ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Κυριακή, 8 Μαΐου 2016

Εύη Χριστοφιλοπούλου: ώδινεν ΣΥΡΙΖΑ, έτεκεν τέρας!Βουλή, 7/5/2016- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΕΥΗ) ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Αλήθεια, πού είναι ο κ. Τσακαλώτος; Νομίζω ότι τον είχα δει και είχε μπει μέσα. Φαίνεται ότι τον είχε απελευθερώσει η τρόικα-θεσμοί. Τον είχε αφήσει λίγο από τα δεσμά, διότι μόνο ως δέσμιός της θα μπορούσε να είχε συμφωνήσει την τροπολογία που μας κατέθεσε.
Ακούγαμε τον κ. Τσακαλώτο τις προηγούμενες εβδομάδες να διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί έτι περαιτέρω το αφορολόγητο. Τόσο μεγάλος διαπραγματευτής! Μας διαβεβαίωνε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τροπολογία της νύχτας κυριολεκτικά και μεταφορικά το αφορολόγητο πήγε στα 8.600 ευρώ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Γι’ αυτούς που δεν έχουν παιδιά.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Για τα τρία παιδιά;

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΕΥΗ) ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Γι’ αυτούς που δεν έχουν παιδιά.
Τι θέλετε; Το φύλλο συκής σας έχει πέσει ό,τι και να μας πείτε, μεγάλοι διαπραγματευτές. Έχει πέσει το τελευταίο φύλλο συκής του γυμνού βασιλιά Τσίπρα. Ήταν το τελευταίο φύλλο συκής που είχατε το αφορολόγητο.
Εσείς που λέγατε ότι θα καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ, εσείς που λέγατε για τη δέκατη τρίτη σύνταξη, εσείς που λέγατε ότι θα φορολογήσετε τον μεγάλο πλούτο, φέρατε ένα νομοσχέδιο το οποίο τσακίζει τη μεσαία τάξη και τα μικρά εισοδήματα. Και το τελευταίο φύλλο συκής του βασιλιά λαϊκιστή Τσίπρα έπεσε και ο βασιλιάς είναι ολόγυμνος.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σιγά τον βασιλιά!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΕΥΗ) ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Του λαϊκισμού, κύριε συνάδελφε. Ο βασιλιάς του λαϊκισμού. Αυτός είναι και τίποτα παραπάνω. Από κατάληψη σε ρεσάλτο και από ρεσάλτο Πρωθυπουργός. Αυτός είναι και τίποτα παραπάνω. Τα άλλα λόγια είναι λόγια για να φεύγουν, έπεα πτερόεντα.

Εσείς, λοιπόν, θα καταργούσατε τον ΕΝΦΙΑ, εσείς θα φορολογούσατε τον μεγάλο πλούτο.
Αλήθεια, πού είναι μια διάταξη για τον μεγάλο πλούτο, γιατί βεβαίως αυτές που είχαμε φέρει εμείς για την άρση του τραπεζικού απορρήτου, για τον οικονομικό εισαγγελέα, τις καταψηφίζατε μετά βδελυγμίας τότε; Πού είναι, λοιπόν, μία, αριθμός ένα, για να τσακίσετε τον μεγάλο πλούτο; Έλεος!

Τσακίζετε τους ελεύθερους επαγγελματίες με το άρθρο 114. Κάθε χιλιάρικο πάνω από είκοσι χιλιάδες ευρώ έχει φόρο 34% κλίμακα και εισφορά αλληλεγγύης. Κάθε χιλιάρικο πάνω από τριάντα χιλιάδες ευρώ έχει φόρο 45% κλίμακα και εισφορά αλληλεγγύης. Κάθε χιλιάρικο πάνω από σαράντα χιλιάδες ευρώ έχει φόρο 52,5% κλίμακα και εισφορά αλληλεγγύης. Επιδρομή στη μεσαία τάξη, επιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Πρώτη φορά Αριστερά. 

