ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Δευτέρα, 17 Απριλίου 2017

Ας γνωρίσουμε τους Μουσουλμάνους γείτονές μας

Αυτό θα βοηθήσει τους αυτοαποκαλούμενους Χριστιανούς να κάνουν την αυτοκριτική τους...  
Muslim women pray. (Reuters)

 10 τρόποι που βλέπουν οι Μουσουλμάνοι το Χριστιανισμό

Τα ακόλουθα βασίζονται σε πολυάριθμες προσωπικές συζητήσεις με Μουσουλμάνους, σε προσωπική μελέτη και εντατική εκπαίδευση που έλαβα από έναν οργανισμό ιεραποστολών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για  δραστηριότητα (ευαγγελική προσέγγιση) ενός μηνός σε μια Μουσουλμανική χώρα το 1979.
Το εκπληκτικό πράγμα σχετικά με τις συνομιλίες μου με τους Μουσουλμάνους είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν τις ίδιες ηθικές αξίες που οι Χριστιανοί θα έπρεπε να έχουν, και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που τους αποτρέπουν να πιστέψουν ότι ο Χριστιανισμός είναι η αλήθεια. (Οι περισσότεροι από αυτούς είναι πολύ ζεστοί, φιλικοί άνθρωποι. Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι μόνο περίπου 7-10 τοις εκατό από τους Μουσουλμάνους συνδέονται κατά κάποιο τρόπο με το ριζοσπαστικό Ισλάμ, το οποίο εξακολουθεί να έχει περίπου 100 εκατομμύρια οπαδούς σε παγκόσμιο επίπεδο.)
Το μεγαλύτερο μέρος της αρχέγονης εκκλησίας κατάγονταν από τη Μέση Ανατολή (π.χ., οι επτά εκκλησίες στο βιβλίο της Αποκάλυψης βρίσκονταν στη σύγχρονη Τουρκία), και μερικοί από τους μεγάλους πατέρες της Εκκλησίας (Αυγουστίνος,Τερτυλλιανός και άλλοι) έζησαν και υπηρέτησαν στη Βόρεια Αφρική (η οποία τελικά  στράφηκε στο Ισλάμ σχεδόν ολοκληρωτικά).
Ωστόσο, οι Χριστιανοί σήμερα είναι επιφυλακτικοί  όσον αφορά  τον ευαγγελισμό των Μουσουλμάνων. Τα ακόλουθα σημεία έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους χριστιανούς στην κατανόηση των Μουσουλμάνων γειτόνων τους, προτού επιχειρήσουν να μοιραστούν μαζί τους το ευαγγέλιο.
1. Βλέπουν τους Χριστιανούς σαν λαπάδες
Οι Μουσουλμάνοι θεωρούν την πεποίθησή μας ότι ο Ιησούς, ως Θεός  Υιός, πέθανε στο σταυρό ένα μεγάλο σημάδι αδυναμίας και προσβολή προς τον παντοδύναμο Θεό που δεν μπορεί ποτέ να πεθάνει!
Οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι είναι τιμή να πεθάνουν υπερασπιζόμενοι την πίστη, την οικογένεια και τους φίλους τους, και βλέπουν τη χριστιανική πρακτική της στροφής και του άλλου μάγουλου ως αδυναμία.  Βλέπουν επίσης πόσο γρήγορα ο Μωάμεθ εξάπλωσε το Ισλάμ με το σπαθί στα χριστιανικά έθνη και πιστεύουν ότι όλοι οι Χριστιανοί είναι λαπάδες.
Φυσικά, πολλοί Χριστιανοί έχουν διαστρεβλώσει τη διδασκαλία του Ιησού στην Επί Του Όρους Ομιλία σχετικά με αυτό (Ματθ. 5: 38-39). Ο Ιησούς μιλούσε απλά για μη αντίποινα ενάντια σε μια προσωπική προσβολή∙ Δεν εννοούσε  ότι οι Χριστιανοί δεν θα έπρεπε να αγωνίζονται για την προστασία της ζωής τους, των οικογενειών τους ή των εθνών τους (με εξαίρεση να έχει κανείς την τιμή να διωχθεί για τον Χριστό, όπως βλέπουμε μέσα από το παράδειγμα των αποστόλων στις Πράξεις 4).
2. Βλέπουν τους Χριστιανούς ως ενστερνιζόμενους την ειδωλολατρία
Οι περισσότεροι Μουσουλμάνοι δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ των διαφόρων χριστιανικών δογμάτων (με τον ίδιο τρόπο που οι περισσότεροι Χριστιανοί δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ των σουνιτών, σιιτών και Ουαχάμπι αιρέσεων) και βλέπουν το Χριστιανισμό μέσα από την κυρίαρχη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Ως εκ τούτου, πιστεύουν ότι λατρεύουμε τέσσερις θεούς: τον Πατέρα, τον Ιησού, το Άγιο Πνεύμα και τη Μαρία. Επιπλέον, βλέπουν τα αγάλματα σε πολλές από τις Ρωμαιοκαθολικές εκκλησίες ως ηθικά αξιοκατάκριτα. (Ο Μωάμεθ κινητοποιήθηκε πρωτίστως για την εξάλειψη του Χριστιανισμού εξαιτίας όλης της ειδωλολατρίας που είδε στις εκκλησίες στην πατρίδα του.)
