ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016

Κ. Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Τον Ιανουάριο του 2015 πήρατε εντολή να σκίσετε τα μνημόνια κι όχι να κάνετε διαπραγμάτευση


Βουλή, 26/07/2016 - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις μήνες για να συζητηθεί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατά τους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησής σας.
Δεν εκπλήσσομαι καθόλου με αυτήν την καθυστέρηση. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η συζήτηση σάς κάνει να αισθάνεστε εξαιρετικά άβολα, τόσο άβολα που ο κ. Τσίπρας δεν πήρε καν τον λόγο στη σημερινή συζήτηση και άφησε τον κ. Δραγασάκη σε ρόλο απολογούμενου. Με το προαύλιο της Βουλής τα πάει μια χαρά ο κ. Τσίπρας. Με την Ολομέλεια βλέπω τελευταία να έχει κάποιες δυσκολίες.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

 Και πληροφορήθηκα ότι και ο κ. Καμμένος απουσιάζει στη Βουλγαρία. Νομίζω και στη Μογγολία θα πήγαινε για να αποφύγει την παρουσία του στη σημερινή συζήτηση.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Και αφού κάνατε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να καθυστερήσετε αυτήν τη συζήτηση, την προγραμματίσατε σήμερα, 26 Ιουλίου, κατακαλόκαιρο. Αν μπορούσατε Δεκαπενταύγουστο φαντάζομαι θα σας βόλευε ακόμα περισσότερο.

Ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει τους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησής του περίπου ως ένα κακό όνειρο. Μόνο που δυστυχώς είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια δυσάρεστη ανάμνηση, γιατί η περίοδος αυτή άφησε πολύ βαριά τραύματα πάνω στο σώμα της ελληνικής οικονομίας. Και οι επιπτώσεις μας συνοδεύουν ακόμα. 
Η οικονομία βούλιαξε στην ύφεση, οι επιχειρήσεις έκλεισαν, άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, το κράτος απώλεσε πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία και φυσικά η διεθνής εικόνα της χώρας καταβαραθρώθηκε.
Οι πολίτες σήμερα, κύριοι Υπουργοί, πληρώνουν τον λογαριασμό. Ο αυξημένος ΕΝΦΙΑ και οι περικομμένες συντάξεις είναι το οδυνηρό τίμημα αυτής της καταστροφικής περιόδου.

Και σήμερα καλούμαστε όλοι οι Βουλευτές να αποφασίσουμε εάν θα συσταθεί τώρα μια εξεταστική επιτροπή η οποία θα διαλευκάνει, όπως το ζητάμε και στο αίτημά μας, τις συνθήκες υπό τις οποίες η χώρα σύρθηκε σε ένα αχρείαστο, κύριοι Υπουργοί, τρίτο μνημόνιο, τις συνθήκες οι οποίες προκάλεσαν το κλείσιμο των τραπεζών, την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών και την επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Θα επανέλθω σε αυτό το θέμα. 

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι, λίγη ησυχία. Αν δεν θέλετε μπορείτε να αποχωρήσετε από την Αίθουσα. Δεν πειράζει. Εξάλλου βλέπω πολύ περιορισμένη συμμετοχή.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Δεν είναι δυνατόν να λέμε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Θέλετε να αρχίσω να λέω ονόματα τώρα; Σας παρακαλώ, απόλυτη ησυχία.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Μα, είναι δυνατόν να λέει «φύγετε»; Στο σπίτι του είμαστε;
(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Δεν ντρέπεσαι; Δεν έμαθες ότι είσαι στη Βουλή;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Σας παρακαλώ.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Αυτό είναι το πρόβλημα. Ότι δεν καταλαβαίνετε ότι είστε στη Βουλή. Αυτό είναι το τραγικό.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Προσέξτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Συζητάμε αν αυτή η εξεταστική επιτροπή συσταθεί τώρα. Διότι ένα είναι βέβαιο. Αν καταψηφιστεί, όπως εκτιμώ, η πρότασή μας, στην επόμενη Βουλή αυτή η εξεταστική θα γίνει. Και αυτό είναι δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Η άρνησή σας να προσυπογράψετε την πρότασή μας, η απουσία του κ. Τσίπρα από τη Βουλή σήμερα, γεννά εύλογα ερωτήματα. Φοβάστε κάτι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Δεν πιστεύετε πραγματικά ότι είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού να μάθουμε ακριβώς τι έγινε αυτούς τους έξι μήνες;

Άκουσα από τους Υπουργούς διαφορετικές ερμηνείες για το κόστος της διαπραγμάτευσης. Ελάτε, κύριε Υπουργέ, να τα συζητήσουμε. Να έρθετε με τα στοιχεία σας. Διότι όσο μένουν αναπάντητα αυτά τα ερωτήματα για το τι πραγματικά έγινε από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο, τόσο θα οργιάζει η σπέκουλα, θα δίνονται συνεντεύξεις, θα γράφονται βιβλία, θα υπάρχουν ανακοινώσεις. Άκουσα ότι σήμερα ανακοίνωσε ο κ. Βαρουφάκης ότι προτίθεται να φτιάξει κόμμα και να κατέβει στις εκλογές και να δώσει και τα πρακτικά του Eurogroup στη δημοσιότητα.

