ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017

Βασίλης Λεβέντης: Δεν υπάρχει προηγούμενο στον κόσμο να δένουν ένα κράτος χειροπόδαρα για το μέλλον!


ΒΟΥΛΗ, 18/05/2017- ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): 
Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές.
Η σημερινή συνεδρίαση, όσο και αν σας φαίνεται απλή, καταγράφεται στην ιστορία. Διότι δείχνει την αποτυχία επτά ετώνΔείχνει ότι περάσαμε επτά χρόνια άκαρπης λιτότητας. 
Δείχνει, επιπλέον, ότι οι ξένοι δεν μας εμπιστεύονται. 
Όταν ζητούν εκ προοιμίου μέτρα που θα ισχύσουν μετά τη λήξη του συμφωνηθέντος προγράμματος, σημαίνει ότι δεν μας εμπιστεύονται.
Δεν νομίζω να υπάρχει πουθενά αλλού συμφωνία ανά τον κόσμο που να αναφέρεται στο μέλλον, που θέλει, δηλαδή, να δέσει χειροπόδαρα ένα κράτος για το μέλλον.  

Ο λόγος είναι ότι δεν εμπιστεύονται. Γιατί δεν εμπιστεύονται; Διότι είπαν οι Πρωθυπουργοί ότι θα έκαναν μεταρρυθμίσεις και δεν έκανε κανείς, ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου ούτε ο Αντώνης Σαμαράς ούτε ο Τσίπρας.
Δεν καταλαβαίνω γιατί ο κ. Στουρνάρας, μετρώντας το ποσοστό των μεταρρυθμίσεων που έχουμε υλοποιήσει, το βρήκε 90%, όταν οι ίδιοι οι ξένοι προχθές είπαν από τα εκατόν σαράντα προαπαιτούμενα έχετε κάνει τα δώδεκα.
(Σ.σ: Δεν μας είπατε ποια είναι τα 140 που ζήτησαν και ποια είναι οι 12 που έγιναν;) 
Δεν καταλαβαίνω τι είδους κουβέντα ήταν αυτή του κ. Στουρνάρα και ποιον ήθελε να χαϊδέψει.
Όταν από μια χώρα ζητούνται προκαταβολικά μέτρα, αυτό σημαίνει ότι η χώρα έχει χάσει τελείως την αξιοπιστία της. Γιατί άλλο σε ένα πρόγραμμα να λέμε «θα πάρεις αυτό, θα πάρεις εκείνο, για να έχεις ένα αποτέλεσμα» και άλλο όταν λήξει το πρόγραμμα που έχει, να λέμε «θα κάνεις αυτό, θα κάνεις το άλλο». Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα.
Εγώ θα παρητούμην, αν ήμουν στην καρέκλα του Πρωθυπουργού και μου εζητείτο τέτοιο πράγμα. Διότι είναι και προσβολή για τη χώρα. Δεν είναι μόνο προσβολή για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, ότι δεν τον εμπιστεύεται η διεθνής κοινότητα. Να εξηγούμεθα. Είναι σοβαρό.

Εκείνο το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι παρακολουθώ τις ομιλίες των κυβερνητικών Βουλευτών και διαπιστώνω ότι στο 80% των ομιλιών τους αναφέρονται στα αντίμετρα. Και αν μπορούσαν, θα αναφέρονταν και στο 100% του χρόνου των ομιλιών τους στα αντίμετρα, για να μας κάνουν να ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα, που δεν υπάρχουν μέτρα. «Είναι σημαντικά τα αντίμετρα» και «Τα αντίμετρα γιατί δεν τα ψηφίζετε, αφού είναι τα φαγητά των παιδιών, είναι τα ενοίκια, είναι πολύ καλά.».