3.  Βλέπουν τους Χριστιανούς ως ηθικά διεφθαρμένους
Δεδομένου ότι οι περισσότεροι Μουσουλμάνοι θεωρούν τη Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Χριστιανούς, εξισώνουν την ηθική παρακμή αυτών των χωρών με την ηθική του μέσου Χριστιανού. Με την επικράτηση της πορνογραφίας, των ανεπαρκώς ντυμένων γυναικών, τις αμβλώσεις, την ομοφυλοφιλία, τη χρήση χυδαίας γλώσσας στην τηλεόραση και τη συνολική διαφθορά της κοινωνίας, πιστεύουν ότι αυτό είναι μια αντανάκλαση του χριστιανικού ήθους.
Επιπλέον, βλέπουν επίσης την παρακμιακή δημόσια ζωή που διάγουν αστέρες της τηλεόρασης, της μουσικής και επαγγελματίες αθλητές οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι Χριστιανοί. Η δημόσια ηθική κατάρρευση του Mel Gibson, ο οποίος γύρισε ίσως την πιο δυνατή ταινία που έγινε ποτέ για τον Ιησού (The Passion of the Christ) και ισχυρίστηκε ότι είναι μέρος μιας αίρεσης του Ρωμαιοκαθολικισμού, είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα ενός ανήθικου χριστιανού.
4. Βλέπουν την Εκκλησία ως διακυβεύουσα την αληθινή θρησκεία
Ήμουν με μια υπέροχη Μουσουλμανική οικογένεια πριν από λίγο καιρό. Ήταν ανυπόμονοι να με ρωτήσουν γιατί η εκκλησία παντρεύει ζευγάρια του ίδιου φύλου. Δεν ξέρουν τη διαφορά μεταξύ των φιλελεύθερων κύριων προτεσταντικών εκκλησιών και των εκκλησιών που πιστεύουν στην Αγία Γραφή. Είχα μεγάλη ευχαρίστηση να τους εξηγήσω τη διαφορά. Όταν οι Μουσουλμάνοι βλέπουν μια Επισκοπική Εκκλησία να χειροτονεί ομοφυλόφιλους ως επισκόπους και λεσβίες ως ιερείς, βλέπουν την εκκλησία ως φυσική συνέπεια, ακόμη και ως την αιτία του κυρίαρχου κοσμικού ανθρωπιστικού πολιτισμού.
5. Συνδέουν τον Χριστιανισμό με το ριζοσπαστικό φεμινισμό
Όταν οι Μουσουλμάνοι βλέπουν τον τρόπο που πολλοί από τους Χριστιανούς συναδέλφους τους ντύνονται (κυρίως γυναίκες), νιώθουν αποτροπιασμό και την πεποίθηση ότι οι Χριστιανοί πιστεύουν σε μια χωρίς αναστολές σεξουαλικότητα που υπέκυψε στο ριζοσπαστικό φεμινισμό. Αυτό είναι επιπλέον της πεποίθησής τους ότι πολλές χριστιανές σύζυγοι κουμαντάρουν το σπίτι τους με ασέβεια,  έχοντας το πάνω χέρι, βγάζοντας περισσότερα χρήματα από τους συζύγους τους, και μάλιστα κάνοντας αμβλώσεις.
Οι Μουσουλμάνοι δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με την πίστη μας! Θα προτιμούσαν οι κυρίες τους να ντύνονται σεμνά, καλύπτοντας τα πρόσωπα και τα σώματά τους, διατηρώντας τα σώματά τους μόνο για τους συζύγους τους. Όσο εμείς στην εκκλησία περιφρονούμε τα καλύμματα της κεφαλής τους και την μπούργκα, τόσο εκείνοι περιφρονούν την απρέπεια  στον τρόπο που ντυνόμαστε  - ή γδυνόμαστε - δημοσίως!
6.  Βλέπουν την Αγία Γραφή ως γεμάτη με αντιφάσεις
Οι Μουσουλμάνοι διδάσκονται ότι η Αγία Γραφή (ειδικά η Καινή Διαθήκη) έχει αλλοιωθεί και είναι γεμάτη με αντιφάσεις. Το ξεκαθάρισμα αυτών των αντιφάσεων της Βίβλου όσον αφορά την πίστη στον ένα αληθινό Θεό και πώς να τον ακολουθήσουμε είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους πολλοί Μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι ο Θεός έπρεπε να στείλει τον άγγελο Γαβριήλ να υπαγορεύει το Άγιο Κοράνι στον προφήτη Μωάμεθ.
7.  Βλέπουν την εκκλησία ως ενστερνιζόμενη το Σιωνισμό
ΟΙ Μουσουλμάνοι βλέπουν ευαγγελικούς ηγέτες της εκκλησίας, όπως ο John Hagee από την τηλεόραση, συνεχώς να ενστερνίζονται φιλο-εβραϊκές θέσεις όσον αφορά το δικαίωμα σε αμφισβητούμενη γη και να παίρνουν το μέρος τους σε άλλα πολιτικά ζητήματα. Αυτό καλλιεργεί  περαιτέρω την αντίθεσή τους τόσο στους χριστιανούς όσο και στο Χριστιανισμό.
8. Πιστεύουν ότι οι Χριστιανοί τους μισούν

