ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 29 Ιουλίου 2017

Οι 10 εντολές της ευτυχίας


10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΙΡΗΝΗ ΔΙΩΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΑΣ


Σύγκρουση κάθε είδους υπήρξε πάντα μια πληγή που έχει καταστρέψει τη ζωή μας από το ξεκίνημα του χρόνου. Αν δεν πολεμάμε εναντίον άλλων, αγωνιζόμαστε εναντίον του εαυτού μας. Εάν δεν αγωνιζόμαστε ενάντια στους εαυτούς μας, αγωνιζόμαστε για ένα ανέφικτο ιδεώδες, μια μη ρεαλιστική πίστη ή ένα τοξικό δόγμα. Και έτσι συνεχίζεται ο αιώνιος κύκλος του χάους στη ζωή μας.

Όπως και εγώ, ίσως έχετε διαπιστώσει ότι το χάος έρχεται σε πολλά σχήματα και μορφές. Κάποια προφανή, κάποια πιο θανατηφόρα και ανεπαίσθητα, κάποια συνήθη, κάποια βαθμιαία. Αλλά ανεξάρτητα από το πόσο πόνο αντιμετωπίζετε στη ζωή, γνωρίζετε ότι η πηγή αυτού του πόνου προέρχεται από εσάς.

Μου πήρε πολύ χρόνο για να αναλάβω και να κατέχω την ευθύνη για τον εαυτό μου για τον τρόπο που σκεπτόμουν, αισθανόμουν και αντιδρούσα στον κόσμο. Τώρα, αν και παλεύω ακόμα να κρατήσω την προοπτική κάποιες φορές, έχω αποκτήσει τη συνήθεια να διώχνω αυτά τα 10 πράγματα  για να ανακτήσω την ειρήνη και την ηρεμία μου. Ελπίζω να μπορέσετε να εμπνευστείτε για να εντοπίσετε αυτές τις πηγές του αυτοεπιβαλλόμενου χάους και στη ζωή σας.

1. Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

Είμαι ένα παραδεδεγμένο φρικιό ελέγχου. Έχω την ανάγκη να αισθάνομαι σταθερή, ασφαλής και υπεύθυνη για το τιμόνι της ζωής,  για να νιώθω μια προσωρινή αίσθηση ανάπαυλας από τον φόβο μου για τα πάντα. 

Ωστόσο, παρά την ανάγκη μου να ελέγχω τα πάντα, κατάφερα, μέσα από το ταξίδι της πνευματικής αφύπνισης, να αποδεχθώ απροβλεψιμότητα, αβεβαιότητα, ακόμη και ανικανότητα πολύ περισσότερο από πριν. 

Ακόμα γλιστράω πίσω στις παλιές συνήθειες, αλλά προσεγγίζω το στόχο μου, και καθ’ οδόν ανακαλύπτω την υπέροχη ηρεμία της εσωτερικής ησυχίας. 

Ο έλεγχος είναι ένα προϊόν φόβου, δυσπιστίας προς τον εαυτό σας και την ικανότητά σας να χειρίζεστε οτιδήποτε σας ρίξει η ζωή. 

Από τη στιγμή που θα φτάσετε να δείτε την έμφυτη ελαστικότητα και δύναμη του πνεύματός σας, θα αρχίσετε να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας και επομένως θα ανοιχτείτε στη ζωή.

2. Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ/Α 

Ο τελειομανία προάγει το χρόνιο άγχος και την εξάντληση. Έχω ξοδέψει μεγάλο μέρος της ζωής μου θέλοντας να κάνω τα πάντα τέλεια, να λέγω τα πάντα τέλεια, και ουσιαστικά να είμαι το τέλειο άτομο. Τι χάσιμο χρόνου!

Γνωρίζουμε διανοητικά ότι κανείς δεν μπορεί να είναι τέλειος, αλλά με κάποιο τρόπο εξακολουθούμε να έχουμε την τάση να κολλάμε σε αυτούς τους αρνητικούς κύκλους, συνήθως ασυνείδητα. Εάν δεν είστε ποτέ πολύ ευχαριστημένοι με αυτό που κάνετε ή με το ποιοι είστε, είναι πιθανό ότι είστε τελειομανής. 

Μια φορά κι έναν καιρό ήμουν τόσο τελειομανής που μου έπαιρνε 6 ώρες για να γράψω ένα άρθρο (δεν αστειεύομαι). Τελικά έμαθα ότι πραγματικά δεν υπάρχει τέτοιου είδους πράγμα όπως η τελειότητα στη ζωή καθώς η ζωή είναι για ανάπτυξη και για αλλαγή. 

