύριε Λεβέντη. Θα κόψεις τις συντάξεις;». 
Και αυτό επειδή είπα να γίνει οροφή 1.500 ευρώ μηνιαίως για κάθε συνταξιούχο. «Πώς θα κόψεις εσύ τις συντάξεις όταν έχουν πληρώσει εισφορές;».

Το ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι πώς ζούνε, κυρίες και κύριοι; Το έχετε μελετήσει το θέμα; Έχετε μελετήσει πώς ζει το ενάμισι εκατομμύριο των ανέργων; Μάλλον, όχι. Υπάρχει στο πρόγραμμα κάποιου κόμματος μέριμνα για το ενάμισι εκατομμύριο των ανέργων; Δεν φαντάζομαι. Εγώ που μελετώ, βρίσκω μόνο εικασίες, ευλογίες: «Θα κάνουμε ανάπτυξη», «Θα απασχολήσουμε κόσμο». Στο μεταξύ ο κόσμος φεύγει στο εξωτερικό ή κάθεται εδώ με 350 ευρώ το μήνα. Αυτή είναι η εργασιακή αντιμετώπιση του σύγχρονου επιστήμονα. Κι αυτοί που αντιμετωπίζονται έτσι, είναι επιστήμονες και μερικοί με ντοκτορά.

Εν πάση περιπτώσει, κάποιος το πρωί – γιατί όταν λείπω, χορεύουν τα ποντίκια  από κάποιο ακροδεξιό κόμμα αναφέρθηκε σε αυτό που απάντησα όταν με ρώτησαν οι δημοσιογράφοι έξω το εξής: «Εσείς θα πάρετε τα κρατικά χρήματα, κύριε Λεβέντη;». Λέω: «Αναζητούνται ιεραπόστολοι, συνεπώς, που δεν θα τα πάρουν». 
Έτσι δεν είναι; Εγώ να είμαι ο βλάκας που δεν θα πάρω τίποτα και εσείς, τα άλλα κόμματα οι έξυπνοι που λαμβάνουν. Η παρουσία και η είσοδος της Ένωσης Κεντρώων στη Βουλή αποσκοπεί στο να σταματήσουμε να τα παίρνουμε όλοι και να αλλάξει το κλίμα. 

Εκτός αν θέλετε η Βουλή να ξεπέσει εντελώς και όπου συναντούν πολιτικό να τον φτύνουν. Αν θέλουμε τέτοιο πράγμα που κοντεύει να γίνει -για να μην πω ότι ήδη έχει γίνει στην ύπαιθρο- συνεχίστε. Κάποιο κόμμα είπε: «Να, εμείς στη Χρυσή Αυγή δεν παίρνουμε». Νομίζω ότι η Χρυσή Αυγή δεν παίρνει βάσει νόμου. Απηγορεύθη λόγω της κατηγορίας που απαγγέλθηκε. Έπαιρνε η Χρυσή Αυγή χρήματα κανονικότατα και δια νόμου απηγορεύθη.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΟΣ: Παράνομα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Δεν νομίζω οικειοθελώς να πήγαν να πουν, «Δεν δεχόμεθα τα χρήματα». Τα έπαιρναν κανονικότατα.

