ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016

Κυριάκος Μητσοτάκης: η Απλή Αναλογική αντιβαίνει στην απλή λογική


Βουλή- 21/07/2016- ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πριν από σαράντα δύο χρόνια τέτοιες μέρες η επτάχρονη δικτατορία κατέρρεε μετά το προδοτικό πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή και η δημοκρατία στη χώρα μας επανήλθε. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μεθοδικά και αποφασιστικά οδήγησε τη χώρα στην Ευρώπη, στην πολιτική σταθερότητα, στην ανάπτυξη, στη δημοκρατία.
Η μεταπολίτευση ήταν γεγονός. Η ενότητα του λαού, η στιβαρή ηγεσία και η αξιοπιστία υπήρξαν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να κάνει η χώρα αυτό το μεγάλο δημοκρατικό άλμα. Και είναι οι ίδιες προϋποθέσεις που χρειαζόμαστε και σήμερα για να βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια, να αφήσουμε πίσω μας τον φόβο, την αβεβαιότητα και τη μοιρολατρία.

Σήμερα χρειαζόμαστε αλήθεια και εμπιστοσύνη. Χρειαζόμαστε ενότητα, αξιόπιστη, σοβαρή ηγεσία με όραμα και σχέδιο, πρωτίστως για να κρατήσουμε τη χώρα μας φάρο ασφάλειας και σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή μας.

Μιλάμε συχνά όλοι μας για τη νέα μεταπολίτευση, η οποία θα σηματοδοτήσει την τομή από το χθες. Οι αξίες, όμως, που ενέπνευσαν μια προηγούμενη γενιά ηγετών να δώσουν το δικό τους αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επίκαιρες.
Όσοι είμαστε ταγμένοι στην υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο σκοπός μας είναι ένας:
 • Να βελτιώνουμε τη ζωή των πολιτών. 
 • Να τους αφήνουμε ελεύθερους να αναπτύσσουν τα ταλέντα τους και τις ικανότητές τους. 
 • Να φέρουμε ξανά στην επιφάνεια τον πατριωτισμό, την επιχειρηματικότητα, το κέφι για δουλειά. 
 • Να αφήσουμε πίσω μας όλες τις παθογένειες που μας έφεραν ως εδώ.
 • Να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική σε όλους τους Έλληνες.
Η εξουσία, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι μέσο για να πετύχουμε αυτούς τους σκοπούς. Και οι θεσμικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ενίσχυση των αρχών της δημοκρατίας δεν μπορούν να υποκύπτουν στον παραμορφωτικό φακό της κομματικής ιδιοτέλειας, διότι τότε υπονομεύουν τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο εδράζεται το οικοδόμημα κάθε δημοκρατικής πολιτείας, την εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και πολιτικών.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κάθε πολιτική πρωτοβουλία κρίνεται όχι μόνο από την ουσία της, αλλά και από τα κίνητρα αυτού που την προτείνει. 
Πραγματικά δεν νομίζω ότι υπάρχει σήμερα πολίτης σε αυτή τη χώρα ο οποίος να έχει οποιαδήποτε αμφιβολία, κύριε Τσίπρα, για τις πραγματικές σκοπιμότητες που έχει η Κυβέρνηση προτείνοντας τον συγκεκριμένο εκλογικό νόμο στη Βουλή των Ελλήνων. Βλέπετε ότι οδεύετε προς μια βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και θέλετε να μαγειρέψετε τον εκλογικό νόμο για να δυσχεράνετε τον σχηματισμό κυβερνητικής πλειοψηφίας από τη Νέα Δημοκρατία.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

 Αυτά είναι τα πραγματικά σας κίνητρα. Και σήμερα γινόμαστε μάρτυρες ενός κυνικού τακτικισμού από μια Κυβέρνηση και από έναν Πρωθυπουργό, οι οποίοι, ενώ απέτυχαν, το μόνο που τους ενδιαφέρει πια είναι να αποτύχει και η χώρα μαζί τους. 

 • Επειδή δεν μπορούν να κυβερνήσουν, θέλουν ακυβερνησία συνολικά. 
 • Επειδή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα τα οποία οι ίδιοι χειροτέρευσαν, παίζουν παιχνίδια με τους θεσμούς και υπονομεύουν την πολιτική σταθερότητα. 
 • Επειδή ξέρουν ότι οποτεδήποτε κι αν γίνουν εκλογές θα ηττηθούν κατά κράτος από τη Νέα Δημοκρατία, προσπαθούν να καταστήσουν τον σχηματισμό της επόμενης Κυβέρνησης όμηρο του ΣΥΡΙΖΑ. 
 • Επειδή γνωρίζουν ότι δεν έχουν ουσιαστικά καμία δυνατότητα πολιτικής ανάκαμψης, μαγειρεύουν τους κανόνες του παιχνιδιού για να διατηρήσουν πρόσβαση στην εξουσία ακόμα κι από θέση μειοψηφίας. 
 • Επειδή σίγουρα δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος και της ποιότητας της δημοκρατίας, φέρνουν έναν εκλογικό νόμο, ο οποίος το τελευταίο που κάνει, κύριε Τσίπρα, είναι να αντιμετωπίζει τις πραγματικές και αναγνωρισμένες παθογένειες του πολιτικού συστήματος.

