ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2016

Η Αλήθεια είναι γη χωρίς μονοπάτι


Όταν ρωτήθηκε το 1974 από τη βιογράφο του, Mary Lutyens, να καθορίσει τη διδασκαλία του, ο Krishnamurti έγραψε τα εξής:
«Ο πυρήνας της διδασκαλίας του Krishnamurti περιέχεται στη δήλωση που έκανε το 1929 όταν είπε "η Αλήθεια είναι γη χωρίς μονοπάτι". 
Ο άνθρωπος δεν μπορεί να  φτάσει στην Αλήθεια μέσω οποιουδήποτε οργανισμού, μέσω οποιασδήποτε θρησκευτικής πίστης, μέσω οποιουδήποτε δόγματος, ιερέα ή τελετουργίας, ούτε μέσω οποιασδήποτε φιλοσοφικής γνώσης ή ψυχολογικής τεχνικής. Πρέπει να τη βρει μέσα από τον καθρέφτη των σχέσεων, μέσα από την κατανόηση του περιεχομένου του νου του, μέσω της παρατήρησης και όχι μέσω διανοητικής ανάλυσης ή ενδοσκοπικής ανατομίας.
Ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει για τον εαυτό του  εικόνες ως έναν φράκτη ασφαλείας - θρησκευτικής, πολιτικής, προσωπικής. Αυτά εκδηλώνονται ως σύμβολα, ιδέες, πεποιθήσεις. Το βάρος αυτών των εικόνων κυριαρχεί  στη σκέψη του ανθρώπου, τις σχέσεις του και την καθημερινή του ζωή. Αυτές οι εικόνες είναι οι αιτίες των προβλημάτων μας, διότι χωρίζουν άνθρωπο από άνθρωπο. (Σ.σ.: οι θρησκείες χωρίζουν άνθρωπο από άνθρωπο, τα κόμματα της "δημοκρατίας" χωρίζουν άνθρωπο από άνθρωπο...)

Η αντίληψή του για τη ζωή διαμορφώνεται από τις έννοιες που έχουν ήδη καθιερωθεί στο μυαλό του. Το περιεχόμενο της συνειδητότητάς του είναι ολόκληρη η ύπαρξή του. Αυτό το περιεχόμενο είναι κοινό για όλη την ανθρωπότητα. Η ατομικότητα είναι το όνομα, η μορφή και η επιφανειακή κουλτούρα που αποκτά από την παράδοση και το περιβάλλον.

Η μοναδικότητα του ανθρώπου δεν έγκειται στο επιφανειακό αλλά στην πλήρη ελευθερία, μέσω του περιεχομένου της συνείδητότητάς του, η οποία είναι κοινή για όλη την ανθρωπότητα. Έτσι δεν είναι μια ατομικότητα. Η ελευθερία δεν είναι αντίδραση· η ελευθερία δεν είναι μια επιλογή. Είναι πρόσχημα του ανθρώπου ότι επειδή έχει επιλογή είναι ελεύθερος. 
Η ελευθερία είναι καθαρή παρατήρηση, χωρίς κατεύθυνση, χωρίς το φόβο της τιμωρίας και ελπίδα της ανταμοιβής. Η ελευθερία είναι χωρίς κίνητρο· η ελευθερία δεν είναι στο τέλος της εξέλιξης του ανθρώπου, αλλά βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της ύπαρξής του. Με την παρατήρηση αρχίζει κανείς να ανακαλύπτει την έλλειψη ελευθερίας. Η ελευθερία βρίσκεται στην χωρίς επιλογή επίγνωση της καθημερινής μας ύπαρξης.
Η σκέψη είναι χρόνος.  Η σκέψη γεννιέται από την εμπειρία, τη γνώση, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το χρόνο. Ο χρόνος είναι ο ψυχολογικός εχθρός του ανθρώπου. Η δράση μας βασίζεται στη γνώση και, ως εκ τούτου, στο χρόνο, έτσι ο άνθρωπος είναι πάντα ένας σκλάβος του παρελθόντος. 
Όταν ο άνθρωπος αντιληφθεί την κίνηση της δικής του συνειδητότητας, τότε θα δει τη διαίρεση ανάμεσα στο στοχαστή και τη σκέψη, στον παρατηρητή και το παρατηρούμενο, στον βιώνοντα και την εμπειρία. Θα ανακαλύψει ότι αυτή η διαίρεση είναι ψευδαίσθηση. Τότε μόνο υπάρχει καθαρή παρατήρηση, η οποία είναι γνώση χωρίς καμία σκιά του παρελθόντος. Αυτή η διαχρονική αντίληψη φέρνει μια βαθιά ριζική μετάλλαξη στο νου.
Η καθολική άρνηση είναι η ουσία του θετικού. Όταν υπάρχει άρνηση όλων εκείνων των πραγμάτων που δεν είναι αγάπη - της επιθυμίας, της ευχαρίστησης - τότε η αγάπη είναι, με συμπόνια και την ευφυΐα της».

London, October 21, 1980 
Copyright © 1980 Krishnamurti Foundation Trust 

(πηγή)