ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Κυριακή, 8 Μαΐου 2016

Ευ. Τσακαλώτος: Υποσχεθήκαμε ότι θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε


Βουλή, 7/5/2016 - ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να αρχίσω με μια κριτική που έφτασε στα αυτιά μου, ότι κρύβομαι, ότι δεν είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τα ιερά τέρατα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Και πού πάω να κρυφτώ; Πάω να δω τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Πολ Τόμσεν για να έχουμε ήσυχη την ψυχή μας.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Και όταν πηγαίνω στον Βόλφγκανγ μας και τον Πολ μας – που προφέρεται «Πόουλ» , τους λέω - εκεί που μου δίνουν και τον καφέ - «σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την προστασία που μου δίνετε από τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Βρούτση».

Να μιλήσουμε λίγο σοβαρά. Τον τελευταίο μήνα και τι δεν έχουμε ακούσει; Ότι θα αποτύχει η διαπραγμάτευση, ότι επιστρέφουμε στην κρίση, ότι είναι πάλι μέρες Ιουλίου, ότι τελειώνει η Κυβέρνηση. Μερικές εφημερίδες γράφουν ότι θα έχουμε εκλογές, μερικές εφημερίδες γράφουν ότι θα έχουμε και εκλογές και δημοψήφισμα και μερικές εφημερίδες -που δεν τους φτάνει αυτό- γράφουν ότι θα έχουμε και εκλογές και δημοψήφισμα και ανασχηματισμό, όλα μαζί.

Θα ήθελα, επειδή αυτά δεν μου φαίνονται και τόσο σοβαρά, να σας δώσω μια εικόνα της διαπραγμάτευσης και ποια είναι η πραγματική εικόνα. Η πραγματική εικόνα είναι ότι πηγαίνω τη Δευτέρα στο Eurogroup για να παρουσιάσω τις θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης και τη λήξη των συμφωνηθέντων του καλοκαιριού. Όλοι οι θεσμοί έχουν πειστεί ότι αυτά που υποσχεθήκαμε, τα κάναμε. Υπάρχει μία εξαίρεση σ’ αυτό που θα συζητηθεί, δηλαδή υπάρχει μία παρένθεση που πρέπει να συζητήσουμε κι έχουμε κάνει αυτά που υποσχεθήκαμε.

Η διαφορά είναι ότι σ’ αυτό το δημοσιονομικό πακέτο και τις μεταρρυθμίσεις -για τις οποίες θα έχουμε τον καιρό να μιλήσουμε αργότερα, όταν έρθουν τα άλλα νομοσχέδια- το δημοσιονομικό πακέτο εμείς και οι Ευρωπαίοι λέμε ότι θα φτάσει σε ένα πλεόνασμα το 2018 του 3,5% και το ΔΝΤ λέει ότι το πλεόνασμα θα είναι 1,5%.

Γι’ αυτό ζήτησε το ΔΝΤ να πάρουμε, υπό αίρεση, μέτρα της τάξης του 2%.

Εμείς εξηγήσαμε – και η θέση μας δεν έχει αλλάξει κι έχουμε πείσει τους πιο πολλούς, απ’ ό,τι βλέπετε από τις ανακοινώσεις και κομμάτων της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, αλλά και του Λαϊκού Κόμματος, ότι αυτά δεν γίνονται συνταγματικά. Επιπλέον, τους έχουμε πείσει ότι έστω και λίγο παραπάνω από τα 5,4 δισεκατομμύρια, δηλαδή το 3%, που έχουμε συμφωνήσει, θα ήταν αντιπαραγωγικό και από οικονομική και από κοινωνική άποψη. 

Και αυτό το θέμα μπήκε για να βρούμε έναν συμβιβασμό, αυτόν τον μηχανισμό, που οι δικοί μας αριθμοί και οι αριθμοί της Eurostat λένε ότι δεν θα χρειαστούν.

Εσείς, οι κύριοι και κυρίες που ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, τι λέτε; Η Eurostat έχει δίκιο ή το ΔΝΤ;

(Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)

Επιπλέον, τι λέτε; Πρέπει να τα πάρουμε αυτά τα μέτρα;  

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πες μας πρώτα εσύ. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Μην διακόπτετε.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Γιατί στην προηγούμενη συζήτηση εδώ, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το γράμμα μου που καλούσα το ΔΝΤ να πάρει μέρος στο πρόγραμμα, ήθελε μάλλον να σας θυμίσει τι ψηφίσατε το καλοκαίρι. Γιατί το καλοκαίρι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία ψηφίσατε να είναι μέσα το ΔΝΤ.