Μέσα στην ομίχλη αυτής της παραφιλολογίας ελπίζει η Κυβέρνηση ότι με ένα μαγικό τρόπο ο πανδαμάτωρ χρόνος θα τα γιατρέψει όλα και ότι όσο απομακρυνόμαστε από τα τραγικά γεγονότα, ειδικά του Ιουνίου και του Ιουλίου του 2015, τόσο μικρότερη, πιστεύει ο κ. Τσίπρας, ότι είναι η ανάγκη να διαλευκάνουμε ακριβώς τι έγινε αυτούς τους μήνες. Κάνετε μεγάλο λάθος, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, διότι οι Ερινύες θα σας καταδιώκουν για πάντα για το τι έγινε. Ακόμα και όταν η αλήθεια αποκαλυφθεί.

Μιλώντας για την Ελλάδα του 2021 δεν παίρνετε συγχωροχάρτι για το τι έγινε στην Ελλάδα του 2015. Γιατί επί των ημερών σας, από ανικανότητα, από πρόθεση, δεν το γνωρίζουμε αλλά ένα είναι βέβαιο: φτάσαμε πάρα πολύ κοντά σε μια μεγάλη εθνική τραγωδία.
Ξέρετε, θα τρίζουν τα κόκκαλα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο άκουσμα για νέα Μεταπολίτευση από έναν άνθρωπο ο οποίος έθεσε σε κίνδυνο τη μεγαλύτερη εθνική κατάκτηση της χώρας, τη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Η εξεταστική επιτροπή την οποία ζητάμε έχει ένα κύριο αντικείμενο: Να τεκμηριώσουμε το πραγματικό κόστος για την ελληνική οικονομία, για την ελληνική κοινωνία από τους τραγικούς χειρισμούς του πρώτου εξαμήνου της Κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. Θα αναδείξει αυτή η εξεταστική επιτροπή, όταν γίνει,
 • το κόστος της υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης,
 • το κόστος του χαμένου χρόνου, της κωλυσιεργίας, 
 • το κόστος της αφόρητης διγλωσσίας, 
 • το κόστος του ερασιτεχνισμού, της προχειρότητας, 
 • το κόστος της έπαρσης, της ιδεοληψίας, των εμμονών, 
 • το κόστος του ψεύδους, του μικροκομματικού τακτικισμού. 
 • Και το συνολικό κόστος, όπως κι αν το υπολογίσετε, είναι τεράστιο.

Αναφέρθηκαν και οι εισηγητές της Νέας Δημοκρατίας - αλλά όχι μόνο και ομιλητές άλλων κομμάτων - στις δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος υπολόγισε το κόστος για το πρώτο εξάμηνο στα 86 δισεκατομμύρια ευρώ. 
Ο κ. Ρέγκλινγκ το υπολόγισε στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ στις 23 Ιουνίου 2016. 
Όσο κι αν επιχειρείτε να διαστρεβλώσετε την πραγματικότητα, ξέρετε, τα γεγονότα δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.

Για πάμε να δούμε, λοιπόν, πρώτον, τι ακριβώς έγινε στις τράπεζες, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, και πόσα χρήματα ακριβώς χάθηκαν από την αχρείαστη τρίτη ανακεφαλαιοποίηση.

Έχω εδώ έναν ενδιαφέροντα πίνακα, τον οποίο θα σας καταθέσω στα Πρακτικά.
Στις 30 Ιουνίου του 2014 η αξία της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τέσσερις συστημικές τράπεζες ήταν 19,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Ξέρετε πόσο ήταν στις 18 Φεβρουαρίου του 2016, στην τελευταία ημερομηνία που δημοσιεύτηκαν στοιχεία; Ήταν 1,4!

(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει για τα Πρακτικά τον προαναφερθέντα πίνακα, ο οποίος βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ (ΜΑΚΗΣ) ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Το Δεκέμβρη του 2014 να μας πείτε.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Το Δεκέμβρη του 2014 ήταν λίγο λιγότερο, αλλά πάλι πολύ περισσότερο από αυτό που ήταν όταν εσείς γίνατε Κυβέρνηση. Και ποια ήταν η συμμετοχή, κύριε Υπουργέ, του ελληνικού Δημοσίου στις τράπεζες;
(Θόρυβος-φωνασκίες στην Αίθουσα)
Μην φωνάζετε! Η αλήθεια είναι εδώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ ησυχία.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Ποια αλήθεια;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Η αλήθεια είναι εδώ. Ποια ήταν η συμμετοχή, κύριε Υπουργέ, του ελληνικού Δημοσίου στις τράπεζες;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Πες ένα νούμερο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός  Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Πόσο ήταν;

(Θόρυβος από τα υπουργικά έδρανα)

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Μην εκτίθεστε, κύριε Φίλη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ κάντε ησυχία.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε 57% στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. 
Ξέρετε πόσο έχει σήμερα; 20%

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Γι’ αυτό εγκαλείστε σήμερα, κύριοι. 
 • Για την τεράστια ζημιά, την οποία προκαλέσατε στον Έλληνα φορολογούμενο, 
 • για το γεγονός ότι η τρίτη αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση άλλαξε την ιδιοκτησιακή δομή των τραπεζών και συρρίκνωσε την ελληνική συμμετοχή,
 • για το γεγονός ότι οι τράπεζες αγοράστηκαν από ξένα funds και από ξένους επενδυτές, οι οποίοι απέκτησαν τον έλεγχό τους έναντι μόλις 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. 
 • Αυτά για τις τράπεζες.
Για να δούμε, λοιπόν, τι έγινε και στην πραγματική οικονομία. Σας τα έχω ξαναπεί τα νούμερα. Επιμένετε να τα αγνοείτε. 
 1. Το ΑΕΠ της χώρας θα ήταν 195 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν είχαν επιβεβαιωθεί οι προβλέψεις στο τέλος του 2014. Και θα είναι 175 δισεκατομμύρια. 
 2. Μας στοιχίσατε 20 δισεκατομμύρια ευρώ, κύριοι, 5.000 ευρώ σε κάθε ελληνική οικογένεια. Μας φορτώσατε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο.

