ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016

Ούτε Αγία ούτε Μεγάλη ούτε Ιερή ήταν η Σύνοδος των Ορθοδόξων Εκκλησιών


Και πώς θα μπορούσε να είναι "Ιερή" μια Σύνοδος ανίερων Ιεραρχών που ανέβηκαν σε θρόνους παραβαίνοντας την εντολή του Χριστού και ανακήρυξαν εαυτούς μεσίτες και εκπροσώπους του Θεού, φράζοντας τη βασιλεία των ουρανών έμπροσθεν των ανθρώπων;

Έληξαν χθες (25/06/2016) οι εργασίες της Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών οι οποίες άρχισαν στις 20/06/2016,  στο Κολυμπάρι Χανίων, με θέματα διαδικαστικά, οργανωτικά και... χωροταξικά! 
Οι "κακές γλώσσες" είπαν ότι ο σκοπός της Συνόδου ήταν πολιτικός - να εξυπηρετήσει τα σχέδια της απατηλής και απάνθρωπης Παγκοσμιοποίησης.

Από την παρ' ολίγον Πανορθόδοξη Σύνοδο απουσίαζαν οι προκαθήμενοι τεσσάρων Ορθοδόξων Εκκλησιών (Μόσχας, Αντιοχείας, Βουλγαρίας και Γεωργίας) και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήταν πολύ θυμωμένος γι' αυτό. Παρά τις ηχηρές απουσίες, ο κ. Βαρθολομαίος είπε ότι η Σύνοδος αυτή είχε χαρακτηριστικά Οικουμενικής Συνόδου, όπως εκείνες τις Νικαίας, της Χαλκηδόνος και της Κωνσταντινουπόλεως!

Μάθαμε επίσης ότι αυτή ήταν η πρώτη Σύνοδος μετά το σχίσμα των Εκκλησιών, το 1054. Για τόοοση ενότητα και συνεργασία μιλάμε! Σαν δεν ντρέπονται οι "παναγιώτατοι" και "μακαριώτατοι" θεομπαίχτες!

Κι ενώ κράτησαν για τους εαυτούς τους τα πορίσματα της Συνόδου - έχοντας προφανώς επίγνωση ότι αυτά δεν αφορούν στην πνευματική οικοδομή του πνευματικά λιμοκτονούντος ορθόδοξου ποιμνίου - μας κοινοποίησαν την απόφασή τους για να προστατευθεί η ορθόδοξη εκκλησιολογία!

Και μετά αναρωτιόμαστε για το πώς έφτασε η "ορθόδοξη" κοινωνία μας σε τέτοια ηθική κατάπτωση. Είναι επειδή η Εκκλησία, το υποτιθέμενο "άλας της γης" εμωράνθη, επειδή το υποτιθέμενο "φως του κόσμου" έγινε σκότος· είναι επειδή οι ρασοφόροι αντί για πνευματικό άρτο δίνουν στο ποίμνιο αχώνευτες δογματικές πέτρες....

*********

Με την πρόταση της Εκκλησίας της Ελλάδος προστατεύεται η Ορθόδοξη εκκλησιολογία

Εις το ευαίσθητον κείμενον το οποίο αφορούσε τις σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον λοιπόν Χριστιανικόν Κόσμον η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος στοιχούσα το πνεύμα της Ιεραρχίας, προέτεινε εις την παράγραφον 6η αντί του: «Η Ορθόδοξος Εκκλησία αναγνωρίζει την ιστορικήν ύπαρξιν άλλων Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών», το «Η Ορθόδοξος Εκκλησία αποδέχεται την ιστορικήν ονομασίαν άλλων ετεροδόξων Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών», με αποτέλεσμα να υπάρξει πλήρης αποδοχή της προτάσεως και να επέλθει ομοφωνία.

Συγκεκριμένα ο Μακαριώτατος παρουσιάζοντας την πρόταση δήλωσε τα εξής: «Μέ τήν τροπολογίαν αὐτήν πετυχαίνουμε μία συνοδική ἀπόφαση πού γιά πρώτη φορά στήν ἱστορία περιορίζει τό ἱστορικό πλαίσιο τῶν σχέσεων πρός τούς ἑτεροδόξους ὄχι στήν ὕπαρξη, ἀλλά ΜΟΝΟ στήν ἱστορική ὀνομασία αὐτῶν ὡς ἑτεροδόξων χριστιανικῶν Ἐκκλησιῶν ἤ Ὁμολογιῶν. Οἱ ἐκκλησιολογικές συνέπειες τῆς ἀλλαγῆς αὐτῆς εἶναι αὐτονόητες. Όχι μόνο δέν ἐπηρεάζουν ἀρνητικῶς μέ ὁποιοδήποτε τρόπο τή μακραίωνη ὀρθόδοξη παράδοση, ἀλλ’ ἀντιθέτως προστατεύεται μέ πολύ σαφή τρόπο ἡ ὀρθόδοξη ἐκκλησιολογία». ___

_____

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: ''Να καταδικαστεί η Ουνία''

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Πρόταση να καταδικαστεί η Ουνία εκανε πριν από λίγο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών την Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, πρότεινε να καταδικαστεί η Ουνία ως μέθοδος που απάδει του Ορθόδοξου φρονήματος.

"Πρέπει να καταδικαστεί από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες" τόνισε χαρακτηριστικά ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Η πρόταση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνυμού, εγινε αποδεκτή από τα μέλη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και θα περάσει στα επίσημα κείμενα.

Επίσης το θέμα της Ουνίας καταδίκασαν με παρέμβασή τους, και οι Μητροπολίτες Σερρών κ. Θεολόγος και Λαγκαδά κ. Ιωάννης.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που κατοχυρώνεται σε συνοδικό επίπεδο η καταδίκη της Ουνίας.

Η καταληκτήρια Συνεδρία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου

"Όλοι μαζί αυτές τις ημέρες γράψαμε ιστορία" ανάφερε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στην ομιλία του.

Επίσης ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι οι 4 Εκκλησίες απουσιάζαν αδικαιολογήτως από την Αγία Σύνοδο.