ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015

Χάρης Θεοχάρης: Δεν σας δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης γιατί είστε ψεύτες

Βουλή, 06/10/2015 - ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Παφίλη, μην ανησυχείτε, δεν είναι μόνο παγκοσμίως που εξάγει τις πρακτικές ο ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω τώρα στο ηλιακό σύστημα άκουσα ότι μετά την ανακάλυψη νερού στον Άρη και η ΕΥΔΑΠ του Άρη έκανε προκήρυξη για προσλήψεις! Οπότε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μην ανησυχείτε, υπάρχουν εξαγωγές! 
(Θόρυβος-γέλωτες στην Αίθουσα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
Μη γελάτε! Μη φοβάστε!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε εδώ στο ίδιο έργο θεατές, η ίδια Κυβέρνηση με αυτή του Ιανουαρίου χωρίς όμως την ελπίδα. Η ελπίδα έγινε λεπίδα, όπως είπε το ΚΚΕ προεκλογικά; Ίσως! Το μόνο σίγουρο είναι πως η λεπίδα έκοψε, έσκισε, κουρέλιασε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αλλά στο μνημόνιο στόμωσε. Ίδια Κυβέρνηση ανύπαρκτη ελπίδα, λιγότερα και μικρότερα ψέματα, αλλά ψέματα!

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από το σημείο που θα έπρεπε να τελειώσουμε, για να είμαστε ξεκάθαροι. Ζητάτε ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν σας τη δίνουμε.

Γιατί; Διότι αντιπροσωπεύετε όλα όσα μας έφεραν εδώ, όλα όσα δεν μπόρεσαν να μας βγάλουν από την κρίση.

Ο Πρωθυπουργός χθες είπε πως εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους του, όχι όλους τους Έλληνες. Του συνιστώ να ξαναδιαβάσει το Σύνταγμα.

Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης γιατί εμείς κι εσείς δεν είμαστε φίλοι, είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, γιατί οι φίλοι μας είναι εχθροί σας και το αντίστροφο. 
-Έχετε φίλο τον επίορκο δημόσιο υπάλληλο, έχουμε φίλο τον ευσυνείδητο. 
-Έχετε φίλο το «βύσμα» του Υπουργού, έχουμε φίλο τον πατριώτη δημόσιο υπάλληλο που κρατάει την υπηρεσία όρθια όσο κάθεται το «βύσμα». 
-Έχετε φίλο τον αγρότη που αφήνει τα μήλα να σαπίζουν για να παίρνει επιδοτήσεις, έχουμε φίλο τον αγρότη που μετά το χωράφι, μπαίνει στο ίντερνετ για να δει τι κάνουν οι άλλες χώρες με τη σταφίδα και να καινοτομήσει και αυτός. 
-Έχετε φίλο τον υπάλληλο που με όπλο την πολυνομία εμποδίζει την επένδυση, έχουμε φίλο τον επιχειρηματία που μαζεύει κόντρα στο ρεύμα υπογραφές για να επενδύσει, να δημιουργήσει και να προσλάβει. 
-Έχετε αντίπαλο τον επιχειρηματία που πίνει τάχαμου το αίμα του λαού, έχουμε αντίπαλο μόνο τον επιχειρηματία που ενώ βγάζει πέντε ευρώ, θέλει να βγάλει δέκα με «μαύρη» εργασία. 
-Έχετε αντίπαλο το φοιτητή που θέλει να σπουδάσει στην ώρα του, χωρίς χαμένα εξάμηνα. --Έχουμε αντίπαλο τον «φοιτητοπατέρα» που δέκα χρόνια αφού μπήκε στο πανεπιστήμιο, μοιράζει τη φοιτητική μέριμνα και εύνοια σε υποψήφιους καθηγητές. 

Η λίστα ατελείωτη. Τι νόημα έχει να συνεχίσω; Άβυσσος μας χωρίζει.

«Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας και αυτό θα το υπηρετήσουμε μέχρι τέλους», δήλωνε συγκινημένος ο Πρωθυπουργός στις 10 Φεβρουαρίου. «Είμαστε κάθε λέξη από το μνημόνιο και θα το υπηρετήσουμε μέχρι τέλους», δηλώσατε στην πραγματικότητα χθες.

Ζητάτε ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν σας τη δίνουμε γιατί είστε ψεύτες
όχι το Γενάρη που το ψέμα ήταν χιονοστιβάδα, όχι με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που αν υπήρχαν καλλιστεία πολιτικού ψέματος, θα έπρεπε όλοι σας να κυκλοφορείτε με κορδέλες εδώ πέρα, στη Βουλή, όλοι σας, 
όχι γιατί λέγατε πως θα χόρευαν οι αγορές με το νταούλι σας και χθες μίλησε ο κ. Τσίπρας για τους επενδυτές περισσότερο από τον κ. Σαμαρά. 
Είστε ψεύτες γιατί συνεχίσατε τα ψέματα και σ’ αυτές τις εκλογές, γιατί συνέχισε τα ψέματα και χθες ο Πρωθυπουργός. 
Δεν έχετε πια δικαιολογία. Δεν είστε πολιτικά αφελείς. 
Είστε καθ’ έξιν ψεύτες και μιλάτε και για το νέο. Τρομάρα σας! 
(Θόρυβος – διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Πριν από τις εκλογές είπατε ψέματα για νέα διαπραγμάτευση. 

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Τι λέτε τώρα;

ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Σας πονάει, το καταλαβαίνω. Δεν χρειάζεται να εκνευρίζεστε. Σας πονάει η αλήθεια. Δεν κάνετε νέα διαπραγμάτευση. Αυτό φάνηκε απ’ όσα ακούσαμε χθες. Το Σάββατο κάνατε διαπραγμάτευση, τη Δευτέρα την ξεχάσατε. Το έκρυψε ο Πρωθυπουργός στη φράση «είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε χωρίς χρονοτριβή στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος». Αντίο, διαπραγμάτευση. Είπατε ψέματα για το παράλληλο πρόγραμμα. Μας το περιέγραψε χθες ο Πρωθυπουργός για πρώτη φορά, γιατί προεκλογικά το παράλληλο πρόγραμμα ήταν σε παράλληλο σύμπαν, ήταν ένα πρόγραμμα-«φαντομάς». Χθες, όμως, είχαμε τα αποκαλυπτήρια.

Τι ακούσαμε; Πρώτον, η «δευτέρα παρουσία» θα έλθει σε είκοσι μήνες. Περιμένετε, άνεργοι. Περιμένετε, εργαζόμενοι. Περιμένετε, επενδυτές. Περιμένετε, συνταξιούχοι. Περιμένετε, άρρωστοι. Περιμένετε, μαθητές. Περιμένετε, φοιτητές. Δεν έφτασαν τα πέντε χρόνια διάλυσης, δεν έφτασαν οι εφτά μήνες καταστροφής. Χρειάζονται είκοσι μήνες προσμονής για τη «νιρβάνα».

Δεύτερον, το πρώτο τρίτο των παράλληλων εξαγγελιών είναι μνημονιακές, δηλαδή δεν ανήκουν στο παράλληλο πρόγραμμα. Είναι στο μνημόνιο. Αξιολόγηση στο δημόσιο, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Ακόμη και οι εξαγγελίες για τις διοικήσεις των τραπεζών είναι μνημονιακή υποχρέωση, η εταιρική διακυβέρνηση για τις τράπεζες.

Τρίτον, το δεύτερο τρίτο των ανύπαρκτων εξαγγελιών υπάρχουν ήδη. Ο οργανισμός προώθησης επενδύσεων υπάρχει ήδη και λέγεται «Invest in Greece». Οι ενισχύσεις των αγροτών έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν από τη δεκαετία του ’80. Δηλαδή, λίγη ντροπή.