Σας το λέμε λοιπόν καθαρά. Δεν θα περάσει. Αυτό το εκλογικό σύστημα το οποίο φέρατε δεν θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές. Τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της Βουλής των Ελλήνων θα αποτρέψουν τα σχέδιά σας.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Αυτός ο πολιτικός κυνισμός με στοιχεία δολιότητας θα βρει απέναντί του μια συμμαχία δημοκρατικών δυνάμεων, οι οποίες, παρά τις όποιες διαφορές τους, θα αντιταχθούν στην προσπάθειά σας να υπονομεύσετε την πολιτική σταθερότητα και να οδηγήσετε τη χώρα σε ακυβερνησία.

Αρκετή ζημιά, κύριε Τσίπρα, έχετε κάνει στην οικονομία. Δεν θα σας επιτρέψουμε να διαβρώσετε και να αλώσετε το θεσμικό υπόστρωμα της πολιτικής ζωής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξέρω ότι αρκετοί πολίτες βρίσκουν την ιδέα της απλής αναλογικής ελκυστική. Θεωρούν ότι είναι ένα εκλογικό σύστημα το οποίο αποτυπώνει με δικαιότερο τρόπο την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας. Θα επιχειρήσω σήμερα με την ομιλία μου να τους πείσω ότι δεν έχουν δίκιο και να αποκρούσω τα επιχειρήματα υπέρ της απλής αναλογικής, γιατί η απλή αναλογική, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι απειλή για τη Νέα Δημοκρατία. Είναι απειλή για την ίδια τη Δημοκρατία. Και θα ξεκινήσω τη συζήτηση…

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Ήσυχα, παρακαλώ.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Μην φωνασκείτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Πολλοί από εσάς δεν θα ήσασταν σ’ αυτή την Αίθουσα, αν δεν υπήρχε το μπόνους των 50 εδρών.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
(Θόρυβος στην Αίθουσα)

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Θα ξεκινήσω με την παρατήρηση ότι η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κάντε ησυχία, παρακαλώ.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Κάντε ησυχία. Μπορεί να μάθετε και κάτι.
Η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου βρίθει από πραγματολογικές αλλά και ιστορικές ανακρίβειες. Και είναι πραγματικά χρήσιμο στον δημόσιο διάλογο να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.

Αλήθεια πρώτη: Σε αντίθεση με την κρατούσα άποψη δεν υπάρχει μπόνους πενήντα εδρών για το πρώτο κόμμα. Και το ξέρετε πολύ καλά αυτό.

Το πρώτο κόμμα δεν παίρνει ποτέ πενήντα έδρες παραπάνω από όσες θα έπαιρνε αν ίσχυε η απλή αναλογική κατανομή των εδρών. Το πραγματικό μπόνους κυμαίνεται μεταξύ είκοσι πέντε και τριάντα πέντε εδρών. Με άλλα λόγια, το μπόνους το οποίο συζητάμε σήμερα είναι 10% των συνολικών εδρών του Κοινοβουλίου. Αυτό είναι το μπόνους.

Αλήθεια δεύτερη: Όσες φορές εφαρμόστηκε, κύριε Τσίπρα, η απλή αναλογική στη χώρα μας η εμπειρία ήταν μάλλον τραυματική και νομίζω ότι μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση είναι εξαιρετικά διαφωτιστική.
Λοιπόν, από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 ως τις αρχές της δεκαετίας του 1950 εφαρμόστηκε απλή αναλογική σχεδόν σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, με εξαίρεση το ’28, το ’33 και το ’35. Ξέρετε πόση ήταν η μέση ζωή των κυβερνήσεων της απλής αναλογικής; Μόλις έξι μήνες.
Το ’26 δεν μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση. Οδηγηθήκαμε σε οικουμενική κυβέρνηση, η οποία διαλύθηκε, μη μπορώντας να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα. Ήρθε ο Ελευθέριος Βενιζέλος με άλλο εκλογικό σύστημα, πλειοψηφικό, και η μόνη κυβέρνηση του Μεσοπολέμου η οποία εξέτισε τη θητεία της, ήταν αυτή η κυβέρνηση, κύριε Τσίπρα, του Ελευθερίου Βενιζέλου. 

Και όταν το ’32 ξαναήρθε η απλή αναλογική, ξαναμπήκαμε σε περιπέτειες και φτάσαμε τελικά στη δικτατορία της 4ης Αυγούστου. 

Και το ’46, όταν έγιναν εκλογές με απλή αναλογική, ξέρετε πόσες κυβερνήσεις έδωσε αυτή η Βουλή, στην οποία δεν συμμετείχε καν η Αριστερά; Δέκα διαφορετικές κυβερνήσεις έδωσε η απλή αναλογική και όταν το ’50 εφαρμόστηκε πάλι, είχαμε άλλες τρεις κυβερνήσεις.

Αυτή, λοιπόν, είναι η ιστορία της απλής αναλογικής, γυρνώντας αρκετά χρόνια πίσω. 