Θέλω να πω και για το ΚΚΕ κάτι, γιατί μιλώντας ο κ. Κουτσούμπας στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα προ ημερών – το παρακολούθησα στην ΕΡΤ –  είπε ότι σκοπεύει ο κ. Λεβέντης και η Ένωση Κεντρώων –  και για αυτό, λέει, κατασκευάστηκε το κόμμα –  να πληρώνουν οι φτωχοί για τους φτωχότερους, υπονοώντας ότι θα κόψω τις δεύτερες συντάξεις, τις τρίτες, τις τέταρτες. Οπότε, κόβω από τους φτωχούς για να ταΐσω τους φτωχότερους. Άρα, το ΚΚΕ θεωρεί φτωχούς αυτούς που παίρνουν τρεις και τέσσερις συντάξεις. Προφανώς προστατεύονται από τον κύριο…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ξαναδιαβάστε αυτά που είπε ο κ. Κουτσούμπας και ελάτε να τα πούμε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Α, το κατάλαβα λάθος.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ξαναδιαβάστε αυτά που είπε ο κ. Κουτσούμπας και ελάτε να τα πούμε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Εντάξει, ο κ. Κουτσούμπας πάντα σωστά τα λέει. 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ: Τα βγάζετε από το μυαλό σας. Είσαι και μεγάλος άνθρωπος και πιάνεις στο στόμα σου…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Μην κάνετε διάλογο, κύριε Λεβέντη. Δεν γίνεται στο Κοινοβούλιο διάλογος.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Όπως ο Φλωράκης όταν πήγε με τον κ. Μητσοτάκη να κάνει κυβέρνηση, ζήτησε την απλή αναλογική.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ: Μην πιάνεις στο στόμα σου το Χαρίλαο εσύ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Δεν ζήτησε την απλή αναλογική. Ζήτησε να παίρνουν συντάξεις εθνικής αντίστασης οι δικοί του. Αυτό ζήτησε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Αποκαλύπτεσαι σιγά-σιγά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Αφήστε, λοιπόν. Σας παρακαλώ!

Είπε ότι το Κόμμα της Ένωσης Κεντρώων έχει σκοπό να κάνει τους φτωχούς φτωχότερους. Δεν είναι έτσι. Το ΚΚΕ με τα τυφλά «όχι» που λέει, βοηθάει τα κόμματα εξουσίας να γίνουν πιο καπιταλιστικά και πιο αντιλαϊκά.

Ξέρετε με τα τυφλά «όχι» διευκολύνονται τα κόμματα εξουσίας στο να γίνονται πιο σκληρά απέναντι στην κοινωνία. Για αυτό, προσέξτε, τα πολλά τυφλά «όχι» είναι συνήθως των ανελεύθερων καθεστώτων χαρακτηριστικό.

Έχουμε ακόμη λίγη ώρα. Παρακολουθούμε και τα ρολόγια, κύριε Βούτση, για να μην υπερβούμε το χρόνο. Να πούμε και για τον κ. Τσίπρα κάποια πράγματα.

Ο κ. Τσίπρας επί πέντε χρόνια έλεγε ότι έχει άλλες λύσεις. Έλεγε ότι οι υποστηρικτές του μνημονίου είναι προδότες -περίπου αυτό έλεγε- και ότι έχει άλλες λύσεις. Έλεγε ο κ. Τσίπρας: Να ενώσει το νότο κατά του βορρά, να σκίσει μνημόνια και να διαγράψει χρέη. Αυτό ήταν το βασικό χαρακτηριστικό. Εν πάση περιπτώσει, έλεγε ότι είναι αντιμνημονιακός και χαρακτήριζε «προδότες» και «προδοτική» την τακτική των μνημονιακών. Λέω ψέματα σε αυτό; Επί πέντε χρόνια γινόταν αυτό.

Περίμενα, λοιπόν, κι εγώ όταν ήρθε, να δω τι θα κάνει. Θα πάει να ενώσει το νότο κατά του βορρά, θα πάει να πνιγεί στη θάλασσα; Τι εξ όλων θα κάνει; Περίμενα να δω τι θα κάνει. Αφού έφαγε πέντε – έξι μήνες, απειλώντας ότι διαπραγματεύεται σκληρά, ήρθε μια βραδιά και τα υπέγραψε όλα.

