ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015

Πιλάτος: "Τί ἐστιν ἀλήθεια;"


Αυτές τις μέρες η κατ' όνομα Χριστιανοσύνη σε ολόκληρο τον κόσμο γιορτάζει με τον παραδοσιακό εμπορευματοποιημένο και παγανιστικό τρόπο τη γέννηση του Ιησού Χριστού. Η συντριπτική πλειοψηφία των Χριστιανών ανά τους αιώνες πιστεύουν ότι ο Ιησούς γεννήθηκε για να λυτρώσει τον κόσμο από την αμαρτία. Πώς; Με τη θυσία του στο Σταυρό. Ότι δηλαδή σταυρώθηκε «ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόλλυται, ἀλλ᾽ ἔχῃ ζωὴν αἰώνιον». Αυτό λέει το επίσημο Χριστιανικό δόγμα. Εξού και ο Χριστός αποκαλείται "Σωτήρας".

Ωστόσο, ο Ιησούς, ανακρινόμενος στο Πραιτώριο από τον Πιλάτο, λίγο πριν από τη σταύρωσή του, και ερωτηθείς αν είναι ο βασιλεύς των Ιουδαίων, απάντησε: «Εγώ δια τούτο εγεννήθην και δια τούτο ήλθον εις τον κόσμο, δια να μαρτυρήσω εις την Αλήθεια».
Τότε ο Πιλάτος τον ρώτησε:  «Τί ἐστιν ἀλήθεια;», και ο Ιησούς δεν απάντησε. (Κατά Ιωάννη 18: 37-38) 

Η Αλήθεια όμως είναι κρυμμένη μέσα στο εσωτερικό νόημα της διδασκαλίας του Χριστού, και ελάχιστοι είναι οι φωτισμένοι εκείνοι που δύνανται να την αποκρυπτογραφήσουν, αν και δεν αρκεί απλά η αποκρυπτογράφησή της. Η Αλήθεια δεν μπορεί να κατανοηθεί αν δεν βιωθεί. Δεν είναι κάτι εξωτερικό, κάτι που μπορεί να μεταδοθεί με τη γνώση. Είναι μια εσωτερική ανάπτυξη, μια γλυκιά και λυτρωτική εμπειρία. 

Η Αλήθεια δεν είναι πράγμα, δεν είναι αντικείμενο, δεν είναι φαινόμενο, δεν είναι ιδέα· είναι βίωμα. Δεν μπορεί κανείς να την κάνει κτήμα του απλά μελετώντας τη διδασκαλία του Χριστού ή του Βούδα ή άλλων Μυστών και φιλοσόφων. Αλήθεια από δεύτερο χέρι δεν υπάρχει. Ο άνθρωπος πρέπει να περάσει ο ίδιος μέσα από την αλήθεια, να ταξιδέψει, να υποφέρει, να πέσει, να πλανηθεί, να ξεστρατίσει, και να γυρίσει πίσω ξανά και ξανά, αφού πολλές φορές το μονοπάτι χάνεται και ξαναγυρίζει στο σημείο απ' όπου ξεκίνησε. Ακόμη και η πλάνη, όμως, είναι μέρος της μάθησης. Κανείς δεν μπορεί να βιώσει την Αλήθεια όταν φοβάται μήπως κάνει λάθος, μήπως χαθεί.

Η Αλήθεια, για να 'ναι αλήθεια, πρέπει να είναι από πρώτο χέρι, παρθένα, αυθεντική. Πρέπει να τη φτάσεις μόνος/μόνη σου. Μόνο όταν η αλήθεια είναι δική σου εμπειρία σε μεταμορφώνει, σε ελευθερώνει.

"Θα γνωρίσετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει", είπε ο Χριστός. Κι όμως, οι αλήθειες του Χριστιανού, του Μουσουλμάνου, του Βουδιστή δεν ελευθέρωσαν τους πιστούς. Αντίθετα, όταν δεν τους φανάτισαν επικίνδυνα ώστε να τους κάνουν δολοφόνους, έγιναν δεσμά και αλυσίδες που ζώνουν ασφυκτικά τους οπαδούς κάθε θρησκείας. Αυτά τα ατέλειωτα "πρέπει" της κάθε θρησκείας γίνονται βαρύ και ασήκωτο φορτίο για τον πιστό, διότι επιβάλλονται απ' έξω, αντί να πηγάζουν ελεύθερα από το πνεύμα του ανθρώπου που βιώνει την αυθεντική αλήθεια η οποία είναι "γραμμένη" μέσα του...

Ας τολμήσουμε λοιπόν, τούτα τα Χριστούγεννα, την αναζήτηση της Αλήθειας μέσα μας. Ας ψάξουμε "τη βασιλεία του Θεού εντός ημών", που ίσως κάποτε βιώσαμε για λίγο ή πολύ αλλά τη χάσαμε ξανά. Είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε σώας τας φρένας στην υλιστική, έκφυλη, σχιζοφρενική και βάρβαρη εποχή που ζούμε. Είναι ο μόνος τρόπος για να βρούμε την εσωτερική γαλήνη και το αληθινό νόημα της ζωής. 

Ας προσπαθήσουμε να βιώσουμε την αλήθεια για να επιβιώσουμε. Απαραίτητη προϋπόθεση για το ξεκίνημα του συναρπαστικού ταξιδιού είναι η αγάπη και η συγχώρηση των πάντων για τα πάντα. 
Χμ, δύσκολο, ε; Εδώ μας θέλω!