Επιδρομή στα καφενεία του χωριού. Θα τα πούμε αυτά μετά. Θα τα πούμε εκεί με τον ΟΓΑ. Επιδρομή στο μικρό μπακαλικάκι, εκεί που μαζεύεται η γειτονιά, εκεί που μιλάει ο κόσμος, εκεί που μπαίνουν και οι Βουλευτές και κουβεντιάζουν. Αλήθεια, γιατί το κάνετε αυτό; Για να κλείσουν και για να μην κουβεντιάζει ο κόσμος στα χωριά, γιατί θα κλείσουν έτσι όπως πάει. Θα κλείσουν όλα τα μικρά καφενεία.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ)

Αυτό θέλετε. Μούγκα, κανείς να μη μιλάει.
Πέρα από τους ελεύθερους επαγγελματίες, να μην ξεχάσουμε βεβαίως και τις επιχειρήσεις. Βεβαίως, εσείς είστε Αριστερά. Δεν τις θέλετε. Έως 50% κέρδη, αυξάνουμε τον συντελεστή 3%, πάλι με τροπολογία της νύχτας. Άρα, ο φορολογικός λογαριασμός μ’ ένα άρθρο και δύο τροπολογίες ανέρχεται περίπου στα δύο δισεκατομμύρια, 1,9 για την ακρίβεια. Αυτή είναι η πολιτική πλήρους καταρράκωσης κάθε δημιουργικής δύναμης της ελληνικής κοινωνίας, κάθε πρωτοβουλίας, κάθε επιχειρηματικότητας.

Βεβαίως, υπάρχει και η μη δυνατότητα είσπραξης εσόδων από το κράτος. Αυτό σας το λένε και τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Δεν πρόκειται να εισπράξετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ό,τι εισπράξατε, το εισπράξατε από τα capital controls και τον φόβο του κόσμου που πήγαινε να πληρώσει το φόρο του. Έχει σταματήσει ο κόσμος να πληρώνει γιατί δεν έχει. Αποτέλεσμα; Διακόσια τριάντα τρία εκατομμύρια ευρώ -λέει η έκθεση του πρώτου τριμήνου για τον προϋπολογισμό του 2016- είναι η μείωση των εσόδων. Άρα, λοιπόν, είναι ατελέσφορη, δυστυχώς, η επιδρομή.

Ας πάμε τώρα στο ασφαλιστικό που είναι και το κύριο ζήτημα. Κοιτάξτε, εγώ θα το χαρακτηρίσω ασφαλιστικό έκτρωμα γιατί είναι αντιασφαλιστικό με την έννοια ότι καταργεί κάθε ανταποδοτικότητα εισφορών και παροχών, γι’ αυτό είναι στη βάση του άδικο. Είναι στη βάση του ένα πάρα πολύ άδικο σύστημα.

Να έλεγε κανείς ότι όλες αυτές οι σωρευμένες αδικίες -για τις οποίες θα μιλήσω- εξασφάλιζαν το μέλλον του ασφαλιστικού, το μέλλον των συντάξεων των νεότερων γενεών! Θα έλεγε κανείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, «να το σκεφτώ δυο και τρεις φορές μήπως και ψηφίσω». Δυστυχώς, όμως, εδώ είστε και εδώ είμαστε.

Επειδή θα τα ξαναπούμε σε λίγο καιρό, κύριε Κατρούγκαλε, θα δείτε ότι σε λίγο θα υπάρχει ανάγκη νέας επιδρομής. Άρα, αυτό το ασφαλιστικό όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά είναι καθαρά ένα ασφαλιστικό το οποίο είναι δημοσιονομικό και μόνο. Το δημοσιονομικό θέμα της χώρας από την καταστροφική σας διακυβέρνηση το πληρώνει το ασφαλιστικό.