Μία συγγνώμη θέλω προς τον ελληνικό λαό, γιατί κάποιο κομμάτι του ελληνικού λαού πίστευε σε αυτά που έλεγε ο Τσίπρας. Πίστευε ότι υπάρχει μια άλλη λύση και πως την είχε. Δρομολογήθηκαν ελπίδες. Ιδιαίτερα οι νέοι και οι νέες επί πέντε χρόνια επένδυσαν ελπίδες πάνω στον κ. Τσίπρα. Δεν έπρεπε να βγει να τους εξηγήσει και να τους πει ότι, «Πέντε χρόνια πίστευα σε ένα ψέμα, είχα κάποιες αυταπάτες, η κατάσταση ήταν διαφορετική», με εντιμότητα;

Ξέρετε, το να κάνεις μία ομολογία λάθους, είναι γενναιότητα. Δεν είναι κακό να ομολογείς ότι έσφαλες. Ο κ. Τσίπρας, δηλαδή, δεν έπρεπε να βγει κάποια στιγμή -ασχέτως εκλογών- και να πει: «Ρε παιδιά, επί πέντε χρόνια σας είπα κάποια πράγματα. Δεν γίνονταν αυτά τα πράγματα που σας είπα, δεν ήταν εφαρμόσιμα. Και προ του κινδύνου να μας πετάξουν έξω από το ευρώ, πήγα και τα υπέγραψα όλα αυτά». Γιατί δεν το έκανε αυτό; Το λέω στους Βουλευτές του, αφού λείπει ο ίδιος. Θα ήταν μεγάλη γενναιότητα αν το έκανε και θα ήταν εγκαινιασμός, πραγματικά, μιας νέας περιόδου. 

Και τώρα λέει, «Μας δίνει ο λαός δεύτερη ευκαιρία». Για ποια ευκαιρία μιλάει; Απλώς ο κ. Τσίπρας έπαιξε μόνος του σε αυτές τις εκλογές. Γιατί έπαιξε μόνος του; Διότι ο κ. Μεϊμαράκης είχε πολλές μονάδες πίσω. Ξεκίνησε από δώδεκα μονάδες πίσω και τελικά κατέληξε με έξι μονάδες. Και αυτή η απάτη των δημοσκοπήσεων ότι είναι ίσα-ίσα, αποσκοπούσε στην εξόντωση των μικρότερων κομμάτων. Μην έχετε καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Όπως και στην Ένωση Κεντρώων την τελευταία βδομάδα από το πέντε μας πήγαν στο δυόμισι. Ήταν πολύ οργανωμένο. Κι ένα απ’ τα ζητήματα, που δεν ξέρω αν τα θυμάστε, είναι να μπει τάξη με τις δημοσκοπήσεις. Διότι μπορεί ο κάθε απατεών να κάνει ό,τι θέλει, πληρώνοντας 30.000 σε μία εταιρεία δημοσκοπήσεων. Τελεία και παύλα. Δεν μπορεί να μην βρέθηκαν τα 7% απόσταση, ούτε μπορεί ένα κόμμα που μπήκε στη Βουλή να το παρουσιάζουν 2,5% ώστε να μείνει απ’ έξω. Θέτω θέμα δημοκρατίας αυτή τη στιγμή! Δημοκρατίας και ουσίας!

Εγώ πιστεύω ότι και οι δύο Αρχηγοί, και ο Τσίπρας και ο Μεϊμαράκης, ήταν ενήμεροι του 7% της απόστασης, απλώς το έκρυβαν για να εξοντώσουν τα υπόλοιπα κόμματα και γνώριζαν τη δολιότητα των δημοσκοπήσεων. Γνώριζαν τη δολιότητα και αυτό με βάζει σε μεγάλες σκέψεις, ότι συνεργάστηκαν δύο κόμματα, τα λεγόμενα «πρώτα», προς εξόντωση νεότερων κομμάτων. Αυτό δεν είναι καθόλου καλό. Το λέω σε εσάς, διότι πιστεύω πως σαν Βουλευτές, ασχέτως κομμάτων, δεν πρέπει να εγκρίνετε ανέντιμες συμπεριφορές.

