ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016

Τσακαλώτος προς Μητσοτάκη: "Δεν μας δώσατε μαθήματα πώς να κάνουμε διαπραγμάτευση"


Βουλή, 26/07/2016 - ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): 

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αφού ευχαριστήσω τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τη σύντομη βιβλιοπαρουσίαση και βιβλιοκριτική του βιβλίου του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, δεν θα συνεχίσω, επειδή δεν το έχω διαβάσει το βιβλίο, αλλά θα πω ότι μου κινήσατε το ενδιαφέρον να το διαβάσω, οπότε θα επανέλθω όταν θα το έχω διαβάσει.

 Άρα, επιστρέφω σε αυτά που θα ήθελα να πω έτσι κι αλλιώς.
Η ιστορία των μνημονίων αρχίζει το 2010, όταν γίνεται μία απόφαση να μπούμε σε ένα σταθεροποιητικό πρόγραμμα, χωρίς πρώτα την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως συνήθως κάνει το ΔΝΤ και χωρίς είτε υποτίμηση είτε χαλαρή νομισματική πολιτική. Θα θυμάστε τότε ότι ο Τρισέ ακόμη φοβόταν τον πληθωρισμό. Αυτό είναι το αρχικό πρόβλημα. Αυτό είναι που εξηγεί ότι χάσαμε 25% του εισοδήματός μας, ότι μπήκαμε στην παγίδα χρέους που δεν μπόρεσε το PSI να το ανατρέψει, αυτό είναι που εξηγεί τον φαύλο κύκλο από μέτρα, ύφεση, άλλα μέτρα.

Γιατί έγινε αυτό το λάθος, γιατί πήγαμε εκεί; 
Μία εξήγηση είναι ότι οι διαπραγματευτές τότε δεν ήξεραν τη δύναμη που είχαν, σε σχέση με το ότι οι τράπεζες των πιστωτών μας είχαν πάρα πολλά ελληνικά ομόλογα και άρα είχαν πολύ μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη απ’ ό,τι νόμιζαν.
Μια άλλη εξήγηση ήταν ότι οι οικονομολόγοι εκείνης της εποχής πραγματικά πίστευαν ότι θα είχαμε ένα μικρό σταθεροποιητικό πρόγραμμα ένα-δύο χρόνια και μετά θα γυρνάγαμε στα παλιά. 
Ένα τρίτο ήταν ότι πολλοί εκείνη τη στιγμή λέγανε «να, η ευκαιρία να κάνουμε τις αλλαγές που πάντα θέλαμε». Λέγανε ότι αυτά τα μέτρα έπρεπε να τα κάνουμε και χωρίς μνημόνιο και άρα, θέλανε τις μειώσεις των μισθών, θέλανε τις μειώσεις των συντάξεων, θέλανε τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και βεβαίως, δεν θέλανε με τίποτε να πλήξουν την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. 
Αλλά είχαμε και πολιτικές συνέπειες αυτής της πρώτης απόφασης.
Οι πολιτικές συνέπειες ήταν η σύγκλιση της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς που είδαμε μετά με την Κυβέρνηση Παπαδήμου, με την Κυβέρνηση Σαμαρά και που διαπιστώθηκε στην τελευταία ψηφοφορία  για την απλή αναλογική. Από εδώ και πέρα στις επόμενες εκλογές – έχει δίκιο ο κ. Μαυρωτάς, δεν είπε κανένας ότι πουληθήκατε στη δεξιά   όλοι οι κεντρώοι ψηφοφόροι θα έχουν τον εκβιασμό να ψηφίσουν Τσίπρα ή Μητσοτάκη και για πρώτη φορά δεν θα είναι ο εκβιασμός από εμάς. Εσείς είστε που είπατε «θέλουμε να εκβιαστούμε, επειδή δεν θέλουμε την απλή αναλογική».
Και το κάνατε – για να απαντήσω στον κ. Λεβέντη  γιατί θέλετε να είσαστε μαζί με τη Νέα Δημοκρατία. Και δεν υπάρχει μέλλον για τη σοσιαλδημοκρατία, αν δεν ξεφύγετε από τον κ. Λοβέρδο και από τον κ. Βενιζέλο. Αυτό να το ακούσετε από εμένα.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Άρα, υπήρχε και κάτι άλλο. Υπήρχε και η αριστερή παρένθεση ότι η τελευταία πληρωμή που είχαμε ήταν τον Αύγουστο του 2014, ότι τα κλιμάκια ήρθαν τον Σεπτέμβρη και δεν δόθηκε ποτέ λύση για να κλείσει η πέμπτη αξιολόγηση. 
Αυτό στα Εβραϊκά λέγεται chutzpah. Είναι το θράσος, αλλά είναι πολύ πιο ωραία και από την αγγλική λέξη και από την ελληνική λέξη. Chutzpah να λέτε μέσα στο αίτημά σας, γιατί δεν κλείσαμε εμείς το πρόγραμμα, την πέμπτη αξιολόγηση, όταν εσείς είχατε επτά μήνες και δεν το κάνατε. 

