ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 2 Απριλίου 2016

Πελατειακές προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ με πρόσχημα το προσφυγικό


Βουλή, 01/04/2016- ΙΑΣΩΝΑΣ ΦΩΤΗΛΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε να διαβάσουμε περίπου διακόσιες σελίδες σε μία ημέρα. Αν διάβαζα τόσο στο πανεπιστήμιο, σήμερα θα είχα μία αρμαθιά πτυχία.
Τέλος πάντων, ας ξεκινήσουμε.
Στο άρθρο 2, παράγραφος 7, ακόμα και εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών θα μπορούν να ασκήσουν αρμοδιότητες των Γραφείων Ασύλου και, μάλιστα, αυτοί οι φορείς που ανταποκρίνονται, όπως λέτε, στις κατάλληλες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας. 
Και ποιος θα καθορίζει αν αυτοί οι φορείς πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις; Μας το εξηγείτε λίγο παρακάτω, διατυπώνοντας ότι τα κριτήρια θα τα θέτουν με ΚΥΑ οι Υπουργοί Εσωτερικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομίας. Δηλαδή, οι Υπουργοί θα κανονίζουν τα κριτήρια αξιολόγησης των ΜΚΟ.

Είναι δυνατόν να ακούγονται αυτά τα πράγματα σε κοινοβούλιο ευρωπαϊκής χώρας ή πλησιάζουμε πλέον τόσο κοντά στην Αφρική;

Όμως, για να τα πούμε ξεκάθαρα, όπως τα διατύπωσε εχθές ο Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου κ. Λαζαράτος στον Τύπο, η Ελλάδα παραβιάζει για μία ακόμα φορά μαζικά πλέον το άρθρο 3 της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ ισχύει για κάθε άνθρωπο εκτός δομής κάτω από τον ήλιο, τον αέρα και τη βροχή. 

Δια της παθητικότητας, της αναβλητικότητας και της γενικής αβελτηρίας ως προς την έγκαιρη λήψη των αναγκαίων υλικών και νομικών μέτρων, η Ελλάδα έχει καταστήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης θύματα ταπεινωτικής μεταχειρίσεως, η οποία δείχνει έλλειψη σεβασμού στην αξιοπρέπειά τους δημιουργώντας τους εύλογα αισθήματα φόβου, άγχους και κατωτερότητας, ικανά να τους οδηγήσουν στην απελπισία.

Δημιουργείτε νέες δομές με προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ περίπου χιλίων διακοσίων ανθρώπων για οκτώ ως δεκάξι μήνες και με αποδοχές μερικών εξ αυτών καθ’ υπέρβαση, καθοριζόμενες μάλιστα από τον Υπουργό Εσωτερικών.

Και πώς να μην χαμογελάσουμε επίσης πικρά, όταν βλέπουμε στην Έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους – που, σημειωτέoν, δεν αναφέρει συνολικό εκτιμώμενο κόστος, αλλά μόνο εκτιμώμενες δαπάνες - ότι θα πληρώνονται τα επιδόματα ευθύνης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το γνωστό πελατειακό κράτος σε νέες δόξες!

Και βέβαια, η σύναψη συμβάσεων για την πραγματοποίηση κάθε μορφής έργου σχετιζόμενο με την υποδοχή και τη διαμονή των προσφύγων και μεταναστών, θα γίνεται κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων με ανάθεση και χωρίς γνώμη της Ενιαίας Αρχής Συμβάσεων μέχρι και 31/12/2016. Πάρτι πραγματικό προβλέπεται.

Εμείς δεν θα ψηφίσουμε, βέβαια, τη διάταξη αυτή, όπως και την αντίστοιχη του άρθρου 72, που ευτυχώς αποσύρατε, όπως είδαμε, μαζί με το άρθρο 73.

