ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2015

Ψηφίστηκε η 3η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών


Και δυστυχώς δεν θα είναι η τελευταία· έπεται η συνέχεια...  Με νομοτελειακή ακρίβεια, από ανακεφαλαιοποίηση σε ανακεφαλαιοποίηση θα μας πηγαίνουν χάρη στα μνημόνια, μέχρι να μας τελειώσουν. Ωιμέ!!!

Βουλή, 31/10/2015 - ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,  το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού τομέα έχει επηρεαστεί καθοριστικά από τη συνδυαστική επίδραση, πρώτον, της εκροής καταθέσεων -από τον Σεπτέμβρη του 2014 και μέχρι τον Αύγουστο του 2015 οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν μειωθεί κατά 43,6 δισεκατομμύρια, δηλαδή είχαμε μια μείωση των καταθέσεων της τάξης του 26,5%, εκ των οποίων τα 33,9 δισ. αφορούν καταθέσεις των νοικοκυριών- και δεύτερον, των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που προκάλεσαν επιδείνωση της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων, δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν από το 33% στο 50% το τρίτο τρίμηνο του 2015.
Η πορεία των τραπεζών είναι συνυφασμένη με την πορεία της οικονομίας. Όταν μια οικονομία βρίσκεται σε ύφεση επηρεάζονται όλες οι μορφές της ζωής: και η οικονομική και η κοινωνική και τα νοικοκυριά και ο Πολιτισμός, η Παιδεία, η Άμυνα και φυσικά και οι τράπεζες.

Ωστόσο, αυτή η ανακεφαλαιοποίηση είναι η τρίτη κεφαλαιακή ενίσχυση που πραγματοποιείται στις τράπεζες και είναι αποτέλεσμα του νέου εκτροχιασμού της οικονομίας και της επιδείνωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαιτίας της λάθος πολιτικής που ακολούθησε και ακολουθεί τόσο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και η αποτυχημένη Κυβέρνηση Σαμαρά, η Κυβέρνηση του περίφημου μύθου του «success story».

Την άνοιξη του 2014 η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έφτανε τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ και σήμερα έχει συρρικνωθεί στα 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Χονδρικά, αν μια τράπεζα μένει από κεφάλαια και χρειάζεται νέα αυτοί που θα βάλουν τα νέα κεφάλαια θα πάρουν και τον έλεγχό της. Οι παλιοί μέτοχοι των τραπεζών έχουν χάσει πάνω από το 99,9% της αξίας της περιουσίας τους σε σχέση με τα προ κρίσεως επίπεδα τιμών. Όσοι μέτοχοι τοποθετήθηκαν στις ανακεφαλαιοποιήσεις του 2013 και του 2014 χάνουν το 90% των κεφαλαίων τους. Η ομάδα επενδυτών που αγόρασε την πλειοψηφία μιας συγκεκριμένης τράπεζας την αγόρασε στα 0,31 ευρώ ανά μετοχή, την άνοιξη του 2014, και σήμερα βλέπει τη μετοχή της να διαπραγματεύεται στα 0,020 ευρώ. Το ίδιο λίγο πολύ συνέβη και σε όσους επενδυτές συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου και των υπολοίπων τριών συστημικών τραπεζών.

Μεγάλες, λοιπόν, είναι οι ζημιές και για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης και κατ’ επέκταση για όλους τους φορολογούμενους. Το Ταμείο τοποθέτησε 25 δισεκατομμύρια ευρώ στις συστημικές τράπεζες το 2013 και επιπλέον 15 δισεκατομμύρια ευρώ στις αναδιαρθρώσεις τραπεζών που τέθηκαν σε εκκαθάριση. Σαράντα δισεκατομμύρια ευρώ, λοιπόν, μετά τον εκτροχιασμό της οικονομίας το 2015 χάθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους οριστικά.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο για να αποκατασταθεί η φερεγγυότητα των τραπεζών και μέσω αυτής σταδιακά να επανέλθουν οι συνθήκες ομαλότητας στην αγορά. Με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ενισχύεται, όπως λέγεται, η φερεγγυότητά τους, δηλαδή διαθέτουν επαρκή ίδια κεφάλαια. Δεν επιλύεται, όμως, το θέμα της ρευστότητάς τους, καθώς οι τράπεζες είναι επιχειρήσεις και μάλιστα είναι ξένες επιχειρήσεις, μη ελληνικές επιχειρήσεις, αφού και ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος χθες δήλωσε επί λέξει: «Χάσαμε τη μάχη για τη διοίκηση των τραπεζών».

