ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία


Όταν ο Τούρκος Πρόεδρος/επίδοξος Σουλτάνος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης νωρίς το πρωί του Σαββάτου (16/07/2016), ανακήρυξε την απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησής του μια αποτυχία, και ένα «δώρο από το Θεό.»

Προφανώς ο Θεός χρησιμοποιεί Face Time (απ' ευθείας επικοινωνία). Ήταν μέσω εικονικών πλάνων του iPhone από άγνωστη τοποθεσία, τα οποία μεταδόθηκαν ζωντανά από το CNN Turk από μια σαστισμένη τηλεπαρουσιάστρια, που ο Ερντογάν κατάφερε να καλέσει τη λεγεώνα των οπαδών του για να χτυπήσει τους δρόμους, να εξαπολύσει τη Δύναμη του Λαού και να νικήσει τη στρατιωτική φατρία που είχε καταλάβει την κρατική τηλεόραση και διακήρυξε ότι ήταν επικεφαλής.

Έτσι ο Θεός λειτουργεί με τους μυστήριους τρόπους του κινητού. Η έκκληση του Ερντογάν εισακούστηκε ακόμη και από τους νεαρούς Τούρκους που είχαν έντονα διαμαρτυρηθεί εναντίον του, στο Gezi Park· είχαν φάει δακρυγόνα ή υδροβολές από την αστυνομία του· θεωρούσαν το κυβερνών κόμμα AKP αηδιαστικό· αλλά θα τους υποστήριζαν εναντίον ενός «φασιστικού στρατιωτικού πραξικοπήματος.» Για να μην αναφέρουμε ότι σχεδόν σε κάθε τζαμί σε όλη την Τουρκία αναμετέδιδαν την έκκληση του Ερντογάν.

Η επίσημη εκδοχή της Άγκυρας είναι ότι το πραξικόπημα διαπράχθηκε από μια μικρή στρατιωτική φατρία τηλεκατευθυνόμενη από τον εξόριστο στην Πενσυλβάνια κληρικό Fethullah Gulen - ο ίδιος κεφάλαιο της CIA. Όσο η ευθύνη παραμένει συζητήσιμη, αυτό που είναι σαφές είναι ότι το πραξικόπημα ήταν μια Τούρκικη εκδοχή των Τρίο Στούτζες (Three Stooges)· τα πραγματικά Stooges (ανδρείκελα), μπορεί να είναι ο ήδη υπό κράτηση 2ος Διοικητής του Στρατού, Στρατηγός Adem Huduti· ο 3ος Διοικητής του Στρατού Erdal Ozturk· και ο πρώην αρχηγός του Προσωπικού της Αεροπορίας Akin Ozturk.

Όπως οι υπερενθουσιασμένοι πρώην (αξιωματούχοι) των  επιχειρήσεων της (CIA ops) διαλαλούσαν στα δίκτυα  των ΗΠΑ - και γνωρίζουν ένα πράγμα ή δύο για αλλαγή του καθεστώτος - κανόνας νούμερο ένα σε ένα πραξικόπημα είναι να στοχεύσει και να απομονώσει το κεφάλι του φιδιού. Ωστόσο, το πονηρό τουρκικό φίδι, σε αυτή την περίπτωση, δεν ήταν ορατό πουθενά. Για να μην αναφέρουμε ότι ούτε κορυφαίοι στρατηγοί που να ακούγονταν πειστικά πατριωτικοί πήγαν στο κρατικό δίκτυο TRT να εξηγήσουν πλήρως τους λόγους για το πραξικόπημα.

(Ερντογάν) Η αγάπη είναι στον αέρα

Οι πραξικοπηματίες είχαν ως στόχο τις υπηρεσίες πληροφοριών - των οποίων οι πρώτες θέσεις βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα και κοντά στα υπουργεία. Χρησιμοποίησαν ελικόπτερα  Cobra  - με πιλότους εκπαιδευμένους στις ΗΠΑ - εναντίον αυτών των στόχων. Επίσης, στόχευσαν την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση - που για τα τελευταία 8 χρόνια διορίζεται από τον Ερντογάν και δεν θεωρείται αξιόπιστη από πολλούς αξιωματικούς μέσης-κατάταξης.