Η εκκλησία ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο στέλνοντας Βίβλους και ιεραποστόλους για να ευαγγελίσουν τα Μουσουλμανικά έθνη. Αλλά η εκκλησία αγνοεί σε μεγάλο βαθμό τις Μουσουλμανικές οικογένειες στις γειτονιές τους! Ο Ιησούς μας είπε πρώτα να  εξαπλώσουμε το ευαγγέλιο στις δικές μας περιοχές πριν πάμε στα πέρατα της γης (Πράξεις 1: 8). Αντ 'αυτού, οι Μουσουλμάνοι βλέπουν τους χριστιανούς γείτονές τους να ρίχνουν στις γυναίκες τους βρώμικα βλέμματα λόγω των καλυμμάτων της κεφαλής τους και ν’ αποφεύγουν συζητήσεις μαζί τους στους χώρους εργασίας τους. Συνεχώς ακούνε αρνητικά πειράγματα κατά του Ισλάμ από χριστιανούς ηγέτες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Παρά την εντολή του Ιησού να αγαπάμε τους εχθρούς μας και να κάνουμε καλό σ’ αυτούς που μας χρησιμοποιούν με κακεντρέχεια (Ματθ. 5: 44-48), εμείς στην εκκλησία έχουμε αποφύγει, αγνοήσει ακόμα και περιφρονήσει τους πολλούς Μουσουλμάνους που ο Θεός επέτρεψε να μεταναστεύσουν στις κοινότητές μας. Ενώ οι Χριστιανοί βλέπουν τη διείσδυση των Μουσουλμάνων στις πόλεις μας ως απειλή, ο Θεός ψάχνει για Χριστιανούς που δικαίως θα δουν αυτό ως μια μεγάλη ευκαιρία για να προσεγγίσουν τους Μουσουλμάνους με αγάπη και διάλογο μαζί τους, ως μαρτυρία της αληθινής πίστης.
9. Θεωρούν ότι οι Χριστιανοί έχουν συμμορφωθεί με τον κόσμο σε σχέση με τη γέννηση παιδιών

