ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016

Ο μωρός, ο σκληρός και οι άσχημοι της (α)συμφωνίας για το προσφυγικό

Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν! Αυτή η παροιμία ταιριάζει στην περιβόητη "συμφωνία" ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό - συμφωνία που είναι γεμάτη ασάφειες, κουτοπονηριές, αμφισημίες, παραθυράκια και παγίδες, με μόνιμο θύμα την κατεχόμενη, από δανειστές και πρόσφυγες, Ελλάδα.

Το δράμα είναι ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση να κατακεραυνώσει τον Αλέξη Τσίπρα για την παταγώδη αποτυχία να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού όσον αφορά την προσφυγική κρίση.

Η ΝΔ αρκέστηκε σ' ένα λακωνικό και γενικόλογο Δελτίο Τύπου όπου χαρακτηρίζει το κείμενο της συμφωνίας πολύπλοκο και ασαφές.  Το πού έγκειται η ασάφεια  δεν μας είπαν, είτε γιατί βαρέθηκαν να το μελετήσουν και να καταγγείλουν συγκεκριμένα πράγματα είτε γιατί δεν το κατάλαβαν, αφού ομολόγησαν ότι το βρήκαν πολύπλοκο. Δεν είναι δα και τα πρώτα μυαλά εκεί μέσα... Άλλωστε δεν θα προσέβαλλαν ποτέ τ' αφεντικά τους στην ΕΕ.

Το κείμενο της "συμφωνίας", αν δεν επιβεβαιώνει τρικυμία εν κρανίω των 27 "ηγετών" της ΕΕ (τον 28ο, Αλέξη Τσίπρα, δεν τον μετράω γιατί απλώς παρίστατο), καταδεικνύει τη δολιότητα και πονηριά τους να φορτώσουν όλα τα βάρη του προσφυγικού στην Ελλάδα (και στην Τουρκία για νάμαστε δίκαιοι), υπερασπιζόμενοι μόνο τα δικά τους συμφέροντα.

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς από τις κουτοπονηριές της κατάπτυστης αυτής συμφωνίας;

*Το ότι οι βλοσυροί "εταίροι" μας δεν αναλαμβάνουν καμία δέσμευση για τους πρόσφυγες που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα;

*Το ότι μιλάνε μόνο για επιστροφή του "κάθε Σύριου" και τηρούν σιγήν ιχθύος για τον "κάθε Ιρακινό", τον κάθε Αφγανό και κάθε Αφρικανό που περνάει στα ελληνικά νησιά μέσω Τουρκίας; Τι να τους κάνει αυτούς η Ελλάδα; Να τους πνίξει στη θάλασσα ή να την πνίξουν;

*Το ότι μιλάνε για επαναπροώθηση μόνο εκείνων (των Σύριων) που δεν έκαναν αίτηση ασύλου (υπάρχουν και τέτοιοι;) ή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, και δεν εξηγούν τι θα γίνουν εκείνοι που θα φτάσουν στα ελληνικά νησιά και θα πληρούν τα κριτήρια για να τους χορηγηθεί άσυλο; Θα προστεθούν και αυτοί στις δεκάδες χιλιάδες των ήδη εγκλωβισμένων παρά τη θέλησή τους στην Ελλάδα;

*Το ότι δεν δεσμεύτηκαν για συγκεκριμένη οικονομική βοήθεια προς το θύμα-Ελλάδα, αλλά θα δίνουν - αν δίνουν - ό,τι έχουν ευχαρίστηση, δίκην ελεημοσύνης στο κορόιδο της Ευρωλυκοσυμμαχίας;

*Το ότι θέτουν πλαφόν τις 54.000 θέσεις (όσοι είναι τούτη τη στιγμή στην Ελλάδα!) για τη διακοπή του "μηχανισμού" αυτού, όταν γνωρίζουν ότι στην Τουρκία υπάρχουν τρία εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοδοξούν να περάσουν στην Ευρώπη;

*Το ότι δεν δεσμεύτηκαν για ανάληψη πρωτοβουλιών στα Ηνωμένα Έθνη για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και το Ιράκ;

Είναι πολλά τα ερωτηματικά που εγείρονται διαβάζοντας κανείς το εκ του πονηρού κείμενο της υποτιθέμενης συμφωνίας, με το οποίο προσπαθούν οι Ευρωπαίοι κατεργάρηδες να κρύψουν την απανθρωπιά τους.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για εξουσιομανείς ηγέτες-νάνους (οι ενέργειές τους καθορίζονται με γνώμονα το εκλογικό κόστος), για απάνθρωπα ανθρωπάκια, δούλους του Μαμμωνά, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάλυση.

