ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 23 Απριλίου 2016

Σ. Θεοδωράκης: Οι Έλληνες ζουν σε παρατεταμένη ανασφάλεια σε προσωπικό και εθνικό επίπεδο

Βουλή, 20/04/2016- ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος του κόμματος Το Ποτάμι): Κυρίες και κύριοι, νομίζω ότι αν χρησιμοποιείς σήμερα τις λέξεις «ασφάλεια» και «ανασφάλεια» στην ελληνική κοινωνία, ο νους σου θα πάει σε κάτι άλλο πέρα από την Αστυνομία και το Στρατό. 
Θα πάει σε αυτό που ζούμε
Θα πάει στην ανασφάλεια του καρκινοπαθούς. Τα είδατε τα θέματα. Έξι μήνες είναι η αναμονή για ακτινοθεραπεία στον «Άγιο Σάββα» και δύο μήνες στο νοσοκομείο «Μεταξά» του Πειραιά.
Είναι η ανασφάλεια για τη δουλειά. Στο 7,3 στην κλίμακα του 10 κατατάσσουν οι Έλληνες τον φόβο τους για τη διατήρηση της δουλειάς τους. Είναι η ανασφάλεια του πτυχιούχου που φεύγει από την Ελλάδα. Φεύγουν τα καλύτερα μυαλά. Ξέρετε πως οι έρευνες δείχνουν ότι το 75% αυτών που φεύγουν είναι οι πτυχιούχοι μας. 
Επίσης, είναι η ανασφάλεια μπροστά στο ασφαλιστικό.

Είδα τη νέα πρόταση της Κυβέρνησης. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε αυτά, Όμως, είναι σαφές ότι οι νέοι εργαζόμενοι ότι θα συνεχίσουν να πληρώνουν υψηλές εισφορές, για να καλύψουν τις τρύπες ενός συστήματος που είναι υπέρ των συνταξιούχων και όχι υπέρ του κόσμου της δουλειάς.

Βέβαια, είναι ενδιαφέρον - και θα μου επιτρέψετε να ανοίξω μια μικρή παρένθεση - ότι με την πρόταση της Κυβέρνησης στο νέο ασφαλιστικό, προστατεύονται οι πρώην Βουλευτές, οι πρώην δήμαρχοι, οι πρώην περιφερειάρχες. Φαίνεται ότι και στη δική σας δημοκρατία, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν κάποιοι που είναι πιο ίσοι από τους ίσους.

Η ανασφάλεια, λοιπόν, είναι αυτό που κυριαρχεί παντού, η ανασφάλεια μπροστά στους νέους φόρους. Θα αναγκαστώ πάλι να κάνω μια παρένθεση, γιατί είναι πολύ πρόσφατα αυτά που έχετε δημοσιοποιήσει: Φόρο, σύμφωνα με την πρότασή σας, θα πληρώνουν πλέον και αυτοί που έχουν μηνιαίο εισόδημα 680 ευρώ.

Και, βέβαια, μετά το 2020 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, θα πληρώνουν εισφορές και φόρους από 46% μέχρι 55%. Θα είναι μισιακά με την εφορία, δηλαδή, τα πορτοφόλια των Ελλήνων.

Υπάρχει η ανασφάλεια του κόσμου - για να συνεχίσω την αρίθμηση - μπροστά στους τηλεοπτικούς σας σχεδιασμούς.  Δεν ξέρω αν είδατε ότι δεν έχει πειστεί ο κόσμος και ότι το 65% του κόσμου θεωρεί ότι το φαινόμενο της διαπλοκής θα αυξηθεί μετά από τις τελευταίες αποφάσεις σας. 

Και, βέβαια, υπάρχει ανασφάλεια για την κατάργηση των Ανεξάρτητων Αρχών με το 76% του κόσμου να επιμένει ότι θέλει ΕΣΡ και όχι Υπουργό καναλάρχη.

Υπάρχει η ανασφάλεια, βέβαια, του μαθητή που ζει σε σχολεία άδεια κελύφη. 

Οι τάξεις της Γ' Λυκείου έχουν αδειάσει, όπως και κάθε άλλη χρονιά, γιατί οι μαθητές είναι στα φροντιστήρια. 
Το ελάχιστο εισιτήριο για τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα κοστολογείται και υπολογίζεται γύρω στα 10.000 ευρώ.

Υπάρχει η ανασφάλεια του πτυχιούχου που κάνει delivery ή σερβίρει καφέδες για 350 ευρώ τον μήνα, ανασφάλιστα, βέβαια.

