ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Το δυτικό χρηματοπιστωτικό μοντέλο που βασίζεται στο χρέος πρέπει να διαλυθεί

Αναλύοντας την Αναδυόμενη Παγκόσμια Τάξη: Το Μέλλον της Παγκοσμιοποίησης

Global Research, February 19, 2017

Η παγκόσμια κοινότητα σήμερα βρίσκεται σαφώς σε μια ρευστή κατάσταση. Αυτό δεν είναι μια εκτροπή - είμαστε στη μέση μιας φυσιολογικής και περιοδικής παγκόσμιας αναδιάταξης. Θα ρίξουμε εν συντομία μια ματιά στη "μεγάλη εικόνα" αυτού του φαινομένου και σταχυολογώντας (πληροφορίες) θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε την κατεύθυνση προς την οποία βαδίζουμε ως πολίτες μιας παγκόσμιας κοινωνίας. Είναι η ελπίδα μου ότι αυτές οι παρατηρήσεις μπορεί να προωθήσουν μια πιο εις βάθος συζήτηση μεταξύ λογικών ανθρώπων, που οδηγούν στην ανάπτυξη ιδεών οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να εφαρμοστούν για τη βελτίωση της ανθρώπινης κατάστασης.

Τρέχουσα ιδεολογική δομή:

Ζούμε σε έναν κόσμο που υποδιαιρείται από τις (μυστικές) εταιρίες: στα έθνη και τις αντίστοιχες υποδιαιρέσεις τους. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πάνω από 200 έθνη που αναγνωρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ). Μας δίδαξαν ότι μια κοινωνία πρέπει να εντάσσεται σε μια δυαδική ετικέτα, όπως  «ελεύθερη» ή «ανελεύθερη», «δημοκρατική» ή «μη δημοκρατική» και ούτω καθεξής. Αυτό γίνεται κυρίως για δύο λόγους - να παρέχει έναν ταυτολογικό  ορισμό και επίσης για ευκολότερο έλεγχο των μαζών μέσω της χειραγώγησης.

Το σημερινό κυρίαρχο αφήγημα προβλέπει ότι είμαστε χωρισμένοι μεταξύ των "δυτικών" και "ανατολικών" κόσμων. Τι σημαίνει αυτό πραγματικά; Μπορούμε να το αποστάξουμε τελικά σε μία κύρια ρίζα: οικονομία. Τι εννοούμε με τη λέξη οικονομία; Μπορούμε να πούμε ότι στην πιο καθαρή μορφή της είναι απλά η δομημένη κατανομή των πεπερασμένων πόρων.

Σήμερα παρατηρούμε τη μετάβαση από το λεγόμενο μονοπολικό κόσμο, έναν κόσμο στον οποίο ένα ενιαίο έθνος (ή ομάδα συμμαχικών εθνών) υπαγορεύει τους όρους της ζωής για όλους τους πολίτες του κόσμου, σε έναν πιο ισορροπημένο και φυσικό πολυπολικό κόσμο.

Η τρέχουσα κυριαρχούσα ομάδα, το "δυτικό" μπλοκ των εθνών, οδηγείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με πολλές υποτελείς Πολιτείες. Αυτό το σύστημα  έχει συνεχιστεί από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό το κατασκεύασμα συγκρατείται ενωμένο χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό των υπερεθνικών οργανισμών (ΟΗΕ, ΠΟΕ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΔΝΤ, κ.λπ.), την προπαγάνδα (σύμπλεγμα κυρίαρχων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης), τις ένοπλες δυνάμεις (MIC, ΝΑΤΟ, ιδιωτικές δυνάμεις μισθοφόρων) και κυρίως την οικονομία (κεντρικές τράπεζες, εταιρείες).

Οι πραγματικοί "άρχοντες" αυτού του μπλοκ είναι μια κλίκα πολύ πλουσίων και ισχυρών ολιγαρχών που λειτουργούν στο παρασκήνιο (σκιώδες τραπεζικό σύστημα, σκοτεινοί  κερδοσκοπικοί συνεταιρισμοί χρηματοδότησης, σκιώδεις κυβερνήσεις, think tanks, ΜΚΟ) για να ανατρέψουν τις διάφορες (εθνικές) κυριαρχίες προς όφελός τους. Αυτοί οι ολιγάρχες είναι οι κύριοι ιδιοκτήτες, όχι μόνο των βιομηχανιών και των εταιρειών που διευθύνουν, αλλά και των κυβερνήσεων που διοικούν τις μάζες.

Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η κλίκα κατέχει τα μέσα με τα οποία πραγματοποιείται η απόσπαση πραγματικού πλούτου: το νόμισμα, κυρίως το "παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα" - το δολάριο των Ηνωμένων Πολιτειών και τα παράγωγά του. Αυτά τα νομίσματα υποστηρίζονται όχι από πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι φυσικοί πόροι, τα πολύτιμα μέταλλα ή οι παραγωγικές ικανότητες. Αντί αυτών υποστηρίζονται από τη δημιουργία χρέους - χρέους που αντιπροσωπεύει μια διεκδίκηση για πραγματικά περιουσιακά στοιχεία που σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στο παγκόσμιο εμπόριο πρέπει να πληρώσουν.

Πώς έφτασε αυτή η κλίκα στην εξουσία; Πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα που υπόκειται σε πολλές πιθανές απαντήσεις και ερμηνείες. Εν συντομία, γνωρίζουμε από ιστορικά γεγονότα ότι μια παγκόσμια αυτοκρατορία είναι ένα κεντρικό μέρος αυτού του κατασκευάσματος - σήμερα η αυτοκρατορία των Ηνωμένων Πολιτειών κατέχει αυτό το ρόλο (στο παρελθόν η Βρετανία, η Γαλλία κλπ ...). Αυτό παρέχει τη δύναμη ελέγχου πίσω από αυτή την κλίκα. Οι ιδιωτικές, οιονεί κυβερνητικές, δυτικές κεντρικές τράπεζες βρίσκονται στην καρδιά αυτής της λειτουργίας. Αποτελούν την κρίσιμη σχέση μεταξύ κυρίαρχων κυβερνήσεων και του οικονομικού κόσμου από τον οποίο αντλούν τα έσοδά τους, και κατ’ επέκταση, την εξουσία τους.

Η σημερινή έδρα του αυτού του κατασκευάσματος (Ηνωμένες Πολιτείες) ιδρύθηκε ως μια Συνταγματική Δημοκρατία. Δυστυχώς, το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι εντελώς ακαθόριστο. Χρησιμοποιώντας πολλές πράξεις  νομοθετικών, εκτελεστικών, ακόμη και δικαστικών διαταγμάτων, αυτή η κλίκα έχει καταστεί ικανή να αναλάβει αποτελεσματικά τον έλεγχο του έθνους.  Έχοντας επιτύχει αυτό το κατόρθωμα, η σχεδόν παγκόσμια κυριαρχία κατέστη δυνατή. Ένα πολύπλοκο δίκτυο κανονισμών, νόμων και κανόνων, σε συνδυασμό με ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που λίγοι κατανοούν πλήρως, έχει τεθεί σε εφαρμογή σε όλη τη Δύση. Αυτό έγινε ο μηχανισμός με τον οποίο έχει επιβληθεί αυτή η «Νέα Παγκόσμια Τάξη».

Το μη επιλύσιμο πρόβλημα εδώ είναι ότι αυτό το σύστημα, που βασίζεται στο χρέος, είναι στην ουσία απλώς μια περίτεχνη πυραμίδα υποστηριζόμενη από ολοένα αυξανόμενες ποσότητες χρέους σε έναν κόσμο όπου οι  πηγές πραγματικού πλούτου είναι πεπερασμένες. Προς το παρόν, ο ρυθμός αύξησης και το συνολικό ποσό της έκδοσης τίτλων δημοσίου χρέους ξεπερνά το ποσοστό εξαγωγής και το ύψος των διαθέσιμων αποθεμάτων πόρων του πλανήτη.

Ένας δρόμος προς τα εμπρός; ...