Αλήθεια, μου έκανε εντύπωση – ανοίγω μια παρένθεση εδώ, γιατί το σημείωσα  η τοποθέτηση του κ. Χουλιαράκη ότι υπογράψατε τρίτο μνημόνιο, γιατί απέτυχαν τα προηγούμενα δύο. Έτσι δεν είπατε; Συγγνώμη, εσείς δεν σκίζατε τα μνημόνια; Έχετε το θράσος να έρχεστε σήμερα εδώ και να λέτε αυτήν την κουβέντα, όταν κερδίζατε εκλογές λέγοντας ότι θα σκίσετε τα μνημόνια;

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Πήρατε 9 δισεκατομμύρια, λοιπόν, πρόσθετα μέτρα και με τον ΕΝΦΙΑ να ξεπερνάει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Βάλατε καπέλο και στις μικρές ιδιοκτησίες και στα αγροτεμάχια και βέβαια υποχωρήσετε άτακτα υπό την πίεση της Νέας Δημοκρατίας. Και βέβαια…

(Θόρυβος-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: (δεν ακούστηκε)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κύριε Παπαδόπουλε, ησυχία. Σας παρακαλώ.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Οι έλεγχοι στα capital controls, τις κινήσεις κεφαλαίων διέλυσαν την πραγματική οικονομία. Δεν θα σταθώ ούτε στα στοιχεία των εξαγωγών, ούτε στα λουκέτα, ούτε στο χρηματιστήριο. Όλα αυτά είναι γνωστά.

Όμως, όποιος κινείται στην πραγματική οικονομία, αυτές οι εξαγωγικές επιχειρήσεις που πασχίζουν να επιβιώσουν σε αντίξοες συνθήκες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ποιο ήταν το κόστος από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. Και βέβαια σε αυτά που σας λέω δεν έχω συμπεριλάβει το κόστος του πρόσθετου δανεισμού που κατευθύνεται όχι για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών αναγκών, περίπου 20 δισεκατομμύρια, ούτε βέβαια τις επιπτώσεις από τη μετανάστευση εκατοντάδων αν όχι χιλιάδων επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Και βέβαια δεν περιλαμβάνουν και κάτι ακόμα: Το άυλο κόστος από την τεράστια ζημιά, την οποία η ανικανότητα σας έκανε στην εικόνα της χώρας, την τεράστια καταστροφή, την οποία προξενήσατε.

Η πρώτη φορά Αριστερά τραυμάτισε πολύ βαριά την εικόνα της χώρας στην Ευρώπη, μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων που έπαιξε το μέλλον της χώρας στα ζάρια. Κοροϊδέψατε, εκβιάσατε και τελικά τραπήκατε σε μια άτακτη υποχώρηση μπροστά στο φάσμα της επερχόμενης καταστροφής. 
Μετά απορήσατε γιατί το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ σας έδωσε το βραβείο της χειρότερης διαπραγμάτευσης για το 2015. Αυτή ήταν η χειρότερη διαπραγμάτευση του αιώνα όχι του 2015. Το αξίζατε το βραβείο αυτό ξέρετε, αλλά δεν το άξιζε ο ελληνικός λαός. Δεν άξιζε ο ελληνικός λαός αυτά που του συνέβησαν.

Πραγματικά, σας κοιτάω από το Βήμα και αναρωτιέμαι: Ποιος εχέφρων άνθρωπος σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Πλειοψηφίας, θα άφηνε ανεξιχνίαστες τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτή την καταστροφή;

Προφανώς και υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Για να μπορούμε, όμως, να τις καταλογίσουμε, πρέπει να μάθουμε ακριβώς τι συνέβη, αν υπήρχε λάθος, αν υπήρχε αμέλεια, αν υπήρχε πρόθεση. Και αυτές οι ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν. Σας το έχουμε πει πολλές φορές. Δεν το κάνουμε από ρεβανσισμό. Δεν είναι αυτό το κίνητρο της αντιπολίτευσης. Θέλουμε να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια, για να μπορέσουμε όλοι να μάθουμε από τα λάθη μας, αλλά κυρίως να αποτρέψουμε όσους μελλοντικούς, λαοπλάνους, λαϊκιστές, δημαγωγούς και ψεύτες διανοηθούν και πάλι να παίξουν τις τύχες του ελληνικού λαού κορώνα-γράμματα.

Ο κ. Τσίπρας είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλει αυτή την εξεταστική επιτροπή. Διότι, εάν συνέβαινε, θα έπρεπε να δώσει μία απάντηση στο αμείλικτο ερώτημα αν έλεγε συνειδητά ψέματα ή αν δεν ήξερε τι του γινόταν ή - για να το πω πιο κομψά, στη δικιά σας γλώσσα - αν είχε αριστερές αυταπάτες. 
Το πιο πιθανό είναι ότι συνέβαιναν και τα δύο ταυτόχρονα.