Αλλά δεν μπορώ ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να μη θυμηθώ και το ’89. Τότε, που για να ανατραπεί η πορεία νίκης της Νέας Δημοκρατίας, δύο μήνες πριν τις εκλογές, κάποιοι θυμήθηκαν την απλή και άδολη αναλογική. Δύο μήνες πριν τις εκλογές! Το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, για να φτάσει…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Ποιοι;
(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Ποιοι ήταν ξέρετε. Κάποιοι μετακόμισαν στον δικό σας πολιτικό χώρο. Γιατί εκπλήσσεστε;

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Τελικά σχηματίστηκε αυτοδύναμη κυβέρνηση, μόνο όταν η Νέα Δημοκρατία έφτασε στο 47% και αυτή με μία έδρα.
Αλήθεια τρίτη και πιο σημαντική: Η εφαρμογή της απλής αναλογικής. 
Το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα, με την υφιστάμενη κατανομή των δυνάμεων καθιστά εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης. 
Τι θα γινόταν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν ίσχυε η απλή αναλογική τον Σεπτέμβριο του 2015; Για πάμε να δούμε λίγο τι θα συνέβαινε:

 • Θα είχατε κατ’ αρχάς εκατόν δεκατέσσερις έδρες, γι’ αυτό σας είπα ότι αρκετοί από εσάς δεν θα ήσασταν στη Βουλή. 
 • Η Νέα Δημοκρατία θα είχε ενενήντα
 • Τα δύο κόμματα (ΚΚΕ, ΧΑ) τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα έμπαιναν σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα θα είχαν σαράντα
 • Και τα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα πενήντα έξι έδρες, είκοσι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δεκατρείς το Ποτάμι, δώδεκα η ΑΝΕΛ, έντεκα η Ένωση Κεντρώων. 

Πώς θα σχηματιζόταν ακριβώς κυβέρνηση, κύριε Τσίπρα, με τέσσερα, ενδεχομένως πέντε, κόμματα; Θα χρειαζόσασταν τέτοια συνεργασία για να σχηματίσετε κυβέρνηση ή κυβέρνηση μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, με Αξιωματική Αντιπολίτευση τη Χρυσή Αυγή.

Είναι προφανές: απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία, σημαίνει πολιτική αστάθεια, σημαίνει αναταραχή. Πώς μας το είπατε, κύριε Τσίπρα; «Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση» μας είπατε, επαναλαμβάνοντας τη ρήση του Μάο. Αυτόν τον σκοπό υπηρετεί πλήρως η πρότασή σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Μπορείτε να μας ασκήσετε κριτική για πολλά πράγματα, αλλά η Νέα Δημοκρατία υπήρξε πάντα υποστηρικτής της ενισχυμένης αναλογικής. Δεν το κρύψαμε.
Εμείς πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε ένα εκλογικό σύστημα το οποίο να προάγει και την αντιπροσωπευτικότητα, αλλά να διασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα. Και ξέρετε, σε αντίθεση μ’ εσάς και με κάποιους άλλους βέβαια, δεν προσαρμόσαμε τις απόψεις μας στις πολιτικές συγκυρίες. 
Περάσαμε δύσκολες στιγμές κι εμείς ως παράταξη από το ’74 και μετά. 
Ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ούτε ο Γεώργιος Ράλλης ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ούτε ο Κώστας Καραμανλής ούτε ο Αντώνης Σαμαράς σκέφτηκαν ποτέ να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη. Και μπορούσαν να το κάνουν. Και πολύ εύκολα μάλιστα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Αλλά δεν το έκαναν. Ξέρετε γιατί; Γιατί η Νέα Δημοκρατία ήταν και παραμένει, κάτι άγνωστο σ’ εσάς, ένα κόμμα αρχών και αξιών.
Και ο πολιτικός αμοραλισμός που επιδεικνύετε σήμερα με την πρότασή σας συνιστά ακόμα μια απόδειξη γιατί το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς είναι μια πομφόλυγα. 
Οι προηγούμενοι νόμοι μπορείτε να ισχυριστείτε ότι ναι, φτιάχτηκαν για να βοηθήσουν μια αδύναμη πλειοψηφία να κυβερνήσει, αλλά το σημερινό σας σχέδιο έχει σκοπό να αφαιρέσει από την πλειοψηφία τη δυνατότητα να κυβερνήσει.

Και τα συστήματα της ενισχυμένης αναλογικής έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παράγουν κυβερνητική σταθερότητα, είτε σας αρέσει είτε όχι. Το μπόνους δεν είναι υπονόμευση της λαϊκής κυριαρχίας, είναι ένας σεβασμός στη βούληση των πολιτών για το ποιος τελικά επιθυμούν να τους κυβερνήσει. 
Η απλή αναλογική από την άλλη, σας το είπαν και άλλοι ομιλητές, οδηγεί τελικά σε τόσο ετερόκλητες συμμαχίες που καθιστούν την άσκηση αποτελεσματικής διακυβέρνησης περίπου αδύνατη.

Σε μια εποχή που χρειάζεται, κύριε Τσίπρα, αποφασιστικότητα και κυβερνητική συνοχή για να υλοποιούνται γρήγορα δύσκολες αποφάσεις η απλή αναλογική θα παράγει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα: παράλυση, αστάθεια και τελικά βραχύβιες κυβερνήσεις.

Για πείτε μου ποιος θα έρθει να επενδύσει σε μια χώρα, όταν δεν θα γνωρίζει ποιος είναι ο ορίζοντας ζωής μιας κυβέρνησης και τι εχέγγυα ασφάλειας παρέχονται στους πολίτες, όταν μια ετερόκλητη κυβερνητική συμμαχία με τέσσερα ή πέντε κόμματα θα χρειαστεί, κύριε Τσίπρα, να αντιμετωπίσει μια μεγάλη γεωπολιτική κρίση;

Με την απλή αναλογική η πολιτική διαδικασία εκφυλίζεται σε ένα αλισβερίσι πιέσεων και εκβιασμών και πολλοί - δεν αμφιβάλλω γι’ αυτό - θα μπουν στον πειρασμό να ράψουν για τον εαυτό τους κοστούμι ρυθμιστή πάνω στα διαλυμένα ερείπια της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. 

