ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Τα "αντίμετρα" είναι το νέο μεγάλο σας παραμύθι!


ΒΟΥΛΗ, 18/05/2017 - ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ): Κύριε Πρόεδρε, εδώ δεν είναι το σπίτι σας να κάνετε ό,τι νομίζετε. Εντάξει;

Λοιπόν, έχετε απόλυτη ευθύνη γι’ αυτό που συνέβη σήμερα, το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Και λυπάμαι πραγματικά και για τον Πρωθυπουργό και για τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γιατί δεν βρήκαν ούτε μία λέξη να πουν για το ότι δεν τηρήθηκε η κοινοβουλευτική σειρά των κομμάτων και δεν υπήρξε σεβασμός στο να μιλήσουμε εμείς πριν από τον Πρωθυπουργό.
Και αν νομίζετε ότι αυτή η κακοπαιγμένη παράσταση έχει ακροατήριο, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Ο ελληνικός λαός βλέπει τις θυσίες του να μην πιάνουν τόπο, να πετάγονται στο καλάθι των αχρήστων και περίμενε σήμερα να ακούσει απαντήσεις κι όχι αυτή την καρικατούρα του δικομματισμού, που δεν κόβει πλέον εισιτήρια. Ούτε στο διάλλειμα δεν γυρνάνε, για να σας δουν.

Λυπάμαι πραγματικά. Και λυπάμαι, γιατί υπήρξε μια στημένη παράσταση, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Βουλής.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)

Ένα πολιτικό σύστημα που δείχνει να είναι πολύ κατώτερο των περιστάσεων, για τις ανάγκες του ελληνικού λαού, για τις αγωνίες του, για την αβεβαιότητα, για την ανασφάλεια.
Εάν νομίζετε ότι αυτές οι μεθοδεύσεις θα σας γλιτώσουν, είστε πάρα πολύ γελασμένοι. Θα είναι αμείλικτη η κρίση του ελληνικού λαού, όταν θα πέσει επάνω σας, γιατί σήμερα παίζεται η τρίτη πράξη ενός δράματος για τον ελληνικό λαό, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησής σας, κύριε Πρωθυπουργέ, που για άλλη μια φορά δεν είστε μέσα για να ακούσετε.
Γιατί αυτή η εκχώρηση της διαχείρισης των οικονομικών του κράτους, που κάνετε σήμερα με αυτήν τη συμφωνία, είναι η σοβαρότερη παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας που έχει γίνει στο σύγχρονο κράτος. Είναι μια συμφωνία-ντροπής γι’ αυτό δεν είστε μέσα.
Βεβαίως, η πρώτη πράξη ήταν οι τυχοδιωκτικές ενέργειες του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη, που μας οδήγησαν ένα βήμα πριν από το Grexit. Δεν παραλάβατε χρεοκοπημένη χώρα, κύριε Πρωθυπουργέ. Εσείς την οδηγήσατε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το καλοκαίρι του 2015 με τα capital controls, που είχαμε απώλεια 86 δισ. και το τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο.

Η δεύτερη πράξη ήταν η εκχώρηση του δημοσίου πλούτου για ενενήντα εννέα χρόνια. Κανείς δεν τόλμησε να το υπογράψει αυτό. Μόνο εσείς! Και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με 9 δισ. μέτρα.

Και σήμερα ερχόμαστε στην τρίτη πράξη που συμπληρώνει τα βάρη για τον ελληνικό λαό και τα φτάνει στα 14 δισ. ευρώ. Τέταρτο μνημόνιο. Γι’ αυτό μιλάμε. Γιατί έχει δεσμεύσεις από σήμερα και μέχρι και το 2021. 
Αλυσοδέσατε τη χώρα, χωρίς να έχετε τη νομιμοποίηση να το κάνετε, χωρίς να φέρετε καμία χρηματοδότηση και επιβάλλετε και την επιτροπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο κύκλος, όμως, που άνοιξαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις ψεύτικες υποσχέσεις και το εμπόριο ελπίδας, κλείνει τώρα οριστικά με αυτήν την υπογραφή του κ. Τσίπρα στην καταστροφική συμφωνία.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν αγνοούμε ποτέ τις δυσκολίες που πάντα δημιουργούσαν και δημιουργούν οι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξάλλου αγωνιστήκαμε σκληρά απέναντί τους για να βάλουμε φρένο στις απαιτήσεις τους όταν όλοι οι άλλοι μας υπονόμευαν, τότε, στις πλατείες της οργής. 