Ένα νέο μπλοκ εθνών έχει ωθηθεί προς μια συμμαχία. Αυτό το μπλοκ των εθνών αποτελείται κυρίως από την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν («ανατολικό μπλοκ»). Αυτά τα έθνη καθοδηγούνται από διάφορους παράγοντες που φαίνεται να κατανοούν την πιθανή φύση του τελικού παιχνιδιού που είναι εγγενής με το τρέχον οικονομικό κατασκεύασμα. Είναι εξ ανάγκης που αναζητούν δρόμο προς ένα διαφορετικό και πιο ισορροπημένο και, ας ελπίσουμε, βιώσιμο μοντέλο οικονομικής και παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Χωρίς να είναι μεμονωμένα φοβερά, αυτά τα έθνη συλλογικά είναι αρκετά ισχυρά. Ας ρίξουμε μια ματιά στην προέλευση αυτής της δύναμης. Πρώτον εξετάζουμε ένα κρίσιμο σύστημα μέτρησης: ενέργεια. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι αυτά τα έθνη συλλογικά κατέχουν αρκετούς ενεργειακούς πόρους για να τροφοδοτήσουν επαρκώς τις οικονομίες τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατέχουν επίσης ένα μεγάλο μέρος των γνωστών φυσικών πόρων του πλανήτη για εμπορική χρήση (μέταλλα, ορυκτά, σπάνια γήινα στοιχεία).

Επιπλέον, εν μέρει λόγω της τεχνολογικής προόδου, αλλά και των μακροπρόθεσμων αλλαγών στο κλίμα της Γης, διαθέτουν τα μέσα για να θρέψουν επαρκώς τους πληθυσμούς τους. Εκμεταλλεύονται επίσης το γεγονός ότι η επιστημονική γνώση και η τεχνολογική καινοτομία (το κλειδί για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία) είναι ανεξάρτητες από τη γεωγραφική θέση, όπως και τα επιστημονικά αξιώματα είναι αμετάβλητα και αποδείξιμα οπουδήποτε στον πλανήτη. Τέλος, οι διαφορές μεταξύ αυτών των εθνών είναι παραδόξως αυτό που τα κάνει ένα ισχυρό μπλοκ. Για παράδειγμα: η Κίνα έχει γίνει το εργαστήρι του κόσμου και ηγέτης της καινοτομίας, ενώ η Ρωσία κυρίως κατέχει μεγάλα αποθέματα φυσικών πόρων, έχει πολύ χαμηλά επίπεδα εξωτερικού χρέους και διαθέτει μια τεχνολογικά πολύ προηγμένη πολεμική μηχανή.

Πρωτοβουλίες υπό την ηγεσία της Κίνας, όπως το έργο υποδομής OBOR (One Belt One Road), η AIIB (Asian Infrastructure Investment Bank) και o SCO (Shanghai Cooperation Organization) έχουν σκοπό την παροχή διακριτών εναλλακτικών λύσεων στους οργανισμούς που υποστηρίζονται από τη Δύση, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, τα Ηνωμένα Έθνη, και λοιπά. Το μέρος-κλειδί της στρατηγικής αυτής φαίνεται να είναι η χρησιμοποίηση του ίδιου του χρηματοπιστωτικού συστήματος για να χρηματοδοτήσει τη συσσώρευση των ενσώματων στοιχείων ενεργητικού (επιχειρήσεις, τεχνολογίες, πόρους, πολύτιμα μέταλλα).

Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν ως  ασφάλεια έναντι πιθανών μελλοντικών αναταραχών με το σημερινό δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Γιατί αυτά τα έθνη δεν φωνάζουν δημοσίως ότι αυτό το σύστημα πρέπει να αποσυναρμολογηθεί ενωρίτερα μάλλον παρά αργότερα;

Πρώτα απ’ όλα, αυτή είναι μια επικίνδυνη πρόταση, δεδομένου ότι θα ήταν πιθανόν να τιμωρηθούν οικονομικά (Ελλάδα, Βραζιλία) ή, ακόμη χειρότερα, να υποφέρουν μια ένοπλη επίθεση/εισβολή (Ιράκ, Λιβύη). Πρέπει κανείς απλά να παρατηρήσει τη μεγάλη ποσότητα βιτριολιού που κατευθύνεται προς αυτά τα έθνη από τον επικρατούντα δυτικό Τύπο για να συνδέσει αυτές τις τελείες - αυτά τα έθνη σίγουρα παίρνουν το μήνυμα.

Δεύτερον, σιγά-σιγά διαλύουν το σύστημα αυτό με τους δικούς τους όρους (άμεσες διμερείς εμπορικές συμφωνίες μέσω των δικών τους νομισμάτων, συσσώρευση πολύτιμων μετάλλων ως μια πιθανή μερική στήριξη στα αντίστοιχα νομίσματά τους).