Θα μας εξηγήσετε, κύριε Υπουργέ, τι γίνεται με τα ευρωπαϊκά κονδύλια, με τη βοήθεια που έχουν υποσχεθεί οι εταίροι μας από την Ευρώπη και που, σύμφωνα με τον Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο, είναι διαθέσιμα προς απορρόφηση ήδη από το περασμένο καλοκαίρι;

Διαβάζουμε στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί από τη δημιουργία όλων αυτών των νέων δομών, από τις χωρίς διαγωνισμούς προμήθειες, από τα έξοδα που ήδη έγιναν και αυτά που θα γίνουν για τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών με ποσά εκατομμυρίων ευρώ. 

Αυτά χωρίς να αποτυπώνεται το συνολικό κόστος.
Θα μας εξηγήσετε τι γίνεται με τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αυτά που απαιτείται να γίνεται έργο για να απελευθερωθούν; Έχουμε λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τώρα έστω και 1 ευρώ; Αν όχι, γιατί; Ποιος θα δώσει λόγο για τη μη απορρόφηση κονδυλίων; Απαιτούμε εξηγήσεις.

Επαναλαμβάνουμε ότι θα παρακολουθούμε στενά όλες τις εφεξής ενέργειες που αφορούν σε δαπάνες για το προσφυγικό. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η ανθρωπιστική κρίση αφορμή για πάρτι κάποιων ημετέρων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας κάνουμε, όμως, μια γρήγορη ανασκόπηση. Οι ευθύνες της Κυβέρνησης της πρώτης φοράς Αριστερά είναι τεράστιες, ξεκινώντας από τις πολιτικές των ανοιχτών συνόρων, του «μακριά η FRONTEX από το Αιγαίο» ενώ «τώρα το ΝΑΤΟ μας αρέσει», του «κάτω ο φράχτης», των διαταγών Νίτσα, του «ανοίξαμε και σας περιμένουμε», του «περάστε, λιαστείτε, εξαφανιστείτε».

Οι διάφοροι ανά τον κόσμο εγκληματίες, διακινητές θα έπρεπε να ανακηρύξουν την κ. Χριστοδουλοπούλου σε εθνική τους ευεργέτιδα. 

Κακόμοιροι από όλο τον κόσμο βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, χωρίς να θέλουν να μείνουν και χωρίς να μπορούν να φύγουν, και ούτε προβλέπεται να φύγουν. Είναι μέρος της συμφωνίας. Μόνο όσοι μπήκαν από την επομένη της συμφωνίας ελπίζουν και ελπίζουμε ότι κάποτε θα φύγουν. Όσοι μπήκαν νωρίτερα, θα μείνουν εδώ, οι περισσότεροι δηλαδή.

Μαροκινοί αντί να κάνουν ένα μακροβούτι και να βρεθούν στην Ισπανία προτιμούν να ταξιδέψουν μέχρι τα παράλια της Μικράς Ασίας και να περάσουν απέναντι. Γιατί άραγε;

Όμως, και η Κυβέρνηση της δεύτερης φοράς Αριστεράς δεν τα κατάφερε καλύτερα, παρά τη σαφώς πιο σοβαρή στάση του Υπουργού από την προκάτοχό του. Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη!

Και ο κ. Μουζάλας απεδείχθη λίγος για την κατάσταση, λίγος και μόνος. Διοικώντας ένα νεοσύστατο Υπουργείο, χωρίς πόρους, χωρίς σαφείς αρμοδιότητες, ήταν επί της ουσίας έρμαιο του κ. Καμμένου και του κάθε κ. Καμμένου. 

Αποτέλεσμα; Τεράστιες καθυστερήσεις σε όλα τα συμφωνηθέντα, hot spots και δομές φιλοξενίας, για τη δημιουργία των οποίων δεσμευθήκαμε τον Οκτώβριο, τις υλοποιούμε σήμερα με fast track διαδικασίες, αδιαφανείς, απευθείας αναθέσεων, ενώ αν τις ξεκινούσαμε εγκαίρως, θα μπορούσαμε να τις κάνουμε με κανονικές, διαφανείς διαδικασίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον λογαριασμό.

Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, η Τουρκία παίζει μπάλα μόνη της. Οι Υπουργοί μας ανύπαρκτοι. Δύο ήταν οι διπλωματικοί στόχοι της χώρας μας: Πρώτον, να αναγκάσουμε τους γείτονες να κάνουν αυτό που οφείλουν, να ελέγξουν δηλαδή και να περιορίσουν τις ροές στα παράλιά τους και δεύτερον, να πείσουμε τους εταίρους ότι δεν πρέπει να κλείσουν τα σύνορά τους.

Αποτύχαμε οικτρά και στα δύο. Αναγκαστήκαμε να αποδεχθούμε μια συμφωνία που εκ των προτέρων γνωρίζουμε και σχεδόν όλοι δημόσια παραδεχόμαστε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. 

Σχεδόν όλοι γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη αποφάσισε και η Ελλάδα αποδέχθηκε να μετατραπεί για τα επόμενα χρόνια σε μια μεγάλη αποθήκη ψυχών.

Το Ποτάμι πρότεινε τη σύσταση ενός υπερυπουργού με αυξημένες αρμοδιότητες, που να μπορεί να πάρει γρήγορα αποφάσεις χωρίς να είναι έρμαιο του ενός ή του άλλου. Ο Πρωθυπουργός το αρνήθηκε. Αργότερα το κατάλαβε, αλλά για λόγους εγωισμού δεν μπορούσε να το παραδεχτεί.

Έτσι, έφτιαξε ένα όργανο που είναι αδύνατον να λειτουργήσει, γιατί εκτός από ανίκανους αποτελείται από ανθρώπους με τεράστιες ιδεολογικές αποκλίσεις. Το αποτέλεσμα; Ο καθένας να κάνει του κεφαλιού του. Υπουργοί διαπληκτίζονται στα κανάλια δημόσια. Ο κ. Τόσκας διαπληκτίζεται με τον κ. Καμμένο για το ποια είναι η θέση του στρατού στο προσφυγικό.

Ο κ. Κυρίτσης, ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την ενημέρωση, δηλώνει δημόσια στα κανάλια ότι δεν θα υπάρχουν κλειστά κέντρα κράτησης για τους μετανάστες και ότι είναι εκτός της πολιτικής της Κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που ο κ. Μουζάλας δηλώνει ότι οι πρόσφυγες θα πηγαίνουν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας και οι μετανάστες θα οδηγούνται σε κλειστά κέντρα κράτησης.

Ο κ. Κυρίτσης δηλώνει δημόσια ότι η Αμυγδαλέζα είναι κλειστή και δεν ξέρει τι λέει ο κ. Μουζάλας, που την ίδια στιγμή δηλώνει ότι η Αμυγδαλέζα ζει και βασιλεύει.

Ο κ. Μάρδας γίνεται ανέκδοτο και χλευάζεται απ’ όλους, συμπεριλαμβανομένου του Μαξίμου, δηλώνοντας ότι με τους πρόσφυγες θα λύσουμε τόσο το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας όσο και αυτό των επενδύσεων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι η Ειδομένη είναι Νταχάου, την ίδια στιγμή που ο ανεκδιήγητος Υπουργός Πολιτισμού δηλώνει ότι η Ειδομένη περιποιεί τιμή για τη χώρα. Τι καλύτερο βέβαια μπορεί να περιμένει κανείς από έναν Υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος κατήντησε τον πολιτισμό να είναι μόνο τα κείμενα του Σάββα Ξηρού και η αριστερή ιδεολογία της «τσουτσούνας»;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Τι είναι αυτά τώρα;

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ανοίξτε τις εφημερίδες!

ΙΑΣΩΝΑΣ ΦΩΤΗΛΑΣ: Μας κοροϊδεύετε ότι προσπαθείτε να πείσετε τους πρόσφυγες να φύγουν από την Ειδομένη και τον Πειραιά, λες και αν τους πείσετε, έχετε πού να τους πάτε!

Απαντήστε, κύριε Υπουργέ, στο εξής: Αν τους πείσετε σήμερα, έχετε πού να τους πάτε; Αφήστε, απάντησε ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την ενημέρωση! 