Υπάρχει η ανασφάλεια του μακροχρόνια άνεργου - η θλιβερή μας πρωτιά, δηλαδή, στην Ευρωπαϊκή Ένωση - με πεντακόσιους σαράντα χιλιάδες ανθρώπους καταγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ως μακροχρόνια άνεργοι.
Υπάρχει η ανασφάλεια του μικρού επιχειρηματία, που βλέπει όλους στη γειτονιά του σιγά-σιγά να κλείνουν.

Υπάρχει η ανασφάλεια των τετρακοσίων πενήντα νέων ανέργων της «Ηλεκτρονικής» και η ανασφάλεια των δέκα χιλιάδων νέων επιχειρήσεων που έκλεισαν φέτος.

Τελικά, δηλαδή, υπάρχει η ανασφάλεια ότι τίποτα δεν αλλάζει στον κόσμο της Ελλάδας και ότι τα χειρότερα είναι μπροστά.

Δεν ξέρω αν το προσέξατε - και αυτό μας προβληματίζει ή, τέλος πάντων, πρέπει να μας προβληματίσει όλους, ανεξαρτήτως του τι ψηφίζει ο καθένας- το 75% των πολιτών - τρεις στους τέσσερις πολίτες, δηλαδή - λέει ότι αυτό το πολιτικό σύστημα είναι χρεοκοπημένο και επιβραβεύει τους ανάξιους και τους ανεπαρκείς.

Πάμε, όμως, στην ασφάλεια, όπως τέθηκε και από τον Πρωθυπουργό και από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ας ξεκινήσω με το δικό μας αξίωμα.

Ασφαλής είναι μια χώρα, όταν εσείς, κύριε Πρωθυπουργέ, οι Υπουργοί σας, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι Βουλευτές, όλοι εμείς κυκλοφορούμε χωρίς ασφάλεια στους δρόμους. Όταν όλοι θέλουν φρουρές και νέες φρουρές και νέες φρουρές, αυτό σημαίνει ότι εσείς –να το πω  κι εμείς μπορεί να αισθανόμαστε ασφαλείς, αλλά η χώρα κι ο απλός πολίτης ζει σε μια παρατεταμένη ανασφάλεια.

Το λέω, γιατί υπάρχουν εικόνες πολύ μπερδεμένες στην Αθήνα. Και εδώ στο Σύνταγμα. Βγάλατε τα κιγκλιδώματα από τη Βουλή, τα μπροστινά, στους Εύζωνες, και διπλασιάσατε, ταυτόχρονα, τη φρουρά στην Ηρώδου του Αττικού. Οι κλούβες από δύο έχουν γίνει τέσσερις και πλέον δεν περνάει πολλές ώρες της ημέρας άνθρωπος από την Ηρώδου του Αττικού. Και τις μισές ώρες κλείνει και ο Εθνικός Κήπος.

Στα χρόνια των άλλων μνημονίων, στα χρόνια των μνημονίων των άλλων – και τα δύο μπορούμε να τα πούμε  χτίσατε πάνω στην ανασφάλεια και στον φόβο. Ήταν τα πολιτικά σας όπλα. Μιλούσατε για επιδημία αυτοκτονιών, τροφοδοτούσατε με ανασφάλεια την ανασφάλεια και δημιουργούσατε συνθήκες συλλογικού πένθους. 
Και τώρα συνεχίζετε από την άλλη πλευρά να αποστρέφετε τα μάτια σας από την πραγματικότητα και να τα παρουσιάζετε όλα ιδανικά.

Θα μου επιτρέψετε, κύριε Τσίπρα, να σας θυμίσω τι λέγατε πριν τρία χρόνια. Λέγατε ότι ο αστυνομικός με όπλο είναι δημόσιος κίνδυνος στον δρόμο. Αυτή ήταν η φράση σας.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Στις διαδηλώσεις.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος του κόμματος το Ποτάμι): Θα το πω.
Ζητούσατε τον αφοπλισμό των αστυνομικών δυνάμεων όταν έρχονταν σε επαφή με τον πολίτη στη διάρκεια κινητοποιήσεων συνδικαλιστών και πολιτικών εκδηλώσεων. 
Ζητούσατε την κατάργηση των ΜΑΤ και την απαγόρευση χρήσης χημικών στις διαδηλώσεις.
Δεν θα πω τι βλέπουμε, γιατί το βλέπουμε καθημερινά. Λέω ότι αυτά έχουν τη δική σας υπογραφή όχι από τα πολύ παλιά χρόνια, τότε που ήσασταν μαθητής και λέγαμε όλοι μας τότε κάποιες υπερβολές στα δεκαπενταμελή. Τα λέγατε ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.