Και τα κυβερνητικά σχήματα αντί να προωθούν την συναίνεση - θα μιλήσω στη συνέχεια για τη συναίνεση - οδηγούν σε κυβερνήσεις ελάχιστου κοινού παρονομαστή. 

Αλλά ποιος είναι αυτός ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής; Είναι προγραμματική συμφωνία ή είναι η μοιρασιά της εξουσίας με όρους ανατολίτικου παζαριού;

Στην θεωρία η απλή αναλογική εμφανίζεται ως η αποθέωση της λαϊκής κυριαρχίας. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ο ασφαλέστερος τρόπος υπονόμευσής της.

Για να δούμε τι γίνεται στην Ευρώπη. Υπάρχουν υποστηρικτές της απλής αναλογικής πουθενά στην Ευρώπη σήμερα και δεν τους γνωρίζουμε; Ακόμα και στην Ιταλία, κύριε Τσίπρα, τη διαχρονική πρωταθλήτρια της απλής αναλογικής, μετά από εμπειρία πολλών δεκαετιών, δεκάδων κυβερνήσεων, οι οποίες έπεφταν η μια μετά την άλλη ο κ. Ρέντσι, σοσιαλδημοκράτης κατά τα άλλα, άλλαξε τον εκλογικό νόμο και υπάρχει ενισχυμένη αναλογική στην Ιταλία. Και σήμερα στην Ιταλία εάν το πρώτο κόμμα πάρει 40%, θα πάρει περίπου 54% των εδρών, δηλαδή μπόνους ογδόντα οκτώ έδρες στις εξακόσιες τριάντα, περισσότερο από αυτό το οποίο έχουμε εμείς σήμερα.

Η επιλογή σας, λοιπόν, κύριε Τσίπρα, να εισηγηθείτε την απλή αναλογική είναι ιδιοτελής, είναι ατεκμηρίωτη και είναι και ανιστόρητη. Και βέβαια, δεν γίνεται και σε έναν χρόνο ο οποίος είναι πολιτικά ουδέτερος, σε ένα περιβάλλον μειωμένης πολιτικής καχυποψίας, απαραίτητη προϋπόθεση για να διαμορφωθούν ευρύτερες συναινέσεις.

Πόσο πολιτικά έντιμο είναι, κύριε Τσίπρα, να αλλάζετε τους κανόνες του παιχνιδιού τώρα που δεν σας βολεύουν; Υπάρχει μεγαλύτερη ομολογία ήττας σε επερχόμενες εκλογές από την αλλαγή του εκλογικού νόμου;

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Και αφού κόπτεστε τόσο πολύ για την απλή αναλογική, αφού πηγάζει από μια βαθιά ιδεολογική πίστη στην ορθότητα του συστήματος, γιατί δεν την αλλάξατε, αλήθεια, στην πρώτη σας θητεία; Ιδίως - προσέξτε - υπήρχε σχετική κατατεθειμένη πρόταση από άλλο κόμμα και μάλλον θα περνούσε κιόλας. Γιατί δεν το κάνατε λοιπόν; Γιατί πήγατε σε εκλογές με το ισχύον σύστημα; Διότι ξέρατε πολύ καλά ότι το μπόνους σας βόλευε τον Σεπτέμβριο, γι’ αυτό και δεν αλλάξατε τον εκλογικό νόμο.
Αυτός είναι ο ορισμός, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, του πολιτικού τυχοδιωκτισμού, ούτε ιδεολογία, ούτε τίποτε άλλο, κυνικός τυχοδιωκτισμός, πολιτικός αμοραλισμός.

Βλέπω δίπλα σας τον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος εισηγείται αυτό το νομοσχέδιο. Καταλαβαίνω τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται. Μας είχε πει πριν από ένα μήνα ότι απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία και αναγκάστηκε στα πλαίσια των δικών σας τοποθετήσεων να αλλάξει αυτήν την άποψή του. Αλλά δεν είναι μόνος.

Αναζητώντας το αρχείο μου, βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Έγγραφε ο συγγραφέας το 2014 επί λέξει και διαβάζω: «Παλαιότερα ο εκλογικός νόμος υπήρξε ο κρυφός άσσος του εκάστοτε κυβερνητικού συνασπισμού με στόχο είτε να υφαρπάξει την ψήφο λεηλατώντας τα λιγότερο ισχυρά κόμματα είτε - προσέξτε - να εμποδίσει τον σχηματισμό κυβέρνησης ακόμα και αν ο αντίπαλος θα είχε την πλειοψηφία».

Συνεχίζει ο συγγραφέας, ενθυμούμενος τον Μένιο Κουτσόγιωργα: «Θα χάσουμε εμείς, αλλά δεν θα κερδίσουν οι άλλοι». Ποιος τα έγραφε αυτά το 2014; Ο Υπουργός Παιδείας και ινστρούχτορας της «ΑΥΓΗΣ», ο κ. Νίκος Φίλης. Τι Φίλης, τι Κουρουμπλής, τι Κουτσόγιωργας.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Θα ήθελα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να κάνω μία αναφορά και στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου, το οποίο δίνει δικαίωμα ψήφου – προσέξτε   όχι στους δεκαεπτάρηδες, αλλά και στους δεκαεξάρηδες, τους πιο πολλούς τουλάχιστον. Όλοι καταλαβαίνουν τα πραγματικά κίνητρα γι’ αυτή σας την κίνηση. Για να σας το πω, όμως, στη γλώσσα της νεολαίας, δεν νομίζω  ότι οι νέοι «τσιμπάνε».