Και για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, κύριοι Υπουργοί, διότι σας άκουσα και σήμερα να το λέτε. 
Τον Ιανουάριο του 2015 δεν πήρατε καμία εντολή ισχυρής διαπραγμάτευσης. Πήρατε εντολή να σκίσετε τα μνημόνια, με έναν νόμο κι ένα άρθρο, να οδηγήσετε την Ελλάδα σε μία έξοδο από την κρίση με κάποια μαγική συνταγή και αποτύχατε παταγωδώς.
Εγώ δεν θυμάμαι κανέναν να ψηφίζει διαπραγμάτευση. 
Θυμάμαι, όμως, πολίτες να σας ψηφίζουν γιατί τους είπατε ότι θα καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ, ότι θα χορηγήσετε δέκατη τρίτη σύνταξη, ότι θα αυξήσετε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, ότι θα υλοποιήσετε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Γι’ αυτά σας ψήφισαν, όχι για να κάνετε καμιά διαπραγμάτευση. Σας πίστεψαν και σας ψήφισαν για όσα υποσχεθήκατε και δεν κάνατε ποτέ πράξη.

Όσα, λοιπόν, διημείφθησαν μεταξύ του Ιανουαρίου του 2015 και του Ιουλίου του 2015 ήταν ένα θέατρο σκιών, για να απεμπλακείτε από τα ατελείωτα ψέματα στα οποία οφείλετε την εκλογική σας νίκη, διότι δεν είχατε ποτέ σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Ένα σχέδιο υπήρχε: το πώς θα καταλάβετε την εξουσία. Η περιθωριοποίηση του ΠΑΣΟΚ, η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων ψηφοφόρων του που το εμπιστεύθηκαν στο παρελθόν, ήταν πραγματικά το σχέδιό σας. Ήταν μία επιχείρηση στηριγμένη σε ψέματα, σε δημαγωγία, σε ψεύτικα διλήμματα.

Ο κ. Τσίπρας γνώριζε από την αρχή ότι οι εξαγγελίες του δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Πραγματικά πιστεύω ότι γνώριζε ότι δεν μπορούσε να καταργήσει το μνημόνιο με έναν νόμο και ένα άρθρο. Και τα γνωρίζατε όλα αυτά από την πρώτη στιγμή.
Γνωρίζατε, επίσης, ότι θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας κι εμείς σας το λέγαμε συνέχεια –και χαίρομαι που, τουλάχιστον, ο κ. Δραγασάκης το αναγνώρισε  «κλείστε τη συμφωνία όσο το δυνατόν πιο σύντομα». Εγώ στην πρώτη μου ομιλία ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος σας το έλεγα. Όμως, βέβαια αν το κάνατε αυτό, θα αιφνιδιάζατε τους ψηφοφόρους σας, οι οποίοι σας εμπιστεύθηκαν. Και γι’ αυτό επιλέξατε αυτή τη μακρόσυρτη διαπραγμάτευση, εξαιρετικά χρήσιμη πολιτικά για εσάς, εξαιρετικά καταστροφική για τον ελληνικό λαό.
 • Απορρίψατε ένα σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, το οποίο είχε αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα.
 • Προκαλέσατε αχρείαστες εκλογές, καταστρατηγώντας το πνεύμα του Συντάγματος.
 • Και τώρα, άκουγα τον κ. Τσίπρα να κόπτεται για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής.
 • Είναι, τουλάχιστον, ειρωνικό! Ποιον κοροϊδεύετε, επιτέλους;
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Ανακόψατε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας υποσχόμενοι μια λύση, η οποία υπήρχε μόνο στο φαντασιακό σας υποσυνείδητο.

Θα επιχειρήσω να συνοψίσω σε έξι σημεία την πορεία σας τους πρώτους εννέα μήνες του 2015. 
 1. Αχαλίνωτα ψέματα και ανυπόστατες υποσχέσεις για να κερδίσετε εκλογές. 
 2. Εξάντληση του χρόνου της διαπραγμάτευσης, ώστε να βρεθούμε τελικά, όπως το ομολογήσατε, με την πλάτη στον τοίχο, προ του αμείλικτου διλήμματος «εντός ή εκτός ευρώ». 
 3. Δημοψήφισμα –τρίτο στάδιο –, για να δραματοποιηθεί η κατάσταση και να αιτιολογηθεί η αναστροφή πορείας. 
 4. Πλήρης συνθηκολόγηση.
 5. Υπογραφή του τρίτου μνημονίου και υπερψήφισή του, στηριζόμενοι στην πατριωτική ευαισθησία αυτής της παράταξης και των υπόλοιπων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, που κράτησαν όρθια τη χώρα.   
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)


       6. Και βέβαια να μην αμελήσω και το έκτο στάδιο, τις αιφνιδιαστικές εκλογές. 