Τη στιγμή που οι Μουσουλμάνοι εξακολουθούν να γεννούν πολλά παιδιά και να πολλαπλασιάζονται (ενώ και το Κοράνι επιτρέπει στους Μουσουλμάνους άντρες να έχουν περισσότερες από μία συζύγους, το οποίο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στον πολλαπλασιασμό των παιδιών), το ποσοστό των γεννήσεων από τα περισσότερα χριστιανικά ζευγάρια είναι σχεδόν ίσο με το μέσο όρο των μη πιστών στη Δύση. Πολλές λεγόμενες χριστιανικές χώρες (Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία) έχουν χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων από τα ποσοστά θανάτου (λιγότερο από 2,1 παιδιά ανά οικογένεια) και πρέπει να επιτρέπουν μαζική μετανάστευση από Μουσουλμάνους για να κρατήσουν τις οικονομίες τους στη ζωή! (Διαβάστε το βιβλίο του Pat Buchanan, The Death of the West, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα.)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι καλύτερες (περίπου 1,8 παιδιά ανά οικογένεια). Η αλήθεια είναι ότι οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν στην πολιτιστική εντολή να «παράγουν καρπούς και να πολλαπλασιάζονται» (Γεν 1: 28) περισσότερο από τον μέσο όρο των Χριστιανών. Τα βήματα για τη βιβλική κυριαρχία στον πολιτισμό που βρίσκονται σε αυτό το απόσπασμα δείχνουν σαφώς ότι έχοντας ισχυρές πυρηνικές οικογένειες που έχουν πολλά θεοφοβούμενα παιδιά είναι ο κύριος τρόπος που ο  πολιτισμός και η κοινωνία θα μεταμορφωθούν από την εκκλησία.
10. Βλέπουν την εκκλησία σαν γεμάτη από άσκοπους μυστικιστές που διαχωρίζουν τον πνευματικό από το φυσικό κόσμο
Το Ισλάμ είναι ένας τρόπος ζωής και μια κοσμοθεωρία που περιλαμβάνει κάθε σφαίρα της κοινωνίας, με μόνο ένα μέρος του να αφορά την πνευματική ζωή. Όταν ακούνε κήρυγμα από την τηλεόραση ή μιλάνε με Χριστιανούς στο χώρο εργασίας βλέπουν την Εκκλησία ως έχουσα μια δυαδική εικόνα του κόσμου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μιλάμε μόνο για την πνευματική ζωή και για θέματα όπως η προσευχή, η θεραπεία, η πίστη και η συναισθηματική ευεξία, αλλά σπάνια ασχολούμαστε με την οικονομία, τα δημόσια πράγματα και την πολιτική. Πολλοί Μουσουλμάνοι βλέπουν το Ισλάμ να συνδέει τις τελείες σε κάθε τομέα της ζωής, αλλά το Χριστιανισμό να ενδιαφέρεται μόνο για την επόμενη ζωή, τη συγχώρεση των αμαρτιών και το να έχουμε ειρήνη στις καρδιές μας.
*************
Ο Joseph Mattera είναι ένας διεθνώς γνωστός συγγραφέας, μελλοντολόγος, ερμηνευτής του πολιτισμού και ακτιβιστής / θεολόγος του οποίου η αποστολή είναι να επηρεάσει ηγέτες που επηρεάζουν τα έθνη. Είναι επικεφαλής διαφόρων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του Συνασπισμού Αποστολικών Ηγετών των Ηνωμένων Πολιτειών (uscal.us). Έχει επίσης ένα blog στο περιοδικό Charisma που ονομάζεται «Το Pulse». Για να παραγγείλετε ένα από τα βιβλία του, ή για να εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο newsletter πηγαίνετε στο josephmattera.org.

Μετάφραση  Μαρία Σεφέρου

Περισσότερα για τη Βίβλο εδώ.