Σε λίγο θα εξαγγείλετε και τα ΜΟΠ. Επίσης, προγράμματα απασχόλησης όπως αυτά που τρέχουν και έτρεχαν με ευρωπαϊκά κονδύλια, προσλήψεις που υπάρχουν ήδη στον προϋπολογισμό, αλλαγές οργανογραμμάτων που μόλις ολοκληρώθηκαν και θα τις ξανακάνετε από την αρχή.

Τέταρτον, το τελευταίο τρίτο των βαρύγδουπων εξαγγελιών είναι ασαφείς ή ακοστολόγητες και συνεπώς θα πάρουν τον δρόμο του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, δηλαδή κάρτες μετακίνησης, εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, άλλος ένας εξορθολογισμός και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος όπως τόσοι άλλοι και πάλι η πάταξη του λαθρεμπορίου.

Προσέξτε, όμως, αφορά μόνο καπνικών και οινοπνευματωδών. Το λαθρεμπόριο καυσίμων έλαμψε διά της απουσίας του. Ρεαλισμός και αναγνώριση της ανικανότητάς σας ή υποταγή στα συμφέροντα;

Ζητάτε ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν σας τη δίνουμε. 
Γιατί όσο καταγγέλλετε τη διαφθορά των ολιγαρχών, την υπηρετείτε με μεγαλύτερη συνέπεια από τους προηγούμενους. 
Μιλάτε για αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και Η ΑΥΓΗ άρχισε να χρησιμοποιεί ήδη το έωλο επιχείρημα περί του αφελληνισμού των διοικήσεων που πάντα διέσωζε διεφθαρμένες τραπεζικές διοικήσεις, ενώ δεν κάνατε τίποτα για το πρόβλημα που ξαφνικά καταγγέλλετε εδώ και επτά μήνες.

Δεν κάνατε τίποτα εδώ και επτά μήνες. Αλλάξατε μόνο τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με τα ίδια κριτήρια που άλλαζε πάντα, δηλαδή κομματικά. Εάν πράγματι φταίνε οι διοικήσεις – δεν μας είπε ο Πρωθυπουργός  για την καταστροφή των τραπεζών, τι θα κάνετε; Θα τις αφήσετε χωρίς να τιμωρηθούν; Απλώς θα τις αλλάξετε; Θα στείλετε εισαγγελείς; Γιατί δεν μας λέτε τις προθέσεις σας; Γιατί και εδώ συνεχίζετε να φτιάχνετε χωριά Ποτέμκιν;

Μιλάτε για μικρή και μεγάλη διαφθορά στο Δημόσιο, ενώ ανοίξατε διάπλατα τις πόρτες για τους επίορκους, ενώ παραγγείλατε 500 εκατομμύρια άχρηστα αεροπλάνα πενήντα ετών. 

Τα λέει ο πρώην Υπουργό σας, ο κ. Ήσυχος. Τα λέει και η Lockheed Martin, η εταιρεία η οποία παίρνει την προμήθεια. Φανταστείτε να ζητάω από έναν μπογιατζή να μου βάψει το σπίτι και να μου λέει, «μα δεν χρειάζεται βάψιμο». Τι σημαίνει αυτό; Δεν είναι παράξενο;

Μιλάτε για τη διαφθορά των άλλων, αλλά οι Υπουργοί σας, ο Υπουργός του 12%, η Υπουργός που η μητέρα της έβγαλε τα λεφτά από την τράπεζα, ο εργολάβος που παίρνει δουλειές αλλά έχει και γραφείο στο Μαξίμου, δεν απάντησαν ποτέ επί της ουσίας. 
Απλώς είναι ηθικοί γιατί είναι αριστεροί. 
Δεν αρκεί αυτό πια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ακούσαμε για «θα» στον εκλογικό νόμο, «θα» στην αναθεώρηση του Συντάγματος, «θα» και στις άδειες των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Όσο δεν λύνετε το πρόβλημα με τις άδειες των μέσων μαζικής ενημέρωσης, νοθεύετε τη Δημοκρατία. Γιατί μπορείτε ή το χρησιμοποιείτε ως εργαλείο εκβιασμού. 
Ζητάτε ψήφο και συναίνεση και στήριξη, ενώ δεν ξεκαθαρίζετε το τοπίο στην ενημέρωση. Ξανασκεφτείτε το. 
Πρώτα θα αδειοδοτήσετε τα ΜΜΕ και μετά θα συζητήσουμε για το ποιος στηρίζει ποιον.