Γιατί άραγε; Για να απαλλαγείτε από τους εσωκομματικούς σας αντιπάλους που δεν μπόρεσαν να σας παρακολουθήσουν στην κυβίστηση ή μήπως για να παραγραφούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που θα βάραιναν την Κυβέρνηση για τους χειρισμούς του πρώτου εξαμήνου;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως και εάν το δει κανείς, το αποτέλεσμα των πρώτων έξι μηνών της διακυβέρνησής σας ήταν καταστροφικό. Η χώρα βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, αντιμέτωπη με πιεστικές διαρκώς αυξανόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες, με διευρυμένο δημοσιονομικό κενό, σε συνθήκες ύφεσης και χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, με κλειστές τράπεζες και χωρίς ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, χωρίς χρόνο και όπως απεδείχθη τελικά χωρίς συμμάχους.
Και υπό αυτήν την πίεση τελικά η Κυβέρνηση κατέληξε στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου, αποτέλεσμα αναμφισβήτητα επώδυνο, αλλά σίγουρα πιο επώδυνο απ’ ότι θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και σίγουρα ακόμα πιο επώδυνο εάν είχατε επιλέξει να ολοκληρώσετε τη διαπραγμάτευση στους πρώτους δύο μήνες της διακυβέρνησής σας.

Το δημοψήφισμα-παρωδία της 5ης Ιουλίου ήταν αυτό που σας ανάγκασε τελικά να υπογράψετε το τρίτο μνημόνιο. Ήταν ένα άλλοθι για να μπορέσει να ξεφύγει ο κ. Τσίπρας από τον ορυμαγδό των ψεύτικων προεκλογικών του υποσχέσεων.

Και το δημοψήφισμα, κυρίες και κύριοι, ήταν αυτό το οποίο έκλεισε τις τράπεζες, που προκάλεσε τον πανικό, τις ουρές στα ΑΤΜ, αυτό που τρομοκράτησε, φόβισε και γονάτισε τελικά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Και το γνωρίζατε ότι ακριβώς αυτό θα συμβεί.

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Ησυχία παρακαλώ.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Ξέρετε, όμως, έχω την εντύπωση ότι για εσάς, κύριοι της Πλειοψηφίας, τα capital controls δεν ήταν πρόβλημα. Σκεφτήκατε κυνικά. Κάποιος που παίρνει τον μισθό του και την σύνταξή του δεν θα στεναχωρηθεί ιδιαίτερα από τα capital controls. Μόνο που παραγνωρίσατε ότι με αυτόν τον τρόπο διαλύσατε την παραγωγική οικονομία και οδηγήσατε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων στην ανεργία. Και αυτή είναι η μοίρα που επιφυλάσσετε δυστυχώς στον ελληνικό λαό: η διαρκής φτωχοποίηση.

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Για προσέξτε, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αντί να φωνασκείτε, την αλληλουχία των γεγονότων. Και θέλω εδώ λίγο την προσοχή σας, όπως και των Υπουργών.
Πότε πάρθηκε η απόφαση για το δημοψήφισμα; Στο Υπουργικό Συμβούλιο της 26ης Ιουνίου του 2015. Πότε τοποθετήθηκε το δημοψήφισμα ως ημερομηνία; Ποια ημερομηνία καθορίστηκε; Η 5η Ιουλίου, πέντε μέρες μετά την εκπνοή του προγράμματος της δανειακής στήριξης.
Γνωρίζατε πολύ καλά ότι η απόφασή σας έβγαζε τη χώρα εκτός προγράμματος. Και ξέρατε πολύ καλά ότι από εκείνη τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν υποχρεωμένη να διακόψει τη χορήγηση της έκτακτης βοήθειας του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες και αυτό θα είχε αναπόφευκτο αποτέλεσμα να κλείσουν οι τράπεζες και να επιβληθούν capital controls.

Για να δούμε, λοιπόν. Δεν πήγατε, κύριε Δραγασάκη, μαζί με τον κ. Τσακαλώτο στις 27 Ιουνίου του 2015 στον κ. Ντράγκι; 
Και τι είπατε μετά; 
Το αποκαλύψατε σε συνέντευξή σας στην «Καθημερινή» στις 24/1/2016. 
Συζητήσατε – εκ των υστέρων τα είπατε  για την επιβολή ελέγχων στη κίνηση κεφαλαίων και ζητήσατε βοήθεια ώστε αυτό να γίνει με τρόπο ομαλό και αναστρέψιμο.

Και τι μας είπε ο έτερος πρωταγωνιστής της κρίσης – θα επανέλθω σε αυτόν  κ. Βαρουφάκης; Τι μας αποκάλυψε στις 2/7/2015 για εκείνη την τραυματική συνομιλία στην πρώτη συνάντηση που είχε σε ζωντανή μετάδοση με τον κ. Ντάισεμπλουμ; Ότι είχε επισημάνει τότε ο Πρόεδρος του Eurogroup πως χωρίς μνημόνιο το πρόγραμμα θα καταρρεύσει και ή θα καταρρεύσουν οι τράπεζες ή θα επιβληθούν capital controls.