Στα αντίμετρα μπορεί κανένας να έχει αντίρρηση; Δηλαδή, άμα το συζητήσουμε, ποιος δεν θέλει να έχουν όλα τα παιδιά βρεφονηπιακούς σταθμούς; Υπάρχει άνθρωπος στην Αίθουσα που να μην θέλει; Θα είναι παράφρων. Υπάρχει κάποιος να μην θέλει να τρώνε τα παιδιά;
Σου βάζω μια πανοπλία, έναν κορσέ, σε κλέβω ως άνθρωπο και σε κλέβω ως πολίτη – όταν αφαιρούμε συντάξεις και μισθούς τι είναι αυτό; Έχει γίνει οικογενειακός προγραμματισμός και τον χάνει ο πολίτης  αλλά σου δίνω στο παιδί φαΐ, σου βάζω το παιδί σε σταθμό. Ελεημοσύνη. Δεν το καταλαβαίνω αυτό.
Γιατί προβάλλετε τόσο πολύ τα αντίμετρα;Γιατί φοβάστε τα μέτρα; Ειλικρίνεια δεν υπάρχει στην Αίθουσα αυτή;Ο λαός ακούει. Ο λαός αντιλαμβάνεται ότι φοβάστε την πραγματικότητα και προβάλλετε τα άλλα, τα οποία είναι σημαντικά, αλλά θα έρθουν, αν ευστοχήσει το πρόγραμμα. Αν δεν ευστοχήσει, όλη αυτή η φιλολογική συζήτηση περί αντιμέτρων θα είναι ένας μύθος.
Είναι λάθος που διαλέξατε έναν τέτοιο τρόπο. Τουλάχιστον η δεξιά, όταν έβαζε φόρους, ανελάμβανε και την ευθύνη των μέτρων, ενώ εσείς επιλέξατε μία μέθοδο, ότι σε όλα έχετε το αντίδοτο. 
Σου δίνω δηλητήριο, αλλά έχω ετοιμάσει και το αντίδοτο να σε σώσω. Γιατί δίνετε λοιπόν το δηλητήριο, αφού αναιρούνται τα μέτρα από τα αντίμετρα; Γιατί;
Γιατί οι ξένοι θέλουν να επιβάλλουν τα μέτρα; Τι βλέπουν; Βλέπουν ένα συνταξιοδοτικό σχέδιο, το οποίο δεν βγαίνει. Θέλετε να σας πω κάτι που είπα και χθες στην τηλεόραση; Μην μετράτε με ακρίβεια. Μετράτε εσείς 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, η Νέα Δημοκρατία μετράει 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Στους προϋπολογισμούς μην είστε τόσο σίγουροι. Γιατί και το 2017 εγώ το φοβάμαι για τις συντάξεις. Το 2017, σαν χρονιά, μπορεί να έχει περαιτέρω τρύπα στις συντάξεις. Μην είστε σίγουροι ότι τα νούμερα είναι αυτά τα οποία λέτε.

Ένα λοιπόν λάθος, που έκανε η Κυβέρνηση είναι ότι δεν διάλεξε την οδό της ειλικρίνειας και της ευθύτητας και να μιλήσει για τα μέτρα και να πει ότι είναι αναγκαία και να πάρει την ευθύνη. 
Σε κάθε νομοσχέδιο, που υπάρχει εδώ μέσα, αφού το ψηφίζετε, πρέπει να έχετε και το θάρρος να αναλάβετε την ευθύνη. Να μην κρύβεστε πίσω από αντίμετρα. Είναι πρωτόγνωρο για την Αίθουσα αυτή να διαλέγετε τέτοιες κρυψώνες.
Διαλέξατε και κάτι άλλο για το χρέος. Μεγαλώσατε το θέμα του χρέους και ότι ο κ. Τσίπρας θα φορέσει γραβάτες κτλ.. Μα, το χρέος έχει συμφωνηθεί για τον Αύγουστο του 2018. 

