ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Β. Λεβέντης: Η καταπάτηση του Συντάγματος είναι ελεύθερη στην Ελλάδα


Βουλή, 24/02/2017 - ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Καλημέρα στον κύριο Πρωθυπουργό, στις κυρίες και τους κυρίους Υπουργούς και στις κυρίες και τους κυρίους Βουλευτές.

Όταν με επισκέφθηκε ο κ. Κατρούγκαλος στο γραφείο μου για να μου εγχειρίσει το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, διαπίστωσα ότι δεν επρόκειτο περί ασφαλιστικού, αλλά περί δευτέρου φορολογικού, διότι έβαζε τους πιο επιτυχημένους των πολιτών, δηλαδή αυτούς που έχουν μεγαλύτερους τζίρους, να πληρώσουν τα ασφάλιστρα των αδυνατούντων, αυτών, δηλαδή, που ήταν στα κατώτερα όρια.
Του το τόνισα του κ. Κατρούγκαλου ότι είναι δυσβάσταχτο το φορτίο αυτό για τους ελεύθερους επαγγελματίες και πως αργά η γρήγορα ο νόμος αυτός θα αναγκαζόμασταν να αλλάξει εκ των πραγμάτων.

Όπου γυρίζω, λοιπόν, ιδιαίτερα ανά την ύπαιθρο, μου τίθεται αυτό το θέμα, ότι είναι ασήκωτο αυτό το βάρος και ότι έχει οδηγήσει πολλούς στο να κλείνουν τα μπλοκάκια τους και να δηλώνουν αδράνεια εργασιακή. 
Το αποτέλεσμα θα είναι η μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και η περαιτέρω επιδείνωση του προβλήματος.
Είναι ένας νόμος, που από την αρχή φάνηκε ότι δεν θα μπορούσε να επιβιώσει.
Τώρα, βέβαια, βγαίνει ένας αριθμός νέων επαγγελματιών και λένε ότι δίνουν λιγότερο. Εντάξει, βγαίνει ότι δίνουν λιγότερο, αλλά δεν μπορεί να έχουμε δύο εφορίες στην Ελλάδα για κάποιους. Δύο εφορίες είναι ουσιαστικά. Είναι σε λάθος κατεύθυνση η φιλοσοφία του νόμου.

Άλλωστε, για τη φορολόγηση υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσεις με εισοδηματικά κριτήρια και να εντάξεις στο φορολογικό νομοσχέδιο τα βάρη των πολιτών και όχι να κάνεις για κάθε τομέα που αργοπεθαίνει ένα άλλο νομοσχέδιο, βάζοντας να πληρώσουν οι ίδιοι και οι ίδιοι. Δεν είναι λύση, γιατί θα φύγουν όλοι όσοι παράγουν σε αυτόν τον τόπο.
Νομίζω ότι επ’ αυτού πρέπει να υπάρξει μια διόρθωση.

Στο θέμα των συντάξεων εγώ γνωρίζω ότι το ΔΝΤ ζητάει να είναι 1.200 ευρώ μεικτά η μεγίστη σύνταξη. Και φοβούμαι ότι η Κυβέρνηση αποκρύπτει αυτό το ποσό που θέλει το ΔΝΤ. Η Κυβέρνηση μιλάει για ενδεχόμενο κοψίματος της προσωπικής διαφοράς. Όμως, στο νομοσχέδιο υποσχεθήκατε προσωπική διαφορά. Γιατί το υποσχεθήκατε και τώρα το παίρνετε πίσω; Είναι, λοιπόν, το συνταξιοδοτικό στον αέρα, διότι υποσχεθήκατε κάτι, το οποίο εξαναγκάζεστε εκ των πραγμάτων να το πάρετε πίσω.

Όσον αφορά το θέμα του αφορολογήτου που συζητείται, δεν έχουμε και καμία επίσημη ατζέντα αλλαγών που θα γίνουν ή μέτρων που θα παρθούν. Δημοσιογραφικές συζητήσεις γίνονται. Η Κυβέρνηση δεν λέει σαφώς τι της ζητούν και εμείς, τα υπόλοιπα κόμματα, συζητάμε επί δημοσιογραφικών πληροφοριών.