Μόνο ο λογαριασμός Τσίπρα-Καμμένου τα λέει όλα. Ποιος είναι αυτός; Από τα τριακόσια εκατομμύρια ευρώ ελλείμματος των ασφαλιστικών ταμείων που υπήρχαν στον προϋπολογισμό του 2015, ο λογαριασμός έχει ανέλθει στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά.

Το mail Χαρδούβελη είχε μόνο 280 εκατομμύρια διαφορά για τα ασφαλιστικά ταμεία. Η διαφορά αυτή μέσα σε έναν, μόλις, χρόνο ανήλθε στα 2,2 δις. ευρώ για τη διετία. Είναι τα μέτρα που παίρνετε. Είναι τα μέτρα Τσίπρα- Καμμένου.

Ό,τι και να πείτε, αυτό δεν μπορείτε να το αναιρέσετε. Ακόμη και το ψέμα που ακούσαμε από τον Υπουργό - λυπάμαι που θα το πω. Μας είπε πριν λίγο ότι κληρονόμησε 860 εκατομμύρια ευρώ ελλείμματα στα επικουρικά. Δεν είναι έτσι. Είναι 300 εκατομμύρια ευρώ στον Προϋπολογισμό του ’15. Βέβαια, ένα ψέμα παραπάνω, ένα ψέμα λιγότερο, σανό!
Και είχαμε και από τον Πρωθυπουργό παρτίδες σανού. Να μιλήσουμε λίγο για την πρώτη παρτίδα σανού, όταν μας είπε ο κύριος Πρωθυπουργός - και ο κύριος Υπουργός πριν λίγο - ότι έγινε διάλογος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πότε ακριβώς έγινε διάλογος; Κύριε Υπουργέ, θα συμφωνήσω με όλα όσα είπατε για την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Την φτιάξατε, πήρατε τα πορίσματα -πόρισμα των περισσότερων, πόρισμα της πλειοψηφίας- και μετά το πετάξατε.

Από τον πρώτη στιγμή που βγήκε στον αέρα το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, εμείς, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, πήραμε τις ευθύνες μας. Καταθέσαμε πρόταση, αρχίσαμε να κάνουμε διάλογο και σας ζητούσαμε, κύριε Υπουργέ, επανειλημμένως -κι εγώ προσωπικά και όχι μόνο εγώ, αλλά εγώ ως αρμόδια- «κάντε διάλογο, παρουσιάστε μια πρόταση επ’ αυτού και κάντε διάλογο». 

Και φτάσαμε στα Χριστούγεννα και φτάσαμε στην Πρωτοχρονιά για να φέρετε την πρότασή σας, να την πάτε περίπατο στους Αρχηγούς και μια φορά στην ΟΚΕ και αυτό ήταν. Μετά; Μετά ο κ. Τσίπρας, εν μέσω Ελλάδας που καιγόταν αποκλεισμένης από παντού και πριν κλείσουν τα σύνορα για το προσφυγικό, ασθμαίνοντας καλούσε τους φορείς, πότε τον έναν πότε τον άλλον, να τους δει μπας και τους ζυμώσει και πεισθούν. Αυτός ήταν ο διάλογος για το ασφαλιστικό.

Αυτό δεν είναι διάλογος. Διάλογο κάνεις όταν πας συντονισμένα στην κοινωνία, με τους κοινωνικούς φορείς, με τις πολιτικές δυνάμεις και πεις: «Εδώ, έχω πρόβλημα. Θα συζητήσουμε όλοι μαζί για τις συντάξεις των παιδιών μας;». Και τότε εμείς, κύριε Υπουργέ, επειδή θέλουμε να παίρνουμε τις ευθύνες μας, σας είπαμε: «έστω και τώρα - μήνα Φεβρουάριο, σας το είπαμε- κάντε λίγο πίσω, πάρτε λίγο πίσω την πρότασή σας, να φέρουμε κι εμείς τη δική μας, η Αξιωματική Αντιπολίτευση τη δική της, οι κοινωνικοί εταίροι που μας τις κατέθεσαν και εμάς –  σίγουρη και σε σας, η ΓΣΕΒΕ, η ΕΣΕΕ, ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΕ την οποία αγνοήσατε παντελώς και δεν καλέσατε ποτέ στο Μαξίμου».