Η Κυβέρνηση αυτή, όμως, είχε τη μεγαλύτερη κοινωνική ανοχή. Είχε τη μεγάλη ευκαιρία για πολιτική συνεννόηση και είχε τη μεγαλύτερη στήριξη από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές που υπήρχε ποτέ σε ελληνική κυβέρνηση στα χρόνια της κρίσης, γιατί εμείς παλέψαμε να στηρίξουν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές τη χώρα μας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)

Σταθήκατε αδύναμοι, ανίκανοι να αξιοποιήσετε οτιδήποτε από όλα αυτά. Ποτέ δεν διαπραγματευτήκατε σοβαρά, με σχέδιο και στρατηγική, για το εθνικό συμφέρον. Περιοριστήκατε σε επικοινωνιακές κορώνες, σε ψευτοπαληκαρισμούς με αμοραλισμό, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί και πάλι η χώρα σε μια συμφωνία με όρους, πραγματικά, συνθηκολόγησης ηττημένου. 
Η καθυστέρηση της Κυβέρνησης ήταν σκόπιμη, δεν ήταν τυχαία. Έδωσε τη δυνατότητα να μπουν στο τραπέζι μέτρα που δεν ήταν στη συζήτηση το φθινόπωρο, όπως είναι η μείωση του αφορολόγητου και οι νέες περικοπές τις συντάξεις. 
Τα δώσατε όλα συνειδητά στους δανειστές. Από το «go back, κυρία Μέρκελ», στο «welcome home». Σε λίγο θα της δώσετε και τα κλειδιά.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, τι πραγματικά καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα; 
Τη μείωση ενός εκατομμυρίου, περίπου, συντάξεων ακόμα και των χαμηλοσυνταξιούχων. Τη δραστική μείωση του αφορολόγητου, με ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις για όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα πάλι τα χαμηλά εισοδήματα. Τη νέα αύξηση, ιδιαίτερα μετά το 2018, των ασφαλιστικών εισφορών εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών, επιστημόνων, αγροτών, μικρομεσαίων και βέβαια νέες περικοπές για τους ασθενέστερους, αυτούς για τους οποίους, δήθεν, κόπτεστε η δήθεν Αριστερά. Κόβετε ακόμα και από τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, από τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης και των κοινωνικών επιδομάτων. 
Η δήθεν Αριστερή Κυβέρνηση τσακίζει τη μεσαία τάξη και κάνει τους φτωχούς φτωχότερους.

Και συνεχίζετε, δεν σταματάτε εδώ. Απελευθερώνονται οι ομαδικές απολύσεις και εγκαταλείπονται οι δεσμεύσεις σας για τις συλλογικές συμβάσεις. Με την απελευθέρωση δε της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές οι μικρομεσαίοι και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις δέχονται τη χαριστική βολή από εσάς και ιδιαίτερα η εργαζόμενη γυναίκα και η εργαζόμενη μητέρα.