Στο θέμα του αφορολογήτου το τσεκούρι είναι προς τα χαμηλά εισοδήματα, διότι όταν κατεβάζεις το αφορολόγητο, εντάσσεις δεκάδες -για να μην πω εκατοντάδες- χιλιάδες ανθρώπους σε κλίμακες τέτοιες όπου πληρώνουν φόρο, ενώ μέχρι τώρα δεν πλήρωναν, ή που πληρώνουν περισσότερο φόρο από ό,τι πλήρωναν. Είναι, λοιπόν, η πτώση του αφορολογήτου ένα χαστούκι στα πάρα πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Η άποψη ότι θα υπάρξουν αντίμετρα που θα ισοφαρίσουν αυτά τα βάρη, δεν αποτελεί εγγύηση, γιατί πείτε ότι κάποιος δεν έχει σπίτι για να του μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ, γιατί ακούω κάτι και για τον ΕΝΦΙΑ, ότι μπορεί να μειωθεί. Αν κατέβει, λοιπόν, το αφορολόγητο όριο, αυτός θα πληρώσει φόρο. Από πού θα τα πάρει; Και αν μειωθεί ο ΦΠΑ κατά μία μονάδα, δια αυτού του τρόπου θα περιμένει, αγοράζοντας είδη, αγαθά, να ισοβαθμήσει τέτοιο τσεκούρι, που είναι ένας μισθός ακόμη για έναν που παίρνει 700 ή 800 ευρώ; Είναι ένας μισθός περαιτέρω. Του έχουμε κόψει τους δυο μισθούς των δώρων και πάμε και του κόβουμε και έναν μισθό ακόμα με την πτώση του αφορολογήτου.

Εγώ, επιπλέον, κύριε Πρωθυπουργέ, δεν αντιλαμβάνομαι αυτό που λένε οι κύκλοι - γιατί περί ψιθύρων κύκλων πρόκειται, η Κυβέρνηση επισήμως δεν έχει πει τίποτε - πως για ό,τι σκληρά μέτρα ληφθούν, θα έρθουν άλλα, ευεργετικά μέτρα να τα αντισταθμίσουν. 
Τι είναι αυτό; Δηλαδή, παίρνουμε 10 δραχμές και μετά γυρίζουμε άλλες 10 και άρα μηδέν; Τότε γιατί τις παίρνουμε τις 10; Δεν το καταλαβαίνω. Αν πρόθεσή μας είναι να εξασφαλίσουμε ένα πλεόνασμα - 3,5% έστω, που έχουν υποσχεθεί- το να παίρνουμε και άλλα λεφτά και μετά να ερχόμαστε διά νόμου να τα επιστρέφουμε, αυτό τι είδους αλχημεία είναι, τι είδους δοσοληψία είναι; Και τι αποτέλεσμα θα επιφέρει εις το κράτος έναντι των ξένων ιδιαίτερα, αλλά και έναντι των Ελλήνων, έναντι της νοημοσύνης μας;
Είναι παγκόσμιο φαινόμενο να τίθεται ένα τέτοιο θέμα, «Σου παίρνω κάποια λεφτά, αλλά μη στενοχωριέσαι, στα δίνω πίσω».