Κι αν θέλετε πραγματικά να κάνετε κάτι καλό για τη νεολαία, κύριε Τσίπρα, ασχοληθείτε λίγο με τα πανεπιστήμια, δώστε ευκαιρίες απασχόλησης στα νέα παιδιά που φεύγουν στο εξωτερικό, στηρίξτε τη νεανική επιχειρηματικότητα. Μην επιτρέπετε, επιτέλους, το άθλιο φαινόμενο της κατάληψης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο από μία δράκα περιφερόμενων αντιεξουσιαστών, που λεηλάτησαν σήμερα και το Δημαρχείο και τα βλέπετε και τα επιτρέπετε.  
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Και να σας πω και κάτι άλλο. Εσείς θεωρείτε ότι οι δεκαεξάρηδες και οι δεκαεπτάρηδες πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου. Μαζί σας. 

 • Θεωρείτε ότι πρέπει να έχουν και τις ευθύνες που απορρέουν από την ενηλικίωση; 
 • Πρέπει να φορολογούνται στα δεκαέξι, να δικάζονται στα δεκαέξι, να έχουν όλες τις υποχρεώσεις έναντι του νόμου στα δεκαέξι, να έχουν πλήρη δικαιοπρακτικά δικαιώματα; 
Μάλλον αυτό εννοείτε. Γιατί εγώ ξέρω ότι όπου υπάρχουν δικαιώματα, υπάρχουν και ευθύνες. Με αυτά που κάνετε, όμως, κοροϊδεύετε τους νέους και δεν πείθετε κανέναν νέο ότι πραγματικά νοιάζεστε γι’ αυτούς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ άκρως ενδεικτικό των προθέσεών σας, των κινήτρων σας, το γεγονός ότι η κυβερνητική σας πρόταση εξαντλείται, ουσιαστικά, σε δύο άρθρα, στο μπόνους και στη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στους δεκαεξάρηδες και δεκαεπτάρηδες.

Σας το είπανε και πολλοί άλλοι. Αυτά είναι μόνο τα προβλήματα του εκλογικού νόμου, κύριε Τσίπρα; 
Με τις μεγάλες περιφέρειες τι θα κάνουμε; 
Δεν αναγνωρίζετε ότι κατεξοχήν στις μεγάλες περιφέρειες υπάρχει πρόβλημα αντιπροσώπευσης και λογοδοσίας; 
Δεν αναγνωρίζετε ότι αυτές είναι οι περιφέρειες που προάγουν τις εκλεκτικές σχέσεις με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η στήριξη των οποίων είναι απαραίτητη για να βγει κάποιος Βουλευτής σε χαοτικές περιφέρειες, όπως στη Β’ Αθηνών και στην Περιφέρεια Αττικής;

Και για να φρεσκάρω λίγο και τη μνήμη σας, εγώ έχω καταθέσει πρόταση από το 2004, πρώτη φορά εκλεγμένος, πρώτος Βουλευτής στη Β’ Αθηνών, να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες. Γιατί δεν συμφωνείτε, λοιπόν, κύριε Τσίπρα, στο αυτονόητο; 

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Μάλλον - δεν τον βλέπω εδώ, αποχώρησε - γιατί δεν το θέλει ο κ. Λεβέντης, φαντάζομαι. Είναι ενδιαφέρον ότι παρακολουθήσατε προσωπικά την ομιλία του κ. Λεβέντη, αλλά όχι του κ. Καμμένου. Ετοιμάζεστε για καμιά τράμπα; Δεν ξέρω, αλλά το βρήκα πολύ ενδιαφέρον.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Αλήθεια, κύριε Τσίπρα, σας έχουμε καταθέσει εδώ και τρεις μήνες μια εμπεριστατωμένη πρόταση, το συζητήσαμε και μαζί όταν βρεθήκαμε, για τη διευκόλυνση – γιατί δεν είναι χορήγηση δικαιώματος, είναι διευκόλυνση  των Ελλήνων πολιτών που ζουν εκτός Ελλάδος.

Και προσέξτε, κύριε Θεοδωράκη, δεν είναι μόνο οι πεντακόσιες χιλιάδες που έχουν φύγει, είναι κι άλλοι που ζούνε πολλές δεκαετίες στο εξωτερικό και ξεπερνούν το εκατομμύριο.
Αυτοί οι πολίτες έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να ψηφίζουν και πρέπει να τους διευκολύνουμε. Γιατί δεν το κάνετε, λοιπόν, κύριε Τσίπρα; Έτοιμη πρόταση έχετε. Την έχουμε θέσει σε ψηφοφορία. Γιατί δεν το κάνετε, λοιπόν, σήμερα; Πάρτε την πρωτοβουλία σήμερα και θα συμφωνήσουν όλα τα κόμματα, δεν έχω καμμία αμφιβολία γι’ αυτό. 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΟΡΕΛΗΣ: Τόσα χρόνια γιατί δεν το κάνατε;  

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Εσείς γιατί δεν το κάνατε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ, μην εκφράζετε απορίες από κάτω και διακόπτετε τον ομιλητή.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Θα σας πω γιατί δεν το κάνετε. 
 • Γιατί απλά δεν σας βολεύει. 
 • Γιατί κάνετε ό,τι σας βολεύει κι όχι ό,τι είναι σωστό για τον τόπο. 
 • Γιατί είστε η επιτομή του πολιτικού αμοραλισμού και τους κομματικού καιροσκοπισμού. 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση αυτή η οποία γίνεται σήμερα, τέλος Ιουλίου, σε χρόνο άκαιρο, για τον εκλογικό νόμο, σίγουρα εξυπηρετεί κι έναν σκοπό ακόμα. Είναι μια προσπάθεια της Κυβέρνησης να μεταθέσει τη συζήτηση από τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας στο πεδίο των θεσμικών παρεμβάσεων. 