Γιατί δεν το κάνατε; Γιατί πιστεύατε ότι θα είναι αριστερή παρένθεση. Και πιστεύατε ότι, εάν γίνει αριστερή παρένθεση θα μπορείτε να επιστρέψετε και γι’ αυτό είναι προφανές ότι δεν μας δώσατε την επέκταση του προγράμματος για έξι μήνες που είχατε την ευκαιρία και μας το δώσατε μόνο για δύο και άρα ήταν ναρκοθετημένη η δική μας διαπραγμάτευση και η δική μας διακυβέρνηση από την πρώτη στιγμή.

Τι κάναμε εμείς στη διαπραγμάτευση; 
Για το πρώτο που λέτε γιατί δεν μάθαμε από τους κανόνες της διαπραγμάτευσης, πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχει ανάρτηση κάπου στην Commission ή στο ΔΝΤ για το πώς κάνεις διαπραγμάτευση και σίγουρα δεν μπορούσαμε να μάθουμε από εσάς. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Δεν μας δώσατε μαθήματα πώς να κάνουμε διαπραγμάτευση και γι’ αυτό ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή ούτε για σύγκρουση χωρίς όριο, αλλά ούτε και να συνεχίσουμε όπως ήταν πριν. Μας έδωσε μία σαφή οδηγία να κάνουμε σύγκρουση, όπως μπορούσαμε και να βρούμε συναίνεση εκεί που μπορούσαμε. 

Και γι’ αυτό η σύγκρουση δεν ήταν μόνο δική μας επιλογή, γιατί δύο φορές επιδίωξαν οι Ευρωπαίοι να υπάρχει σύγκρουση.
 Η πρώτη ήταν με τη συμφωνία του Φλεβάρη, όπου πουθενά σε αυτή τη συμφωνία δεν μιλά για την πέμπτη αξιολόγηση, αλλά λέει ότι θα πάρουμε μέτρα και αλλαγές και μεταρρυθμίσεις από τα παλιό και το καινούριο. Αμέσως μετά οι αρχηγοί, οι επικεφαλής των θεσμών αποδόμησαν αυτή τη συμφωνία και είπαν, βεβαίως εννοούμε ότι πρέπει να κλείσει η πέμπτη αξιολόγηση. Και συμφωνείτε εσείς με αυτό, γιατί λέτε και μας ρωτάτε  αυτό είναι το αίτημά σας  γιατί δεν ολοκληρώσατε τη συμφωνία του προγράμματος που υπήρχε. Δηλαδή, συμφωνείτε με τους επικεφαλής των θεσμών, ότι έπρεπε να κλείσει. Τόση μεγάλη υποστήριξη είχαμε!
Η δεύτερη είναι με το περιβόητο Γιούνκερ plan, το Γιούνκερ σχέδιο, που ήταν για τέσσερις μήνες, που δεν είχε κανένα συμβιβασμό, λίγο για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ήταν η αρχική θέση των θεσμών, ενώ εμείς είχαμε καταθέσει, σε πνεύμα συμβιβασμού, σαράντα επτά σελίδες, που δεν ήταν οι δικές μας ιδέες, αλλά προσπαθούσαν να καταγράψουν τον κοινό τόπο. Και εσείς λέτε ότι σε αυτό έπρεπε να πούμε «ναι». Αυτό είπατε.
Ακούω για το ΕΚΑΣ ότι δεν πρέπει να φύγει. 
Ψηφίσατε υπέρ στο να φύγει το ΕΚΑΣ, όχι στις εκλογές, όχι στη συμφωνία, αλλά όταν έγινε το δημοψήφισμα. Η ασυμμετρία ανάμεσα στη δική μας αντιπολίτευση και τη δική σας αντιπολίτευση νομίζω ότι είναι ξεκάθαρη, γιατί εμείς όταν κάναμε αντιπολίτευση θέλαμε να ισχυροποιήσουμε το χέρι σας για να φέρετε όσο καλύτερη συμφωνία μπορείτε, ενώ εσείς λέγατε ψηφίστε, υπογράψτε ό,τι θέλετε.