Το αποκορύφωμα, όμως, είναι άλλο. Με τις αρμοδιότητες που έδωσε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός – άκουσον, άκουσον  θεσμοθετήθηκε ένας καθρέπτης της διαφθοράς. Έως τώρα λέγαμε ότι μέσα ενημέρωσης και επενδύσεις δεν πάνε μαζί. Είναι το σημείο στο οποίο έχουμε διαφθορά. Θυμάστε όλοι την αφελή προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να λύσει το πρόβλημα με τον βασικό μέτοχο. 
Εσείς, λοιπόν, τι κάνετε; Τα ενώνετε. 
Δίνετε αρμοδιότητα μέσων ενημέρωσης και επενδύσεων στον ίδιο Υπουργό, στον κ. Παππά. 
Θεσμική, δηλαδή, αποτύπωση και κατοπτρισμός της διαφθοράς αντί καταπολέμησής της.

Όχι πια άλλα ψέματα. Μακάρι να κάνουμε λάθος, αν και δεν το νομίζουμε. Ζητάτε ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν σας τη δίνουμε, γιατί η ανικανότητά σας μας έφερε εδώ. Διαλέξατε τους λάθος ανθρώπους. Και εάν εξαιρέσετε όσους έφυγαν μόνοι τους μέσω της «Λαϊκής Ενότητας», δεν αλλάξατε κανέναν. Μόνοι τους έφυγαν. Βλέπουμε μία Κυβέρνηση με τα ίδια αποτυχημένα υλικά, απλή ανακύκλωση θέσεων και προσώπων.

Δεν γίνεται με καθηγητές πανεπιστημίου που δούλευαν δεκαπέντε ώρες την εβδομάδα στο πανεπιστήμιο και θέλουν να κάνουν το ίδιο και στο Υπουργείο. 
Δεν γίνεται, φλερτάροντας με σενάρια της δραχμής όσο υποτίθεται ότι διαπραγματευόσαστε. 
Δεν γίνεται με απροετοίμαστες εμφανίσεις σε παγκόσμιο επενδυτικό ακροατήριο του Πρωθυπουργού όπου να μην μπορεί καν ο Πρωθυπουργός να απαντήσει ούτε καν ποιες επενδύσεις θέλουμε. 
Δεν γίνεται ή να κυβερνάμε ή να διαπραγματευόμαστε και να μην μπορούμε να κάνουμε και τα δύο.
Δεν γίνεται χάνοντας ενάμισι δισεκατομμύριο από το ΕΣΠΑ. 
Δεν γίνεται κλείνοντας τις τράπεζες. 
Δεν γίνεται με τον υπηρεσιακό Υπουργό Μετανάστευσης καλύτερο από την Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ. 
Δεν γίνεται με παρατάσεις παραγραφής που μειώνουν την είσπραξη της φορολογικής διοίκησης. Το ακούσαμε το ίδιο λάθος να επαναλαμβάνεται σήμερα από τον κ. Αλεξιάδη.
Δεν γίνεται χωρίς να αναφέρεται μία φορά η λέξη «τουρισμός». Χθες δεν ακούστηκε ούτε μία φορά. Και θα κάνατε και κλαδική πολιτική.
Δεν γίνεται κρύβοντας πως παίρνετε πίσω το ελάχιστο που κάνατε, τις εκατό δόσεις για παράδειγμα. Τα παίρνετε πίσω.
Δεν γίνεται αρνούμενοι το συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη στην εκπαίδευση. Γιατί τι άλλο είναι να αφήνεις κάποιον, που δεν αντέχει να πληρώσει το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και παίρνει το παιδί του από το ιδιωτικό σχολείο, για να το πάει σε ένα δημόσιο, το οποίο δεν έχει δασκάλους και είναι κλειστό ή υπολειτουργεί; 
Δεν είστε νομικά, συνταγματικά αλλά και ηθικά υπόλογοι; Φυσικά και είστε.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης, 
Το Ποτάμι δεν ήρθε στην πολιτική σκηνή για να λέει μόνο «ΟΧΙ». Δεν χρειαζόμαστε διαπιστευτήρια, νομίζω το έχουμε ήδη αποδείξει. Ό,τι είναι σωστό, μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό θα το στηρίξουμε. Δεν κάνουμε και ούτε κάναμε τους επτά αυτούς μήνες στείρα αντιπολίτευση. Είμαστε εδώ για να πούμε και τι προτείνουμε, τι περιμέναμε να ακούσουμε.