Δυστυχώς για την Κυβέρνηση, δυστυχώς όμως και για τους Έλληνες πολίτες, το οικονομικό πεπρωμένο φυγείν αδύνατο και ο λογαριασμός της καταστροφικής διαπραγμάτευσης των πρώτων έξι μηνών έχει ήδη φτάσει στους πολίτες.  
 • Υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις, οι συνταξιούχοι είδαν τις συντάξεις να περικόπτονται, εξαφανίστηκε το ΕΚΑΣ για πολλούς και βέβαια, ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ, τον οποίο θα καταργούσατε, έρχεται λίγο μετά το καλοκαίρι. 
 • Επιχειρήσεις κλείνουν κάθε μέρα, εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους, μια οικονομία που αγκομαχά κάτω από το βάρος δυσβάσταχτων φόρων.
 • Εκατοντάδες, χιλιάδες οικογένειες δεν μπορούν να πάνε διακοπές φέτος. 
 • Επενδύσεις δεν γίνονται και ένα κλίμα συλλογικής κατάθλιψης, αν δεν το έχετε αντιληφθεί, έχει επικαθίσει στη χώρα ως τοξικό νέφος.
Και σε αυτό το νοσηρό κλίμα, η συζήτηση για θεσμικές παρεμβάσεις ακούγεται ως μια υπεκφυγή από τα οικονομικά αδιέξοδα, αλλά δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, κύριε Τσίπρα, διότι τα ζητήματα που αφορούν στη ποιότητα της Δημοκρατίας μας είναι πάρα πολύ σημαντικά για να τα ανάγουμε στο επίπεδο των επικοινωνιακών σχεδιασμών και βρίσκονται σίγουρα στον πυρήνα της κρίσης εμπιστοσύνης που μαστίζει το πολιτικό σύστημα.

Όμως, δυστυχώς, η Κυβέρνηση με απροκάλυπτο τρόπο παίζει με τους θεσμούς και αντί να αμβλύνει αυτή την κρίση εμπιστοσύνης και αντί να καθίσουμε να συζητήσουμε με καλή διάθεση για αυτά τα ζητήματα, εσείς οξύνετε, διχάζετε, αντί να επιδιώκετε συνθέσεις. Να θυμίσω ότι πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε ένα δημοψήφισμα-παρωδία, μνημείο πολιτικού αμοραλισμού και τυχοδιωκτισμού. 

Ακολούθησαν οι μεθοδεύσεις για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στον αγαπημένο σας Υπουργό, τον κ. Παππά, για τον έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, απροκάλυπτες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, που περίπου επιβεβαιώνονται και από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι έρχονται στην Επιτροπή και, βέβαια, ο ανεξάντλητος διορισμός κολλητών και φίλων, με σκοπό τον έλεγχο της δημόσιας διοίκησης. Και τώρα έρχεται ως επιστέγασμα αυτής της «θεσμικής σας ευαισθησίας» η πρόταση για απλή αναλογική.

Κύριε Τσίπρα, μου θυμίζετε έναν βομβιστή, ο οποίος λίγο πριν φύγει από την εξουσία, θέλει να είναι σίγουρος ότι έχει βάλει έναν εκρηκτικό μηχανισμό στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος.

Για να το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή. Εμείς είμαστε το κόμμα της υπευθυνότητας. Συνένοχοι στη διάλυση της χώρας δεν πρόκειται να γίνουμε και είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτή την αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος την έχουν και πολλοί άλλοι Βουλευτές σε αυτή την Αίθουσα. Ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές μας – και μπορεί να είναι αρκετές - θα ορθώσουμε σήμερα ένα τείχος ευθύνης απέναντί σας. Δεν θα βρείτε διακόσιες ψήφους και δεν θα τις βρίσκατε ούτε αν ψήφιζε η Χρυσή Αυγή, την οποία «χαϊδεύατε» μέχρι πρόσφατα. Θα υποστείτε, λοιπόν, μια δεινή κοινοβουλευτική ήττα.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
(Θόρυβος στην Αίθουσα)

Μην με αναγκάζετε να θυμίσω τι έλεγε ο Πρόεδρος της Βουλής για τη Χρυσή Αυγή, γιατί τα έχω εδώ πέρα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΚΑΣ: Πείτε τα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Θέλετε, κύριε Μητσοτάκη, να σας απαντήσω αργότερα; Θα πάρω τον λόγο εν τοιαύτη περιπτώσει. Κάνατε το βήμα σας.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Θα διαβάσω τι ακριβώς είπατε. «Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτές ψήφοι», δηλώσατε στον «ΣΚΑΪ» πριν από δύο εβδομάδες.

