ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

Τα σκληρά μέτρα που θα συνοδεύουν τη Β' αξιολόγηση συνιστούν τέταρτο μνημόνιο

Απόστολος Παύλος: "Τα πάντα δοκιμάζετε, το καλόν κατέχετε". (Προς Θεσσαλονικείς Α'- κεφ.5: 21)Συνέντευξη Παναγιώτη Λαφαζάνη στον Βασίλη Γεώργα:

 *Προβλέπετε ότι θα ξαναζήσουμε μέρες του 2015 ή η κυβέρνηση θα κλείσει τελικά γρήγορα τη 2η αξιολόγηση; 

Οι μέρες του 2015 ήταν πολύ διαφορετικές και δεν υπάρχει καμία σύγκριση με το σήμερα. Το 2015 η χώρα αντιμετώπισε μια διαπάλη για το που θα πάει. Αν θα ξαναμπεί στο μνημονιακό εκτροφείο ή θα απαλλαγεί από αυτό. Δυστυχώς κέρδισαν οι δυνάμεις της μνημονιακής υποδούλωσης και έτσι έχουμε μπει πλέον στο τρίτο και ίσως καταστροφικότερο μνημόνιο για τη χώρα. Σήμερα ζούμε μια φαρσοκωμωδία. Όλες οι κατεστημένες δυνάμεις επιδιώκουν την άρον – άρον ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αγνοώντας ότι αυτή συνεπάγεται σκληρά μέτρα. Αντέχει η χώρα νέα μείωση αφορολόγητου ορίου, νέα περικοπή συντάξεων και πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για χρόνια; Γιατί αυτό σημαίνει η δεύτερη αξιολόγηση.

 *Σημαίνει, όμως και χρήματα που δεν τα έχουμε, και ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…

Το άλλοθι των χρημάτων είναι κωμικό. Η ποσοτική χαλάρωση, αν συμβεί, θα έχει πάρα πολύ μικρή επίπτωση στην ελληνική οικονομία. Ιδιαίτερα με την κατάσταση που επικρατεί και τις μαύρες τρύπες που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα. Επομένως δεν καταλαβαίνω γιατί επιδιώκουν με τέτοιο φανατισμό την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τα σκληρά μέτρα που θα τη συνοδεύσουν, τα οποία συνιστούν, είτε το πούμε έτσι είτε όχι, ένα τέταρτο μνημόνιο.

*Οι δανειστές δεν θέλουν να κλείσουν με την ελληνική εκκρεμότητα;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ για το τελευταίο που ενδιαφέρονται αυτή την ώρα είναι να επισπεύσουν τις διαδικασίες της αξιολόγησης. Το ενδιαφέρον τους πλέον δεν είναι η Ελλάδα όπως ήταν παλαιότερα. Είναι τόσο μεγάλα τα προβλήματα που έχει σήμερα η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε η προσοχή έχει στραφεί στην προσπάθεια να τα αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα. 

Και βεβαίως η Ελλάδα είναι το μπαλάκι ανάμεσα στις αντιθέσεις που έχουν τώρα το ΔΝΤ και η γερμανική ΕΕ αλλά και οι δυνάμεις της ΕΕ μεταξύ τους. Υπάρχει μια διελκυστίνδα για τον χαρακτήρα των μέτρων που πρέπει να ληφθούν, για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και για τους όρους της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα. Όλα αυτά θα εξαρτηθούν από το πού θα βρουν μια βάση συνεννόησης η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

*Είναι πραγματική αυτή η διαφωνία μεταξύ Ε.Ε και ΔΝΤ ή πιστεύετε πως εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες;

Βεβαίως και είναι πραγματική. Το τελευταίο που θα ήθελε το ΔΝΤ είναι να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα διότι ξέρει ότι είναι αποτυχημένο, ότι δεν θα έχει θετική επίπτωση στην ελληνική οικονομία και θα χάσει τα λεφτά του από χέρι. Επομένως θέλει να αποφύγει το πικρό ποτήρι της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα. Ακόμη και ως τεχνικός σύμβουλος δεν θα ήθελε να συμμετάσχει, διότι έχει ευθύνη. Έχει, όμως, αγκιστρωθεί και δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιες θα είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο τέλος, και ειδικά με ποιους όρους θα μπει, αν μπει τελικά, στο τρίτο μνημόνιο.