Καθώς κατέλαβαν τις γέφυρες του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, φαίνονταν να είναι σε επαφή με τη στρατιωτική αστυνομία - που απλώνεται σε όλη την Τουρκία και έχει ένα συμπαγές ομαδικό πνεύμα (esprit de corps). Αλλά στο τέλος δεν είχαν τους αριθμούς - και την απαραίτητη προετοιμασία. Καθώς η συνωμοσία αναπτύχθηκε, όλα τα βασικά υπουργεία όπως και οι υπηρεσίες πληροφοριών φάνηκε να επικοινωνούν μεταξύ τους. Και όσον αφορά την τουρκική αστυνομία στο σύνολό της, είναι τώρα ένα είδος πραιτωριανής φρουράς του ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης).

Εν τω μεταξύ, το αεροσκάφος του Ερντογάν Gulfstream 4, αριθμός πτήσης TK8456, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αλικαρνασσού στη 1:43 μ.μ. και πέταξε για ώρες πάνω από βορειοδυτικά της Τουρκίας με τον αναμεταδότη του σε λειτουργία σχετικά ανενόχλητο. Ήταν από το προεδρικό αεροπλάνο, κατά τη διάρκεια της προσγείωσης που ο Ερντογάν είχε χρησιμοποιήσει το Face Time, και στη συνέχεια, στον αέρα, κατάφερε να ελέγξει το αντιπραξικόπημα. Το αεροπλάνο δεν έφυγε ποτέ από τον Τουρκικό εναέριο χώρο - και ήταν εντελώς ορατό σε πολιτικά και στρατιωτικά ραντάρ. Τα F-16 των πραξικοπηματιών θα μπορούσαν εύκολα να έχουν παρακολουθήσει και / ή να το έχουν αποτεφρώσει. Αντ' αυτού έστειλαν στρατιωτικά ελικόπτερα για να βομβαρδίσουν την προεδρική κατοικία στην Αλικαρνασσό πολλή ώρα αφού είχε εγκαταλείψει το κτίριο.

Το κεφάλι του φιδιού πρέπει να ήταν 100% σίγουρο ότι για να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο του και να παραμείνει στον τουρκικό εναέριο χώρο ήταν τόσο ασφαλές όσο όταν τρώει ένα μπακλαβά. Αυτό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι το Gulfstream κατάφερε να προσγειωθεί στην Κωνσταντινούπολη με απόλυτη ασφάλεια τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου - παρά την επικρατούσα αντίληψη ότι το αεροδρόμιο είχε καταληφθεί από τους "επαναστάτες".

Στην Άγκυρα, οι "επαναστάτες" χρησιμοποίησαν μια μηχανοκίνητη μεραρχία με δύο διοικητές. Γύρω από την Κωνσταντινούπολη υπήρχε ένας ολόκληρος στρατός· η 3η Διοίκηση είναι στην ουσία ενσωματωμένη με δυνάμεις ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Παρείχαν τα Leopards (τανκς) τοποθετημένα σε καίρια σημεία της Κωνσταντινούπολης - τα οποία παρεμπιπτόντως δεν άνοιξαν πυρ.

Και όμως οι δύο βασικοί στρατοί τοποθετημένοι στα σύνορα Συρίας και Ιράν παρέμειναν σε "βλέποντας και κάνοντας" στάση. Και στη συνέχεια, στις δύο το πρωί, ο διοικητής του 7ου επίσης βασικού στρατού βασισμένου στο Diyarbakir - υπεύθυνου για την καταπολέμηση των ανταρτών του ΡΚΚ - διακήρυξε την πίστη του στον Ερντογάν. Αυτή ήταν η ακριβής, κρίσιμη στιγμή, όταν ο πρωθυπουργός Binali Yildırım ανακοίνωσε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Άγκυρα.

Αυτό σήμαινε ότι ο Ερντογάν ήλεγχε τους ουρανούς. Και το παιχνίδι είχε τελειώσει. Η Ιστορία πράγματι κινείται με μυστηριώδεις τρόπους· η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που ονειρευόταν για τόσο καιρό ο Ερντογάν πάνω από το Χαλέπι ή στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας τελικά υλοποιήθηκε πάνω από τη δική του πρωτεύουσα.

Αναζητήστε τους συνήθεις υπόπτους

Η θέση των ΗΠΑ ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενη από την αρχή. Μόλις εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία το ονόμασε "Τουρκική εξέγερση". Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ευρισκόμενος στη Μόσχα για να συζητήσει τη Συρία, επίσης περιόρισε τα στοιχήματά του. Το ΝΑΤΟ ήταν βασιλικά βουβό. Μόνον όταν έγινε σαφές ότι το πραξικόπημα στην πραγματικότητα τσακίστηκε, ο Πρόεδρος Ομπάμα και οι «σύμμαχοι του ΝΑΤΟ» διακήρυξαν επίσημα την υποστήριξή τους "για την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση".
Ο Σουλτάνος επανήλθε στο παιχνίδι με εκδίκηση. Εμφανίστηκε αμέσως ζωντανά στο CNN Turk απαιτώντας από την Ουάσιγκτον να παραδώσει τον Gulen, ακόμη και χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι αυτός ήταν ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος. Και αυτό ήρθε με μια ενσωματωμένη απειλή: "Αν θέλετε να διατηρήσετε την πρόσβαση στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ θα πρέπει να μου δώσετε τον Gulen". Είναι δύσκολο να μην γίνει υπενθύμιση της πρόσφατης ιστορίας - όταν το καθεστώς  Cheney το 2001 απαίτησε από τους Ταλιμπάν να παραδώσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στις ΗΠΑ χωρίς να προσφέρει αποδείξεις ότι ήταν υπεύθυνος για την 9/11.
Έτσι, το υπ'αριθμόν ένα ενδεχόμενο που εγείρει σκέψεις είναι η πιθανότητα: Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ερντογάν να ήξεραν ότι υπέβοσκε ένα πραξικόπημα και ο πονηρός Σουλτάνος το άφησε να συμβεί γνωρίζοντας ότι θα αποτύχει, διότι οι συνωμότες είχαν πολύ περιορισμένη υποστήριξη. Επίσης αναμφισβήτητα γνώριζε - εκ των προτέρων -  ότι ακόμη και το φιλο-κουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), τα μέλη του οποίου ο Ερντογάν προσπαθεί να εκδιώξει από το Κοινοβούλιο, θα στήριζαν την κυβέρνηση στο όνομα της δημοκρατίας.

Δύο επιπλέον γεγονότα προσθέτουν στην αξιοπιστία αυτής της υπόθεσης. Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν υπέγραψε νομοσχέδιο που έδινε στους στρατιώτες ασυλία από ποινική δίωξη, ενώ παράλληλα θα λάμβαναν μέρος σε εγχώριες επιχειρήσεις ασφάλειας - όπως και στην αντι-ΡΚΚ: αυτό σημαίνει βελτιωμένες σχέσεις μεταξύ του ΑΚΡ της κυβέρνησης και του στρατού. Και στη συνέχεια το κορυφαίο δικαστικό σώμα HSYK της Τουρκίας απέλυσε όχι λιγότερους από 2.745 δικαστές μετά από μια έκτακτη συνεδρίαση μετά το πραξικόπημα. Αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο ότι η λίστα ήταν περισσότερο από έτοιμη εκ των προτέρων.
Η μεγαλύτερη, άμεση γεωπολιτική συνέπεια  μετά το πραξικόπημα είναι ότι ο Ερντογάν τώρα φαίνεται να έχει ως εκ θαύματος ανακαταλάβει το "στρατηγικό βάθος" του - όπως θα έλεγε ο πρώην Πρωθυπουργός Νταβούτογλου. Όχι μόνο εξωτερικά - μετά την άθλια κατάρρευση  της «πολιτικής» του τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στο Κουρδικό -, αλλά και εσωτερικά. Για όλους τους πρακτικούς λόγους ο Ερντογάν τώρα ελέγχει την εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία - και φυλακίζει για να εξαγνίσει το στρατό για τα καλά. Κυρίες και κύριοι, ο Σουλτάνος είναι στο σπίτι του.
Αυτό σημαίνει ότι το νεο-Oθωμανικό σχέδιο είναι ακόμα σε ισχύ - αλλά τώρα  κάτω από τεράστιο τακτικό αναπροσανατολισμό. Ο πραγματικός "εχθρός" τώρα είναι οι Σύριοι Κούρδοι  - όχι η Ρωσία και το Ισραήλ (και όχι το ISIS / ISIL / Daesh, που ποτέ δεν ήταν στην πρώτη θέση). Ο Ερντογάν καταδιώκει το YPG, που γι 'αυτόν είναι μια απλή προέκταση του PKK
Η εντολή της ημέρας είναι να αποτραπεί με κάθε τρόπο μια αυτόνομη κρατική οντότητα στη βορειοανατολική Συρία - ένα «Κουρδιστάν» που θα έχει συσταθεί σαν ένα δεύτερο Ισραήλ που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Γι' αυτό χρειάζεται κάποιο είδος εγκάρδιας συνεννόησης με τη Δαμασκό - όπως επιμένοντας ότι η Συρία πρέπει να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα. Και αυτό φυσικά σημαίνει, επίσης, ανανεωμένο διάλογο με τη Ρωσία.

Έτσι, τι έχει κάνει η CIA;


Περιττό να προσθέσω ότι η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον βρίσκονται τώρα σε μια πιστοποιημένη πορεία σύγκρουσης. Αν υπάρχει ένα κρυφό χέρι στο πραξικόπημα της Αυτοκρατορίας του Χάους - δεν υπάρχει καπνός όπλου ακόμη - αυτό σίγουρα προέρχεται από το Beltway neocon/CIA άξονα,  και όχι από την ανήμπορη κυβέρνηση Ομπάμα. Προς το παρόν ο μοχλός πίεσης του Ερντογάν ανέρχεται μόνο στην πρόσβαση στο Ιντσιρλίκ. Αλλά η παράνοιά του φουσκώνει σαν μπαλόνι· γι' αυτόν η Ουάσιγκτον είναι διπλά ύποπτη επειδή προστατεύουν τον Gulen και υποστηρίζουν την YPG.

Η κόλαση δεν έχει τόση οργή όπως ένας υποτιμημένος Σουλτάνος. Για όλες τις πρόσφατες γεωπολιτικές τρέλες του, το ταυτόχρονο "μπαλέτο" του Ερντογάν για την επανασύνδεση του Ισραήλ με τη Ρωσία είναι κατ' εξοχήν ρεαλιστικό. Ξέρει ότι χρειάζεται τη Ρωσία για τον τουρκικό Αγωγό (Stream) και για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών· και χρειάζεται ισραηλινό αέριο για να εδραιώσει το ρόλο της Τουρκίας ως ένα βασικό ενεργειακό σταυροδρόμι Ανατολής-Δύσης.

Όταν μαθαίνουμε, κυρίως, ότι το Ιράν υποστήριξε τη «γενναία υπεράσπιση της δημοκρατίας" της Τουρκίας, όπως έγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών Ζαρίφ στο Twitter, είναι σαφές πώς o Ερντογάν, μέσα μόνο σε λίγες εβδομάδες, αναδιάρθρωσε το σύνολο της περιφερειακής εικόνας. Και αυτό υποδηλώνει ολοκλήρωση της Ευρασίας και μια Τουρκία βαθιά συνδεδεμένη με τους  Νέους Δρόμους του Μεταξιού - όχι με το ΝΑΤΟ. Δεν είναι απορίας άξιο ότι το Beltway - για το οποίο, υπερβολικά, ο Ερντογάν είναι ο παροιμιώδης «ασταθής και αναξιόπιστος σύμμαχος» - είναι έξω φρενών. Αυτό το όνειρο των Τούρκων συνταγματαρχών κάτω από τις άμεσες εντολές της CIA έχει τελειώσει - τουλάχιστον για το ορατό μέλλον.

Λοιπόν, τι γίνεται με την Ευρώπη; 

Ο Yildirim ήδη δήλωσε ότι η Τουρκία ίσως επαναφέρει τη θανατική ποινή - που πρέπει να εφαρμοστεί στους πραξικοπηματίες. Αυτό σημαίνει, στην ουσία, αντίο ΕΕ. Και αντίο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση ταξιδιών χωρίς βίζα για τους Τούρκους που επισκέπτονται την Ευρώπη. Στο κάτω-κάτω ο Ερντογάν ήδη πήρε αυτό που ήθελε από την Καγκελάριο Μέρκελ· αυτά τα € 6 δις για τον περιορισμό της κρίσης των προσφύγων που ουσιαστικά εξαπέλυσε ο ίδιος.  Η Μέρκελ τα έπαιξε όλα για τον Ερντογάν. Τώρα μιλάει με τον εαυτό της - ενώ ο Σουλτάνος είναι σε θέση να καλέσει τον Θεό σε χρόνο κινητού.
---------------- Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι αποκλειστικά εκείνες του συντάκτη και δεν απηχούν κατ' ανάγκη την επίσημη θέση του  Sputnik.