Το καταθέτω στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Θα πάρω τον λόγο αργότερα να σας απαντήσω.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Να τον πάρετε, βεβαίως.
Για να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν: Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το υφιστάμενο εκλογικό νόμο και αμέσως μετά τις εκλογές, σε χρόνο πολιτικά ουδέτερο και ελπίζω σε ένα περιβάλλον μειωμένης πολιτικής καχυποψίας, εμείς θα ανοίξουμε τη συζήτηση για έναν νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος θα συνιστά πραγματική τομή για το πολιτικό σύστημα.
Και εκεί, κυρία Γεννηματά, κύριε Θεοδωράκη, διότι με ρωτήσατε ποιες είναι οι απόψεις μας, θα επιδιώξουμε να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις. Και είμαστε ανοικτοί να τα συζητήσουμε όλα. Τολμηρές προτάσεις…

(Θόρυβος-διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Όχι, απλή αναλογική δεν συζητάμε. Σας το εξηγήσαμε, αλλά δεν καταλαβαίνετε τίποτα από αυτά που λέμε. Προσέχετε λίγο και τον ομιλητή, αντί να φωνάζετε.
Θα εξετάσουμε και τολμηρές προτάσεις: Μεικτό σύστημα να συνδυάζει μικρότερες περιφέρειες με διευρυμένες περιφέρειες με λίστα. Να συζητήσουμε για τα κριτήρια ορισμού των περιφερειών και ποιος θα ορίζει τις εκλογικές περιφέρειες, που είναι ζήτημα πολύ μεγάλης σημασίας.

Να εξετάσουμε προτάσεις για να ενδυναμώσουμε τη δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων. Προφανώς, το αυτονόητο, να δώσουμε δυνατότητα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία σε όσους κατοικούν εκτός Ελλάδος και, ναι, να συζητήσουμε και για την προοπτική ενός πιο αναλογικού μπόνους, που θα συνδέεται όμως με τη δύναμη του πρώτου κόμματος, χωρίς να κάνουμε μεγάλες εκπτώσεις στην κυβερνησιμότητα. Να τα συζητήσουμε όλα, λοιπόν.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Βεβαίως και η χώρα χρειάζεται ευρύτερες συναινέσεις. Αυτές, όμως, οι συναινέσεις ξέρετε, κύριε Τσίπρα, πρέπει να είναι προγραμματικού χαρακτήρα, όχι ετερόκλητες συμμαχίες με αποκλειστικό σκοπό τη νομή της εξουσίας, διότι η δικιά σας συμμαχία με τον κ. Καμμένο δεν νομίζω ότι στηρίζεται ακριβώς σε ένα κοινό προγραμματικό λόγο.

Εμείς, λοιπόν, αυτές τις συναινέσεις, όταν θα γίνουμε κυβέρνηση, θα τις επιδιώξουμε από την πρώτη μέρα. Και είμαι βέβαιος ότι στην επόμενη Βουλή με πνεύμα ειλικρίνειας και κατανόησης, χωρίς να μπούμε σε κανένα παζάρι και σε καμμία συναλλαγή, θα υπάρχει πλειοψηφία, για να ψηφίσουμε έναν σύγχρονο εκλογικό νόμο, που να αντιμετωπίζει ριζικά τις παθογένειες του εκλογικού συστήματος.

Γιατί τώρα την χάσατε την ευκαιρία, κύριε Τσίπρα. Θα μπορούσε να έχει γίνει και τώρα. Ο νόμος που θα ψηφιστεί σήμερα θα καταγραφεί στην ιστορία. Θα είναι ο μοναδικός εκλογικός νόμος που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

 Διότι - σας το είπαν και άλλοι - η απλή αναλογική αντιβαίνει στην απλή λογική και πηγαίνει κόντρα στο συμφέρον του ελληνικού λαού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με την απαραίτητη θεσμική υπευθυνότητα. Και ο μέχρι σήμερα πρότερος βίος της Κυβέρνησης μας κάνει όλους εξαιρετικά επιφυλακτικούς ως προς τις πραγματικές της προθέσεις.

Ελπίζω – πραγματικά το εύχομαι  ο καιροσκοπισμός και ο λαϊκισμός που έχουμε δει σήμερα να μην επεκταθεί και στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Διότι η κυβερνητική πλειοψηφία συνολικά δείχνει μια καχυποψία για τους θεσμούς της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Θεωρεί ότι η προσφυγή στη λαϊκή εντολή σε μορφές άμεσης δημοκρατίας, επιβεβαιώνει τη λαϊκή κυριαρχία και ενισχύει πάντα την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.

Άκουσα τον κ. Τσίπρα σε πρόσφατη συνέντευξή του να μιλάει πάλι για δημοψηφίσματα. Θα πίστευα, τουλάχιστον, ότι το περσινό φιάσκο θα του είχε γίνει μάθημα. Αλλά χαρακτηριστικό των ηγετών, κύριε Τσίπρα, ξέρετε, είναι να μην μετακυλίουν τις ευθύνες που έχουν οι ίδιοι στις πλάτες των πολιτών.

Αυτό, εξάλλου, είναι και το νόημα της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Μας ψηφίζουν οι πολίτες, για να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις. Μας κρίνουν μετά από τέσσερα χρόνια και ή μας στέλνουν σπίτι μας ή μας επιβραβεύουν και συνεχίζουμε τη δουλειά μας.

Τα δημοψηφίσματα, κύριε Τσίπρα - όχι πάντα, αλλά υπό προϋποθέσεις - μπορεί να είναι πολωτικά και διχαστικά. Δεν προωθούν τις συνθέσεις, αλλά οξύνουν τις διαχωριστικές γραμμές. Το είδαμε αυτό και με το δημοψήφισμα-παρωδία, το οποίο οργανώσατε.