Είναι θέμα χρόνου...

**********
Τι προβλέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

1. Όλοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες που διέρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά ξεκινώντας από τις 20 Μαρτίου του 2016 θα πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία. Αυτό θα γίνει σε πλήρη συμφωνία με την ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, αποκλείοντας έτσι κάθε είδους συλλογική απέλαση. Όλοι οι μετανάστες θα πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα και το σεβασμό της αρχής της μη επαναπροώθησης. Θα είναι ένα προσωρινό και έκτακτο μέτρο που είναι αναγκαίο για να τερματιστεί η ανθρώπινη δυστυχία και να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη. Οι μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα καταχωρηθούν δεόντως και οποιαδήποτε αίτηση ασύλου θα υποβληθεί από τις ελληνικές αρχές σε επεξεργασία ξεχωριστά, σύμφωνα με την οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου, σε συνεργασία με την UNHCR. Οι μετανάστες που δεν ζητούν άσυλο ή αυτοί των οποίων η αίτηση έχει βρεθεί αβάσιμη ή απαράδεκτη, σύμφωνα με την εν λόγω οδηγία θα επιστρέφονται στην Τουρκία. 

Η Τουρκία και η Ελλάδα, επικουρούμενες από τα όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα συμφωνήσουν για ότι τυχόν αναγκαίες διμερείς ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας των Τούρκων αξιωματούχων σε ελληνικά νησιά και Ελλήνων αξιωματούχων στην Τουρκία από τις 20 Μαρτίου 2016, για να εξασφαλιστούν οι επαφές και με αυτόν τον τρόπο να διευκολυνθεί η ομαλή λειτουργία του εν λόγω καθεστώτος. Το κόστος των επιχειρήσεων επιστροφής των παράνομων μεταναστών θα καλυφθεί από την ΕΕ.


2. Για κάθε Σύριο ο οποίος επιστρέφεται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύριος θα πρέπει να επανεγκατασταθεί από την Τουρκία στην ΕΕ λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια ευπάθειας των Ηνωμένων Εθνών. 
Θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός με τη συνδρομή της Επιτροπής, των οργανισμών της ΕΕ και άλλων κρατών μελών, καθώς και την UNHCR, για να εξασφαλιστεί ότι η αρχή αυτή θα εφαρμοστεί από την ίδια μέρα που θα ξεκινήσουν οι επιστροφές.
Προτεραιότητα θα δοθεί στους μετανάστες που δεν έχουν προηγουμένως εγγραφεί ή προσπάθησαν να εισέλθουν στην ΕΕ παράνομα. 

Από την πλευρά της ΕΕ, η επανεγκατάσταση στο πλαίσιο του παρόντος μηχανισμού θα πραγματοποιηθεί, αρχικά, τιμώντας τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τα κράτη μέλη στα συμπεράσματα των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών που συνήλθαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου, στις 20 Ιουλίου 2015, εκ των οποίων 18.000 θέσεις για επανεγκατάσταση παραμένουν ακόμα ανοιχτές. Οποιαδήποτε περαιτέρω ανάγκη για επανεγκατάσταση θα διεξάγεται από μια παρόμοια εθελοντική συμφωνία μέχρι το ανώτατο όριο των επιπλέον 54.000 ατόμων. 

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συγχαίρουν την πρόθεση της Επιτροπής να προτείνει την τροποποίηση της απόφασης μετεγκατάστασης της 22 Σεπτεμβρίου 2015, ώστε να καταστεί δυνατή η οποιαδήποτε δέσμευση επανεγκατάστασης που αναλαμβάνεται στο πλαίσιο αυτής της ρύθμισης να αντισταθμιστεί από μη διατιθέμενες θέσεις στο πλαίσιο της απόφασης.