Γιατί δεν το κάνατε αυτό αν θέλατε πραγματικά διάλογο; Αλλά, όπως δεν θέλατε Κυβέρνηση συνεργασίας – που σας λέγαμε μην κάνετε εκλογές, η χώρα πάει στα βράχια - έτσι, δεν θέλατε διάλογο και συναίνεση για το ασφαλιστικό, γιατί είστε βαθιά διχαστικοί και πρώτος-πρώτος ο κύριος Πρωθυπουργός. Βαθιά διχαστική η λογική σας.  

Δύο πράγματα θέλετε: Να πολώσετε τον κόσμο, να διχάσετε τον κόσμο και να τα πάτε όλα προς τα κάτω. Για να δούμε, λοιπόν, το ασφαλιστικό σας πώς τα πάει όλα προς τα κάτω;
Δεύτερη παρτίδα σανού: «Δεν μειώνονται οι συντάξεις ούτε ένα ευρώ, δεν πειράζεται η συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών». Τι ψέματα είναι αυτά; Ένα-ένα, λοιπόν.

Ας αρχίσουμε από τους νέους συνταξιούχους που είναι τα μεγάλα θύματα. Ό,τι και να πείτε, κύριε Υπουργέ, αυτά που είναι στο νομοσχέδιο και η ίδια η αναλογιστική μελέτη σας, νομίζω, σας διαψεύδουν. Όλες οι συντάξεις των ανθρώπων που θα βγουν μετά την ψήφιση αυτού του νόμου, περικόπτονται από 15% έως 35%.

Και αυτό είναι έτσι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ό,τι και να πείτε, ό,τι και να μην πείτε. Ο κόσμος, δυστυχώς, θα το δει στην τσέπη του. Άλλο θα πάρει αυτός που βγήκε προχθές και θεμελίωσε, άλλο θα πάρει αυτός που θα βγει στη σύνταξη σε δύο βδομάδες από τώρα ή μετά το ΦΕΚ, σε δυο μέρες, αναλόγως πότε θα το βγάλετε το ΦΕΚ.

Σας έφερα δύο παραδείγματα και δεν θέλατε καθόλου να τα σχολιάσετε. Εγώ σας τα ξαναλέω, έτσι, για να τα ακούσουν οι συνάδελφοι εδώ στην Ολομέλεια - που τα είπαμε στην Επιτροπή - και να απαντήσετε επ’ αυτών, όχι να μας πείτε πάλι ωραία λόγια. 

Είπα ότι, ένας εργαζόμενος με μισθό 1.500 ευρώ, που θα έπαιρνε 1.102 ευρώ σύνταξη, σήμερα θα πάρει 956 ευρώ. Θα έχει 13% μείωση. Αυτός είναι από αυτούς που τους μειώνεται λιγότερο. Ένας δημόσιος υπάλληλος ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) με τριάντα πέντε έτη υπηρεσίας που θα έπαιρνε με το παλιό σύστημα 1.220 ευρώ, με το νέο σύστημα θα πάρει 886 ευρώ. Είναι 27,37% κάτω. Αυτού του μειώνεται λίγο παραπάνω.

Και για πάμε και στους έρημους χαμηλοσυνταξιούχους. Τι σανό είναι αυτό με το ΕΚΑΣ;
Αφού και με το προηγούμενο σύστημα υπήρχε βασική σύνταξη. Εντάξει, τα βαφτίζετε. Τη βασική σύνταξη την είπατε εθνική, θα μας πείτε πάλι δεν είναι έτσι. Εντάξει, να σας ζήσουν τα βαφτίσια.