Και έρχεται χθες ο κ. Τσακαλώτος - δεν ξέρω αν είναι εδώ ο κ. Τσακαλώτος, χθες κάθισα δίπλα του, αλλά για λόγους τακτ δεν του μίλησα, νόμιζα ότι σήμερα θα το συζητούσαμε αυτό το θέμα - και λέει, «Άλλοι θα χάνουν, άλλοι θα κερδίζουν». Και αυτοί που χάνουν; Και τώρα χάνουν κυρίως οι των κατωτέρων ορίων.
Άμα του πάρεις ένα μισθό ακόμη από την πτώση του αφορολογήτου, πώς θα του το δώσεις πίσω; Δεν έχει σπίτι αυτός. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων δεν έχει κατοικία, για να πληρώνει ΕΝΦΙΑ, ώστε να μειωθεί κατά τι ο ΕΝΦΙΑ και να κερδίσει κάτι. Αυτός από πού θα πάρει πίσω; Τι θα πάρει πίσω; Δεν θα πάρει τίποτα πίσω.
Επιπλέον, οι Υπουργοί σας, κύριε Πρωθυπουργέ, έλεγαν ότι είναι παράνομο να δεσμεύσεις επόμενες χρονιές και επόμενες κυβερνήσεις. Σας έχω ακούσει εγώ άπειρες φορές σε συζητήσεις στις τηλεοράσεις που λέγατε, «Δεν δεχόμεθα περαιτέρω μέτρα ούτε 1 ευρώ, διότι είναι και παράνομο, είναι και αντισυνταγματικό».
Θα μου πείτε περί συνταγματικότητας ή αντισυνταγματικότητας να μην ομιλήσουμε, διότι μετά το 2009 δεν νομίζω να γίνεται στην Ελλάδα και τίποτα συνταγματικό. Ούτε οι «κόφτες» είναι συνταγματικοί ούτε οι «υπερκόφτες» είναι συνταγματικοί ούτε τα υπερταμεία είναι συνταγματικά. Να εξηγούμεθα.
Επομένως, δεν μας ενοχλεί να υπάρχει και κάτι ακόμη αντισυνταγματικό. Το Σύνταγμα λίγο πολύ το έχουμε κάνει χαλί που το ποδοπατούμε ό,τι ώρα θέλουμε. Δεν είδα να σεβόμεθα το Σύνταγμα ούτε στην Αίθουσα αυτή. Δεν υπάρχει και συνταγματικό δικαστήριο για να επεμβαίνει. Άρα, η καταπάτηση του Συντάγματος είναι ελεύθερη στην Ελλάδα, κυρίες και κύριοι, και ας πούμε την αλήθεια, έστω σε μια τέτοια συζήτηση υπό τόση κρίση και κάτω από το βάρος απαίτησης νέων μέτρων.
Να επανέλθω στο προηγούμενο. Θέτω ένα ερώτημα: Τι είδους φιλοσοφία είναι αυτή; «Παίρνουμε λεφτά, αλλά μην στενοχωριέστε, θα τα γυρίσουμε τα λεφτά»; Δεν το έχω ξανακούσει αυτό. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Παρακολουθώ και άλλων χωρών το φορολογικό σύστημα και δεν υπάρχουν τέτοια. Προφανώς είναι διαβεβαιώσεις προς εσάς τους Βουλευτές για να ψηφίσετε.
Οι Βουλευτές, όμως, ενός κόμματος πρέπει να ψηφίζουν αυτό που λέει το κόμμα. Έτσι δεν είναι; Αλλιώς, πρέπει να παραιτούνται και να πηγαίνουν σπίτι τους. Αυτή είναι η γνώμη μου. Βουλευτής που διαφωνεί, εκτός αν φθάνει στο σημείο να ανατρέψει την Κυβέρνηση, παραδίδει την έδρα - αυτό λέει η ηθική - και έρχεται ο επιλαχών να αναμετρηθεί με τις ευθύνες του. Αυτό, επαναλαμβάνω, λέει η ηθική.

Για τις δημοσκοπήσεις έχω ζητήσει, κύριε Πρωθυπουργέ, να υπάρξει ανεξάρτητη αρχή ελέγχου των μετρήσεων, διότι ο καθένας βγάζει ό,τι θέλει. Σας έχω πει το παράδειγμα ότι στο δημοψήφισμα έπεσαν όλοι έξω. Ήμουν στην Αμερική. Η μία δημοσκόπηση - της «Eurobridge» - έδινε 5,5 μονάδες προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, η άλλη δημοσκόπηση -της «Opinion»- έδινε 12,5 μονάδες στον κ. Μητσοτάκη. Και γελούσαν οι ξένοι.