Συγγνώμη, τι θέλετε να πάρετε παραπάνω για το χρέος; 
Από τώρα, δηλαδή να πουν ότι τα ομόλογα μέχρι το 2025 θα μεταφερθούν πιο πέρα; 
Αυτό θέλετε; 
Ικανοποιείστε με αυτό; 
Ούτως ή άλλως, έχουν δεσμευθεί οι ξένοι ότι τον Αύγουστο του 2018, εάν έχουμε εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάθε θυσία για το χρέος, γιατί δεν θα μπορεί η χώρα να σταθεί. 
Θα θέλει νέο πρόγραμμα.
Γιατί μεγαλώσατε το θέμα του χρέους; 
Για να πειστούν οι Βουλευτές να ψηφίσουν σήμερα «Ναι».
Μεγαλώσατε το θέμα του χρέους για να πείτε, «ναι μεν, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζετε σκληρά μέτρα, αλλά θα έρθει ο Σόιμπλε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θα μας κόψουν χρέος και άρα, θα δικαιωθούμε».
Το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι πρόβλημα χρέους. Το πρόβλημα της Ελλάδος είναι κυρίως πρόβλημα μη επιτέλεσης των μεταρρυθμίσεων. Το πολιτικό σύστημα…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Ο Σόιμπλε τα λέει αυτά.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Δεν ξέρω ποιος τα λέει. Εγώ ξέρω ότι κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας. Ξέρω ότι είστε Αριστεροί και πάτε να κόψετε συντάξεις. Αυτό ξέρω.
Αν δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις, εκατό χρέη να κόψουν, πάλι στον άσσο θα είναι η χώρα.
Επαγγέλματα ανοίξαμε; Όχι. 
Για να γίνει κάποιος ταξιτζής, πρέπει να αγοράσει άδεια από άλλον ταξιτζή.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς θα γίνει;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Πώς θα γίνει; Πηγαίνετε σε άλλη χώρα να δείτε πώς γίνεται. 
Για να γίνεις περιπτεράς πρέπει να αγοράσεις από ανάπηρο άδεια. 
Φαρμακείο δεν μπορείς να ανοίξεις. Το ξέρετε; Αν πας στα Φάρσαλα, ας πούμε, που είναι τα φαρμακεία πέντε, θα σε στείλουν σε χωριό να ανοίξεις φαρμακείο. Θα σου πουν «τελείωσε ο κόσμος των φαρμακείων εδώ στον αριθμό πέντε». 
Αυτή είναι η χώρα, με τις προστατευτικότητες, με τις κλειστοφοβίες. Αυτή είναι η χώρα.
Επαγγέλματα λοιπόν δεν ανοίξαμε. 
Με τις συντάξεις ασχοληθήκαμε;
Άλλος παίρνει τρεις συντάξεις. 
Τριακόσιες τριάντα χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν τρεις συντάξεις. 
Ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες παίρνουν δύο συντάξεις. 
Ογδόντα χιλιάδες πλούσιοι, οι οποίοι έχουν να ζήσουν, γιατί έχουν ενοίκια, τόκους καταθέσεων και μερίσματα εταιρειών δεν τους πειράζουμε καθόλου, γιατί – λέει - πλήρωσαν εισφορές. 

Μα, σε μία χώρα όταν δεν βγαίνει το ασφαλιστικό σύστημα τι είναι προτιμότερο; 
Να κόβεις το ΕΚΑΣ από τη γιαγιά των εξακοσίων ευρώ και να της το πηγαίνεις στα τετρακόσια ευρώ ή να κόψεις τη σύνταξη από αυτόν που έχει ούτως ή άλλως χρήματα να ζήσει. 
Τι είδους Αριστεροί είστε; 

Φωνάζω για τις συντάξεις των πλουσίων. Δεν θα ζήσει ο πλούσιος εάν έχει ένα εισόδημα από ενοίκια 5.000 ευρώ; Γιατί να αρπάζει και το χιλιοεξακοσάρι της σύνταξης; Εντάξει, η Δεξιά μπορεί να έχει την άποψη ότι είναι ένα δικαίωμα. Εσείς όμως οι Αριστεροί προτιμάτε να κόβετε το ΕΚΑΣ της γιαγιάς και το γάλα του παιδιού και όχι τη σύνταξη του πλούσιου; Διερωτηθείτε λοιπόν, τι Αριστεροί είστε. Είναι πολύ απλό.

Είναι όμως κι άλλα ζητήματα. Είναι τα ζητήματα της αξιολόγησης, που ούτε η Νέα Δημοκρατία έχει το θάρρος να κάνει. 

Είναι η αξιολόγηση στο Δημόσιο. 

Ο κόσμος που δουλεύει στο Δημόσιο προσφέρει όλος; Είναι ευσυνείδητοι και προσφέρουν; Προσφέρουν όλοι στους δήμους, στις ΔΕΚΟ, στο Δημόσιο; 
Έχει γίνει καμιά αξιολόγηση;

Η ΑΔΕΔΥ βγήκε και έκανε προειδοποιητική απεργία και είπε «Αν τεθεί θέμα και ιδέας καν για αξιολόγηση, εμείς πάμε για μόνιμη απεργία». Αυτό τι λέει, τι σημαίνει αυτό; Ότι αν γίνει αξιολόγηση στον τόπο αυτό στους δήμους, στις ΔΕΚΟ και στο δημόσιο, θα βρούμε ένα φοβερό ποσοστό αργόμισθων.

