ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015

Οι καταστάσεις συνείδησης του ανθρώπου


Στη δυνατότητα του ανθρώπου υπάρχουν τέσσερις καταστάσεις συνείδησης:
  1. Ύπνος
  2. Συνείδηση εγρήγορσης (σχετική συνείδηση)
  3. Αυτοσυνείδηση
  4. Αντικειμενική συνείδηση
Η πρώτη κατάσταση συνείδησης, ο "ύπνος", είναι μια καθαρά υποκειμενική και παθητική κατάσταση. Ο άνθρωπος περιβάλλεται από όνειρα. Όλες οι ψυχικές του λειτουργίες εργάζονται χωρίς κατεύθυνση. Δεν υπάρχει λογική, σειρά, αιτία και αποτέλεσμα στα όνειρα. Καθαρά υποκειμενικές εικόνες, αντανακλάσεις προηγούμενων εμπειριών ή αορίστων εντυπώσεων περνούν στον εγκέφαλο μη αφήνοντας στη μνήμη παρά ένα πολύ ασθενές ίχνος και πιο συχνά κανένα ίχνος.
Ωστόσο, στη κατάσταση του ύπνου ο άνθρωπος μπορεί να έχει αναλαμπές σχετικής συνείδησης, δηλαδή συνείδηση εγρήγορσης.

Η δεύτερη κατάσταση συνείδησης έρχεται όταν ο άνθρωπος ξυπνά, και είναι λιγότερο υποκειμενική.  Σε αυτή την κατάσταση, δηλαδή στη "συνείδηση εγρήγορσης", ο άνθρωπος σκέπτεται, κρίνει, μιλάει, εργάζεται, επιθυμεί, εκφράζει τα συναισθήματά του, κλπ, φανταζόμενος τον εαυτό του συνειδητό ον.  Όμως, στη δεύτερη αυτή κατάσταση ο ύπνος δεν εξαφανίζεται εντελώς. Τα όνειρα είναι παρόντα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και κάποτε επηρεάζουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις μας - ενίοτε μάλιστα πιο πολύ κι από τις ενεργές αντιλήψεις της στιγμής. 
Αυτό δεν έχει σχέση με το λεγόμενο "υποσυνείδητο", που είναι ένας λανθασμένος όρος ο οποίος χρησιμοποιείται στη μοντέρνα ψυχολογία και δεν σημαίνει τίποτα.
Δεν υπάρχει τίποτα μόνιμα υποσυνείδητο μέσα μας, απλούστατα διότι δεν υπάρχει τίποτα μόνιμα συνειδητό.
Ωστόσο, στην κατάσταση αυτή δεν μπορούμε να πούμε ότι ο άνθρωπος είναι εντελώς ξύπνιος. Όλοι οι παραλογισμοί και οι αντιφάσεις των ανθρώπων και της ανθρώπινης ζωής εξηγούνται μόνο με την παραδοχή ότι οι άνθρωποι, ακόμη και όταν είναι ξύπνιοι, ζουν σε κατάσταση μερικού ύπνου. Απλά δεν γνωρίζουν ότι κοιμούνται.

Η ψυχολογική  μελέτη της συνείδησης δείχνει ότι μόνο όταν ο άνθρωπος αντιληφθεί ότι κοιμάται είναι δυνατό να μπει στο  δρόμο προς την αφύπνιση. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί ποτέ να ξυπνήσει στην τρίτη κατάσταση συνείδησης, την αυτοσυνείδηση, αν δεν διαπιστώσει πρώτα ότι κοιμάται.

Η τρίτη κατάσταση συνείδησης, η "αυτοσυνείδηση", είναι η συνειδησιακή κατάσταση όπου ο άνθρωπος μπορεί να γνωρίζει ολόκληρη την αλήθεια για τον εαυτό του. Σημειωτέον ότι και στη δεύτερη κατάσταση συνείδησης μπορεί κανείς να έχει αναλαμπές αυτοσυνείδησης. 
Αν όμως θέλει να έχει παρατεταμένες περιόδους αυτοσυνείδησης και όχι απλώς αναλαμπές, πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούν να έρχονται μόνες τους. Χρειάζονται τη δράση της θέλησης. Αυτό σημαίνει ότι η συχνότητα και η διάρκεια  στιγμών αυτοσυνείδησης εξαρτώνται από τον έλεγχο που έχει κανείς πάνω στον εαυτό του.

Το πρώτο εμπόδιο στο δρόμο προς την ανάπτυξη της αυτοσυνείδησης είναι η πεποίθηση του ανθρώπου ότι κατέχει αυτοσυνείδηση, ή τουλάχιστον ότι μπορεί να την έχει όποτε του αρέσει. Είναι δύσκολο να πείσεις έναν άνθρωπο ότι δεν είναι συνειδητός, ή ότι δεν μπορεί να γίνεται συνειδητός κατά βούληση.

Η απόκτηση αυτοσυνείδησης προϋποθέτει μακρόχρονη και σκληρή εργασία. Αλλά ο άνθρωπος δεν θα ξεκινήσει αυτήν την επίπονη εργασία αν δεν πειστεί ότι δεν κατέχει ούτε αυτοσυνείδηση ούτε όσα συνδέονται με αυτή.
Η τέταρτη κατάσταση συνείδησης, η "αντικειμενική συνείδηση", είναι η κατάσταση στην οποία ο άνθρωπος είναι ικανός να γνωρίζει όλη την αλήθεια, όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά για τα πάντα, και μπορεί να μελετά "τα πράγματα καθ' εαυτά", "τον κόσμο όπως είναι". 
Αυτή η κατάσταση απέχει τόσο πολύ από εμάς, ώστε δεν μπορούμε καν να σκεφτούμε γ' αυτήν σωστά. Πρέπει πάντως να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ότι ακόμα και οι αναλαμπές αντικειμενικής συνείδησης μπορούν να έλθουν μόνο στην τελείως ανεπτυγμένη κατάσταση αυτοσυνείδησης.

Πηγή: Η ψυχολογία της δυνατής εξέλιξης του ανθρώπου, του P.D. Ouspensky