Δεν μπορεί, λοιπόν, ο καθένας να βγάζει ό,τι θέλει. Πρέπει προτού δημοσιοποιηθεί το αποτέλεσμα μίας μέτρησης, να υπάρχει μία αρχή, να παραδίδονται είτε οι αριθμοί τηλεφώνων που έδωσαν συνέντευξη είτε οι κάλπες, οι ψηφοδόχοι, τα ψηφοδέλτια και οι αναλύσεις, για να ξέρουμε αν είναι έγκαιρο το αποτέλεσμα. Αλλιώς, ο καθένας μπορεί να βγάλει μία δημοσκόπηση ότι προηγείται ο άλλος. Και τι είναι αυτό; Χρησιμοποιείται ως τρόπος χειραγώγησης της κοινωνίας.

Θα περάσει η θητεία σας, κύριε Τσίπρα, και δεν θα θεραπεύσουμε τον τομέα των δημοσκοπήσεων και έτσι ο καθένας θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στον τόπο αυτό.
Εκτός κι αν έχετε και εσείς του ΠΑΣΟΚ την παλιά αντίληψη, ότι μπορεί να μην σας συμφέρουν τώρα οι δημοσκοπήσεις, αλλά καλύτερα να μείνει αυτό το χάος, γιατί θα έρθει η στιγμή που και η άλλη κυβέρνηση θα φθαρεί και θα είστε εσείς οι ωφελούμενοι από τις μετρήσεις. Υπάρχει και αυτή η σκέψη. Ο δικομματισμός τα τελευταία πενήντα χρόνια στην Ελλάδα έτσι λειτούργησε: «Άστους να κυβερνήσουν. Πού θα πάνε; Θα φθαρούν. Εμείς θα έρθουμε». Οι αντιλήψεις του «ώριμου φρούτου». Ο τομέας αυτός, όμως, θα είναι εξίσου νοσηρός με τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Ξέρετε είναι πολύ σημαντικό, γιατί ηγούμενος ενός κόμματος έκανε σαράντα χρόνια να μπει στη Βουλή εξαιτίας της λογικής της χαμένης ψήφου. Όπου γυρνούσα, μου έλεγαν «ωραίες οι αντιλήψεις σου, αφού όμως το κόμμα δεν μπαίνει γιατί να δαπανήσουμε την ψήφο μας; Τη δίνουμε εκεί που θα πιάσει τόπο».

Φτάσαμε λοιπόν στον Ιανουάριο του 2015 που η Ένωση Κεντρώων πήρε 1,8% πανελληνίως και 5,5% στη Θεσσαλονίκη και ούτε οι τοπικές δημοσκοπικές εταιρείες της Θεσσαλονίκης δεν είχαν εντοπίσει αυτό το 5,5%, αλλά το 1,8% πανελληνίως.

Έβαζαν τον Καρατζαφέρη που έπιασε μηδέν και κάτι και εμάς μας έδιναν μηδέν. Άρα, κι αυτοί που έδωσαν το 1,8% τον Ιανουάριο του 2015 ήταν ήρωες, γιατί το έδωσαν γνωρίζοντας ότι δεν θα πάρουμε τίποτα. Είναι μείζον το θέμα και είναι ευκαιρία στη θητεία ενός Πρωθυπουργού που θέλει να κάνει προσπάθειες…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κύριε Πρόεδρε, έχετε και τη δευτερολογία σας για να συμπληρώσετε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Θέλω επίσης να ξέρετε ότι υπάρχει ανησυχία ανά το πανελλήνιο με όλα αυτά. Με ρωτούν αν θα κλείσουν οι αξιολογήσεις. Υπάρχει ένας εκνευρισμός. Γιατί τραβήξατε τόσο πολύ το χρόνο; Άλλωστε δεν κερδίζουμε τίποτα. Θα έρθουν την Τρίτη, θα πουν ό,τι έχουν να πουν, θα τα δεχτούμε όλα και…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Άποψή σας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Αμφιβάλλετε, κύριε Πάντζα, ότι θα τα δεχτούμε όλα; Άποψή μου, θα το δούμε, κοντός ψαλμός.
Θα λέτε βέβαια εσείς ότι θα ληφθούν αντίμετρα, το γνωστό τροπάριο περί αντιμέτρων, αλλά ο λαός θα πληρώσει τα σκληρά μέτρα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Τα αντίμετρα θα τα ψηφίσετε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κύριε Μπαλαούρα, μην προχωράτε τόσο πολύ, σας παρακαλώ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Αφήστε τα αντίμετρα. Πρώτα ψηφίζετε τα αντίμετρα και μετά τα μέτρα; Είναι λίγο οξύμωρο. Θα ξεκινήσουμε ανάποδα;
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Ένωσης Κεντρώων)