Νομίζω ότι γενικά υπάρχει ένας διχασμός στη συμπεριφορά σας, κύριε Τσίπρα. Ευχαριστείτε  και χειροκροτούν και καλά κάνουν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  στην αναφορά σας στο Λιμενικό και την Αστυνομία. 
Όμως, συνεχίζετε παράλληλα να πετάτε λάσπη στους λιμενικούς και τους αστυνομικούς.

Μιλήσατε για άλλη μια φορά επιπόλαια για το Φαρμακονήσι. Τι ξέρετε για το Φαρμακονήσι; Έχετε πάει ποτέ; Έχετε μιλήσει με τους Ακρίτες; Έχετε μιλήσει με τους πρωταγωνιστές εκείνων των ημερών; Γυρνάτε, δηλαδή, σε ένα σενάριο, το οποίο είχε πει και ο σημερινός Υπουργός Ναυτιλίας, ο κ. Δρίτσας. Είχε πει ότι οι λιμενικοί πνίγουν επίτηδες τις γυναίκες και τα παιδιά. 

Συνυπέγραψαν τότε Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την καταγγελία ότι οι λιμενικοί πάνω από το σκάφος κλωτσούσαν τα παιδιά και τα πετούσαν στη θάλασσα. Τα συνυπέγραψαν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ!

Τα αποδέχεστε όλα αυτά και επαναφέρετε συνέχεια το σενάριο με το Φαρμακονήσι; Αν τα αποδέχεστε, είναι μια πολύ μεγάλη ανευθυνότητα. Και μπορείτε να ρωτήσετε και τη σημερινή ηγεσία του Λιμενικού αν όλα αυτά έχουν συμβεί στο Φαρμακονήσι.

Δεν σας λέω για τις αθωωτικές αποφάσεις. Ρωτήστε τους ανθρώπους στο Φαρμακονήσι, στα γειτονικά νησιά, αυτούς που περιέθαλψαν εκείνες τις μέρες τους επιζήσαντες πρόσφυγες.

Υπάρχει, λοιπόν, ένας διχασμός. Μιλάτε για αλληλεγγύη…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Το Φαρμακονήσι δεν έχει κατοίκους.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος του κόμματος το Ποτάμι): Το Φαρμακονήσι έχει φρουρά του Στρατού.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Φρουρά.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος του κόμματος το Ποτάμι): Και δίπλα υπάρχουν κατοικημένα νησιά, οι Λειψοί…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Εντάξει, διότι είπατε, τους κατοίκους στο Φαρμακονήσι.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος του κόμματος το Ποτάμι): Όχι, είπα των γειτονικών νησιών που ήρθαν εκείνο το βράδυ και οι λιμενικοί και οι άνθρωποι που διασώθηκαν.

Λέω, λοιπόν, ότι μιλάτε για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Βεβαίως. Ποιος να διαφωνήσει στην Ευρώπη; Αφήνετε, όμως, τους καταυλισμούς στο έλεος της μαφίας, της συριακής μαφίας, της αφγανικής μαφίας, γιατί ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος.

Ρωτήστε, λοιπόν, τους λιμενικούς να σας πουν τι βλέπουν στο Λιμάνι του Πειραιά. Οι φαντάροι τι βλέπουν στο Σχιστό; Μαύρα τζιπ, σκηνές που δεν φιλοξενούν πάντα πρόσφυγες, αλλά προσφέρουν άλλου είδους υπηρεσίες. 

Αφήσατε σε πολλές περιπτώσεις να κυβερνούν στις μικρές κοινωνίες των προσφύγων και των μεταναστών οι μικρές τοπικές, εθνικές μαφίες και κάποιοι προσκολλημένοι αλληλέγγυοι, κόντρα στη δράση των σοβαρών ΜΚΟ, που σε πολλές περιπτώσεις αναγκάστηκαν να φύγουν - και το είπαν δημόσια - να αποχωρήσουν από τους καταυλισμούς, γιατί δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα με το χάος. 

Και μετατρέψατε τους τοπικούς πληθυσμούς - σε πολλές περιπτώσεις - από συμμάχους και αγωνιστές που προσφέρουν βοήθεια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, σε ομάδες απεγνωσμένων ανθρώπων. Από πρεσβευτές καλοσύνης που ήταν τους μετατρέψατε σε ανασφαλείς οικογενειάρχες.

Θα έλεγα ότι δεν είναι σοβαρό να προσμετράμε την αλληλεγγύη που δείχνουν οι ξένοι ηγέτες, οι ξένοι καλλιτέχνες στις κυβερνητικές δάφνες. Η αλληλεγγύη όλων αυτών των ανθρώπων είναι αλληλεγγύη στους νησιώτες, αλληλεγγύη στους Έλληνες. Και δεν επιβραβεύουν με κανένα τρόπο το χάος, χάος που παραδέχθηκε σε μια κρίση ειλικρίνειας - χθες ή προχθές νομίζω - ο κ. Μουζάλας εδώ στη Βουλή.