Και πρέπει να μελετήσει η Αίθουσα αυτή, αν έχει τη στοιχειώδη σοβαρότητα, πού θα μεταφερθεί το ποσοστό αυτό των αργόμισθων. Γιατί κάπου είπα ότι πρέπει να ιδρύσουμε γραφεία ανεύρεσης εργασίας σε κάθε δήμο και να πηγαίνουν και οι άνεργοι - το ενάμισι εκατομμύριο εφόσον θέλει να δουλέψει, γιατί γι’ αυτούς δεν μιλάει κανείς, τους άνεργους τους έχουμε ξεφορτώσει στις χαβούζες - αλλά και οι αργόμισθοι του δημοσίου και να γίνεται ένας προγραμματισμός πού θα μεταφερθούν.
Πάντως, με το να συνεχίσουμε να πληρώνουμε αργόμισθους για να παίρνουν ψήφους κάποια κόμματα ή γιατί έκανε το λάθος ένα πολιτικό σύστημα και τους προσέλαβε, δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση αν αυτό το καρκίνωμα συνεχίζεται. Το λέω μια και καλή για να κατασταλάξει. Δηλαδή, αν μέσα στο δημόσιο, στους δήμους και στις ΔΕΚΟ είναι ένα σοβαρό ποσοστό αργόμισθων, το να κουκουλώνουμε το πράγμα και να περιμένουμε η χώρα να βγει από την κρίση αυτό είναι μάταιο. Ούτε εκεί κάνουμε το παραμικρό.
Η Νέα Δημοκρατία μάλιστα λέει ότι δεν θα απολύσει. Ας προσχωρήσει στην άποψη, λοιπόν, της Ένωσης Κεντρώων ότι αφού εντοπίσουμε τους αργόμισθους –και πώς θα τους εντοπίσουμε; Με ένορκη δήλωση των προϊσταμένων τους, των υφισταμένων τους και πολιτών που ήρθαν σε επαφή μαζί τους και αφού γίνει μία έκθεση για κάθε υπάλληλο και κριθεί ότι πρέπει να μεταφερθεί - οι υπάλληλοι μέσω των γραφείων ανεύρεσης εργασίας να μεταφέρονται. Τι θα κάνουμε; Μπορούμε να τους πληρώνουμε για πάντα;

Γιατί αυτοί δεν επιτρέπουν ούτε στους ευσυνείδητους να εργάζονται. Έχετε υπόψη σας σε ένα γραφείο αν στους έξι ανθρώπους δύο είναι αργόμισθοι ούτε οι υπόλοιποι τέσσερις δουλεύουν, να το ξέρετε αυτό. Εκτός αν είμαστε αγαθοεργό ίδρυμα και δίνουμε σαν επίδομα. Αλλά πάλι υπάρχει η ζημιά ότι δεν αποδίδει ο άλλος, όταν δίπλα του ο άλλος δεν πάει, κοιτάει το ρολόι του ή παίρνει αναρρωτικές συνεχώς κλπ.

Πρέπει να ξεκαθαρίσει η Αίθουσα αυτή αν αγαπάμε το ευρώ. Γιατί εγώ μιλάω και με οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα και στην πρώτη συζήτηση λένε «Αν μας θέλουν. Δεν μας θέλουν; Πάμε στη δραχμή». Δηλαδή, η ιστορία αυτή των δύο ετών με Βαρουφάκηδες, με Λαφαζάνηδες άφησε πίσω τη βρώμα της, άφησε έναν κόσμο που δεν ξέρει ποιο είναι το σωστό σε αυτήν τη χώρα και με το παραμικρό, που μπορεί εμείς να ευθυνόμεθα για τη μη πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων, ο οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ και λέει «Πάμε για δραχμή». 
Και σας ρωτώ: Με οπαδούς διφορούμενους και με εσάς να βγαίνετε στα κανάλια και να λέτε «εξαναγκαζόμεθα, εκβιαζόμεθα» μπορεί να γίνουν μεταρρυθμίσεις και μπορεί να αλλάξει η εικόνα της οικονομίας κάτω από τέτοιες συνθήκες;
Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει και αυτή τα λάθη της γιατί λέει ότι θα μειώσει κλίμακες φόρων, θα μειώσει ΕΝΦΙΑ και δεν λέει από πού, δεν λέει πώς θα ενεργήσει.
Λέει έχει ένα Πρόγραμμα Αλήθεια, όπως τώρα άκουσα το ΠΑΣΟΚ χθες έχει ένα Πρόγραμμα Ελλάδα. Ακούστε ονομασίες προγραμμάτων! 
Η Νέα Δημοκρατία Αλήθεια, το ΠΑΣΟΚ Νέο Πρόγραμμα Ελλάδα. Λες και μπορούσε να είναι Τουρκία. Κόμματα που κυβέρνησαν και φόρτωσαν! 