Φαντάζομαι τώρα – για να μιλήσω μόνο για τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας  ότι αυτή η αποκάλυψη σας είχε συγκλονίσει τόσο πολύ, με το χαρτί που κούνησε, που περιμένω αύριο να σας ανακοινώσει ότι ο Πάπας είναι ακόμα καθολικός και ο Βαρθολομαίος δεν είναι ή να σας ανακοινώσει ότι στο νότιο ημισφαίριο έρχεται ο χειμώνας, ενώ σε εμάς δεν έρχεται.

Άρα, στο 2% δεν υπάρχουν αυτά τα μέτρα. Εμείς θα προτείνουμε τον μηχανισμό αυτόν, που έχει εξηγηθεί και συζητάμε, και ζητάω τη βοήθειά σας και την υποστήριξη. 

Υποστηρίζετε την ελληνική Κυβέρνηση ενάντια στο ΔΝΤ, ότι αυτό δεν χρειάζεται και δεν χρειάζεται να πάρουμε άλλα μέτρα, ή όχι; 

Υποστηρίζετε τους δικούς μας υπολογισμούς και της Κομισιόν ή όχι; 

Αυτό χρειάζεται ξεκάθαρη κουβέντα. 
Δεν είναι να λέμε ότι εσείς φέρατε το ΔΝΤ. 
Αυτή είναι η διαμάχη. Οι πολιτικοί που είναι σοβαροί απευθύνονται στα πολιτικά επίδικα και δεν πετάνε την μπάλα στην εξέδρα, κύριε Οικονόμου.  

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ξέρεις τι μήνας είναι; Είναι ο μήνας που καήκαμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Παρακαλώ, ησυχία.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Πάμε, λοιπόν, τώρα στη θέση του ΔΝΤ, αφού σας είπα τη θέση της Ελλάδας.

Η θέση του ΔΝΤ, όπως καταλαβαίνετε, είναι ότι μας πιέζει γι’ αυτόν τον μηχανισμό. Όπως, όμως, θα διαβάσατε από την επιστολή της Λαγκάρντ, επίσης – και πιο πολύ λέω εγώ, υπάρχουν πολλαπλές αναγνώσεις γι’ αυτήν την επιστολή  πιέζει τους Ευρωπαίους να δώσουν κάτι για το χρέος.

Έχουμε και τη στάση κάποιων χωρών στην Ευρώπη –για να τελειώσω το τρίγωνο- όπως η Γερμανία, που λέει ότι ουσιαστικά θέλει ένα μη εφικτό τρίγωνο. Γιατί η Γερμανία λέει «εγώ θέλω οπωσδήποτε συμφωνία, θέλω οπωσδήποτε το ΔΝΤ μέσα και θέλω οπωσδήποτε να μη δώσω πάρα πολλά για το χρέος».

Όπως καταλαβαίνετε, αυτά τα τρία πράγματα δεν μπορούν να ισχύουν ταυτόχρονα.
Άρα, η ελληνική θέση είναι ότι εμείς έχουμε κάνει αυτά που έχουμε υποσχεθεί και άρα, το ΔΝΤ και η Γερμανία πρέπει να συζητήσουν και να δώσουν μια λύση που είναι εφικτή, που θα δώσει μια λύση στο χρέος, που θα μας δώσει έναν καθαρό διάδρομο και για τους επενδυτές και για τους πολίτες.

Γιατί το πακέτο που θα έρθει, που θα είναι και τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και το χρέος, πρέπει να είναι αξιόπιστο όχι μόνο για τους Θεσμούς, όχι μόνο για τους πιστωτές, αλλά πρέπει να είναι αξιόπιστο και για τον ελληνικό λαό. Να ξέρουν οι Έλληνες πολίτες πού πηγαίνουν, ποιος είναι αυτός ο καθαρός διάδρομος, να ξέρουν και οι επενδυτές, για να φύγουμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο που μας έβαλαν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία το 2010. 

Να επιστρέψουμε σε έναν ενάρετο κύκλο και να μπορούμε, με επενδύσεις, να κοιτάξουμε μπροστά και να μπορούμε να κάνουμε αυτά που υποσχεθήκαμε – της κ. Κεφαλογιάννη της ξεφεύγει ότι είχαμε μια εκλογική μάχη μεταξύ του Γενάρη και σήμερα –, αυτά που υποσχεθήκαμε στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση κι όχι στην προτελευταία αναμέτρηση.

