ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016

Η πνευματική ανάπτυξη ως παράγοντας ισορροπίας μέσα στο χάος - (5)


Κατανοώντας το συναίσθημα: Αγάπη και φόβος

Dr. Stewart Bitkoff, Contributor

Waking Times

(Συνέχεια από την προηγούμενη ανάρτηση)

Από τη φύση, είμαστε συναισθηματικοί και οι αντιδράσεις μας στη ζωή, μέσα από πολλαπλά αισθήματα, συμβάλλουν σε μια πιο πλούσια, πλήρη εμπειρία. Όταν κάτι συμβαίνει στην καθημερινή ζωή που είναι επώδυνο όλοι έχουμε μια αντίδραση σε αυτό. Είμαστε πολυεπίπεδα όντα και τα συναισθήματά μας, μας προκαλούν και μεγάλη χαρά και θλίψη. Αυτός είναι ο τρόπος που είμαστε σχεδιασμένοι, και για να έχουμε καλή υγεία πρέπει να τιμούμε τα συναισθήματά μας.

Ένα υπόδειγμα προτείνει ότι όλα τα συναισθήματα προκύπτουν από τα 2 βασικά αισθήματα της Αγάπης και του Φόβου. Σύμφωνα με τον Frank Sant' Agata, όλα τα συναισθήματα μπορούν να αναχθούν σε αυτά τα πρωτογενή αισθήματα. 
 «Η αγάπη και ο φόβος είναι τα μόνα συναισθήματα που εμείς ως ανθρώπινες οντότητες είμαστε σε θέση να εκφράσουμε. Όλα τα άλλα είναι απλά υποκατηγορίες συναισθημάτων. Για παράδειγμα, από την πλευρά της αγάπης υπάρχει χαρά, γαλήνη, ευτυχία, συγχώρεση, και ένα πλήθος άλλων. Από την άλλη πλευρά, ο φόβος αντανακλά: μίσος, κατάθλιψη, ενοχή, ανεπάρκεια, δυσαρέσκεια, προκατάληψη, θυμό, επίθεση, και ούτω καθεξής.
Η αγάπη και ο φόβος δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Όπου είναι το ένα,  δεν μπορεί να είναι επίσης και το άλλο. Το ένα θα φύγει αμέσως, εάν το άλλο εισέλθει στην παρουσία του. Αν βρείτε τον εαυτό σας σε μια κατάσταση όπου βιώνετε μεγάλη χαρά, και ξαφνικά κυριευτείτε από  φόβο, η χαρά έχει φύγει! Αλλά λειτουργεί επίσης με τον αντίστροφο τρόπο: Εάν είστε τρομοκρατημένος, φοβισμένος, ή αλλιώς απειλείστε με οποιονδήποτε τρόπο, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να στραφείτε προς την αγάπη μέσα σας και ο φόβος εξαφανίζεται».
Την επόμενη φορά που θα παρακολουθήσετε τηλεοπτικές εκπομπές συζήτησης (Talk Shows) και ο παρουσιαστής προσπαθήσει να σας πείσει για κάτι, αξιολογείστε την παρουσίασή τους με τα ακόλουθα κριτήρια: είναι αυτό μια χειραγώγηση με τη ράβδο του φόβου και της ανταμοιβής; "Αν κάνεις αυτό που σου λέω, τότε καλά πράγματα θα συμβούν· αν όχι, κακά πράγματα θα συμβούν". Τις περισσότερες φορές, τα Μέσα Ενημέρωσης, οι πολιτικοί, μερικές μορφές της θρησκείας, καθώς και οργανισμοί χρησιμοποιούν συνεχώς αυτή τη χειραγώγηση. Εκτός αν διακρίνετε τη χειραγώγηση - είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσετε και να τους αφοπλίσετε, ιδιαίτερα, όταν είστε αντιμέτωποι με μια τρομερή κοινωνική δομή εξουσίας. 

Από πνευματική άποψη, θέλουμε να γίνουμε κύριοι των συναισθημάτων μας, έτσι ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε πέρα απ' αυτά. Όταν είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι, τις περισσότερες φορές, το ήρεμο, πνευματικό μέρος του εαυτού μας δεν θα εξωτερικευτεί. Δεν θα λειτουργήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες.

(πηγή)

Συνεχίζεται σε επόμενη ανάρτηση