Συχνά οι πολίτες, βέβαια, απαντούν σε άλλα ερωτήματα από αυτά που τους ρωτάμε και πολύ συχνά χρησιμοποιούν το δημοψήφισμα για να αποδοκιμάσουν την κυβέρνηση ή για να εκφράσουν τον θυμό τους. Και βέβαια, συχνά οι κυβερνήσεις - το ξέρετε καλά εσείς αυτό - χρησιμοποιούν τα δημοψηφίσματα για λόγους πολιτικού τακτικισμού, για να ξεφύγουν από τα αδιέξοδα στα οποία οι ίδιες έχουν περιέλθει.

Ας έχουμε υπόψη μας, λοιπόν, και αυτά τα δεδομένα και να μην θεωρούμε ότι πάντα η προσφυγή σε ένα δημοψήφισμα είναι προς όφελος της ποιότητας της Δημοκρατίας. Όπως έγραψε ένας σπουδαίος συνταγματολόγος «Ο θρίαμβος της άμεσης Δημοκρατίας αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο ο θρίαμβος του λαϊκισμού».

Δυστυχώς, την ίδια τάση για την κολακεία της κοινής γνώμης εντοπίζω και στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης. Βέβαια, κρατώ μικρό καλάθι, διότι δεν έχουμε ακούσει ακόμα τις προτάσεις σας. Όμως, εγώ σας έχω καταθέσει μια τολμηρή πρόταση, να επιχειρήσουμε να βρούμε ένα μεγαλύτερο εύρος αναθεωρητέων άρθρων, ώστε η επόμενη Βουλή να μπορέσει και με απλή πλειοψηφία να διαμορφώσει τον καταστατικό χάρτη της χώρας.

Έτσι, στις επόμενες εκλογές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι πολίτες δεν θα αποφασίσουν μόνο για το ποια κυβέρνηση θέλουν, αλλά και για το ίδιο το περιεχόμενο της αναθεώρησης και τα κόμματα στην προεκλογική τους εκστρατεία θα προτείνουν συγκεκριμένα τι θέλουν να αλλάξουν στο Σύνταγμα.

Φαίνεται να την έχετε απορρίψει αυτή την πρόταση και να εντοπίζετε τη συζήτηση σε θέματα τα οποία έχουν τη σημασία τους, αλλά έχουν και μια -τολμώ να πω- επικοινωνιακή διάσταση.

Παραδείγματος χάρη, το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το πρόβλημα το ξέρετε καλά. Δεν είναι τόσο ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι ένα ζήτημα οι αρμοδιότητές του, αλλά ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα είναι η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.  Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Φαντάζομαι ότι για αυτό το θέμα δεν θέλετε και πολύ να μιλήσετε, διότι καταστρατηγήσατε το πνεύμα του Συντάγματος, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο του 2015.

Πάντως, εγώ κάνω και μια έκκληση και σήμερα να μην αφήσουμε χαμένη την ευκαιρία της συνταγματικής αναθεώρησης. Ελπίζω πραγματικά να μπορέσουμε να δώσουμε με ένα πνεύμα στοιχειώδους συνεννόησης στην επόμενη Βουλή τη δυνατότητα για μια πιο ριζική αναθεώρηση, αλλά και τη δυνατότητα στον ίδιο τον λαό, στους ίδιους τους πολίτες, να αποφασίσουν για το περιεχόμενο αυτής της αναθεώρησης. Έτσι, θα είναι οι ίδιοι οι πολίτες που με την ψήφο τους στις επόμενες εθνικές εκλογές θα καθορίσουν και το περιεχόμενο του καταστατικού χάρτη.

Κλείνω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και ζητώ συγγνώμη για την κατάχρηση του χρόνου. Η Κυβέρνηση σήμερα θα υποστεί μια μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα. Αλλιώς, τα προγραμματίζατε και αλλιώς θα σας προκύψουν. Η απλή αναλογική δεν θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Και αυτή, κύριε Τσίπρα, είναι μια καλή εξέλιξη, όπως σας είπα, όχι για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά για την ίδια τη Δημοκρατία.
H χώρα δεν χρειάζεται απλή αναλογική. 
Η χώρα χρειάζεται πολύ περισσότερο απλή λογική. 
Χρειάζεται να ξαναγίνουμε, επιτέλους, μια κανονική χώρα, να ξαναβρούμε την αυτοπεποίθησή μας ως λαός, η οικονομία να ξαναβρεί το ρυθμό της, να μειωθούν οι φόροι, να αναπνεύσουν οι πολίτες, να στηριχθεί η μέση ελληνική οικογένεια, να δοθεί πραγματική ελπίδα στους πιο αδύναμους. 
Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι σταθερότητα και όχι ακυβερνησία, καθαρές προγραμματικές πολιτικές συμφωνίες, όπου αυτό είναι εφικτό και όχι καιροσκοπικά παζάρια, δημοκρατικές λύσεις και σίγουρα όχι τα άκρα σε ρόλο ρυθμιστή.

Αυτά χρειάζεται η Ελλάδα. Αυτά θέλουν οι Έλληνες και θα τα αποκτήσουν. Η Νέα Δημοκρατία, η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, εγγυάται ότι η επόμενη μέρα για τη χώρα θα είναι καλύτερη. 
Η επικίνδυνη περιπέτεια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πλησιάζει στο τέλος της και η Ελλάδα σύντομα θα ξαναβρεί το δρόμο της.

Ευχαριστώ πολύ.

(Όρθιοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χειροκροτούν ζωηρά και παρατεταμένα)