Τι υποσχεθήκαμε; Ότι θα κάνουμε το Πρόγραμμα που συμφωνήσαμε, θα διαπραγματευτούμε σκληρά για μερικά πράγματα και μετά, όταν τελειώσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση και πάρουμε κάτι από το χρέος, θα μπορούμε να ξεδιπλώσουμε το Παράλληλο Πρόγραμμά μας, το οποίο θα μπορέσει να κάνει κάτι τελείως διαφορετικό για την υγεία, κάτι τελείως διαφορετικό για την παιδεία, για το κοινωνικό κράτος και για την κοινωνία.

Τελικά δεν θα μου φτάσουν τα δέκα λεπτά, κύριε Πρόεδρε, οπότε θα περιμένω κάποια ανοχή. Σας το λέω από τώρα.

Τι διαπραγματευτήκαμε και τι θα είχατε διαπραγματευτεί εσείς στα δύο θέματα που συζητάμε αυτήν τη στιγμή, δηλαδή το ασφαλιστικό και το φορολογικό; Τι έχει γίνει στο ασφαλιστικό; Κατ’ αρχάς έχουμε την εθνική σύνταξη. Αυτό είναι η μάχη των μαχών εναντίον των νεοφιλελεύθερων, γιατί οι νεοφιλελεύθεροι δεν θέλουν με τίποτα την εθνική σύνταξη που την παίρνουν όλοι ανεξαιρέτως. Και γι’ αυτό πίεζαν για τρεις μήνες τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ώστε να μην υπάρχει αυτή η εθνική σύνταξη, αλλά να την παίρνεις ανάλογα με το εισόδημα.

Γιατί αυτό που θέλουν οι νεοφιλελεύθεροι είναι η εθνική σύνταξη να είναι μόνο για τους φτωχούς και οι πλούσιοι να αποφασίζουν αναλόγως. Όταν αισθάνονται γενναιόδωροι, να παίρνουν περισσότερα και όταν δεν αισθάνονται τόσο γενναιόδωροι, να παίρνουν λιγότερα. Αυτή είναι η μάχη που έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος για να υπάρχει εθνική σύνταξη.

Πιστεύει κανένας ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ θα είχαν δώσει αυτή τη μάχη; Ή πιστεύουν ότι θα είχαν δώσει άλλες μάχες, όπως για το επικουρικό και για να μην υπάρχει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, με τον τρόπο που το λύσαμε εμείς, για να μην υπάρχει μεγάλη κοινωνική επίπτωση; Ή πιστεύει κανένας ότι όντως, κύριε Καραθανασόπουλε, θα μειωθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης; Αλλά δεν προσέχετε πολύ καλά τον κ. Κατρούγκαλο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εσάς προσέχω!

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Αυτό που κάνουμε είναι ότι μειώνεται πολύ το ποσοστό αναπλήρωσης για τους πλουσίους όχι για τους φτωχούς. Διαβάστε τι λέει το νομοσχέδιο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Με τα 1.000 ευρώ πλούσιοι;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα 1.300 είναι οι πλούσιοι;

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Πηγαίνουμε τώρα στο αφορολόγητο, για να μην μου πείτε ότι κρυβόμαστε. Είπαμε ότι η πρότασή μας για τις συντάξεις είναι και αναδιανεμητική και προσπαθεί να προστατεύσει τα πιο λαϊκά στρώματα.

Πάμε στο αφορολόγητο. Πρώτα να συμφωνήσουμε να μην χάσουμε το δάσος από τα δέντρα. Είναι κάποιος που αμφισβητεί ότι το ποσοστό του αφορολόγητου είναι από τα μεγαλύτερα αφορολόγητα σε όλη την Ευρώπη; Το αμφισβητείτε; Το αμφισβητείτε;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα 12.000;

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Ωραία, δεν το αμφισβητείτε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Αμφισβητούμε εσάς!

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Άρα, το πρώτο το κερδίσαμε. Μια αριστερή Κυβέρνηση κράτησε το υψηλότερο αφορολόγητο σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.
 Δεύτερον, η δική μας πρόταση για 9.100 ευρώ…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Το ΔΝΤ τα λέει αυτά!