Υπάρχουν δυο Τούρκοι που ήρθαν και ζητούν άσυλο. Θα μου πείτε, τι σχέση έχει αυτό με την ερώτηση για το Eurogroup; Σας λέω όμως ποιες ερωτήσεις γίνονται όπου γυρίζω μέσα στη χώρα. Όπου πηγαίνω μου λένε όλοι «φοβάσαι θερμό επεισόδιο»; Να μην τα πούμε στην Αίθουσα αυτή;

Υπάρχουν δυο Τούρκοι που ήρθαν που είναι ωρολογιακές βόμβες. Λένε ότι αυτοί εντάσσονται στην ομάδα που πήγαν να δολοφονήσουν τον Ερντογάν. Είναι λοιπόν πολύ σοβαρό το θέμα, είναι τεράστιο το θέμα.

Μαζεύτηκαν, λέει, στο ΣΥΡΙΖΑ Βουλευτές για να μην γίνουν εξοπλισμοί. Εγώ με τον κ. Καμμένο δεν έχω καμία ιδεολογική σχέση, όμως ο εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων μας βρίσκει αντίθετους; Το να πάρουμε αεροπλάνα ισοδύναμα με των Τούρκων μπορεί να είναι επαχθές οικονομικά στη συγκυρία που ευρισκόμεθα, είναι όμως κακό;

Είμαστε δηλαδή υπέρ της υπεροπλίας των Τούρκων, να παίζουμε με τη φωτιά και εκ του ασφαλούς αυτοί να απειλούν; Το ότι μαζεύτηκαν Βουλευτές με σκοπό να μην γίνουν εξοπλισμοί, δεν μου άρεσε. Αυτοί οι Βουλευτές τι είναι; Προτίθενται να παραδώσουν τα νησιά; Είναι υπέρ του «τρώγε, πίνε και ευφραίνου και ας κινδυνεύει η χώρα σου»;

Έχω ένα παράπονο. Παρουσιάζονται δικοί σας Βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι είναι κατά του ευρώ. Ένας είπε ότι είναι υπέρ της Βενεζουέλας κ.λπ. Τι είναι αυτά τα πράγματα; Βουλευτές δηλαδή του ελληνικού Κοινοβουλίου, που υποτίθεται ότι στηρίζουν μια Κυβέρνηση που λέει ότι μάχεται για το ευρώ, μιλούν συγχρόνως με γλώσσα καφενείου και λένε «ανά πάσα στιγμή αν δεν μας γουστάρουν πάμε στη Βενεζουέλα κλπ;».

Είναι αυτά πράγματα που εμπνέουν εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό; Αν είναι να χτίζεται η εμπιστοσύνη δια του τρόπου αυτού, με γεια σας, με χαρά σας! Θα σας πω γιατί πιστεύω, γιατί είχα εισηγηθεί και συνεχίζω να εισηγούμαι οικουμενική Κυβέρνηση. Θα σας πω γιατί το εισηγούμαι. Γιατί χρειάζεται στην Ελλάδα μια ευρωπαϊκή Κυβέρνηση που πιστεύει στην Ευρώπη, δεν χρειάζεται μια Κυβέρνηση με την οποία να απειλούμε ανά πάσα στιγμή τους ξένους.

Ξέρετε όλοι ότι αν κάναμε τις μεταρρυθμίσεις από το 2009, ήδη από το 2011 θα είχαμε φύγει από τα μνημόνια, αλλά οι τσαμπουκάδες του Γιώργου Παπανδρέου που μιλούσε για λεφτά, οι τσαμπουκάδες του Σαμαρά με τα Ζάππεια, οι δικοί σας τσαμπουκάδες με το «σχίζουμε μνημόνια», καθυστέρησαν επτά χρόνια τις μεταρρυθμίσεις. 