Και όταν ο κ. Βαρουφάκης στην σχετικά πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΙ ερωτήθηκε εάν εκείνη την ώρα που αποφασιζόταν το δημοψήφισμα ήξεραν – δηλαδή ξέρατε  ότι θα κλείσουν οι τράπεζες, απάντησε κατηγορηματικά ότι προφανώς και το ξέρατε. Και την βεβαιότητα αυτή ότι χωρίς πρόγραμμα θα κλείσουν οι τράπεζες, μέχρι και ο κ. Γκάλμπρεϊθ την είχε επισημάνει σε άρθρο του από τον Φεβρουάριο του 2015.
Λοιπόν, γνωρίζατε ακριβώς τι θα συμβεί, γνωρίζατε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες, γνωρίζατε ότι θα επιβληθούν capital controls και παρά ταύτα προχωρήσατε στο δημοψήφισμα.
Και, βέβαια, εκ των υστέρων, γνωρίζουμε και κάτι άλλο, δηλαδή, ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε να ετοιμαστεί plan B. Έχω μπλεχτεί λίγο με αυτά τα οποία είπατε, κύριοι Υπουργοί. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι ζήτησε plan B και «έλαβε» – προσέξτε, χρησιμοποιώ τα δικά του λόγια  «το περιεχόμενο αυτής της μελέτης».
Κατ’ αρχάς αυτήν τη μελέτη δεν θα έπρεπε να τη γνωρίζει ο ελληνικός λαός; Θα την καταθέσετε, επιτέλους, στη Βουλή; Γιατί την κρύβετε από τον ελληνικό λαό αυτήν τη μελέτη; Γιατί τέτοια μυστικοπάθεια για το plan B, κύριε Τσίπρα και κύριοι Υπουργοί της Κυβέρνησης;
Και, βέβαια, εδώ έχω μια εύλογη απορία: 

 • Χρειαζόσασταν κάποια μελέτη για να αντιληφθείτε ότι μια ασύντακτη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία; 
 • Δεν το γνωρίζατε αυτό; 
 • Έπρεπε να ζητήσετε ειδική μελέτη; 
 • Και, αλήθεια, πόσο κοντά, ακριβώς, βρεθήκαμε στην υλοποίηση του περιβόητου σχεδίου Β; 
 • Υπήρχε πράγματι προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα, για εναλλακτικό σύστημα πληρωμών; 

Διότι αυτά ισχυρίζεται ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Γκαλμπρέιθ στο βιβλίο τους και μάλιστα με εξόχως διαφωτιστικές λεπτομέρειες, που παραπέμπουν σε πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις και στη χρήση του Στρατού για την επιβολή της δημόσιας τάξης.

Και δεν μπορώ να μην ξεχάσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι τρεις ημέρες πριν το δημοψήφισμα ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον κ. Καμμένο στο Πεντάγωνο και ο κ. Καμμένος έκανε μία εντυπωσιακή δήλωση. Την επαναλαμβάνω, έχει μία αξία. Τότε, ίσως, δεν καταλαβαίναμε ακριβώς τι εννοούσε παρ’ ότι την είχαμε στηλιτεύσει και εμείς με ανακοίνωσή μας. Τι είχε πει τότε ο κ. Καμμένος; «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας». Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι αυτή είναι δουλειά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και όχι των Ενόπλων Δυνάμεων.

(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα δήλωση, η οποία βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Αν, λοιπόν, υπάρχει έστω και ψήγμα αλήθειας σε αυτούς τους ισχυρισμούς, τότε υπήρχε όντως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σενάριο εκτροπής. Και έρχεστε να μας πείτε τώρα ότι μπορείτε, με ήσυχη τη συνείδησή σας, με ειρωνικά χαμόγελα, να ψηφίσετε κατά της πρότασής μας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο την οικονομία, αλλά αφορά και την ίδια τη Δημοκρατία.

Και προσέξτε εδώ το οξύμωρο: Συστήσαμε πριν από δυόμιση μήνες εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, για κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια. Εμείς την ψηφίσαμε αυτήν την Εξεταστική Επιτροπή, κυρίες και κύριοι. Και καλά κάναμε που την κάναμε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Τα δάνεια δεν τα πληρώσατε όμως.

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Εσείς τα πληρώσατε τα δάνεια;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Ήσυχα, παρακαλώ!

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Και είχα ζητήσει τότε από τον εξαφανισμένο σήμερα κ. Τσίπρα να συμφωνήσουμε στο αυτονόητο, δηλαδή, να ψηφίσουμε εμείς τη δική σας πρόταση και να ψηφίσετε και εσείς τη δική μας. 
Η πρόταση η δική σας αφορούσε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια.
Η δική μας πρόταση αφορά 100 δισεκατομμύρια ευρώ και την καταψηφίζετε σήμερα!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Κοιτάξτε, καμία ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να προχωρήσει με τόσους σκελετούς στο ντουλάπι.

Και κάτι ακόμα: Ποιος ήταν τελικά ο πραγματικός ρόλος του κ. Βαρουφάκη; 
Τι κρυβόταν πίσω απ’ αυτόν τον ανυπόφορο και προκλητικό ναρκισσισμό; 
Είχε τη δική του ατζέντα ή δρούσε τελικά σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό; 
Διότι εγώ θυμάμαι τον κ. Τσίπρα στις 28/4 – προσέξτε  να μας λέει «Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένα σημαντικό asset για την Κυβέρνηση και για τη χώρα». 
Τα έλεγε στις 28/4. Το καταθέτω στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Μήπως τελικά το plan B ήταν plan Α και μήπως την τελευταία στιγμή, όπως τον κατηγορεί ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Τσίπρας απλώς φοβήθηκε και τα έδωσε όλα στους δανειστές; Διότι αυτή είναι η κατηγορία του κ. Βαρουφάκη.
Και εάν υπήρχε πρόβλημα με τον κ. Βαρουφάκη, γιατί αλήθεια δεν τον αντικαταστήσατε νωρίτερα, όταν αντιληφθήκατε τις πραγματικές του προθέσεις;
Κοιτάξτε, δεν υπάρχει εδώ ζήτημα Βαρουφάκη, υπάρχει ζήτημα Τσίπρα. Δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να κρύβεται άλλο πίσω από τον κ. Βαρουφάκη!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν από δύο ημέρες γιορτάσαμε τα σαράντα δύο χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μας και πίσω από τις συχνά στερεότυπες δηλώσεις, τα αμήχανα χαμόγελα υπήρξε μία κοινή συνισταμένη.

