ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2015

Μάρτιν Φελντστάιν: Η κρίση είναι άμεση απόρροια του ευρώ

«Το ευρώ έχει κάνει οικονομικά μεγάλο κακό», εκτιμά ο καθηγητής Φελντστάιν

Ο Μάρτιν Φελντστάιν, θεωρείται κάτι σαν προφήτης των προβλημάτων που θα έφερνε στην Ευρώπη το ευρώ. Στη γερμανική εφημερίδα FAZ ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του με πολιτικούς που θέλουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση μέσω του ευρώ.
Στη δεκαετία του ´90 ο φημισμένος Αμερικανός καθηγητής δημοσίευσε δύο όλο πάθος άρθρα, το ένα στον Economist, και το άλλο στο περιοδικό Foreign Affairs, όπου ουσιαστικά περιέγραφε τα προβλήματα μια κοινής νομισματικής πολιτικής και τις πολιτικές εντάσεις, τις οποίες θα μπορούσε να προκαλέσει.

Ο Αμερικανός καθηγητής απορρίπτει το ευρώ ως εργαλείο εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης στη γηραιά ήπειρο. «Νομίζω ότι δεν λειτουργεί έτσι. Το ευρώ στην τσέπη των ανθρώπων δεν τους κάνει να αισθάνονται περισσότερο Ευρωπαίοι. Οι δημοσκοπήσεις του ευρωβαρόμετρου δείχνουν ότι δεν συνέβη αυτό ακόμη και μετά 15 χρόνια από την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος», είπε στη γερμανική εφημερίδα.
Στην ερώτηση για το εάν η ευρωκρίση ήταν η λογική συνέπεια της λανθασμένης αρχιτεκτονικής του κοινού νομίσματος ή εάν ήταν ένα αναπόφευκτο ατύχημα, ο Μάρτιν Φελντστάιν απαντά ως εξής: «Δεν είχα προβλέψει ότι η πτώση των επιτοκίων στην περιφέρεια λόγω του ευρώ θα οδηγούσε σε φούσκα ακινήτων και σε άλλες φούσκες, που οδήγησαν με τη σειρά τους στη μη εξυπηρέτηση των δανείων και στη συνέχεια στην τραπεζική κρίση και την κρίση του ίδιου του κράτους. Αλλά αυτή η κρίση ήταν άμεση απόρροια του ευρώ. Το ευρώ έχει κάνει μεγάλο κακό σε οικονομικό πεδίο».
Ο Μάρτιν Φελντστάιν κάνει αναφορά και στο χρέος χωρών της Ευρώπης που έχει αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και διατείνεται πως υπάρχουν δύο δρόμοι αντιμετώπισης: ή θα αυξήσει μια χώρα τα έσοδά της ή θα μειώσει τα έξοδα, ή θα περιορίσει το κρατικό χρέος δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη.
Σε ό,τι αφορά τη σύσταση ενός υπουργείου Οικονομικών στις χώρες του ευρώ ο Αμερικανός καθηγητής υποστηρίζει ότι στην Ευρώπη δεν θα λειτουργήσει, γιατί υπάρχει αντίσταση στη μεταφορά χρηματοδοτικών ροών. «Οι άνθρωποι δεν νοιώθουν Ευρωπαίοι, αλλά Γάλλοι, Ιταλοί, Γερμανοί. Μόνιμη και διαρκής ελεύθερη μεταφορά χρηματοδοτικών ροών δεν είναι επιθυμητή».
(ΚΥΠΕ-Ντόιτσε Βέλλε/ΑΑΡ/ΓΒΑ)