Δεν μπορεί, λοιπόν, η βασική σύνταξη να αντικαταστήσει το ΕΚΑΣ, διότι είναι άλλη η λειτουργία του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Το καταργήσατε. Και μην μας πείτε, επειδή βάλαμε πλάτη στα αίσχη του καλοκαιριού και το κατρακύλισμα της χώρας, ότι τα ψηφίσαμε, αντί να μας πείτε κι ευχαριστώ. Ψηφίσαμε το τρίτο μνημόνιο Τσίπρα – Καμμένου, για να μην φύγει η χώρα από το ευρώ, όταν είχε φύγει η μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Και τα ακούμε και από πάνω. Αν είναι δυνατόν!

Πάμε, λοιπόν, στο ΕΚΑΣ. Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν άνθρωπο, έναν συμπολίτη μας, ο οποίος έχει αποχωρήσει μετά το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας του και είχε πλήρη σύνταξη, αλλά δεν είχε άλλα εισοδήματα, άρα παίρνει ΕΚΑΣ, παίρνει δηλαδή 716 ευρώ, κύρια, επικουρική και ΕΚΑΣ.

Αυτός ο συνταξιούχος, κύριε Κατρούγκαλε, με το σύστημά σας θα πάει στα 514 ευρώ. Είναι η «πρώτη φορά αριστερά» πολιτική για τον χαμηλοσυνταξιούχο. Τα άλλα περί ποσοστών αναπλήρωσης όπου τσουβαλιάζετε μαζί την κύρια και την επικουρική είναι για να πείσετε ποιον; Ό,τι και να πείτε, μόλις αρχίσει η εφαρμογή του νομοσχεδίου, θα το νιώσει στην τσέπη του. Δεν υπάρχει περίπτωση, θα το νιώσει στην τσέπη του.

Συνεχίζω, λοιπόν, με το τελευταίο κεφάλαιο. Είπα ότι είναι αντιασφαλιστικό και αντεργατικό, διότι εκδικείται. Εκδικείται και με τις καταβαλλόμενες συντάξεις. Εκδικείται τον συνταξιούχο που τόσα χρόνια δούλευε κι έχει κάτι παραπάνω.

Θα φέρω για παράδειγμα έναν άνθρωπο που δούλευε χρόνια στη χαλυβουργία και είχε βαρέα, έναν άνθρωπο ο οποίος δούλεψε σε μία ΔΕΚΟ πάρα πολλά χρόνια και πλήρωνε πάρα πολλές εισφορές - και αυτός και ο εργοδότης του - και παίρνει μια καλή επικουρική σύνταξη. Αυτού του ανθρώπου με τον κόφτη των 1.300 ευρώ - που δεν είναι 1.300 - φτάνει γύρω στα 1.200, δηλαδή 1.150, 1.170, διότι δεν συνυπολογίζονται οι εισφορές που πληρώνει για τα ταμεία υγείας. Άλλο τρικάκι, γιατί λέτε για 1.300 ευρώ, ενώ δεν είναι 1.300 ευρώ. Αυτού του ανθρώπου, λοιπόν, ή θα του κοπεί όλη η επικουρική ή θα του κοπεί το 90% της επικουρικής, κύριε Υπουργέ.

Άρα, όλα αυτά που μας λέτε δεν έχουν βάση. Πάτε να τσακίσετε και αυτούς που ήδη έχουν πληρώσει και αυτούς που σκέφτονται ότι πρέπει να μείνουν ασφαλισμένοι, διότι ένας άνθρωπος ο οποίος θέλει να έχει καλύτερη σύνταξη, έχει αντικίνητρο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Τελικά θα δουλεύει για πάρα πολλά χρόνια και δεν θα πάρει παρά 50 ευρώ παραπάνω από την εθνική σύνταξη, η οποία είναι στα 345 ευρώ -προσέξτε- με δεκαπέντε χρόνια ασφάλισης. 