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Καμία κοινωνία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά χωρίς συλλογική αυτογνωσία και καμία ηγεσία δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, εάν δεν τους πείσει ότι έμαθε από τα λάθη της.

Ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να είναι ο πρώτος που θα έπρεπε να επιθυμεί να συγκροτηθεί αυτή η Εξεταστική Επιτροπή, εάν ήθελε να στείλει ένα μήνυμα, ότι πραγματικά αλλάζει, ότι η πρώτη περίοδος της διακυβέρνησής σας είχε χαρακτηριστικά πολιτικής ενηλικίωσης, ότι η αφέλεια της ρομαντικής Αριστεράς συγκρούστηκε με την ανελέητη και σκληρή πραγματικότητα και φυσικά επικράτησε η δεύτερη.

Θα ήταν, λοιπόν, κυρίες και κύριοι Βουλευτές και Υπουργοί, η Εξεταστική Επιτροπή μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για εσάς να πείτε ένα δυνατό «συγγνώμη». Όμως, δεν το κάνετε, διότι δεν έχετε καμία διάθεση να μάθετε από τα λάθη σας, διότι εξακολουθείτε και σήμερα να αρνείστε τις ευθύνες σας. Και σήμερα ακόμη που μιλάμε, έχετε πάρει διαζύγιο και από την αλήθεια και από την πραγματικότητα και εξακολουθείτε να αντιλαμβάνεσθε την πολιτική με όρους επικοινωνίας.

Η νομή της εξουσίας είναι για εσάς ο απόλυτος αυτοσκοπός και μένει ο Πρωθυπουργός – δεν μπορώ να μην κάνω μία αναφορά σ’ αυτό  ασυγκίνητος μπροστά στην ακραίας χυδαιότητας φράση του κυβερνητικού εταίρου για την κ. Γεννηματά…

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

… για να μην διαταράξετε την ισορροπία του ετερόκλητου συνασπισμού. Και έχετε το θράσος μετά να μιλάτε για τις αξίες της Αριστεράς!

Συνεχίζετε να κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό. Κανένα σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση δεν έχετε. Με πολιτικούς τακτικισμούς κινείστε κάθε ημέρα. Γι’ αυτό θυμηθήκατε όψιμα την απλή αναλογική και βέβαια υποστήκατε μία δεινή πολιτική και κοινοβουλευτική ήττα, γιατί βρήκατε απέναντί σας ένα μέτωπο δημοκρατικής ευθύνης.

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Με 180 Βουλευτές ήττα;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Γι’ αυτό επιτρέψατε στους δεκαεξάρηδες και δεκαεπτάρηδες να ψηφίζουν. Ξέρετε, όμως, το ρεύμα απογοήτευσης που κυριαρχεί σ’ αυτές τις ηλικίες δεν θα το θεραπεύσετε με το να δώσετε στα νέα αυτά παιδιά δικαίωμα ψήφου.

Γι’ αυτό, βέβαια, και μέσα στο κατακαλόκαιρο ξεκινήσατε τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, προφανώς όχι με όρους ουσίας, αλλά με όρους επικοινωνίας. Η νέα μεταπολίτευση και η νέα Ελλάδα ως σκηνοθετικό φόντο ενός απερχόμενου Πρωθυπουργού, ο οποίος χάνεται με το που σβήνουν τα φώτα. Και τι μένει; Φόροι, ανεργία, ύφεση, απόγνωση, βαθιά απαισιοδοξία όλων των Ελλήνων για το μέλλον της πατρίδας μας.

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Διότι δεν σας ενδιαφέρει πραγματικά η θεσμική αναβάθμιση της χώρας και η Αναθεώρηση του Συντάγματος. Γι’ αυτό και η χθεσινή παρουσίαση ήταν τόσο ρηχή, τόσο επιφανειακή. Αγνόησε προκλητικά ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να είναι στον πυρήνα μίας τεκμηριωμένης πρότασης που αφορά στην ανασυγκρότηση και στην αλλαγή και στην Αναθεώρηση του Συντάγματος. Δεν κάνατε ούτε μία αναφορά –προσέξτε!  κύριοι της Κυβέρνησης, κύριε απόντα Πρωθυπουργέ, στην ανάπτυξη, στην παιδεία, στο περιβάλλον, στη δημόσια διοίκηση, λες και αυτά τα ζητήματα δεν αφορούν στο Σύνταγμα.

Βέβαια, το χειρότερο απ’ όλα ήταν ο απόλυτα απαξιωτικός τρόπος με τον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας στους θεσμούς της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.