Το ΠΑΣΟΚ φόρτωσε στο δημόσιο ένα εκατομμύριο κόσμο. Αν πτώχευσε η χώρα κατά 70%-80%, οφείλεται στους διορισμούς του Ανδρέα Παπανδρέου και των Σημίτηδων κλπ. Και τώρα με το Πρόγραμμα Ελλάδα θα σωθεί η χώρα, θα σωθεί η Ελλάδα.

Το πρώτο, λοιπόν, αν θέλει να διεκδικήσει ένα κόμμα σοβαρή εξουσία είναι όχι να λέει ο Γιακουμάτος «Θα βγούμε αυτοδύναμοι», γιατί αυτό ζημιά κάνει άμα είναι ατεκμηρίωτο και φανατικά εκφρασμένο. Κάνει ζημιά σε αυτόν που το λέει. Το πρώτο είναι ότι πρέπει να πείσετε πώς θα φέρετε επενδύσεις. Διότι πριν δυο χρόνια είχατε την κυβέρνηση τα ίδια άτομα ακριβώς και επένδυση δεν φέρατε καμία.

Και βγάλατε κι ένα ομόλογο πρόωρο για να αποδείξετε ότι βγαίνουμε στις αγορές. Κι ήταν ζημιά κι εκείνο το ομόλογο, διότι μπορούσαν αυτά τα χρήματα να ληφθούν με 1,2% και τα πήρατε με 5%. Ζημιά είναι αυτό. Τα χρήματα αυτά γιατί να τα δώσουμε; Για να πειστούμε ότι μας βγάζετε στις αγορές και άρα τα καταφέρατε; Γιατί βιασύνη να δείξουμε ότι τα καταφέρνουμε; 
Για να καταφέρει μια χώρα κάτι πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα των τραπεζών αφενός και να έρθουν επενδύσεις αφετέρου. Αν αυτά τα δύο στοιχεία δεν υπάρχουν, με το να βγαίνεις στις αγορές τι; 
Και βλέπω αυτό το αντέγραψε κι ο Τσίπρας. Θα βγει, λέει, στις αγορές. Ε, θα πετύχει ο κ. Τσίπρας το ίδιο με τον Σαμαρά, να χρεώσει τη χώρα με παραπάνω επιτόκιο, τίποτα παραπάνω. 
Μη νομίζετε ότι βγαίνοντας στις αγορές ξεβράκωτοι αποδεικνύουμε στη διεθνή κοινότητα ότι πέρασε η κρίση. Κάνετε μεγάλο λάθος.
Οι μεταρρυθμίσεις είναι το παν. Δεν ξέρω αν το λέει ο Σόιμπλε, αλλά οι χώρες που βγήκαν από την κρίση, από τα μνημόνια, έκαναν τις μεταρρυθμίσεις, δεν κρύβονταν πίσω από το δάχτυλό τους. Αυτή είναι η γνώμη μου.

Κάνετε μία τροποποίηση στην κρατική επιχορήγηση (στα κόμματα) να μη δίνουν οι ιδιωτικές εταιρείες λεφτά. Αυτό είναι μέγα λάθος. Ξέρετε γιατί; Με τις ιδιωτικές εταιρείες, εμφανώς όταν είναι τα λεφτά –για λεφτά εμφανώς λέω, γιατί αφανώς μπορεί να σου δώσει μαύρα ο οποιοσδήποτε - μπορούσαμε κάποια στιγμή, μετά από δύο-τρία χρόνια, να κόβαμε την κρατική επιχορήγηση, όταν οι εταιρείες σιγά σιγά έπαιρναν το θάρρος και έδιναν δύο χιλιάδες, τρεις χιλιάδες, πέντε χιλιάδες ο ένας κ.λπ. και μπορούσαν τα χρήματα να βγαίνουν από τον ιδιωτικό τομέα, όπως γίνεται στην Αμερική. 