Και αντί να εφαρμόσετε τις αποφάσεις του ΣτΕ και να στηρίξετε, όπως υποσχόσασταν άλλωστε, τους ένστολους, μειώνετε και τα ειδικά μισθολόγια. Και όλα αυτά χωρίς να έχετε πάρει καμία απολύτως δέσμευση για το χρέος, με μόνη ελπίδα τι θα αποδώσει η πίεση της κ. Λαγκάρντ απέναντι στον κ. Σόιμπλε. Της κ. Λαγκάρντ που θα διώχνατε το φθινόπωρο, αν θυμάστε καλά. Εκλιπαρούσατε τον χειμώνα και τώρα κρέμεστε από πάνω της, μπας και βγάλετε το καλοκαίρι.
Εγκαταλείψατε την απόφαση του Eurogroup του 2012 για το χρέος, αυτή είναι η πραγματικότητα, και πριμοδοτήσατε έτσι τους Ευρωπαίους τραπεζίτες με τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.
Πήρατε αόριστες υποσχέσεις το 2016. Ήρθατε εδώ και πανηγυρίζατε ότι πήρατε τα τρία καλαθάκια: το βραχυπρόθεσμο, το μεσοπρόθεσμο, το μακροπρόθεσμο. Έτσι κλείσατε την αξιολόγηση πέρυσι. Μήπως δεν το θυμάστε; Έτσι χρυσώσατε το χάπι στους Βουλευτές σας, για να μπορέσουν να ψηφίσουν, ότι λύσατε το θέμα του χρέους. Και σήμερα έρχεστε εδώ και λέτε στους δανειστές «δώστε ό,τι προαιρείστε, για να σώσουμε τα προσχήματα».
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)

Λοιπόν, ακούστε, τέρμα η πλάκα! Δεν δικαιούστε και σας παίρνει να φέρνετε τίποτα λιγότερο από την απόφαση του 2012.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κάθε κόκκινη γραμμή που επικαλούνταν ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί του εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Τα δώσατε όλα για να κρατήσετε την καρέκλα. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια.
Από το περίφημο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» πήγαμε στην άνευ όρων παράδοση. 
Από τη σεισάχθεια φτάσαμε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. 
Από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» φτάσαμε στο «κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη». 
Από τα 751 ευρώ ελάχιστο μισθό φτάσαμε στην απασχόληση με φιλοδώρημα, ειδικά για τους νέους. 
Αφαιρούν έναν ακόμα μισθό από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα οριζόντια, σε όλους, με τη μείωση του αφορολόγητου. 
Από την δέκατη τρίτη σύνταξη που θα έδιναν έχουν κόψει ήδη τη δωδέκατη και τώρα κόβουν την εντέκατη και τη δέκατη. Εκεί έχουμε φτάσει.

Φωνάζατε «Να ανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία» και έχετε βάλει πάνω από την Ελλάδα μια τεράστια ταμπέλα που λέει «πωλείται».

Καμαρώστε τον κ. Τσίπρα και τους Υπουργούς του σε δηλώσεις τους: «Δεν πρόκειται να συμφωνήσω ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα». 

Εδώ σε αυτήν εδώ την Αίθουσα μας λέγατε: «Θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς ούτε ένα μέτρο». 

«Θα παραιτηθώ» έλεγαν «αν το αφορολόγητο πέσει κάτω από τις 8.200 ευρώ».

«Η προνομοθέτηση δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από αυτήν την Κυβέρνηση». 

«Καμία μείωση στις κύριες συντάξεις δεν θα υπάρξει, αντίθετα θα γίνουν αυξήσεις» μας διαβεβαίωναν. 

«Θα επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις και δεν θα απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις». 

«Δεν θα πουληθεί ούτε μία μονάδα της ΔΕΗ»

Ε, λοιπόν, ξεγυμνωθήκατε, χάσατε και το τελευταίο φύλλο συκής!

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι πρόκληση να μας ζητούν να ψηφίσουμε τα δήθεν αντίμετρα. Έχετε καταλάβει ότι αυτά θα δοθούν αν, όταν και εφ’ όσον το κρίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και υπερκαλυφθούν οι εξοντωτικοί για τους πολίτες οικονομικοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η ερώτηση είναι ρητορική. 
Φυσικά και το ξέρετε, αφού ψηφίζετε το άρθρο 15, το άρθρο της ντροπής, που μετατρέπει τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών σε γραμματέα του Τόμσεν. Η μοναδική του δουλειά θα είναι να δημοσιεύει στο ΦΕΚ τις αποφάσεις του Τόμσεν για το τι θα γίνει στη χώρα μας.
Τα αντίμετρα είναι το νέο μεγάλο παραμύθι. 

Τα μέτρα είναι η τραγική πραγματικότητα για τον ελληνικό λαό, που φέρνετε εσείς. Με τα νέα μέτρα οδηγείτε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες στο περιθώριο.

Και ταυτόχρονα, τι τάζετε; Αναδιανομή της μιζέριας με αυτά τα περίφημα δήθεν αντίμετρα. Παίρνετε από τον χαμηλοσυνταξιούχο μια σύνταξη τώρα και θα τη δώσετε, αν και εφόσον σας το επιτρέψουν ως συσσίτιο –γιατί συσσίτιο είπατε ότι θα δώσετε - στο εγγόνι του στο μέλλον. Ζήσε Μάη μου!

Μην περιμένετε, λοιπόν, από εμάς καμία ανοχή και καμία συνενοχή. Όχι, σε όλα τα μέτρα και τα αντίμετρα που φέρνετε σήμερα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)

Κι αφήστε, επιτέλους, τα κλαψουρίσματα και τους φαρισαϊσμούς με το πλεόνασμα και δώστε το κοινωνικό μέρισμα. Μέχρι 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ μπορούν να διατεθούν για δράσεις ενίσχυσης της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής, της αντιμετώπισης της ανεργίας, με χρηματοδότηση ακριβώς από την υπέρβαση του πλεονάσματος, όπως ακριβώς προβλέπει το πρόγραμμα που εσείς φέρατε. Εσείς τα έχετε υπογράψει αυτά.

Και πείτε, τουλάχιστον την αλήθεια στον ελληνικό λαό, ότι επιλέξατε να μην δώσετε το κοινωνικό μέρισμα, γιατί πρέπει να δώσετε στους δανειστές τους τόκους για το χρέος, αφού καθυστερήσατε τόσο την αξιολόγηση.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η Κυβέρνηση ξεκίνησε τώρα το άλλο μεγάλο παραμύθι, ότι με αυτήν τη συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για ανάπτυξη. Ποια ανάπτυξη; Το μνημόνιό σας είναι εξόχως υφεσιακό.

Επιπλέον, το πρώτο τετράμηνο του 2017 η ύφεση τραβάει την ανηφόρα και η χώρα κατατάσσεται τελευταία στις επενδύσεις ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και αλήθεια, πώς θα έρθει στο μέλλον αυτή η περιβόητη ανάπτυξη; Με την εξοντωτική φορολογία νοικοκυριών και επιχειρήσεων; Είκοσι επτά νέους φόρους έχετε επιβάλει. Με τη συνεχή υπονόμευση των μεγάλων επενδύσεων; Πείτε μου μια που προχώρησε σε αυτόν τον τόπο.
Πανηγυρίζουν για τα υψηλά πλεονάσματα που έφερε η υπερφορολόγηση σε μια χώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία τα 22 δισεκατομμύρια και τα «κόκκινα» δάνεια καλπάζουν, φτάνοντας τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Και κρύβουν ότι δεν πληρώθηκαν επιδόματα πολύτεκνων και ασθενών ομάδων του πληθυσμού, ότι μειώθηκαν οι επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία και οι επιδοτήσεις στη γεωργία και βέβαια, ότι ισοπεδώθηκε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο κ. Τσίπρας έχει μόνο ένα σχέδιο. Αυτό προκρίνει, αυτό προτιμά, αυτό προωθεί, να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία. Κι έτσι υπόσχεται τα πάντα στους πάντες.

Την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία πραγματικά διαλύονται, τάζει προσλήψεις φαντάσματα και αόριστες μεταρρυθμίσεις για την πρωτοβάθμια φροντίδα, που μάλιστα αυθαίρετα και προκλητικά χαρακτηρίζει ως μεταρρυθμίσεις ανάλογες με αυτές που έγιναν τη δεκαετία του ’80. Εδώ πάει αυτό που λέει και ο φιλόσοφος ελληνικός λαός «έβαλε και η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες».

Την ώρα που η παιδεία υποβαθμίζεται δραματικά, υπόσχεται ολοήμερα, φτιάχνει νέα πανεπιστήμια, καταργεί τις εξετάσεις κι έρχεται ο αρμόδιος Υπουργός και λέει «ναι, αλλά δεν ξέρω να σας πω ούτε πώς, ούτε πότε θα γίνουν όλα αυτά». Δηλαδή με λίγα λόγια παίζουν με την αγωνία των οικογενειών και των παιδιών.
Με καθεστωτικές λογικές και πρακτικές προσπαθούν να χτίσουν το πελατειακό και ελεγχόμενο κράτος. Παρεμβαίνουν ωμά στη δικαιοσύνη και στη δημόσια διοίκηση, προωθώντας ημετέρους, επιχειρούν να καπελώσουν τις ανεξάρτητες αρχές και αυξάνουν συνέχεια τις προσλήψεις από το παράθυρο.
Μέσα σε μια μέρα οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε πολύ ευαίσθητούς τομείς όπως η υγεία και οι συμβασιούχοι, ακυρώθηκαν από τα κορυφαία δικαστήρια του τόπου. 
Η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια, η ευνοιοκρατία γίνονται τα βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής του κ. Τσίπρα όλα δηλαδή όσα προκαλούν αποστροφή ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους και τους διώχνουν μακριά από την πολιτική.
Με σκανδαλολογία για αντιπερισπασμό, με κατασυκοφάντηση των πολιτικών τους αντιπάλων, ιδιαίτερα της δικής μας παράταξης, χτίζουν μεθοδικά τη δική τους διαπλοκή.

Ακούστε, πάρτε το επιτέλους απόφαση, η παράταξή μας δεν εκβιάζεται και δεν εκφοβίζεται! Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και τίποτα να φοβηθούμε! Έχουμε πει, διαφάνεια για τους πάντες και παντού!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)
Εσείς έχετε χάσει το ηθικό πλεονέκτημα. Αφού αποτύχατε με τον κ. Καλογρίτσα να κάνετε τον «ΣΥΡΙΖΑ channel», συνεχίζετε τώρα με άλλον επιχειρηματία, στον οποίο δίνετε και εκατομμύρια, του τα χαρίζετε, στην προσπάθειά σας να ελέγξετε τα μέσα ενημέρωσης.
Ως εδώ, όμως. Σας είπα και πριν. Η καταδίκη του ελληνικού λαού θα είναι αμείλικτη όταν θα έρθει η ώρα.
Αν νομίζετε, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι ο λαός σας στηρίζει, ιδού η Ρόδος! Παραιτηθείτε. Αλλά, δεν τολμάτε.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, βέβαια, η λύση στα προβλήματα της χώρας δεν μπορεί να είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση ταυτίζει ισοπεδωτικά το αύριο της χώρας με το δικό της, σαν να μην μας δίδαξε τίποτα απολύτως η κρίση όλα αυτά τα χρόνια και τα αίτια που μας οδήγησαν ως εδώ.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ, ησυχία.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ): Το έλλειμμα πολιτικής τους οδηγεί σήμερα να προσπαθούν επικοινωνιακά να παίξουν ακόμα και με τη λέξη «αλλαγή», τη λέξη-σύμβολο που χρησιμοποίησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη, για να περιγράψουν όλες τις μεγάλες τομές που έγιναν σε αυτή τη χώρα τη δεκαετία του 1980.