Περιμέναμε να ακούσουμε έναν στόχο και έναν δείκτη που θα βελτιώσετε: 
Πόσο θα μειώσετε την παιδική φτώχεια. 
Πόσο θα μειώσετε την παιδική θνησιμότητα. 
Πόσο θα αυξήσετε το ποσοστό μείωσης της φτώχειας από την εφαρμογή της προνοιακής και κοινωνικής πολιτικής. 
Πόσο θα μειώσετε το ποσοστό ανασφαλίστων ή αποκλεισμένων από το Σύστημα Υγείας. Πόσο θα μειώσετε την ανεργία. 
Πόσο θα αυξήσετε την απασχόληση. 
Θα σταματήσετε την μείωση του ΑΕΠ, που εσείς ξαναφέρατε; 
Θα την ανακόψετε πριν ξεπεράσει το συσσωρευμένο 30% από το ΑΕΠ του 2008, που ήταν η τελευταία χρονιά αύξησης; 
Πόσο θα μειώσετε το κόστος της γραφειοκρατίας και μέχρι πότε; 
Πόσο θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα των φόρων, του ΦΠΑ ιδιαίτερα; 

Όλο γι’ αυτήν μας λέτε. Πόσο θα την αυξήσετε; Ξέρετε πόσο είναι; Πόσο είναι ξέρετε; Δεν είπατε τίποτα, γιατί δεν ξέρετε τι μπορείτε να πετύχετε. Δεν ξέρετε καν τι θέλετε να πετύχετε. 
Είμαι σίγουρος πως εδώ και τώρα από εμένα ακούτε για πρώτη φορά πως η Κυβέρνηση πρέπει να έχει στόχους βελτίωσης συγκεκριμένων δεικτών.

Εμείς στο Ποτάμι κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις και επαναλαμβάνω μερικές από αυτές. Δεν είμαστε μόνο κριτικοί.

Στα θεσμικά και στη διαφθορά: έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Και τα λέω επί τροχάδην γιατί έχουν ξαναακουστεί. 
Ανάμεσα σε άλλα: κατάργηση νόμου περί ευθύνης Υπουργών, 
μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια, 
εκδημοκρατισμός των κομμάτων, 
άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση του μπόνους και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών της διαφθοράς, 
ενιαία ανεξάρτητη αρχή εκτός Κυβέρνησης με εισαγγελέα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, 
ανοιχτά δεδομένα στο δημόσιο και διαφάνεια παντού, 
αναρτημένα στο ίντερνετ στοιχεία του Δημοσίου, όχι μόνο οικονομικά αλλά και στόχοι, για να δούμε ποια υπηρεσία δουλεύει και ποια όχι.

