ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2015

Έφτασε η ώρα του "Εναλλακτικού Δρόμου";


ΙΔΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑ ΔΙΛΗΜΜΑ: TEΤΑΡΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Ή GREXIT;
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΜΒΟΥΚΑ*
Τις τελευταίες μέρες αιωρούνται στην πολιτική ατμόσφαιρα νέα σενάρια περί Grexit. Σενάρια που λέγεται ότι θα έχουν τη μορφή ενός time out στα πρότυπα του Σόιμπλε
Όλοι μας ενθυμούμαστε ότι πριν το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 και κατά τη διάρκεια των εξάμηνων διαπραγματεύσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η γερμανική πλευρά δια στόματος Σόιμπλε είχε βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την προσωρινή (temporary) έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ (Οικονομική Νομισματική Ένωση) κοινώς Ευρωζώνη. 

Σύμφωνα με την γερμανική πρόταση η Ελλάδα θα εξερχόταν από την ΟΝΕ (π.χ. για 5 χρόνια), θα επανερχόταν στο νομισματικό καθεστώς της δραχμής και εφόσον η ελληνική οικονομία ανακτούσε το χαμένο έδαφος ανταγωνιστικότητας και έμπαινε σε φάση αναπτυξιακής τροχιάς, τότε το δημόσιο χρέος θα καθίστατο βιώσιμο και άρα θα δημιουργούνταν οι αντικειμενικές συνθήκες για επανένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ.  
Τόσο ο υποφαινόμενος όσο και ο οποιοσδήποτε έλληνας πολίτης, που ανιδιοτελώς μάχεται υπέρ των συμφερόντων της πατρίδας και δεν γνωρίζει τα σενάρια που μηχανεύονται τα ιερατεία των ιμπεριαλιστικών κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Γερμανίας,  (Σ.σ: αντιλαμβάνεται ότι) η προσέγγιση τόσο σοβαρών θεμάτων σαν του Grexit θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εθνικής οικονομίας.

Το εύλογο ερώτημα που πλανάται στη σκέψη όλων μας είναι: Πόσες πιθανότητες συγκεντρώνει η περίπτωση ενός Grexit στο κοντινό μέλλον; Αν το τρίτο μνημόνιο αποτύχει και ο πιο αφελής πολίτης αντιλαμβάνεται ότι η ζυγαριά της λογικής θα γύρει στην πλευρά του Grexit. 

Σε ενδεχόμενη αποτυχία και του τρίτου μνημονίου, η πόρτα εξόδου από την Ευρωζώνη θα είναι ορθάνοικτη και οι δυσμενέστερες αντικειμενικές συνθήκες, αντί για τέταρτο μνημόνιο, ίσως εξωθήσουν τη χώρα από την ΟΝΕ. Απεναντίας, αν το τρίτο μνημόνιο πετύχει τους ποσοτικούς και τους ποιοτικούς του στόχους, η ζυγαριά μάλλον θα γύρει στην παραμονή της Ελλάδας στην ΟΝΕ και το ενδεχόμενο του Grexit θα πάρει παράταση για το μακρινό μέλλον.  
Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την παταγώδη αποτυχία των προηγούμενων μνημονιακών πολιτικών και δοθέντος ότι οι βασικοί δημοσιονομικοί-μακροοικονομικοί δείκτες της ελληνικής οικονομίας μήνα με το μήνα ολοένα και περισσότερο χειροτερεύουν, ο κοινός νους συγκλίνει στο καίριο συμπέρασμα ότι και το τρίτο μνημόνιο μάλλον θα αποτύχει και το Grexit θα καταστεί το πιθανότερο ενδεχόμενο

Σε ενδεχόμενη αποτυχία του τρίτου μνημονίου, το μέγα δίλημμα για την οποιαδήποτε κυβέρνηση θα είναι:Έναρξη συζητήσεων για τέταρτο μνημόνιο ή έξοδος από την Ευρωζώνη έστω και προσωρινή; 

Η χώρα μας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Γι’ αυτό, τα κόμματα που βρίσκονται, είτε στην κυβερνητική εξουσία, είτε στην αντιπολίτευση, οφείλουν να έχουν άρτια επεξεργασμένα εναλλακτικά σενάρια, δηλαδή Plan A, Plan B ή Plan C. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και όσοι καιροσκοπούν στο πτώμα της εθνικής οικονομίας βλάπτουν τα εθνικά μας συμφέροντα. 

Είτε παραμείνουμε στην Ευρωζώνη, είτε αυτοβούλως φύγουμε, είτε εκδιωχθούμε, και ανεξάρτητα ποιο θα είναι το εθνικό μας νόμισμα, επείγεται η άμεση εφαρμογή ενός άρτια τεκμηριωμένου και εμπεριστατωμένου προγράμματος οικονομικής πολιτικής, για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας και την ώθηση της χώρας σε αναπτυξιακή πορεία. 

Τα μνημόνια απέτυχαν παταγωδώς προκαλώντας τεράστια βλάβη στον παραγωγικό ιστό της ελληνικής οικονομίας. Έφτασε η ώρα του “Εναλλακτικού Δρόμου”. Δηλαδή της εναλλακτικής κοινωνικοοικονομικής πολιτικής, που με ασφάλεια και σιγουριά θα συντελέσει στην αναπτυξιακή απογείωση του σκάφους της εθνικής οικονομίας.

*Ο Γιώργος Βάμβουκας είναι καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών