ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2016

Joseph Striglitz: Φιλικό διαζύγιο προς ισχυρό Βόρειο και μαλακό Νότιο Ευρώ


Όταν η πολιτική δεν παράγει δημιουργικές ιδέες, αλλά υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των ισχυρών, τότε οι ρήσεις του Τζόζεφ Στίγκλιτζ, νομπελίστα καθηγητή στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ (και πρώην συμβούλου του εφιάλτη Γιωργάκη Παπανδρέου), φαντάζουν ως σοφίες. Μόνο που προκαλούν κάποια σύγχυση περί του πρακτέου, λόγω των μη ξεκάθαρων προτάσεων.

Για παράδειγμα, δεν μας ξεκαθαρίζει αν φταίει η λιτότητα ή το ευρώ. Αν η λύση είναι επιστροφή στο εθνικό νόμισμα - με ή χωρίς "διαρθρωτικές" αλλαγές λιτότητας - ή η εισαγωγή δύο ευρώ, του βόρειου και του νότιου, με ή χωρίς λιτότητα...

ΣΤΡΙΓΚΛΙΤΣ- 28/12/2011: «Η μέρα της Κρίσης, τότε που το ευρώ θα καταρρεύσει ή η Ευρώπη θα λάβει τα ριζοσπαστικά μέτρα που απαιτούνται για να λειτουργήσει το κοινό νόμισμα, θα έρθει πιθανότατα το 2012. Όμως όπως όλα δείχνουν οι ηγέτες θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μεταθέσουν αυτή τη μέρα. Η Ευρώπη όπως και ο υπόλοιπος κόσμος θα υποφέρει».

ΣΤΡΙΓΚΛΙΤΣ - 02/03/2015: «Η λιτότητα απέτυχε επανειλημμένα...  Και όμως, όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κρίση, δοκιμάστηκε ξανά. (...)  Στο κάτω-κάτω, τέτοια χρέη είναι συμβάσεις - δηλαδή, εθελοντικές συμφωνίες - οπότε οι πιστωτές είναι ακριβώς τόσο υπεύθυνοι για τα χρέη όσο και οι οφειλέτες. Στην πραγματικότητα, οι πιστωτές αναμφισβήτητα είναι πιο υπεύθυνοι». 

ΣΤΡΙΓΚΛΙΤΣ - 05/06/2015: «Το μέλλον της Ευρώπης και του ευρώ εξαρτάται τώρα από το αν οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρωζώνης μπορούν να συνδυάσουν μια μικρή ποσότητα οικονομικής αντίληψης με μια αίσθηση οράματος, και ανησυχίας, για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ίσως αρχίσουμε να βρίσκουμε την απάντηση στο υπαρξιακό ερώτημα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.»

ΣΤΡΙΓΚΛΙΤΣ - 29/06/2015: «Οι περικοπές δαπανών (στην Ελλάδα) ήταν ένα τεράστιο λάθος και ήρθε η ώρα για τους πιστωτές να το παραδεχτούν. (...) Είναι ένα είδος εγκληματικής ευθύνης για την πρόκληση μια μεγάλης ύφεσης (...) Δεν μπορώ να σκεφτώ καμία ύφεση, ποτέ, που ήταν τόσο εσκεμμένη και είχε τέτοιες καταστροφικές συνέπειες».  

ΣΤΡΙΓΚΛΙΤΣ - 07/07/2015:  «Δεν είναι αυτά τα "διαρθρωτικά εμπόδια" που κρατάνε την Ελλάδα πίσω. Στο κάτω-κάτω, χωρίς καμία από αυτές τις μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα αναπτυσσόταν με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι η Ευρωπαϊκή Ένωση στα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι την παγκόσμια κρίση (4,0% έναντι 2,6%)». 

ΣΤΡΙΓΚΛΙΤΣ- 25/07/2015: «Ειδικά συμφέροντα στην υπόλοιπη Ευρώπη, και κάποια μέσα στην ίδια την Ελλάδα, εκμεταλλεύθηκαν την Τρόικα για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα εις βάρος των απλών Ελλήνων πολιτών και της συνολικής οικονομίας της χώρας». 

ΣΤΡΙΓΚΛΙΤΣ - 19/08/2015: «Το 3ο μνημόνιο είναι πραγματικά ένα "έγγραφο παράδοσης" που εξαφανίζει την οικονομική κυριαρχία της χώρας και εξασφαλίζει ότι η ύφεση στην Ελλάδα - ήδη βαθύτερη από ό, τι η Μεγάλη Ύφεση της Αμερικής - θα επιδεινωθεί».

ΣΤΡΙΓΚΛΙΤΣ - 17/08/2016: «Είναι σημαντικό να υπάρξει ομαλή μετάβαση έξω από το ευρώ, με "φιλικό διαζύγιο", πιθανώς κινούμενοι προς ένα σύστημα "ευέλικτου ευρώσυστήματος", με, ας πούμε, ένα ισχυρό Βόρειο Ευρώ και ένα πιο μαλακό Νότιο Ευρώ».