Οι ξένοι λένε ότι δεν είναι θέμα χρέους. Το χρέος θα το δούμε. Είναι θέμα μεταρρυθμίσεων.

Είναι τρελοί όλοι οι ξένοι; Όλοι αυτοί που λένε ότι δεν έχουμε κάνει μεταρρυθμίσεις είναι τρελοί; Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα υπάρχει ένα μπέρδεμα σχετικά με το τι είναι μεταρρυθμίσεις και τι είναι μέτρα. Το να βάζεις φόρο είναι μέτρα –  αυτό πρέπει να το εξηγήσουμε στον κόσμο  - αλλά το να ανοίγεις τα επαγγέλματα, το να φτιάχνεις φοροεισπρακτικό σύστημα, το να βάζεις αξιολογήσεις στο Δημόσιο για να μειώσεις το νεκρό φορτίο των μισθών του Δημοσίου για όσους είναι αργόμισθοι, είναι μεταρρύθμιση. Το να συγχωνεύεις τις τρεις συντάξεις σε μία είναι μεταρρύθμιση. Το να κόβεις τις συντάξεις των πλουσίων, όπως έκαναν στην Αυστραλία ή στον Καναδά, είναι μεταρρύθμιση. 

Οι Έλληνες, ιδιαίτερα οι απλοί άνθρωποι, έχουν μπερδέψει το τι είναι μέτρο και τι είναι μεταρρύθμιση, γιατί δεν το ξεκαθαρίζετε και όσοι βγαίνετε στις τηλεοράσεις και η Κυβέρνηση μιλά πάντα με ασάφειες.

Κυρίες και κύριοι, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στους πολίτες και να ομολογήσουμε ότι δεν κάναμε τις μεταρρυθμίσεις και γι’ αυτό είμαστε σ’ αυτήν την κατάσταση. Είμαστε η μόνη χώρα που δεν βγήκαμε από τα μνημόνια. Είμαστε η μόνη χώρα που συνεχίζουμε αυτήν την οικονομική κατρακύλα, από την οποία βασανίζεται η χώρα. Εκτός αν έχουμε συνηθίσει πλέον σ’ αυτήν την Αίθουσα να συμβιώνουμε με τα μνημόνια και θα στενοχωρηθούμε αν βγούμε κιόλας, γιατί μερικές φορές αυτό βλέπω.

Δεν ξεκαθαρίζουμε τι είναι μεταρρύθμιση και λέμε συνέχεια ότι οι ξένοι ήρθαν να μας πάρουν τα πετρέλαια, οι ξένοι ήρθαν να μας πάρουν την περιουσία, κλπ. Δηλαδή, έχουμε τόσο μεγάλη περιουσία που ήρθαν οι ξένοι να μας την πάρουν; Θα λυθεί το πρόβλημα της Γερμανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, για παράδειγμα, εάν μας πάρουν τη δική μας περιουσία;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώστε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Το να δημιουργούμε μια εικόνα ότι ήρθαν τα αρπακτικά να μας φάνε είναι καλό για εδώ, γιατί αθωώνουν τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Καραμανλή, τον Μητσοτάκη, τον Τσίπρα για τα λάθη που συνέβησαν, αθωώνεται η ντόπια πολιτική τάξη και πηγαίνουν έξω οι ευθύνες. Όμως, ξέρουμε μέσα μας ότι είναι μία υποκρισία.

Κύριε Πρωθυπουργέ, θα απαντήσετε, βέβαια, με τον τρόπο που θέλετε, αλλά πείτε μας ιδιαίτερα για το θέμα του τι είδους πολιτική είναι αυτή που από τη μία θα παίρνουμε και από την άλλη θα λέμε «Μη στενοχωριέστε, θα σας τα δίνουμε πίσω». 

Πραγματικά, επειδή αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο, πείτε το αν έχετε τέτοιο εύρημα, αν έχετε εφεύρει τέτοιο οικονομικό θαύμα, γιατί θα πάρετε πνευματικά δικαιώματα και από άλλες χώρες.

Ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Ένωσης Κεντρώων)