Στα οικονομικά, φορολογικά και στην ανεργία: άμεση δημιουργία ισολογισμού του κράτους, με αποτίμηση των μεγαλύτερων περιουσιακών στοιχείων αρχικά αλλά και όλων αργότερα.

Δεν το θέλετε. Όπως δεν το ήθελαν και οι προηγούμενοι. Διότι όσο δεν το έχεις αυτό δεν μπορείς ούτε να κριθείς ούτε για το αν η τιμή που πούλησες είναι καλή ή κακή, αλλά ούτε για το αν ο κομματάρχης που έβαλες καταλήστευσε την περιουσία ή την κατέστρεψε. 

Να, λοιπόν, γιατί υπάρχει η δικιά σας ανίερη και παραφύσιν συμμαχία με τους προηγούμενους.

Σταθερότητα του φορολογικού συστήματος. 
Μόνο κάθε Νοέμβριο με τον Προϋπολογισμό αλλαγές στα φορολογικά. 
Δημιουργία μιας ΔΟΥ για τα φυσικά πρόσωπα και η παραίνεση – χαιρετίζουμε και καλωσορίζουμε την υιοθέτηση της δράσης του επιχειρησιακού σχεδίου που είχαμε βγάλει εμείς παραμονές των εκλογών του 2014  για τις ΔΟΥ να δέχονται μόνο με ραντεβού. Είναι σωστή κίνηση από τον κ. Αλεξιάδη.

Υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 30.000 ευρώ. Κίνητρα για τις μικρότερες επιχειρήσεις. Απαλλαγή του 40% των επιχειρήσεων από τον βραχνά του ΦΠΑ. Δύο συντελεστές 20% και 10%. Επαναπατρισμός μη φορολογημένων κεφαλαίων από το εξωτερικό. Μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και ενσωμάτωση στη φορολογία. Ενσωμάτωση φόρου και εισφορών για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας.

Είναι πολλά. 
Μηδενική φορολογία για τρία χρόνια για τις νέες επιχειρήσεις. 
Αυτόματο συμψηφισμό οφειλών προς δημόσιο και ταμεία. 
Άμεση επιστροφή ΦΠΑ για εξαγωγικές επιχειρήσεις και… και… 

Στη δημόσια διοίκηση: επιλογή όλων των επικεφαλής οργανισμών - δεν το θέλετε! - και φορέων, ξεκινώντας από τους Γενικούς Γραμματείς με αξιοκρατικά και διαφανή κριτήρια. 
Τι δημόσια διοίκηση θα φτιάξετε; Πώς θα εφαρμόσουν την αξιολόγηση τα ξαδέρφια και οι φίλοι; Εγώ, που είμαι υπέρ της αξιολόγησης, δεν θα καταδεχόμουν να αξιολογηθώ από κάποιον σαν και αυτούς.

Σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης «e-Hellas» στα πρότυπα της καλύτερης χώρας του κόσμου, της Εσθονίας. Δυνατότητα των επικεφαλής να αλλάζουν τα οργανογράμματα των υπηρεσιών, αρκεί να μην δημιουργούν κόστος. 
Έτσι θα έχουμε ευελιξία στο Δημόσιο. Έτσι θα μπορούμε να φτιάξουμε ένα Δημόσιο φιλικό.

Θα μπορούσα να συνεχίσω σε όλους τους τομείς. Έχουμε προτάσεις για τον πολιτισμό, για το προσφυγικό, για την υγεία, για την παιδεία, για τη δικαιοσύνη. Οι συνάδελφοί μου θα πουν περισσότερα. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Θα βοηθήσουμε σε ό,τι σωστό κάνετε. Όμως, δεν θα λύσετε τα προβλήματα της χώρας. Δεν θα προσπαθήσετε καν να λύσετε τα προβλήματα της χώρας. 

Δεν ξέρετε τα προβλήματα της χώρας. Γι’ αυτό δεν σας δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης.

Ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του κόμματος Το Ποτάμι)