Υποτιμήσατε προκλητικά το Κοινοβούλιο και το υποτιμά και σήμερα ο Πρωθυπουργός με την απουσία του, όχι μόνο γιατί το ντύσατε με τα κομματικά σας λάβαρα –πρωτοφανές για τα δεδομένα του Κοινοβουλίου!  αλλά γιατί περίπου μας είπε ο Πρωθυπουργός –προσέξτε!  επικαλούμενος τον Ρουσσώ, πριν από τριακόσια χρόνια, ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι σκλαβιά. Είναι σκλαβιά, μας είπε, γιατί οι πολίτες αποφασίζουν για την τύχη τους κάθε τέσσερα χρόνια! Και τελειώσατε…

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ, κάντε ησυχία.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ (ΜΑΚΗΣ) ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Εξεταστική για τον Ρουσσώ! Εξεταστική θέλουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Ησυχία, παρακαλώ!

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Και τελειώσατε, κύριε Τσίπρα, την ομιλία σας με την εξής φράση: «Για πρώτη φορά η δημοκρατία στην εξουσία».
Δεν ντρέπεστε λίγο; Πώς προσβάλλετε έτσι, κύριοι, τη χώρα, τους θεσμούς, τους πολίτες, την ίδια της την ιστορία; Πώς έχετε το θράσος να ταυτίζετε και να εξισώνετε τη δημοκρατία με την Αριστερά;
Ήσασταν πραγματικά θλιβερός, κύριε Τσίπρα, χθες.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Εσείς το λέτε, που συνδέσατε την Κυβέρνηση με τον Παπασταύρου; Εσείς;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Θλιβερός!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Μπράβο, Πρόεδρε!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ!

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Θλιβεροί, θλιβεροί!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Μπράβο, Πρόεδρε!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Και ακόμη πιο θλιβερό είναι ότι χάνονται επί της Πρωθυπουργίας σας, κύριε Τσίπρα, η μια ευκαιρία μετά την άλλη για τη θεσμική αναβάθμιση της χώρας και την ανάπτυξή της.

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ: Και οι δικτατορίες από την Αριστερά ήρθαν στην Ελλάδα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ, σταματήστε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ: Από τα σπλάχνα σας… (δεν ακούστηκε).

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Κύριε Πρόεδρε, μπορείτε να επιβάλετε την τάξη ή θα εξακολουθείτε να ανέχεστε τους φωνασκούντες Βουλευτές της Συμπολίτευσης;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κύριε Σκουρολιάκο, παρακαλώ πολύ, σταματήστε.
Ελάτε, κύριε Πρόεδρε.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Ξέρετε, όμως, καμία Κυβέρνηση δεν μακροημέρευσε με αυτήν τη λογική. Το κύμα της λαϊκής αγανάκτησης σάς έχει ήδη σκεπάσει και το μόνο ερώτημα, το οποίο μένει πια, είναι πόση ζημιά θα κάνετε ακόμη στη χώρα, πριν αποχωρήσετε από την εξουσία, την οποία με τόσο πάθος αγαπήσατε, αλλά περιφρονήσατε ως εργαλείο βελτίωσης της ζωής των πολιτών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνω με την εξής επισήμανση: Ο κ. Γκάλμπρεϊθ, περιγράφοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, έγραψε – ακούστε, έχει ενδιαφέρον πώς σας περιέγραφε ο σύμβουλός σας  «ένας συνασπισμό από πρώην κομμουνιστές, συνδικαλιστές, «πράσινους» και καθηγητές πανεπιστημίου» – αυτή είναι η περιγραφή του κ. Γκάλμπρεϊθ για εσάς «δεν ανεβαίνει στην εξουσία, παρά μόνο σε εποχές απελπισίας».

(Γέλωτες-Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Απελπισία μιας κοινωνίας που ζούσε στη διαφθορά… (δεν ακούστηκε).

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Για σας τα γράφει ο σύμβουλός σας! Τον πληρώνατε κιόλας, για να τα λέει αυτά;

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ: Κάτι δικό σας θα πείτε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ, ησυχία.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Η απελπισία, όμως, σύντομα θα δώσει τη θέση της στην ελπίδα της αλήθειας. Διότι η αλήθεια είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ευημερία.

Και γι’ αυτό και πρέπει να γίνει η Εξεταστική Επιτροπή για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησής σας, διότι η χώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απείχε μια ανάσα από το να διολισθήσει στην ασύντακτη χρεοκοπία και να μετατραπεί σε Βενεζουέλα της Μεσογείου.

Και το πάθημά σας –αυτή είναι η βασική αξία της Εξεταστικής  πρέπει να γίνει μάθημα σε όλους για τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία μπορεί να οδηγηθεί η πατρίδα από τις πολιτικές του λαϊκισμού, της δημαγωγίας, του οπορτουνισμού και της ανευθυνότητας. 
Και αυτή είναι η μεγαλύτερη χρησιμότητα της Εξεταστικής που προτείνουμε, για να μην ξαναζήσει ποτέ η χώρα το πρώτο τραγικό εξάμηνο του 2015, για να μην κυβερνηθεί ποτέ ξανά η χώρα από ένα τόσο αδίστακτο, ανίκανο και ιδεοληπτικό σύστημα εξουσίας, για να επιστρέψει η πραγματική δημοκρατία στον τόπο και για να ατενίζουμε το μέλλον μας πάλι με αισιοδοξία.

Σας ευχαριστώ πολύ.

(Όρθιοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χειροκροτούν ζωηρά και παρατεταμένα)