*Ακόμη και αν κλείσει η αξιολόγηση, πιστεύετε πως η κυβέρνηση θα ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή αν πρόκειται να τεθεί θέμα θεσμοθέτησης του κόφτη σε μισθούς – συντάξεις και νέας μείωσης του αφορολογήτου;

Η κυβέρνηση από τη στιγμή που θα συμφωνήσει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και των μέτρων που θα τη συνοδεύουν το πιθανότερο είναι ότι θα αναλάβει την ευθύνη της ψήφισης και υλοποίησής τους. Βεβαίως θα θέλει μια ευρύτερη πλειοψηφία, θα την επιδιώξει ίσως, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να ακυρώσει τη συμφωνία στο όνομα της ευρύτερης πλειοψηφίας. Ούτε θα της είναι εμπόδιο να τα ψηφίσει τα μέτρα αν δεν εξασφαλίσει ευρύτερη συναίνεση.

*Μπορεί η Ελλάδα να ανακάμψει οικονομικά με τέτοια μέτρα και το πρόγραμμα να βγει με αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα των 6,5 δισ. ευρώ το χρόνο;

Πιστεύω ότι μέσα στο 2017 θα έχουμε συγκλονιστικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Εξελίξεις οι οποίες μπορούν να προκύψουν από τα μεγάλα αδιέξοδα που θα συνεχιστούν και αυτή τη χρονιά ιδιαίτερα στο κοινωνικό-οικονομικό πεδίο. Το 2017 θα είναι η χειρότερη μνημονιακή χρονιά για τη χώρα. 

Πολύ σκληρή χρονιά και για την οικονομία και για την κοινωνία διότι επισωρεύονται παλιά και νέα μνημονιακά μέτρα και δημιουργούν μια εφιαλτική κατάσταση. 

Εδώ πρέπει να εκτιμήσουμε και την παράμετρο του κοινωνικού πεδίου. Προβλέπω ότι μέσα στο 2017 θα έχουμε μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις οι οποίες μπορεί να προκύψουν ακόμη και από ασήμαντες αφορμές που θα δώσουν το έναυσμα για ισχυρές κοινωνικές εκρήξεις.

Ταυτόχρονα βλέπω ότι η Ευρωζώνη κλυδωνίζεται, και ίσως μέσα στο 2017 να δούμε το τέλος της και την ενδεχόμενη διαίρεσή της. Κάτι που θα σημάνει ότι η Ελλάδα θα βρεθεί ασύντακτα εκτός ευρώ, χωρίς σχέδιο και χωρίς πρόγραμμα. Και αυτό καταλαβαίνετε ότι θα είναι ιδιαίτερα επώδυνο. 

Όλα αυτά δείχνουν το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε. Με όλα αυτά τα σκληρά μέτρα που θα επιβληθούν έτσι και αλλιώς, η Ελλάδα δεν έχει καμία προοπτική. 
Ούτε αυτή η κυβέρνηση έχει μέλλον.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με τον ίδιο τρόπο και να ακολουθεί μια μνημονιακή περιπέτεια η οποία είναι απολύτως αδιέξοδη και αποτυχημένη. 
Είναι από χέρι χαμένη. 

Η χώρα μας πρέπει να βρει τη δύναμη και να αναλάβει την ευθύνη να ακολουθήσει έναν εναλλακτικό δρόμο. Να προχωρήσει σχεδιασμένα στην έξοδο από την ευρωζώνη στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος και να ακολουθήσει μια νέα πορεία. 

Να μην της επιβληθούν εξελίξεις από άλλες καταστάσεις οι οποίες θα είναι επώδυνες. Πρέπει να σχεδιάσει η ίδια τις εξελίξεις.

(πηγή)