Η αλλαγή ως προοδευτικό κίνημα και ως πολιτική ούτε πλαστογραφείται ούτε αντιγράφεται. Ματαιοπονείτε. Η χώρα, ναι, χρειάζεται πριν απ’ όλα μια δημιουργική αλλαγή στην πολιτική.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έχει αποδεχθεί ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι βαθύτατα πολιτικό. Και αυτή η συνεδρίαση σήμερα και έτσι όπως διεξήχθη το επιβεβαιώνει με τον πιο τρανό τρόπο.

Έχουμε πληρώσει ακριβά εμμονές και φιλοδοξίες που μας κρατούν στο χθες, ψευδαισθήσεις για σωτήρες που θα έρθουν και μαγικές λύσεις που θα φέρουν. Να γιατί το «να φύγουν αυτοί και ας έρθει όποιος να είναι», χωρίς ριζική αλλαγή των συσχετισμών και χωρίς καθοριστική ενίσχυση της δημοκρατικής παράταξης, ουσιαστικά οδηγεί σε νέα αδιέξοδα.

Αυτή την ώρα, τη δύσκολη ώρα για το έθνος, είναι η ώρα να καταστρώσουμε ένα σχέδιο ελπίδας, ένα σχέδιο για την Ελλάδα, το σχέδιο «Ελλάδα», ένα σχέδιο για να πάρουμε την Ελλάδα πίσω, για να πάρει ο ελληνικός λαός τον τόπο του πίσω, για να πάρει πάλι πίσω ο πολίτης τη δουλειά του, την επιχείρησή του, το σπίτι του και να είναι πραγματικά κυρίαρχος στον τόπο του.

Δεν πιστεύουμε σε εύκολους δρόμους και δεν υποσχόμαστε μαγικές λύσεις. Δεν προσερχόμαστε στον ελληνικό λαό ως προφήτες της μοναδικής αλήθειας. Εγγυόμαστε, όμως, ότι σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα ο ελληνικός λαός θα μπορεί για πρώτη φορά μετά την κρίση να βλέπει ότι οι θυσίες του πιάνουν τόπο και οδηγούν στο τέλος του αδιεξόδου με ασφάλεια.

Όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις οφείλουμε και συμφωνήσουμε και να διεκδικήσουμε: Την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου με ισχυρή μεσαία τάξη. Το κοινωνικό συμβόλαιο με προοπτική, που θα επιμερίσει δίκαια τα βάρη και τα οφέλη από την πορεία της χώρας. Τις αλλαγές που πρέπει να πετύχουμε στο δημόσιο χρέος, έτσι ώστε να βοηθήσουμε πράγματι ουσιαστικά, σοβαρά, υπεύθυνα την αναπτυξιακή πορεία του τόπου. Και την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους με την κοινωνία όρθια. Μόνο έτσι, και με τη δέσμευση όλων, ο ελληνικός λαός θα μπορέσει να έχει πραγματική ελπίδα.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία αρνούνται ακόμα αυτή την αναγκαιότητα. Θα τους την επιβάλλουμε. Η συνεννόηση είναι και εφικτή και αναγκαία.
Με την αλλαγή των συσχετισμών στην κοινωνία, αλλά και στη Βουλή, η δημοκρατική παράταξη, που κράτησε όρθια τη χώρα στις δύσκολες στιγμές, όταν είχε βρεθεί πραγματικά στο χείλος του γκρεμού, που θωράκισε τη χώρα βάζοντάς της στην ΟΝΕ, που συνδέθηκε με όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ακόμα και μέσα στην κρίση, γίνεται ξανά δυνατή. 

Είμαστε έτοιμοι για την πραγματική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος, για νέα εθνική αυτοπεποίθηση απέναντι στην παραίτηση και το φόβο, για συνεννόηση απέναντι στις προκλήσεις και εθνική γραμμή απέναντι στην πόλωση και το διχασμό.

Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Και εμείς βάζουμε πάνω από όλα την πατρίδα, πάνω από οποιοδήποτε κομματικό συμφέρον.
Σας ευχαριστώ πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)