Τη Δευτέρα οι διαθέσιμες θέσεις σε διάφορες δομές ανά τη χώρα ανέρχονταν σε χίλιες οκτακόσιες. Οι πρόσφυγες και μετανάστες στον Πειραιά είναι περίπου έξι χιλιάδες και στην Ειδομένη δεκαπέντε χιλιάδες και δήθεν το ρίχνετε στο ανθρωπιστικό: «Μα, να τους διώξουμε με τη βία;». 

Τρίχες κατσαρές! Εκεί τους θέλετε και γι’ αυτό εκεί τους κρατάτε, λες και είναι δυνατόν να στέκει σε ένα κυρίαρχο κράτος το επιχείρημα «δεν φεύγουν, γιατί δεν θέλουν».

Και εδώ είμαστε και θυμηθείτε το! Θα είναι μέρα μεσημέρι που θα τους πάρετε από εκεί με τα ΜΑΤ και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιτρέψετε ούτε στις κάμερες να είναι παρούσες. Το έχετε ξανακάνει. Δημοκράτες της φακής!

Ναι, λοιπόν, θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο, γιατί αλλιώς οι Τούρκοι θα λένε στους Ευρωπαίους από Δευτέρα πόσο αναξιόπιστη είναι η Ελλάδα για άλλη μια φορά και πως δεν είναι αυτοί που παραβιάζουν τις συμφωνίες, αλλά εμείς!

Πολύ φοβάμαι όμως πως κάθε μέρα που περνάει με αυτήν την Κυβέρνηση στην εξουσία θα είναι και πιο καταστροφική για τη χώρα. 

Δεν συζητάμε πλέον, κύριοι συνάδελφοι, για μια καλή ή κακή Κυβέρνηση, για μια καλύτερη ή χειρότερη Κυβέρνηση από τις προηγούμενες. Μιλάμε για μια εθνικά επικίνδυνη Κυβέρνηση που πρέπει άμεσα, χθες αν είναι δυνατόν, με δημοκρατικές διαδικασίες να απομακρυνθεί από την εξουσία.

Και η ζημιά, ίσως ακόμα μεγαλύτερη και από αυτή στην οικονομία ή στη διαχείριση του προσφυγικού, είναι σε θεσμούς, όπως η δικαιοσύνη, η παιδεία, η δημόσια διοίκηση, ο πολιτισμός! Ένα καθεστώς σοβιετικού τύπου που χτίζεται δίπλα μας και εμείς τους ζητάμε να κυβερνήσουν!

Η ευθύνη είναι και δική μας, κύριοι συνάδελφοι. Δεν μπορούμε να παραμένουμε απλοί παρατηρητές. Δεν μπορούμε να ζητάμε από αυτήν την Κυβέρνηση να κυβερνήσει. Δεν διορίζεις σε έναν αγώνα ως επόπτη γραμμών έναν τυφλό και μετά του λες σώνει και καλά να σου πει αν ήταν οφσάιντ ή όχι!

Αυτή η Κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να κυβερνήσει. Το μόνο που μπορεί πλέον να κάνει είναι να μας καταστρέψει ολοκληρωτικά. 

Ούτε αυτή η Κυβέρνηση μπορεί, αλλά πολύ φοβάμαι ούτε οποιαδήποτε κυβέρνηση δύναται να προκύψει από αυτή τη Βουλή, αφού υποχρεωτικά θα έχει ως βασικό κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα τα κόμματα, όλες οι υγιείς δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας, όλοι οι πολίτες που συναισθάνονται την ευθύνη οφείλουν να συμμαχήσουν με έναν κοινό σκοπό: να πέσει αυτή η Κυβέρνηση, να απομακρυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία. Όλοι μαζί πρέπει να κηρύξουμε ένα νέο ανένδοτο κατά των δήθεν δημοκρατών που λυμαίνονται τον τόπο μας!


Σας ευχαριστώ!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Ποταμιού)