ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

Τα μυστικά του επιτυχημένου ανθρώπου


Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στους δυνατούς και επιτυχημένους ανθρώπους και στους αδύνατους και κοινωνικά αποτυχημένους;
Η διαφορά  βρίσκεται στην ενεργητικότητα και την αταλάντευτη αποφασιστικότητα που διαθέτουν οι πρώτοι και δεν διαθέτουν οι δεύτεροι. Χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά, κανένα ταλέντο, καμία περίσταση, καμία ευκαιρία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν σ' έναν άνθρωπο την επιτυχία.

Η ενεργητικότητα και η ακλόνητη αποφασιστικότητα γκρεμίζουν όλους τους φραγμούς και ξεπερνούν ακόμη και τα μεγαλύτερα εμπόδια. Ωστόσο πρέπει να χρησιμοποιούνται μαζί, ώστε να μην πηγαίνει χαμένη η ενεργητικότητα.

Πολλοί άνθρωποι ξεχειλίζουν από ενεργητικότητα, αλλά δεν πετυχαίνουν πολλά στη ζωή τους διότι τους λείπει η αποφασιστικότητα που θα τους καταστήσει ικανούς να διοχετεύσουν τη δύναμή τους σε συγκεκριμένο στόχο.  Σπαταλούν την ενεργητικότητά τους σε πολλά πράγματα, συχνά ασήμαντα, εμπλεκόμενοι πότε με το ένα και πότε με το άλλο.

Αταλάντευτη αποφασιστικότητα, για την επίτευξη συγκεκριμένου στόχου, είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα της ενεργητικότητας. Αμφιβολία ως προς την επιλογή του στόχου και αναποφασιστικότητα καθηλώνουν ακόμη και τον πιο ενεργητικό άνθρωπο στη μετριότητα, αν δεν τον οδηγήσουν στην αποτυχία.  

Επιπλέον, η αναποφασιστικότητα είναι φοβερή σπατάλη ψυχικής και σωματικής ενέργειας. Όλοι λίγο-πολύ, σε κάποια φάση της ζωής μας, έχουμε νιώσει το μαρτύριο της αναποφασιστικότητας και τη λύτρωση όταν τελικά, μετά από πολλή αγωνία και ξενύχτι, πήραμε μια μεγάλη απόφαση. Μπορεί η απόφαση που πήραμε να αποδειχτεί εκ των υστέρων λανθασμένη, αλλά ήταν καλύτερη από τη βασανιστική διαιώνιση της αναποφασιστικότητας. "Καλύτερα να μετανιώσεις για κάτι που έκανες παρά για κάτι που δεν έκανες", λέει η λαϊκή σοφία.

Αποφασιστικότητα σημαίνει θέληση, και η ανθρώπινη θέληση, αν χαλιναγωγηθεί και κατευθυνθεί σωστά, είναι μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του Σύμπαντος, ικανή να επιτύχει θαυμαστά πράγματα ακόμη και εν μέσω πολλών αντιξοοτήτων από το περιβάλλον.

Χρειάζεται βέβαια και αυτοπεποίθηση. Εάν ο άνθρωπος υποτιμά τον εαυτό του και αμφιβάλλει ως προς τις ικανότητές του, τότε, όση ενεργητικότητα κι αν διαθέτει, δεν θα τον ωφελήσει. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι πιστεύουν στον εαυτό τους και στην εσωτερική (πνευματική) δύναμη που είναι εγγενής σε κάθε άνθρωπο, και ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν αυτόν τον έμφυτο θησαυρό.

Εναπόκειται στον καθένα κατ' αρχήν να συνειδητοποιήσει αυτό το έμφυτο δυναμικό μέσα του, και κατόπιν να το χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει τη θέληση, την αποφασιστικότητα και την ενεργητικότητα  ώστε να πετύχει τους στόχους του.

Εξυπακούεται ότι οι στόχοι, ή καλύτερα ο στόχος, πρέπει να έχει μελετηθεί καλά εκ των προτέρων, λαμβάνοντας υπόψη τα ταλέντα και τις κλίσεις με τα οποία έχει προικιστεί κάθε άνθρωπος εκ γενετής. Έτσι δεν θα βρεθεί να επιδιώκει κάτι που είναι ξένο προς την φύση του και το οποίο, ακόμη κι αν το πετύχει, δεν θα τον κάνει ευτυχισμένο.

Γι' αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους γονείς που συχνά, συνειδητά ή ασυνείδητα, σπρώχνουν τα παιδιά τους προς στόχους οι οποίοι είναι δικά τους απραγματοποίητα όνειρα ή φιλοδοξίες.

Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να βοηθήσουν το παιδί ν' ανακαλύψει τα ταλέντα και τις κλίσεις του και να του εμφυσήσουν αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να επιτύχει αυτό που θέλει, στηρίζοντας τις επιλογές του.

Δυστυχώς η απαίδευτη "δωρεάν" Παιδεία δεν βοηθάει τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν τις έμφυτες δυνάμεις τους, ενώ τα ΜΜΕ κάνουν ό,τι μπορούν για να τα δηλητηριάζουν με αρνητικές εικόνες, υπονομεύοντας την ψυχική τους υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Οι μακάβριες και τρομολάγνες ειδήσεις θα έπρεπε να μεταδίδονται μετά τις 10 το βράδυ, όταν τα παιδιά έχουν πάει για ύπνο. Και βέβαια τα ηλεκτρονικά παιδικά παιχνίδια δεν θα έπρεπε να περιέχουν βία και σκοτωμούς. Δυστυχώς όμως συμβαίνει το αντίθετο.
Τυχαία; Δεν νομίζω...