Προς το παρόν, αυτά τα έθνη εκμεταλλεύονται το ισχύον σύστημα για να ενισχύσουν μακροπρόθεσμα τις οικονομίες τους και τις εθνικές υποδομές. Ως παράδειγμα, η Ρωσία και η Κίνα έχουν αρχίσει την από κοινού ανάπτυξη ενός επιβατικού αεροσκάφους ευρέος σώματος με τη χρήση των αντίστοιχων εγχώριων τεχνολογιών και βάσεων γνώσεων. Οι δραστηριότητες αυτές έχουν καταστεί δυνατές με την ενσωμάτωσή τους στο σημερινό νομισματικό σύστημα.

Συμπέρασμα:

Για να βελτιωθεί η κατάσταση του ανθρώπου, οι ακόλουθες  πιθανές ενέργειες θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Το δυτικό χρηματοπιστωτικό καθεστώς θα πρέπει να διαλυθεί, τα περισσότερα εκκρεμή χρέη θα πρέπει να σβηστούν (άφεση χρέους, μαζικές διαγραφές, επανεκτιμήσεις μεγάλης κλίμακας), και η εθνική κυριαρχία πρέπει να ανακτήσει την υπεροχή σε όλη την υδρόγειο.
Ένα ισορροπημένο οικονομικό σύστημα που βασίζεται κυρίως στα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία  πρέπει να πάρει τη θέση του σημερινού συστήματος που βασίζεται στο χρέος. Κυρίαρχες κυβερνήσεις πρέπει να κοιτάξουν να αναλάβουν τον κρίσιμο ρόλο του εκδότη του δικού τους νομίσματος. Αυτό βέβαια θα απαιτήσει πολύ πιο ειλικρινείς και διαφανείς κυβερνήσεις από ό,τι είναι σήμερα οι υφιστάμενες.

Ένα νέο σύστημα χαλαρής αποκεντρωμένης παγκόσμιας διακυβέρνησης
θα πρέπει να κατασκευαστεί για να ενεργεί ως αμερόληπτος κριτής σε γεωπολιτικές και οικονομικές υποθέσεις.
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πιθανές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για να επηρεάσουν μια πιο έξυπνη δομή της παγκοσμιοποίησης. Εάν το εναλλακτικό σύστημα (ή συστήματα) που ακολουθείται από το αναδυόμενο ανατολικό μπλοκ θα εκπληρώσει αυτούς τους στόχους παραμένει ακόμη να δούμε, καθώς παραμένουν μεγάλες προκλήσεις, π.χ. η περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Το καλύτερο αποτέλεσμα για τον κόσμο ευρύτερα είναι ένα είδος γενικής επαναρύθμισης.  Θα πρέπει να επιδιωχθεί ένα νέο πρότυπο στο οποίο οι κακές επενδύσεις αποθαρρύνονται και απομακρύνονται, η επιτυχία και η προσπάθεια ανταμείβονται, και η ευκαιρία για όλους επιζητείται ως κοινωνική αρετή.

Χειρότερη περίπτωση είναι μια μακροπρόθεσμη συνέχιση του ισχύοντος συστήματος. Αυτό το αποτέλεσμα είναι πιθανό να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα ατομικών και πολιτικών ταραχών, και πιθανή γενικευμένη σύγκρουση, καθώς η ικανότητα του πλανήτη να στηρίξει τα ποσοστά ανάπτυξης που απαιτούνται από ένα σύστημα που βασίζεται στο χρέος μειώνεται με τη μείωση των πραγματικών κερδών (Return on investment).

************

L. Duran: Αρχικά εκπαιδευμένος στον τομέα STEM, επιδιώκει να αποκτήσει μια βαθύτερη κατανόηση και να προωθήσει περαιτέρω γνώση του κόσμου ευρύτερα, πέραν από την αφήγηση των κυρίαρχων μέσων μαζικής ενημέρωσης.  Αυτό το άρθρο είναι μια ακαδημαϊκά προσανατολισμένη επισκόπηση του σημερινού και πιθανού μελλοντικού προτύπου απέναντι στην ισορροπία δυνάμεων στον πλανήτη, και περιλαμβάνει ορισμένες πιθανές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανθρώπινης κατάστασης για όλους τους πολίτες.

Η αρχική πηγή αυτού του άρθρου είναι Global Research
Copyright © 
Levaughn Duran, Global Research, 2017

Μετάφραση Μαρία Σεφέρου