(Θόρυβος – Γέλωτες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Έτσι δεν λέγατε, κύριε Δένδια; Δεν λέγατε να υπογράψουμε; Εκείνο το βράδυ δεν το λέγατε; Μήπως το ξεχάσατε;
(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Βέβαια, αυτό το λέγατε στο δημοψήφισμα, το λέγατε και μετά στη συμφωνία.

(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι ησυχάστε.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Τώρα έχετε γίνει αντιμνημονιακοί.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Βάλε τώρα φόρους εσύ!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Σας παρακαλώ, κυρία Βούλτεψη.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Όμως, θέλω να σας πω, όταν μου το επιτρέψει η κ. Βούλτεψη, ότι …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κάντε ησυχία, σας παρακαλώ.
Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ μην αναφέρεστε ονομαστικά.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Δεν αναφέρθηκα, κύριε Πρόεδρε. Όμως, θα σταματήσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Προηγουμένως είπατε «κύριε Δένδια», για αυτό το λέω. Σας παρακαλώ, όχι ονομαστικές αναφορές.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Κάνε τη δουλειά σου. Υπουργός είσαι.

(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κυρία Βούλτεψη, σας παρακαλώ!
Κύριοι συνάδελφοι, σας παρακαλώ ησυχάστε.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Θα κάνω τώρα μια αναφορά ονομαστική θετική, κύριε Πρόεδρε.
Όταν γίνατε τώρα αντιμνημονιακοί και δεν ψηφίζετε αυτά…

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Κάνε τη δουλειά σου!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κύρια Βούλτεψη, τι κάνετε ακριβώς; Σας παρακαλώ.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ:  Ε, τι, θα βρίζει συνέχεια;

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Ποιον έβρισα, κυρία Βούλτεψη;

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Συνέχεια λες, «εσείς», «εσείς».

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Το «εσείς» δεν είναι βρίσιμο.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Τα μνημόνια να κοιτάξεις που υπέγραψες!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Σας παρακαλώ, κυρία Βούλτεψη. Είναι απόγευμα.
Κύριε Τσακαλώτο, συνεχίστε.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, πήγα να πω κάτι καλό για τον κ. Βορίδη, αλλά δεν με αφήνει η κ. Βούλτεψη. Προσπαθώ τόση ώρα να πω κάτι καλό, γιατί είχα δώσει μια υπόσχεση στον κ. Βορίδη, ότι μετά από τις εκλογές, που γίνατε αντιμνημονιακοί, θα πάω χέρι-χέρι με τον κ. Βορίδη στην Ευρώπη και θα πω σε όλους τους Ευρωπαίους: «Μην στεναχωριέστε για την αντιμνημονιακή αλλαγή της Νέας Δημοκρατίας. Δεν βασίζεται σε τίποτα. Είναι μόνο ένα πολιτικό σχέδιο για να βγουν και να ξέρετε ότι θα είναι και νεοφιλελεύθεροι και δικοί σας όταν θα γίνουν οι εκλογές μετά.».
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
(Θόρυβος - Γέλωτες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης):  Παρακαλώ!