Γιατί δηλαδή; Θέλετε να γυρίσουμε σε ένα εντελώς κρατικοδίαιτο πολιτικό σύστημα; Τι έβλαψε τη δημοκρατία επί δύο χρόνια που ίσχυε η δυνατότητα να δίνουν οι εταιρείες, τι έβλαψε; Μπορεί τα κόμματα να μην είχαν το θάρρος να τα δείξουν στα βιβλία τους, άλλο αυτό. Αλλά το να δίνει ο ιδιώτης και σιγά σιγά να πάρουν θάρρος οι ιδιώτες και δι’ αυτού του τρόπου να χρηματοδοτηθούν τα κόμματα θα έφερνε και την ώρα να σταματήσουμε την κρατική επιχορήγηση.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Οι ιδιώτες γιατί να δώσουν λεφτά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ μην υποβάλλετε ερωτήσεις.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Οι ιδιώτες γιατί να δώσουν λεφτά; Συγγνώμη, δηλαδή στην Αμερική όσοι δίνουν, που έχω συγγενείς, και κάνουν εκδηλώσεις και δίνουν και μαζεύουν λεφτά για τους υποψηφίους, όλοι αυτοί είναι απατεώνες κι εσείς είστε οι καθαροί;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ (ΜΑΚΗΣ) ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Φτιάχνουν λόμπι, κύριε Πρόεδρε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Εντάξει, εντάξει.
Μετά λέτε ότι με το σύστημα φορολόγησης των Βουλευτών λύνεται ένα θέμα, μία εκκρεμότητα, που έπαιρναν οι Βουλευτές χρήματα λιγότερο φορολογούμενα από τους υπόλοιπους πολίτες. Μία ανισότητα λύεται. Έχω τονίσει ότι πολύ πιο σοβαρό ζήτημα είναι να γίνουν οι Βουλευτές από τριακόσιοι διακόσιοι.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, να ολοκληρώστε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Μη στεναχωριέστε, ελπίζω να είστε όλοι, μακάρι να επανεκλεγείτε όλοι. 
Αλλά εν πάση περιπτώσει, κράτη όπως η Ολλανδία έχουν δεκαοκτώ εκατομμύρια πληθυσμό και μόνο εκατόν πενήντα βουλευτές. Εντάξει, δεν πειράζει, εσείς θέλετε τριακόσιους. 
Υπόσχεται η Ένωση Κεντρώων ότι ανερχόμενη σε δύναμη θα το κάνει αυτό το διακόσια. Και αν το δεχόταν η Κυβέρνηση το διακόσια θα ήταν ένα πραγματικά σοβαρό βήμα, γιατί θα ήταν 60 εκατομμυρίων ευρώ η εξοικονόμηση, ενώ τώρα πάμε για 2,5 εκατομμύρια ευρώ εξοικονόμηση. Το ακούσατε; Αυτό είναι το μέγα βήμα που κάνει ο κ. Τσίπρας, 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Να μετράμε και οικονομικά τα πάντα. Λοιπόν, ο αριθμός των Βουλευτών για την Ελλάδα διακόσια. Και εκατόν πενήντα μπορεί να πέσει, αλλά θέλει τροποποίηση του Συντάγματος.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ, ησυχία!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Ο αριθμός των διακοσίων είναι επαρκής για τον πληθυσμό της Ελλάδος κατά τη γνώμη μου. Εκτός αν έχουμε βουλευτοκρατία.

Τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας κάποιων νομοσχεδίων. Και ψηφίζει η Αίθουσα αυτή αν είναι συνταγματικά ή όχι. Πόσοι ξέρουν συνταγματικό δίκαιο εδώ στην Αίθουσα; Ξέρουν πέντε; Δηλαδή καλείται μια Αίθουσα με κομματική γραμμή να πει αν ένα νομοσχέδιο είναι συνταγματικό.

Όλοι εσείς ψηφίζετε με κομματική γραμμή.