Η Νέα Δημοκρατία θα βγάλει τον καινούργιο της αρχηγό. Της ευχόμεθα το καλύτερο. Εγώ δεν αναμειγνύομαι. Όποιος κι αν είναι αρχηγός στη Νέα Δημοκρατία, σίγουρα θα περιφέρεται στη Θεσσαλονίκη και θα προσπαθεί να εξοντώσει την Ένωση Κεντρώων. Αυτή είναι η δουλειά τους. Να λένε, «χαμένη ψήφος είναι, μην ψηφίσετε» κλπ..

Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας είπε για απλή αναλογική. Είπε για αλλαγές συνταγμάτων. Τα κόμματα της Αριστεράς είχαν την απλή αναλογική ως κύριο χαρακτηριστικό τους.

Είπε ο κ. Τσίπρας: «Θα ανοίξουμε συζήτηση για εκλογικό νόμο». Άρα, είναι ωραίες οι καρέκλες της εξουσίας. Έπαψε να είναι αριστερό κόμμα, γιατί χαρακτηριστικό, σας λέγω, της Αριστεράς είναι η απλή αναλογική. Γιατί το είπε έτσι πλαγίως; Έπρεπε να το πει εντίμως και ευθέως, ότι «θα βάλουμε την απλή αναλογική στο Σύνταγμα». Αυτή είναι θέση κόμματος της Αριστεράς. Όμως, υπάρχει σήμερα κόμμα της Αριστεράς ή έχει μπει τόσο πολύ νερό στο κρασί, ώστε έχει γίνει μόνο νερό;

Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ γι’ αυτήν την πρώτη μου συζήτηση. Θα θέσω σοβαρό θέμα για τους συμβούλους, να ξέρει ο κ. Βούτσης. Δεν θα το αφήσω έτσι. Θα γυρίσω όλη την Ελλάδα για το πόσοι είναι οι σύμβουλοι, πόσους αργόμισθους έχει η Βουλή, οι δήμοι και το Δημόσιο.

Δεν θα κρυφτούν τη φορά αυτή οι αργόμισθοι. Αποστολή μας θα είναι να ξεσκεπάσουμε τη σαπίλα. Ελπίζω σε όλα αυτά που θα κάνουμε να έχουμε συμμάχους τους τίμιους Βουλευτές. Το ελπίζω. Αν δεν βρω συμμάχους σε μία προσπάθεια κάθαρσης, σημαίνει ότι έχει χαλάσει και η Βουλή και δεν θέλω να το πιστέψω αυτό καθόλου.

Τώρα αν με ρωτάτε αν θα δώσει ψήφο η Ένωση Κεντρώων εις την Κυβέρνηση, από την ώρα που διάλεξε ο κ. Τσίπρας χωρίς καν να μου τηλεφωνήσει τον κ. Καμμένο, που είναι δεξιότερα βέβαια της Δεξιάς ως κόμμα, είχε συμμάχους. Ένας αριστερός πολιτικός, ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είχε έναν πολύ τίμιο και καλό πατέρα, που εγνώριζα και δούλεψα μαζί του, διάλεξε τον κ. Καμμένο και όχι τον κ. Λεβέντη. Εγώ, ο Λεβέντης, δεν ζητούσα υπουργεία, ξέρετε, δεν ζητούσα τίποτα. Έχω παραιτηθεί. Εγώ θα έδινα τους Βουλευτές και ψήφο εμπιστοσύνης, αρκεί κάποια πραγματάκια για τον λαό, κάποιες παθογένειες να επατάσσοντο. Μόνο αυτό. Αλλά προτίμησε ο κ. Τσίπρας να μοιράσουν τα λάφυρα. Ας τα μοιράσουν, λοιπόν, να δούμε πόσο καιρό θα κρατήσουν. 
Δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης. 

Σας ευχαριστώ. 

(Όρθιοι οι Βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων χειροκροτούν ζωηρά και παρατεταμένα)