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ)

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, θα έχουμε κάποια προστασία; Θα συνεχιστεί αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Έχουμε αλλαγή αυτή τη στιγμή, αλλά παρακαλώ!

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Ναι, αλλά σας παρακαλώ να έχουμε κάποια προστασία, για να μπορώ να μιλήσω. Δεν ακούω τον εαυτό μου.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Είστε ταραγμένος. Μην ταράζεστε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι εκνευρισμένος ο Υπουργός.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Οικονόμου παρακαλώ, να μην διακόπτουμε τον Υπουργό.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Βρούτση, μου λέτε ότι κρύβομαι. Μήπως εσείς κρύβεστε από την πραγματικότητα; Συνεχίζω, λοιπόν.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Δεν το είπα αυτό. Θα απαντήσω μετά.

(Θόρυβος στην Αίθουσα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Υπουργέ, θα σας παρακαλέσω να αποφεύγετε τις ρητορικές ερωτήσεις, διότι σας διακόπτουν.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Με διακόπτουν και τώρα με διακόπτετε εσείς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Εγώ σας παρακαλώ.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Συνεχίζω, εάν μου επιτρέψει και το Προεδρείο και η Αντιπολίτευση.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Δεν σας λογοκρίνουν. Ηρεμήστε πια.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Η πρότασή μας ήταν 9.100 ευρώ. Και κατεβάσαμε αυτή την πρόταση σε μέσο όρο 8.800 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ένας που δεν έχει παιδιά αυτήν τη στιγμή θα παίρνει από σήμερα 200 ευρώ λιγότερα το χρόνο και 100 ευρώ λιγότερα από την πρώτη μας πρόταση για τα 9.100 ευρώ. Κάποιος με τρία παιδιά θα παίρνει ακριβώς το ίδιο με σήμερα και σε σχέση με την αρχική μας πρόταση παίρνει 100 ευρώ παραπάνω.

Άρα, προσπαθήσαμε να κάνουμε έναν συμβιβασμό που προστατεύει τις οικογένειες με τα παιδιά. Διότι εάν κοιτάξετε τα στοιχεία φτώχειας και τις πιθανότητες φτώχειας, τα παιδιά είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Και αυτός είναι ο συμβιβασμός.

Για να δούμε πόσο ταξική είναι η πρότασή μας για το φορολογικό πρέπει να πάρουμε μαζί και τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης. Εάν τα ξεχωρίσετε αυτά τα δύο, θα κάνετε λάθος. Η αλήθεια είναι σε τρία στοιχεία.

Σε όσους έχουν πάνω από δύο παιδιά υπάρχει μείωση φόρου για όσους έχουν εισοδήματα έως 60.000 ευρώ.

Κύριε Καραθανασόπουλε, φαντάζομαι ότι αυτό σας καλύπτει ταξικά.

Σχετικά με όσους έχουν δύο παιδιά ή ένα παιδί, συνολικά το 99% όσων έχουν δύο παιδιά και το 98% όσων έχουν ένα παιδί έχουν μικρή έως μηδενική επιβάρυνση. Και από όσους δεν έχουν παιδιά, συνολικά το 99% είτε έχει πολύ μικρή επιβάρυνση είτε έχει όφελος.

Πάμε τώρα στους μικροεπιχειρηματίες, που δεν μπορούσαμε να τους δώσουμε το αφορολόγητο, αυτό που προσπαθήσαμε, όπως λέτε. Αλλά αυτό που καταφέραμε είναι να μειώσουμε την κλίμακα από το 26% στο 22%.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με την τροπολογία το κάνατε 29%.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Από 26% το κάναμε 22%.
Τελειώνω και ολοκληρώνω. Είπαμε από την αρχή ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει κόψει τη στρατηγική σε τρεις στρώσεις. Η μία είναι αυτά που συμφωνήσαμε.

Μας λέτε αναξιόπιστους, μας λέτε ότι δεν μας πιστεύει κανένας. Ρωτήστε τους αρχηγούς των Σοσιαλιστών στην Ευρώπη ή των Λαϊκών αν συμμερίζονται αυτά που λέτε. Όλη η Ευρώπη έχει καταλάβει ότι αυτά που συμφωνεί αυτή η Κυβέρνηση μπορεί να ήταν προβληματικά, μπορεί να είχαν πολλά αγκάθια, αλλά εμάς ο λόγος μας είναι συμβόλαιο. Αυτά είπαμε αυτά κάναμε.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
(Γέλωτες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Δεύτερον, διαπραγματευτήκαμε σκληρά και στο φόρο εισοδήματος και στο ασφαλιστικό. Κανένας δεν πιστεύει ότι εσείς θα είχατε προστατέψει τη βασική σύνταξη, κανένας δεν πιστεύει ότι εσείς δεν θα είχατε κάνει τίποτα που να χτυπήσει τους αγρότες, γιατί όλοι θυμούνται ότι στο δημοψήφισμα που ήταν για τη λύση του Γιούνγκερ, είπατε να ψηφίσουμε «Ναι». Δεν το ξεχνάει ο ελληνικός λαός. Όλα αυτά που τώρα πολεμάτε είπατε στον ελληνικό λαό «Εμείς τα δεχόμαστε».

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Και τρίτον, δεν ξεχνάει ο ελληνικός λαός, όταν ακούει αυτά που έχει ακούσει από εσάς, αλλά ακόμα περισσότερο από τον κ. Θεοχάρη, που πραγματικά βγήκα από τα ρούχα απ’ αυτά που είπε, ότι «Θέλω οι συντάξεις να μην είναι κρατικές, αλλά να είναι στον ιδιωτικό τομέα».
Χάρη μου, να σε πάω στη Βρετανία, να σε πάω στους ανθρώπους που έχασαν τις συντάξεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες και από τα προβλήματα που είχαν. Όλος ο ελληνικός λαός ξέρει αν θέλουμε δημόσια υγεία, δημόσια παιδεία, αν θέλουμε συντάξεις. Ξέρουν πού να κοιτάνε και πού να μην κοιτάνε.


(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

(...) (...) (...) (...) (...)

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Θέλω να ξεκαθαρίσω δύο, τρία πράγματα με ήρεμους τόνους. Το μόνο μη ήρεμο που θέλω να πω είναι ότι κάπου ανάμεσα στον Γενάρη και στον Σεπτέμβρη θα πρέπει να υπήρξε μια μύγα τσε-τσε που πήγε στη Συγγρού, γιατί φαίνεται να μην έχετε καταλάβει ότι υπήρχαν μετά από τις εκλογές του Γενάρη και οι εκλογές του Σεπτέμβρη. Μην μας λέτε για 12.000 ευρώ αφορολόγητο όταν ξέρετε ότι αυτό ήταν υπόσχεση του Γενάρη.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

 ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Α, εντάξει! Συγνώμη!

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Ναι, κύριε Οικονόμου, ακριβώς. Γιατί εμείς πηγαίνουμε με πρόγραμμα. Και πήγαμε και αυτό υποσχεθήκαμε. Αυτό είναι το πρώτο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας παρεξηγήσαμε. Συγνώμη!

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Δεύτερον, εγώ είμαι έτοιμος να το θέσουμε στον ελληνικό λαό, αν θεωρεί ότι έχω σθένος εγώ, και να απαντήσω είτε εδώ είτε στην Ευρώπη. Και το βάζω στην κρίση του ελληνικού λαού το αν διαπραγματευόμαστε σκληρά ή όπως λέτε εσείς.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επιχείρημα είναι αυτό;

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Και νομίζω ότι ο ελληνικός λαός έχει δώσει την απάντηση για το ποιος διαπραγματεύεται και ποιος δεν διαπραγματεύεται.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Τέλος, θα ζητήσω από τον κ. Καραθανασόπουλο -γιατί δεν έχουμε τον χρόνο να μπούμε σε λεπτομέρειες- να δει πού ήταν ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας,  πού ήταν ο ανώτατος συντελεστής για την εισφορά αλληλεγγύης και πού είναι τώρα και να μου πει αν αυτό είναι ταξικό ή δεν είναι ταξικό. Και θα του ζητήσω να κοιτάξει με μεγαλύτερη προσοχή τον νόμο του Γιώργου του Κατρούγκαλου για να δει πώς διανέμεται αυτή η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης. Αυτό κοιτάξτε και μετά να μου απαντήσετε.

Κλείνοντας, ξαναλέω, κυρία Παπαρήγα, ότι σας ζητώ συγνώμη που έγινε έτσι. Σας παρακαλώ, όμως, μην μας θίγετε με το να λέτε ότι δεν μας νοιάζει τι κάνουμε έξω. Κάθε μέρα όλοι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αυτή την αγωνία γι’ αυτόν τον κόσμο.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)