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Πάμε τώρα στο «σχέδιο Β», στο «σχέδιο Ζ»…
(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Σας παρακαλώ, μην απευθύνετε τον λόγο.
Κύριε Τσακαλώτο, συνεχίστε.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Πάμε τώρα στο «σχέδιο Β», στο «σχέδιο Ζ». 
Η αλήθεια έχει ως εξής: Κάθε Κυβέρνηση πρέπει να δείχνει  και είχαμε κι εμείς  ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να έχει σχεδιασμούς για διάφορα ενδεχόμενα, όπως επειδή κινδύνευε το ευρώ έτσι κι αλλιώς κ.λπ.. 
Σας θυμίζω ότι το 2012 όλοι φοβόντουσαν για το ευρώ μέχρι να πει ο Ντράγκι το περίφημο, «Θα κάνω ό,τι χρειαστεί». 
Αυτή η περίοδος ποτέ δεν τελείωσε και ακόμα συνεχίζει με το Brexit
Άρα, θα ήταν ανεύθυνη η οποιαδήποτε Κυβέρνηση να μην αντιμετωπίσει τη γενική πιθανότητα μιας τέτοιας κρίσης. 
Βεβαίως, υπήρχαν και διάφορα σχέδια, όπως τι θα γίνει αν μας πιέσουν με τη ρευστότητα, τι θα γίνει αν μας πιέσουν με κάποιο άλλο τρόπο. 

Όμως, σε τίποτα δεν έχετε παρουσιάσει ότι αυτό συγκροτεί ένα «σχέδιο Β».
 Πόσο μάλλον αφού δεν υπήρχε «σχέδιο Β»
Σε τίποτα δεν έχετε δώσει έστω κι ένα δεδομένο ότι αυτό το «σχέδιο Β» κάποτε ήταν «σχέδιο Α». 
Δεν υπάρχει ούτε μια απόδειξη ούτε ένα επιχείρημα για αυτό. 
Απλώς, λέτε, αφού θα υπήρχε, θα μπορούσε να ήταν «σχέδιο Α». 
Νομίζω ότι δεν πείθετε ούτε τους δικούς σας.

Πάμε τώρα στο κόστος της διαπραγμάτευσης. 
Καταλαβαίνω ότι υπάρχει εδώ πέρα μια γενική ιδέα ότι ήταν μεταξύ 86 δισεκατομμύρια και 100 δισεκατομμύρια ευρώ το κόστος. Δηλαδή, λέτε περίπου ότι αν είχατε την ευτυχία εσείς και ακόμα περισσότερο ο ελληνικός λαός, να είχατε κερδίσει τις εκλογές τον Γενάρη του 2015, τον Γενάρη του 2016 αντί το χρέος να είναι 300 δισεκατομμύρια ευρώ και κάτι, θα ήταν 200 δισεκατομμύρια ευρώ και κάτι, αφού εμείς σας βάλαμε 100 δισεκατομμύρια ευρώ  και αφού τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ θα ήταν λιγότερα.
Πρέπει να σας πω ότι είμαι πιο έτοιμος να πιστέψω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολιτικός κρατούμενος, παρά να πιστέψω αυτό.

