ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2015

Η εκκλησιαστική χούντα μπλοκάρει την καύση των νεκρών


Eννιά χρόνια "φαγούρα" για την καύση των νεκρών. Γιατί;

Με αφορμή τον αιφνίδιο θάνατο του εξαίρετου ηθοποιού Μηνά Χατζησάββα και την επιθυμία του η σορός του να αποτεφρωθεί, το Thetoc ανοίγει τον «φάκελο αποτέφρωση» στην Ελλάδα του 2015. Τη χώρα που «δεν υπάρχει μέρος να πεθάνεις» όπως χαρακτηριστικά έγραψε πρόσφατα το BBC σε ένα ρεπορτάζ του και που ακόμη και ο δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης, της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αναγκάζεται να μεταβεί στη γειτονική Βουλγαρία για να προχωρήσει στην καύση της σορού της μητέρας και της συντρόφου του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο στα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών στη γειτονική Βουλγαρία σπεύδουν χιλιάδες ελληνικές οικογένειες (περισσότεροι από 1.000 νεκροί) ενώ τα έξοδα κηδείας και αποτέφρωσης για κάθε νεκρό αγγίζουν τα 2.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα η Εκκλησία δηλώνει ότι η καύση νεκρών δεν συνάδει με την ορθόδοξη πίστη και πίσω από τη θέση της αυτή η κοινή γνώμη βλέπει τη μεγάλη καθυστέρηση υλοποίησης ενός μέτρου που θεωρητικά επιτρέπεται από το 2006!

Όπως παραδέχεται ο κ. Μπουτάρης «η Εκκλησία έχει πολύ μεγάλη δύναμη στην Ελλάδα» ενώ ο νόμος του 2006 έγινε «με τέτοιο τρόπο ώστε... να μην γίνει ποτέ τίποτα».

Από την πλευρά του Γ. Καμίνη, κύκλοι του Δημάρχου Αθηναίων λένε στο Thetoc ότι «το 2014, και ενώ η αποτέφρωση ήταν επί πολλά χρόνια θεσμοθετημένη, ελάχιστες ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση για την Αθήνα, αδιαφορώντας για το ενδεχόμενο ρίσκο που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια ενέργεια, ο Γιώργος Καμίνης παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τη νομοθετική πρόταση του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου, που σήμερα είναι νόμος του κράτους. Ζητώντας από όλα τα πολιτικά κόμματα, να κάνουν το αυτονόητο : να την ψηφίσουν».

Το χρονικό της ντροπής

Στην Ελλάδα το θέμα τέθηκε για πρώτη φορά το 1987, όταν ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Μιλτιάδης Έβερτ απέστειλε σχετική επιστολή στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια ώστε το 2006 για να επιτραπεί και στην Ελλάδα με την ψήφιση σχετικού νόμου (3448/2006, άρθρο 35) η αποτέφρωση σε όσους το επιτρέπουν οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Το 2010, με μια απόφαση που ρύθμισε τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα ετέθη ως όρος η γειτνίασή τους με νεκροταφείο, κάτι που υπονόμευσε εκ νέου την υπόθεση. Η αλλαγή της νομοθεσίας περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης το 2011 έκανε εκ νέου απαραίτητη την εξειδίκευση των περιβαλλοντικών περιορισμών. Το 2014, ένας νόμος (Ν. 4277) ήρε τον περιορισμό περί νεκροταφείων, ορίζοντας ότι τα αποτεφρωτήρια μπορούν να χωροθετηθούν σχεδόν παντού, εκτός από περιοχές κατοικίας.

Τον περασμένο Οκτώβριο έρχεται το υπουργείο Περιβάλλοντος να ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο που είναι απαραίτητο για την ίδρυση αποτεφρωτηρίων νεκρών στην Ελλάδα.

Ποιο όμως είναι το πρόβλημα που απομένει; Ότι παρέμεινε ένας άλλος περιορισμός: η ίδρυση και λειτουργία των αποτεφρωτηρίων επιτρέπεται μόνο από τους δήμους (ή τα νομικά τους πρόσωπα). 

Κι ενώ στο πρόσφατο παρελθόν, αρκετοί δήμοι, όπως οι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Μαρκόπουλου και άλλοι, έχουν προσπαθήσει να ιδρύσουν αποτεφρωτήριο, αλλά οι προσπάθειές τους δεν έχουν ευοδωθεί, όπως λέει ο κ. Μπουτάρης τα οικονομικά των δήμων είναι περιορισμένα.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης το θέμα θα λυθεί όταν δοθεί η άδεια σε ιδιώτες, έστω σε συνεργασία με τους οικείους δήμους, να δημιουργήσουν τέτοιους χώρους.

Πού βρισκόμαστε σήμερα

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των δύο δημάρχων των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας εντός του 2016 θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα τα πρώτα αποτεφρωτήρια νεκρών.

Ήδη ο δήμος Θεσσαλονίκης αναζητεί χώρο (οικόπεδο) περίπου πέντε στρεμμάτων στη Βιομηχανική Ζώνη της πόλης, στη Σίνδο, αν και όπως λέει ο κ. Μπουτάρης στο Thetoc, ο Δήμος συναντά την αντίδραση των άλλων δημάρχων της περιοχής.

Είναι επίσης βέβαιο ότι η δημιουργία τέτοιων χώρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πέρα από την αποφόρτιση των κοιμητηρίων που στην κυριολεξία ασφυκτιούν από την έλλειψη χώρου, θα αναγκάσει την Εκκλησία να προβεί σε δεύτερες σκέψεις για όσους συμπολίτες μας επιθυμούν την καύση με εξόδιο ακολουθία.

Το σίγουρο είναι ότι πίσω από τα νομικά κενά (ενδεχομένως και εσκεμμένα) κρύβονται πολλοί δήμαρχοι της χώρας ώστε να μην προχωρήσουν στη δημιουργία αποτεφρωτηρίων λόγω της σφοδρής αντίδρασης της Εκκλησίας η οποία συνοψίζεται στο «Χωρίς κηδεία και μνημόσυνο όσοι επιλέγουν αποτέφρωση».
Διότι ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι δεν βρέθηκε, από το 2006, ένας δήμος σε όλη τη χώρα να δημιουργήσει και να λειτουργήσει αποτεφρωτήριο νεκρών εντός των υπαρχόντων νεκροταφείων.

Κι όλα αυτά για ένα θέμα που στη Βρετανία έχει λυθεί από το 1884, στη Γαλλία από το 1887, στη Γερμανία από το 1934 και στην Ισπανία από το 1945.

Thetoc