Ήμουν στην Ειδομένη τη Δευτέρα το πρωί. Έκατσα μέχρι το απόγευμα. Τα είδα όλα. Και δεν θα πω λεπτομέρειες, γιατί δεν νομίζω ότι θα πρέπει συνεχώς να πυροβολούμε τη χώρα μας. Όμως, υπάρχει μια δραματική κατάσταση στην Ειδομένη. Και δεν εννοώ μόνο το ότι επί τριάντα δύο ημέρες η γραμμή παραμένει κλειστή. Εννοώ ότι σε όλα τα επίπεδα το κράτος απουσιάζει.

Υπάρχει ο Δήμος που προσπαθεί να τακτοποιήσει το θέμα της ύδρευσης, τα σκουπίδια χωρίς καμία οικονομική βοήθεια. Δεν θα μπορέσει, όμως, να συνεχίσει να το κάνει, γιατί είναι τεράστιο το ποσό. Υπάρχουν κάποιες ΜΚΟ που προσπαθούν. Υπάρχουν κάποιοι αστυνομικοί που παραφυλάνε κάποια περάσματα, αλλά όλο το σύστημα είναι αδιοίκητο.

Μιλήσατε, κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης, για ένα μικρό θαύμα στη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών. Υπάρχει ένα μικρό θαύμα σε σχέση με τη συμπεριφορά των Ελλήνων. Όμως, σε σχέση με την Κυβέρνησή σας, αυτό εμφανίζεται να είναι ένα ακριβό θαύμα.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω μία αναφορά σε μία καινούργια υπόθεση που ανακαλύψαμε σχετικά με το Λιτόχωρο. Σας έχουμε πει για τη Χίο και το πόσο στοίχισε το hot spot. Δεν δώσατε καμία απάντηση. Είναι ένα hot spot που έφτιαξαν οι στρατιώτες, ο Δήμος και τα Ελληνικά Πετρέλαια, για το οποίο πληρώθηκε 1,5 εκατομμύριο ευρώ στους εργολάβους. Δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση από την Κυβέρνηση.

Και πάμε σε μία άλλη υπόθεση την οποία δίνουμε στη δημοσιότητα και υπάρχουν εδώ όλα τα έγγραφα για τα Πρακτικά. Δεν το έχω κάνει εγώ ποτέ αυτό, μου αρέσει, θα το κάνω σε λίγο.

Στο Λιτόχωρο, λοιπόν – προσέξτε!   κλείνει ο Ελληνικός Στρατός – εσείς, έτσι δεν είναι, κύριε Υπουργέ;  έναν χώρο, ένα κάμπινγκ με τις βεβιασμένες ενέργειες, χωρίς κανέναν έλεγχο, κανέναν διαγωνισμό, για μία ημερήσια φιλοξενία προσφύγων –μόνο φιλοξενία, χωρίς φαγητό  9,5 ευρώ τη βραδιά. Και βρίσκουμε στον τιμοκατάλογο που έχει αναρτήσει αυτό το κάμπινγκ ότι η φιλοξενία σε αυτό το κάμπινγκ  αν δεν πήγαινες με την Κυβέρνηση και πήγαινες μόνος σου  είναι 4 ευρώ τη βραδιά.
Μπορείτε να κάνετε τους πολλαπλασιασμούς; Διότι εμάς μας βγαίνουν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τον μήνα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΤΣΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Θα απαντήσω.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος του κόμματος Το Ποτάμι): Θα απαντήσετε, κύριε Υπουργέ.
Ζητάμε, λοιπόν, μία απάντηση και για αυτό και επιτέλους  – σας είπα  και για αυτά που έχουμε αποκαλύψει για τα hot spots.
Νομίζω ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει την πεπατημένη των προηγούμενων παλιών κακών κυβερνήσεων. Και τι σημαίνει αυτό; Αδιαφάνεια, τσαπατσουλιά και πράξη χωρίς σχέδιο!

Και έχετε προσθέσει σε όλα αυτά  – που είναι δείγματα της ελληνικής πολιτικής σκηνής και θα έπρεπε να τα αντιμετωπίσουμε από κοινού  έναν αριστερό λαϊκισμό – τουλάχιστον στα λόγια  λίγη στολή παραλλαγής, μπόλικη εξουσιομανία. Και το αποτέλεσμα για τους Έλληνες πολίτες είναι μία παρατεταμένη ανασφάλεια σε προσωπικό επίπεδο και σε εθνικό επίπεδο.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Ποταμιού)

(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του κόμματος Το Ποτάμι κ. Σταύρος Θεοδωράκης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)