Ακούστε κάτι: Εγώ πράγματι θεωρώ ότι οι δικαστές δεν έχουν δικαίωμα να παίρνουν αποφάσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα. Θα σας πω γιατί. Γιατί ο δικαστής μπορεί να θεωρεί ότι κακώς κόψαμε συντάξεις. Να έρθει αυτός να γίνει Πρωθυπουργός να δώσει εκείνος τις συντάξεις, να δούμε αν θα μπορέσει!
Άρα, ούτε λύση είναι ο κάθε δικαστής να κάνει τον Πρωθυπουργό. Όμως, δεν είναι και λύση να κάνει η Αίθουσα αυτή τους συνταγματολόγους. Είναι προς το ευτράπελο αυτό, αν μου επιτρέπετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώστε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Στο Νεώριο Σύρου, απ’ ό,τι ξέρετε, έχουν να πληρωθούν δεκαεπτά μήνες ή δεν το ξέρετε; Δεν το ξέρετε. Εντάξει. Μπορεί εδώ πέρα να πληρωνόμεθα εις την Αίθουσα αυτή, αλλά στο Νεώριο Σύρου έχουν να πληρωθούν δεκαεπτά μήνες. Δε νοιάστηκε κανείς, έτσι δεν είναι; Ιδιωτική εταιρία είναι. Όμως, ο κύριος αυτός, που έχει το Νεώριο Σύρου, έχει και άλλη. Έχει και τα ναυπηγεία Ελευσίνος. Για τα ναυπηγεία Ελευσίνος το Πολεμικό Ναυτικό του δίνει πελατεία, του δίνει δουλειά για να πληρώνει, για τη Σύρο δεν του δίνει και άγεται προς κλείσιμο το Ναυπηγείο. Ελπίζω να ενδιαφέρει κάπως την Κυβέρνηση.
Αρχίσατε και κάνατε διαλόγους με σποτ. Βγάζει σποτ η Νέα Δημοκρατία, σποτ ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, δείτε λίγο τον χρόνο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Βεβαίως, κύριε Πρόεδρε.
Ξέρετε γιατί γίνεται διάλογος με σποτ; Γιατί δεν γίνεται κανένας σοβαρός διάλογος και όπου βέβαια δεν γίνεται διάλογος, ανάθεσε σε έναν, που κάνει μοντάζ και έχει διαφημιστική εταιρία, να σου κάνει σποτ.

Ωραίο σύστημα, κύριε Τσίπρα, να συνομιλούμε με σποτ. Αντί να μου τηλεφωνείτε, να βάζετε ένα σποτ στον ΑΝΤ1.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)

Είπε ο κ. Τσίπρας σε μια συνέντευξή του - και ήταν μεγάλο λάθος και δεν επιτρέπεται να το κάνει - ότι δεν αντιδρά ο κόσμος. Ο κόσμος παρά τα βαριά και σκληρά μέτρα, που εφαρμόζονται, πάει εκδρομές. Εκείνη την ώρα ο κ. Τσίπρας δεν προσέβαλε εμάς. Εμείς ψηφίσαμε άλλα κόμματα, δεν ψηφίζαμε ΣΥΡΙΖΑ. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ προσβλήθηκαν, κ. Τσίπρα, από εσάς και μοιάζει αυτό με κάτι που μου είπε η σύζυγός μου.

Θα σας πω τι μου είπε η σύζυγός μου. Όταν ο Κώστας Καραμανλής μιλούσε στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, ερωτήθηκε για τον Βουλγαράκη, για το νόμιμο και ηθικό. Και απάντησε ο Καραμανλής «Είναι νόμιμο». Και γυρίζει η γυναίκα μου και μου λέει: «Ο λαός πιστεύει στην ηθική. Το νόμιμο δεν τον ενδιαφέρει καθόλου. Τώρα ο Καραμανλής τελείωσε». Έτσι μου είπε η γυναίκα μου.

Δυστυχώς, κύριε Τσίπρα, το ίδιο μου είπε και για σας όταν προσβάλατε τον ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν αντιδρά, ότι είναι αδρανής, δείχνει ανοχή, δεν τον νοιάζει. Ό,τι κι αν του βάλεις, φόρους, κοψίματα μισθών, ψηφίζει.