     (Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων)

Πάμε τώρα στο κόστος, στην πραγματικότητα. 
Σχετικά με το κόστος αυτό, ξέρουν οι οικονομολόγοι σας  το ξέρουν και αυτό με στενοχωρεί  ότι μεγάλο μέρος του καινούριου δανείου είναι ανακύκλωση του παλιού. Ξέρουν, επίσης, ότι αυτή η ανακύκλωση, επειδή είναι με καλύτερους όρους και σε επιτόκιο και σε ωρίμανση, ουσιαστικά είναι αναδιάρθρωση του χρέους.Ξέρουν, επίσης,  ότι τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ για τις τράπεζες  όχι τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες  είναι επειδή όταν κάνατε εσείς ανακεφαλαιοποίηση, δεν την κάνατε με τον σωστό τρόπο.
Τι λέει όλη η διεθνής βιβλιογραφία για το πώς πρέπει να κάνεις την ανακεφαλαιοποίηση; 
Λέει ότι, πρώτον, πρέπει να την κάνεις γρήγορα. Εσάς σας πήρε πολύ καιρό. Δεύτερον, πρέπει να την κάνεις για να έχεις καβάντζα, δηλαδή, να έχουν μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια οι τράπεζες από αυτό που χρειάζονται. Και τρίτον, πρέπει να την κάνεις με τέτοιον τρόπο που να διορθώνεις τα «κόκκινα» δάνεια.
Ο καβγάς για το ποιος φταίει περισσότερο ή λιγότερο, δεν μας ενδιαφέρει εδώ.
Μας ενδιαφέρει ότι εσείς δεν κάνατε τίποτα για τα «κόκκινα» δάνεια. 
Υπάρχει και η μελέτη του ΔΝΤ που το λέει αυτό, την οποία θα καταθέσω στα Πρακτικά. Επίσης, υπάρχει στο προηγούμενο τεύχος της Οικονομικής Επιθεώρησης της Τράπεζας της Ελλάδος, άρθρο που κάνει τη διαφοροποίηση ανάμεσα στη διαφωνία…

(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέα Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κυρία Βούλτεψη, παρακαλώ μην με αναγκάζετε να μιλάω προσωπικά. Δεν το θέλω, ούτε πρέπει. Δεν είναι πρέπον.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Τι λέει αυτό το άρθρο, κυρία Βούλτεψη; Κοιτάξτε, με τον νόμο των πιθανοτήτων, κυρία Βούλτεψη, αν ακούσετε μια φορά, θα μάθετε και κάτι. Υπάρχει και αυτός ο νόμος των πιθανοτήτων.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Από εσένα οπωσδήποτε!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ, κάντε ησυχία.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Ακούστε, λοιπόν. Τι λέει η εμπειρία; Ποια είναι η μεγάλη διαφορά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Ότι στην Αμερική μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση αντιμετώπισαν και τα «κόκκινα» δάνεια. Τι δεν έκαναν στην Ιαπωνία; Ακριβώς αυτό.

Και αν θέλετε να ξέρετε γιατί έχει μεγαλύτερη ύφεση η Ιαπωνία και γιατί της πήρε πολύ περισσότερο καιρό να φτάσει στην ανάπτυξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο λόγος ήταν αυτός. Και εσείς αυτό κάνατε. Κάνατε μια ανακεφαλαιοποίηση και δεν αντιμετωπίσατε το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

Βεβαίως, για τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ υπάρχουν και οι θεωρίες που υποστηρίζουν ότι θα είχαμε τόσο μεγάλη ανάπτυξη, αλλά αυτό χάθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, αυτά είναι προβλέψεις, δεν είναι γεγονότα. Και πρέπει να διαβάσετε τις προηγούμενες εκθέσεις μου στον προϋπολογισμό της Βουλής για να δείτε πόσο έξω είχαν πέσει οι προηγούμενες προβλέψεις και το 2012 και το 2013 και το 2014.
ήταν δυνατόν να γίνει.

Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν από την διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ και ήττες και νίκες. Εμείς αποφασίσαμε, μόλις υπογράψαμε, ότι θα εφαρμόσουμε τα συμφωνηθέντα και ότι θα διαπραγματευτούμε. Και διαπραγματευτήκαμε σκληρά.