Αν οι ρυθμίσεις αυτές δεν πληρούν το στόχο του τερματισμού της παράνομης μετανάστευσης και οι αριθμοί των επιστροφών είναι κοντά στους αριθμούς που προβλέπονται παραπάνω, ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει να αναθεωρηθεί.
Σε περίπτωση που ο αριθμός των επιστροφών υπερβαίνει τους αριθμούς που προβλέπονται παραπάνω, ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει να διακόπτεται.

3. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη νέων δρομολογίων είτε στη θάλασσα είτε την ξηρά για παράνομη μετανάστευση που θα ανοίξουν από την Τουρκία προς την ΕΕ, και θα συνεργαστεί με τα γειτονικά κράτη, καθώς και την ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

4. Μόλις τα παράνομα περάσματα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ παύσουν να υφίστανται, ή τουλάχιστον έχουν ουσιαστικά και σταθερά περιοριστεί, ένα Εθελοντικό Σύστημα Ανθρωπιστικής Εισόδου θα ενεργοποιηθεί. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συμβάλουν σε εθελοντική βάση στο εν λόγω καθεστώς.

5. Η εκπλήρωση του σχεδίου για την απελευθέρωση της βίζας θα επιταχυνθεί από όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη με σκοπό την άρση των προϋποθέσεων βίζας για τους Τούρκους πολίτες, το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουνίου το 2016, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα σημεία αναφοράς θα έχουν εκπληρωθεί. Για το σκοπό αυτό, η Τουρκία θα λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να εκπληρώσει τις υπόλοιπες απαιτήσεις για να μπορέσει η Επιτροπή να κάνει, μετά την απαιτούμενη αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τα κριτήρια αξιολόγησης, κατάλληλη πρόταση μέχρι το τέλος του Απριλίου, με βάση την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο μπορεί να πάρει μια τελική απόφαση.

6. Η ΕΕ, σε στενή συνεργασία με την Τουρκία, θα επιταχύνει περαιτέρω την εκταμίευση των αρχικά κατανεμηθέντων 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση περαιτέρω σχεδίων για τα άτομα υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας με ταχεία βοήθεια από την Τουρκία πριν από την τέλη Μαρτίου. Ένας πρώτος κατάλογος των συγκεκριμένων έργων για τους πρόσφυγες, κυρίως στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, των υποδομών, των τροφίμων και τα άλλα έξοδα διαβίωσης, που μπορούν να χρηματοδοτηθούν άμεσα από αυτόν το μηχανισμό, θα προσδιοριστούν από κοινού μέσα σε μια εβδομάδα. Μόλις οι πόροι αυτοί πρόκειται να χρησιμοποιηθούν πλήρως, και εφόσον τηρούνται οι παραπάνω δεσμεύσεις, η ΕΕ θα κινητοποιήσει πρόσθετη χρηματοδότηση για τη Διευκόλυνση της τάξεως των επιπλέον 3 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος του 2018.

7. Η ΕΕ και η Τουρκία χαιρετίζουν τις εν εξελίξει εργασίες για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης.

8. Η ΕΕ και η Τουρκία επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να αναζωογονήσουν την ενταξιακή διαδικασία, όπως αυτή ορίζεται στην κοινή τους δήλωση της 29 Νοεμβρίου 2015. Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 στις 14 Δεκεμβρίου 2015 και αποφάσισαν, ως επόμενο βήμα, να ανοίξουν το κεφάλαιο 33 κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας. Χαιρέτισαν το ότι η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση προς το σκοπό αυτό, τον Απρίλιο. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για το άνοιγμα άλλων κεφαλαίων θα συνεχιστούν με επιταχυνόμενο ρυθμό, με την επιφύλαξη των θέσεων των κρατών μελών σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.

9. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεργαστούν με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για τη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στο εσωτερικό της Συρίας, ιδίως σε ορισμένες περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα, που θα επιτρέψει τον τοπικό πληθυσμό και τους πρόσφυγες να ζήσουν σε περιοχές που θα είναι πιο ασφαλείς.
 (πηγή)