Έχετε κάνει το ίδιο λάθος. Προσέξτε, γιατί η αλαζονεία είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα και με την αλαζονεία μπορεί να κερδίσεις λίγο πολιτικό χρόνο ακόμη, αλλά συνήθως η αλαζονεία προοιωνίζεται πολύ κακό τέλος για τον αλαζόνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κύριε Πρόεδρε, έχετε ολοκληρώσει.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Μάλιστα.
Εις την Γαλλία, να πω ένα τελευταίο, …
(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Πείτε το τελευταίο, παρακαλώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): …κόμματα, όπως η Δεξιά δεν μπήκαν στην δεύτερη Κυριακή και όπως οι σοσιαλιστές πήραν 5%. Και βγήκε ένας νέος, κεντρώος. Το ξέρετε; Να ετοιμάζεστε, κύριοι.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
Μετά χαράς. Εσείς το καλό της Ελλάδας δεν θέλετε; Εγώ δεν είμαι πάντως αρχομανής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κάντε ησυχία, κύριοι συνάδελφοι.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Να ξέρετε ότι η Ένωση Κεντρώων ό,τι κάνουμε, θα το κάνουμε με κυβερνήσεις συνεργασίας και μόνο και όχι αυτοδυναμίες, που ονειρεύεται ο κ. Γιακουμάτος. Το ξέρετε αυτό το πράγμα, γιατί και εσείς, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να μην είστε αυτοδύναμοι, αλλά έχετε κάνει Κυβέρνηση με ένα κόμμα που ιδεολογικά δεν ταιριάζει σε αυτό που λέτε συχνά, Αριστερά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ: Αυτό είναι το μεγαλείο της Δημοκρατίας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Αυτό είναι το μεγαλείο; Προσέξτε, μήπως αντί μεγαλείου αποδειχθεί το πρόβλημα προσεχώς.
Απ’ ό,τι αντιλαμβάνεστε, θα ψηφίσουμε, κύριε Τσίπρα, μόνο την διάταξη, που αφορά τα των Βουλευτών.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
Είναι μερικοί ατίθασοι. Τι να κάνουμε; Πρέπει να λες υπέρ τους για να χειροκροτήσουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Ναι, αλλά τους αποθεώνετε επί της ουσίας.
Ελάτε! Σας παρακαλώ!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Θα ψηφίσουμε τη διάταξη περί Βουλευτών, τη διάταξη περί μείωσης των μισθών των Βουλευτών εμμέσως, δηλαδή δια αυξήσεως της φορολογίας. Θα το σκεφτώ μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας για τους αγρότες, γιατί τους αγαπώ πολύ τους αγρότες.
Όμως, να δεχθώ την άποψη να ψηφίζω αντίμετρα για να νομιμοποιώ τα μέτρα, σε αυτό δεν μπορώ, κύριε Τσίπρα, να σας κάνω τη χάρη. Ζητώ συγγνώμη!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Ένωσης Κεντρώων)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Ευχαριστούμε.

Τον λόγο έχει ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος είναι και πολύ συνεπής στον χρόνο. Θα κυλήσει αμέσως ύστερα η διαδικασία. Ύστερα είναι ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Πριν να ξεκινήσετε, κύριε Θεοδωράκη, να αναφέρω κάτι.

Κύριε Λεβέντη, ακούστε με. Είστε και μηχανικός. Επειδή προηγούμενα ακούστηκαν κάποια νούμερα τα οποία εκ παραδρομής ειπώθηκαν σε σχέση με τους Βουλευτές, να πω ότι εάν έχουμε εκατό λιγότερους Βουλευτές, η εξοικονόμηση κατά έτος θα είναι 6 εκατομμύρια ευρώ, όχι 60 εκατομμύρια ευρώ. Είναι μια διαφορά κάπως μεγάλη. Ακούει και η κοινή γνώμη. Παρακαλώ πολύ!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Μάλλον κάνετε λάθος, κύριε Πρόεδρε. Εκατό Βουλευτές παίρνουν μόνο 6 εκατομμύρια ευρώ;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Με συγχωρείτε, επειδή είστε του Πολυτεχνείου, είπαμε! Αλλιώς θα απαιτούνταν άλλα.
Παρακαλώ, κύριε Θεοδωράκη, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Οι Βουλευτές δεν έχουν συνεργάτες, δεν έχουν αποσπασμένους; Τι έχουν; Μόνο τον μισθό υπολογίζετε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Και οικογένειες έχουν.