ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2015

Η "ελεύθερη αγορά" και το "τέλος της Ιστορίας"...

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;


Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*

Ο κόσμος της «ελεύθερης αγοράς»: 
Των πολυεθνικών, 
Της «ελεύθερης οικονομίας», 
Της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων, 
Των τραπεζών, 
Των χρηματοπιστωτικών οίκων, 
Του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, 
Tης Παγκόσμιας Τράπεζας, 
και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αυτοί είναι που γράφουν την Ιστορία. Και τυχαίνει να είναι οι ίδιοι – μαζί με τους πολιτικούς φίλους τους – που διατείνονται ότι έχει επέλθει το «τέλος της Ιστορίας». Τουτέστιν, έτσι είναι τα πράγματα, δεν αλλάζουν και δεν αλλάζουν διότι έτσι πρέπει να παραμείνουν.
Μάλιστα… Ας δούμε, λοιπόν, πώς έχουν αυτά τα πράγματα που «δεν πρέπει να αλλάξουν».
Πριν από λίγες μέρες δόθηκε στην δημοσιότητα η έκθεση της «Credit Suisse». Παρεμπιπτόντως, πρόκειται για την απαλλαγμένη από κάθε είδους «κομμουνιστικό μικρόβιο» ελβετική τράπεζα…
Όπως μαθαίνουμε από την «Credit Suisse», λοιπόν, και από την έκθεση που εκπόνησε για τον Παγκόσμιο Πλούτο, οι γιγαντιαίες ανισότητες στην κατανομή του παγκόσμιου πλούτου εκφράζονται το 2015 ως εξής:
α) Μόλις το 8,1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 84,6% του παγκόσμιου πλούτου,
β) από τους παραπάνω ένα ποσοστό λιγότερο από το 1% κατέχει το 45% του συνολικού παγκόσμιου πλούτου,
γ) για το 71% των φτωχότερων ενηλίκων παγκοσμίως εκείνο που απομένει να κατέχει είναι μόλις το 3% του παγκόσμιου πλούτου.
Πιο συγκεκριμένα:
  • Εκείνοι που κατέχουν σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πλούτου, δηλαδή οι Κροίσοι που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια, ανέρχονται σε μόλις 123.000 άτομα.
Το ποσοστό, δηλαδή, εκείνων που κατέχουν το ήμισυ του παγκόσμιου πλούτου, δεν ξεπερνά το 0,7%  του παγκόσμιου πληθυσμού.
  • Στον αντίποδα των εχόντων και κατεχόντων, δηλαδή στο 71% των πληβείων, συνωθούνται πάνω από 3,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι του πλανήτη.
Αυτό, σύμφωνα με την «Credit Suisse», σημαίνει ότι τα περιουσιακά στοιχεία των 7 από τους 10 ενήλικους στον κόσμο δεν ξεπερνούν τα 10.000 δολάρια. Όσο για το 50% εξ αυτών των 3,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, έχουν «περιουσία» που κινείται κάτω από τα 3.000 δολάρια.

Κατόπιν αυτών τα πολλά λόγια είναι περιττά. Και το ερώτημα προς όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν σαφές: Τι δεν καταλαβαίνεις;

*Δημοσιεύθηκε στο enikos.gr  την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015