Κι εδώ έχει πολύ άδικο ο κ. Κουτσούμπας. Κάναμε και την εθνική ασφάλεια, κάναμε και μια προοδευτική αλλαγή στο φόρο εισοδήματος. Μπορούσαμε να καλύψουμε τους ανασφάλιστους. Κάναμε ένα ταμείο που έχει και επένδυση και το οποίο δεν είναι μόνο για τις ιδιωτικοποιήσεις. Η απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε.

Πρέπει να σας πω ότι στο τελευταίο Eurogroup, που μας κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συζητήσουμε, εμένα, τον Σαπέν, τον Ντάισελμπλουμ, τον Ντε Γκίντος, όλους τους βασικούς Υπουργούς Οικονομικών, συζητήσαμε όλα αυτά τα πράγματα – εσείς δεν τα πιστεύετε καν, γιατί είστε με το Λαϊκό Κόμμα  που το τότε ΠΑΣΟΚ έλεγε, «Δεν γίνονται στην Ευρώπη αυτά». Αυτή ήταν η ατζέντα. Και ήμασταν εμείς σε αυτό το τραπέζι να τα συζητήσουμε.

Το πιο βασικό, όμως, είναι ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και απέτρεψε, όπως είπε ο Χρήστος Μαντάς, ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, την άνοδο της Ακροδεξιάς σε αυτήν τη χώρα και δεύτερον, αυτό ήταν ένα ξύπνημα για την Ευρώπη. 
Διότι σχεδόν όλη η Ευρώπη τώρα λέει αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι, δηλαδή, αυτή η Ευρωζώνη έχει δομικές αδυναμίες, που πρέπει να διορθωθούν στην κατεύθυνση της δικαιοσύνης. 
Και πολύ καλά το είπε ο Αλέξης ότι χρειαζόμαστε, όχι περισσότερη Ευρώπη, ούτε λιγότερη Ευρώπη, αλλά μια πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική Ευρώπη, κάτι που δεν έχω ακούσει από το Λαϊκό Κόμμα στην Ευρώπη, αλλά ούτε από εσάς.

Επιτρέψτε μου, να τελειώσω με το εξής:
Αποτύχατε στην Αριστερή παρένθεση. Αποτύχατε στο ότι το καλοκαίρι θα πέφταμε με την διαπραγμάτευση την προηγούμενη.Αποτύχατε στο ότι δεν θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Αποτύχατε στο ότι δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος. Αποτύχατε στο ότι θα είμαστε στην απομόνωση και δεν θα μας μιλάει κανένας. 
Τι σας μένει να πείτε για το παρελθόν; 
Θέλετε να μιλήσουμε για το παρελθόν, για να μην ακούει ο κόσμος τι λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, που είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό το πρόγραμμα που είχαν όλοι οι νεοφιλελεύθεροι πριν από τη μεγάλη κρίση του 2009. 

Άρα, αυτό που θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός είναι το εξής: 
Υπάρχει μια άλλη δύναμη που θα φέρει την ανάπτυξη με ποιοτικά στοιχεία όσον αφορά την αναδιανομή του εισοδήματος και τις εργασιακές σχέσεις, ποιοτικά στοιχεία όσον αφορά την περιφερειακή διάσταση, ποιοτικά στοιχεία όσον αφορά τη δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων; Υπάρχει μια δύναμη που αυτήν την ανάπτυξη θα την κάνει πέντε μεγάλα νομοσχέδια για την Υγεία, για την Παιδεία και για την κοινωνική οικονομία; Υπάρχει αυτή η δύναμη, που όταν είναι στην ανάπτυξη θα μπορέσει να φέρει και αλλαγές στο πολίτευμα, για να υπάρχει περισσότερη δημοκρατία ή θα πάμε πίσω σε μια νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία, που με τη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ, που δεν ψήφισε την απλή αναλογική, λέει να πάμε εκεί απ’ όπου άρχισε αυτή η κρίση;
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων)

(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)