Αυτές οι τράπεζες, λοιπόν, είναι επιχειρήσεις που δανείζονται για να δανείσουν. Δεν δανείζουν τα ίδια κεφάλαιά τους. Εσφαλμένα πιστεύουμε ότι οι τράπεζες δανείζουν με τα χρήματα που πήραν από την ανακεφαλαιοποίησή τους. Την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικά σημαντικών τραπεζών την επιθυμούν διακαώς Κυβέρνηση και τράπεζες ως προϋπόθεση για να σταθεροποιηθούν αυτές, να καταστούν φερέγγυες και σταδιακά να μπορέσουν πάλι να βγουν στις αγορές, να εκδώσουν ομόλογα, να προσφύγουν στη διατραπεζική αγορά και να προσελκύσουν καταθέσεις, ούτως ώστε να αυξηθεί η δεξαμενή από την οποία θα μπορούν να χορηγήσουν δάνεια.

Οι τράπεζες, λοιπόν, δεν παρέχουν δάνεια στην οικονομία βασιζόμενες στα δικά τους κεφάλαια, που κατά μέσο όρο διεθνώς δεν υπερβαίνουν το 10% του ενεργητικού τους, αλλά στα δανειακά κεφάλαια που αντλούν από τους καταθέτες, τη διατραπεζική αγορά και τις αγορές ομολόγων. Οι τράπεζες είναι η μόνη κατηγορία επιχειρήσεων που δανείζεται για να δανείσει. Σήμερα οι τράπεζες έχουν κεφαλαιακό έλλειμμα, διαθέτουν χαρτοφυλάκιο δανείων 200 δισ. ευρώ και καταθέσεις 122 δισ. ευρώ. Τη διαφορά, βέβαια, που προκύπτει την καλύπτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εν πολλοίς, αν δεν υπάρξει επιστροφή καταθέσεων και δεν ανοίξει η διατραπεζική αγορά οι τράπεζες δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στο έργο της χρηματοδότησης της οικονομίας. Αν δεν υπάρχει ρευστότητα οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, δηλαδή να δώσουν δάνεια σε επιχειρήσεις και συνεπώς η οικονομία δεν θα αναπτυχθεί.

Το διακύβευμα σε περίπτωση μη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι μεγάλο, αλλά πολύ μεγαλύτερο είναι το διακύβευμα για το μέλλον της χώρας, το μέλλον του λαού μας. Με τις μνημονιακές πολιτικές σας όχι μόνο τον υπερχρεώνετε, τον φτωχοποιείτε, αλλά τον καθιστάτε όμηρο των στρεβλών και καταστροφικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών τοκογλύφων. Σώζετε τις τράπεζες, αλλά καταστρέφετε τη χώρα!

Βέβαια, αν δεν σωθούν οι τράπεζες και οι καταθέτες θα υποστούν ένα μεγάλο πλήγμα, όπως και δεκάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με κίνδυνο ακόμα και τον αφανισμό τους, ο οποίος όμως ήδη συντελείται με γεωμετρική πρόοδο και επιτυγχάνεται με τα καθημερινά «λουκέτα» που βλέπουμε όλοι μας.  Είτε, λοιπόν, ανακεφαλαιοποιήσετε τις τράπεζες είτε όχι, είναι το ίδιο και το αυτό. Είτε κάνετε «κούρεμα» καταθέσεων είτε όχι, είναι το ίδιο και το αυτό. Γιατί το «κούρεμα» ήδη εφαρμόζεται.

Ακούστηκε από χείλη της κυβερνητικής Πλειοψηφίας ότι σε καμμία περίπτωση, ακόμη και στο δυσμενέστερο σενάριο, δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ. Αυτό θα συνέβαινε, πράγματι, αν το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, το οποίο συστάθηκε με τον ν. 3746/2009, είχε το αποθεματικό που εκ του νόμου υποχρεούτο ως το περασμένο καλοκαίρι.

Οπότε η Κυβέρνηση, το περασμένο καλοκαίρι, μέσα στο άγχος της ανεύρεσης κεφαλαίων για την κάλυψη αναγκών, παρανόμως αφαίρεσε τα κεφάλαια αυτά, αφήνοντας παντελώς εκτεθειμένους τους καταθέτες που έχουν καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, δηλαδή όλους τους μικροκαταθέτες.

Το «κούρεμα», λοιπόν, ήδη εφαρμόζεται με έμμεσο τρόπο. Εφαρμόζεται ένα ειδικού τύπου bail in, μέσω της υπερφορολόγησης, μέσω της υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας των πολιτών. Έτσι, αναγκάζει τα νοικοκυριά να μειώσουν τις καταθέσεις τους, αναγκάζει τους πολίτες να ρευστοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε τιμές εξευτελιστικές, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις δυσβάσταχτες υποχρεώσεις τους προς το κράτος.

Και όλα αυτά με τα κρατικά έσοδα να καταλήγουν στους δανειστές, για την αποπληρωμή ενός μη βιώσιμου χρέους, αφού το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει ότι τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, η απουσία μεταρρυθμίσεων και εσόδων, η επιστροφή της οικονομίας στην ύφεση και οι δυσμενέστερες προβλέψεις μετά τους κεφαλαιακούς ελέγχους, κατέστησαν το χρέος οριστικά μη βιώσιμο.