Διαπραγματευθήκατε τόσο «σκληρά», μα τόσο «σκληρά» πια με τους Θεσμούς-τρόικα, που έπρεπε να πάμε στην εικοσαετία για τα 384 ευρώ! Τα 384 ευρώ είναι ο δήθεν φερετζές της Κυβέρνησης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Μιλάμε για «μαδουροποίηση» κανονικά! Δεν θα σας αφήσουμε, όμως, να κάνετε την Ελλάδα Βενεζουέλα, θα αντισταθούμε.

Δυστυχώς, οι αγρότες επίσης πληρώνουν το μάρμαρο. Και επειδή πολλά ψέματα είπατε για τον ΟΓΑ, εμείς ως Δημοκρατική Συμπαράταξη σας καταθέσαμε μία τροπολογία, κύριε Υπουργέ. Η τροπολογία μας λέει: «Πάρτε το πίσω». Ας είστε μία φορά σε αυτά που λέτε σωστός και φτιάξτε τον ΟΓΑ τώρα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα κι εγώ την ανοχή που δείξατε στους υπόλοιπους. Δεν ζητώ κάτι παραπάνω.

Και παρακαλώ τα άλλα κόμματα να δουν την τροπολογία μας για τον ΟΓΑ, που έχει και μία μικρή παράγραφο για την επάνοδο των μικρών καφενείων των χωριών στην ασφάλιση του ΟΓΑ. Το μέτρο αυτό ίσχυε από το 1966 και ήρθαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ να το καταργήσουν και να κλείσουν τα καφενεία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ – ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ: Ισχύει αυτό.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΕΥΗ) ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ θερμά, αυτήν την τροπολογία δείτε την και ψηφίστε την, γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία να διατηρήσουν οι αγρότες το ταμείο τους, διότι ήταν φενάκη ό,τι τους λέγατε.
Όσον αφορά το πογκρόμ εναντίον των ελεύθερων επαγγελματιών και ειδικά στους επιστήμονες λέω το εξής: Θέλατε να βάλετε εκπτώσεις για τέσσερα χρόνια. Μετά τα τέσσερα χρόνια αυτός ο άνθρωπος θα σταματήσει να δουλεύει; Γιατί; Έχουν να κάνουν με τον εκλογικό κύκλο οι εκπτώσεις; Αφού θέλετε, όμως, έστω αυτές τις πενιχρές εκπτώσεις για τέσσερα χρόνια, γιατί εξαιρείτε τους εμπόρους, γιατί εξαιρείτε τους βιοτέχνες; Γιατί δεν έχουν και αυτοί εκπτώσεις;

Εμείς, λοιπόν, καταθέσαμε τροπολογία και ζητάμε αυτήν την πενιχρή έκπτωση που κάνετε για τέσσερα χρόνια να την έχουν και οι έμποροι και οι βιοτέχνες, οι οποίοι αυτήν τη στιγμή είναι καταδικασμένοι στον Καιάδα, σε σχέση με τους άλλους, και φορολογικά και ασφαλιστικά.

Άρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταλαβαίνετε ότι με αυτό το ασφαλιστικό δημιουργούνται ισχυρά κίνητρα φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής για πάρα πολλούς λόγους. Θα είναι πια αντικίνητρο να ασφαλίζεσαι, όταν πέραν της εθνικής σύνταξης, όπως είπα, η ανταποδοτικότητα των εισφορών σου θα είναι πενιχρή.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι αυτό το ασφαλιστικό καταδικάζει τη νέα γενιά, που θα έπρεπε όλοι μαζί να κάνουμε κάτι για τις συντάξεις των νέων, να λέμε αλήθειες σ’ αυτό το Κοινοβούλιο. Έρχεται η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βάζει τον κόφτη στα μεσαία εισοδήματα, κάνει επιδρομή, φοροεπιδρομή και εισφοροεπιδρομή σε ό,τι πιο δημιουργικό έχει να κάνει με την ελληνική κοινωνία και το θεωρεί αυτό μεταρρύθμιση. Μία λέξη: ώδινεν ΣΥΡΙΖΑ, έτεκεν τέρας!


(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)