Στην πραγματικότητα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι ακόμα ένα μπάλωμα, ακόμα ένα δυσβάσταχτο μπάλωμα για τον ελληνικό λαό, ο οποίος καλείται να προσφέρει ένα ποσό που θα πάει χαμένο, θα πάει στον «πίθο των Δαναΐδων». Και αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει εκ μέρους σας, όπως δεν υπήρχε και στην Κυβέρνηση Σαμαρά, ένα πραγματικό σχέδιο, ένα μεσοπρόθεσμο κι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης με επίκεντρο το εθνικό και λαϊκό συμφέρον και μόνο. 
      
Εν κατακλείδι, πρέπει να γνωρίζει ο λαός τι κάνετε σήμερα στην Αίθουσα αυτή και με ποιον τρόπο, κατ’ ουσίαν εγκληματείτε εναντίον του. Σήμερα και χρεώνετε τον ελληνικό λαό με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, που θα πληρώσουν μέχρι και οι αγέννητοι σήμερα Έλληνες, και επιπλέον, ουσιαστικά σήμερα κάνετε και «κούρεμα» των καταθέσεων.

Παίρνετε, αρπάζετε, μέσω των τραπεζών, τον ιδρώτα του ελληνικού λαού. Όπως προανέφερα, το «κούρεμα» αυτό δεν είναι άμεσο, δεν είναι εφάπαξ, αλλά πολύ πιο ύπουλο και συνεχές. Επιτυγχάνεται με την υπερφορολόγηση, τα μνημονιακά μέτρα του τρίτου Μνημονίου, που όλοι εσείς μαζί, πλην της Χρυσής Αυγής, ψηφίσατε στις 14 Αυγούστου. Κόντρα στη λαϊκή βούληση το ψηφίσατε. Η λαϊκή βούληση εκφράστηκε στο Δημοψήφισμα του Ιουλίου, όταν εισπράξατε ένα βροντερό «όχι» από τους Έλληνες.

Τελικά, οι τράπεζες θα επιβιώσουν. Θα επιβιώσουν γιατί έχουν άριστους τραπεζοϋπαλλήλους. Και δεν εννοώ τους εργάτες που μοχθούν στα γκισέ. Εννοώ εσάς, τους συστημικούς κοινοβουλευτικούς, που κόπτεστε και ψηφίζετε για το συμφέρον των τοκογλύφων και των τραπεζών και αγνοείτε επιδεικτικά το λαϊκό συμφέρον.         

Ψηφίζετε και φέρεστε ως ελέω Θεού μονάρχες με την αμετροέπεια, με το θράσος και νομίζετε ότι θα είστε παντοτινοί.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε.

Ευτυχώς για τον τόπο δεν θα είστε παντοτινοί. Εσείς, δεξιοί και αριστεροί, γνωρίζετε ότι δεν σας θέλει ο λαός, ασχέτως εάν ο λαός ρίχνει απλά ένα ψηφοδέλτιο πίσω από το παραβάν. Και έχετε δει όλοι σας τις δημοσκοπήσεις - που τόσο πολύ αγαπάτε και πληρώνετε - σχετικά με τη γνώμη που έχει ο ελληνικός λαός και για τη Νέα Δημοκρατία και για τον ΣΥΡΙΖΑ - βεβαίως τον ΣΥΡΙΖΑ νοούμενο ως νέο ΠΑΣΟΚ - για εσάς δηλαδή που φέρατε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση.

Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο που χρεώνει τον ελληνικό λαό και πληρώνει τις τράπεζες, πολύ περισσότερο τη στιγμή που αυτές οι ίδιες οι τράπεζες, οι τοκογλυφικοί γύπες, με τη σύμφωνη γνώμη σας είναι έτοιμες από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου να εκπλειστηριάσουν και να αρπάξουν τα σπίτια των Ελλήνων. 
Λέμε «όχι» και πάλι «όχι». Δεν θα γίνουμε μια χώρα αστέγων.

Και στο σημείο αυτό ας αναφέρω και την πολιτική δήλωση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Φίλη. Καταθέτω για τα Πρακτικά τις δηλώσεις του κ. Δημήτρη Φίλη.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Χρήστος Παππάς καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Είπε επί λέξει ο κ. Δημήτρης Φίλης: «Να βγουν οι πολίτες με τις καραμπίνες, εάν πάνε να πάρουν τα σπίτια των φτωχών». Μία δήλωση πιθανόν απολύτως εναρμονισμένη με το άρθρο 120 του Συντάγματος.

Και στο σημείο αυτό ας μην τολμήσει κανένας Χατζηαβάτης της παραδικαστικής «παράγκας», κανένας «Παναθηναϊκάκιας», να εντάξει την πολιτική ομιλία μου σε ποινική δικογραφία. 

Εάν είναι να το κάνει, ας το κάνει για τον κ. Δημήτρη Φίλη, γιατί η πραγματική εγκληματική οργάνωση, η κοινοβουλευτική Καμόρα – θα έλεγα   είστε όλοι εσείς.
Ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Χρυσής Αυγής)