Η τελειότητα, από την άλλη πλευρά, είναι μια αμετάβλητη κατάσταση, μια κατάσταση θανάτου, μια κατάσταση που δεν είναι δυνατό να πετύχουμε στη ζωή. 

3. ΠΑΡΑΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ 

Παραδίνουμε τη δύναμή μας στους άλλους όταν τους επιτρέπουμε να καθορίζουν την αξία μας, να υπαγορεύουν τα συναισθήματά μας και να ελέγχουν τις αντιλήψεις μας. 

Πόσο συχνά έχετε επιτρέψει σε όσα λέει κάποιος άλλος για σας ή στο πώς σας μεταχειρίζεται, να επηρεάσει τη διάθεση ολόκληρης της ημέρας σας; 

Πόσο συχνά αισθανθήκατε εντελώς μίζερος, χωρίς τέλος, επειδή κάποιος σας αγνόησε, σας απέρριψε ή σας επέκρινε; 

Αυτό συνιστά παράδοση της δύναμής σας σε άλλους ανθρώπους, επειδή τους δίνετε την άδεια να ελέγχουν τον τρόπο που αισθάνεστε για τον εαυτό σας. 

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να δώσετε αυτή τη δύναμη σε άλλους, και κάθε φορά που επιλέγετε μπορείτε να πάρετε πίσω αυτή τη δύναμη και να ορίσετε οι ίδιοι τον τρόπο που αντιλαμβάνεσθε τον εαυτό σας.

4. ΚΑΤΟΙΚΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ 

Πρόσφατα έγραψα γι’ αυτό το θέμα και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τις σχέσεις μας με άλλους. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους επιλέγουμε να ζούμε στο παρελθόν, αλλά όλοι τους είναι άσκοποι. Ζώντας στο παρελθόν είναι θάνατος επειδή κατοικούμε  μάλλον σε αυτό που υπήρξε παρά σε αυτό που είναι τώρα. Όσο περισσότερο είμαστε κολλημένοι στο παρελθόν, τόσο λιγότερο μπορούμε πραγματικά να ζήσουμε στο έπακρο τη ζωή μας στο παρόν.

5. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΞΙΚΑ ΑΤΟΜΑ

Μερικές φορές οι τοξικοί άνθρωποι που μας περιβάλλουν είναι οι γονείς και τα αδέλφια μας, άλλες φορές είναι φίλοι ή εραστές μας. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να απομακρύνουμε  από τη ζωή μας ανθρώπους που είναι τοξικοί για την ψυχολογική και συναισθηματική ευημερία μας, ειδικά όταν μεγαλώσαμε μαζί τους ή δημιουργήσαμε στενούς δεσμούς με αυτούς. Προσωπικά, έπρεπε να κάνω τη σκληρή επιλογή της διακοπής των δεσμών με την οικογένειά μου (σ.σ.: ????????), λόγω της συστηματικής αρνητικής επίπτωσης που είχαν στη ζωή μου. 

Μπορείτε να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να κάνετε τη θαρραλέα αλλά σκληρή επιλογή της αποκοπής τοξικών ανθρώπων όταν συνεχώς σας ρίχνουν ψυχολογικά, σας κρατούν πίσω ή δημιουργούν ατέλειωτο δράμα στη ζωή σας.

6. ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΗΝ ΠΙΚΡΙΑ

Ο θυμός είναι ένα πολύ δελεαστικό συναίσθημα. Μας κάνει να νιώθουμε ενάρετοι, δικαιωμένοι και προστατευμένοι από την αδυναμία να πληγωθούμε ξανά.

Η αλήθεια είναι ότι το να κρατάει κανείς το θυμό είναι μια πράξη δειλίας, όχι δύναμης. Η πικρία σας τρώει από μέσα προς τα έξω και σας αποκλείει από πολλές όμορφες ευκαιρίες που σας παρουσιάζει η ζωή για να θεραπευτείτε, να αναπτυχτείτε  και να επεκταθείτε. 

Η θεραπεία της πικρίας είναι να μάθει κανείς να συγχωρεί και να κατανοεί ότι κάθε σκληρή, άδικη και άστοργη συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα του πόνου - πόνου που οι άνθρωποι προσπαθούν να απελευθερώσουν με πολλούς παραπλανητικούς τρόπους.

7. ΧΤΥΠΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΝΑΜΕ ΛΑΘΗ 

Η πικρία δεν περιορίζεται μόνο προς άλλους ανθρώπους. Περιλαμβάνει επίσης τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε και εμείς τους εαυτούς μας. Όταν αρνούμαστε να συγχωρούμε τους εαυτούς μας, μπαίνουμε σε ατελείωτους κύκλους αυτο-απόρριψης, πόνου και λύπης. 

Για μεγάλο χρονικό διάστημα καταστράφηκα απολύτως από τα λάθη που έκανα, τα οποία μου προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία και ασταμάτητη δυστυχία. 

Τελικά έμαθα να μεταβάλλω την άποψή μου προς τα λάθη, βλέποντάς τα ως ευκαιρίες μάθησης και ανάπτυξης. 

Αυτή η προσέγγιση μπορεί να προκαλεί αναγούλα (μου συνέβη σε πρώτη φάση), αλλά είναι πραγματικά ο πιο υγιεινός τρόπος προσέγγισης του λάθους. 

Όλοι κάνουμε λάθη, ανεξάρτητα από το πόσο έξυπνοι, ελκυστικοί ή πλούσιοι είμαστε. Να το θυμάστε αυτό!

8. Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΩΣΤΟΣ/Η 

Μεγάλωσα σε μια θρησκόληπτη οικογένεια που πάντα ένιωθαν την ανάγκη να προστατεύουν την αίσθησή τους ότι είναι  "σωστοί", ακόμη και μέχρι του σημείου να λογομαχούν συνεχώς και να συζητάνε με μοχθηρία μεταξύ τους και με άλλους ανθρώπους διαφορετικών απόψεων. 

Δεν μου πήρε πολύ καιρό προτού κι εγώ υιοθετήσω τη συνήθεια.

Είναι απολύτως εξαντλητικό να προσπαθείτε να προστατεύσετε την ανάγκη σας να νιώθετε "σωστοί" και ανώτεροι από τους άλλους. 

Έτσι είμαι ευτυχής να πω ότι άφησα τη συνήθεια αυτή εδώ και πολύ καιρό με την πρακτική της ευρύτητας πνεύματος, της συμπάθειας και λίγης ταπεινοφροσύνης. 

Δεν είμαστε πάντα σωστοί, και αυτό είναι εντάξει. Μαθαίνεις πολλά πράγματα από το να είσαι λάθος.

9. ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΓΩ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΝΤΡΟΛΑΡΕΙ 

Το εγώ μας είναι εκείνο το μέρος του εαυτού μας που αισθάνεται την ανάγκη να προστατεύσει την ταυτότητά μας. Είναι αυτή η ισχυρή δύναμη μέσα μας που μας κάνει να αισθανόμαστε ξεχωριστοί από τους άλλους, μας κάνει να γινόμαστε αμυντικοί και θυμωμένοι όταν κάποιος μας επικρίνει, που συνθλίβεται όταν ο εραστής μας αφήνει, και τροφοδοτεί τη δίψα μας να γίνουμε "μεγαλύτεροι και καλύτεροι". 

 Όταν μας κοντρολάρει το εγώ μας βιώνουμε πάντα τον πόνο και το χάος γιατί αυτή είναι η φύση του να θέλουμε να κρατάμε τους εαυτούς μας ξεχωριστούς από τους άλλους ανθρώπους. 

Η πραγματικότητα είναι ότι σε πνευματικό, συναισθηματικό, ακόμη και ατομικό επίπεδο είμαστε όλοι μέρος του Ενός, και από τη στιγμή που θα μας καθοδηγεί όλη αυτή η ανώτερη αντίληψη (ή ο Ανώτερος Εαυτός), παίρνουμε αποφάσεις που βασίζονται στην αγάπη, τη συμπόνια και την υπομονή.

10. Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΡΕΣΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ 

Τόσο πολλοί από εμάς τους ευαίσθητους τύπους υποφέρουμε από το γονίδιο να ευχαριστήσουμε τους άλλους. Επενδύουμε τόσο πολύ χρόνο και προσπάθεια για να κάνουμε τον καθένα ευτυχισμένο και να είμαστε αρεστοί άνθρωποι ώστε χάνουμε την επαφή με τον αυθεντικό εαυτό μας. 

Τελικά είμαστε τόσο τεταμένοι και τόσο ανήσυχοι για το τι σκέφτονται οι άνθρωποι για μας ώστε εξαντλούμαστε και αρρωσταίνουμε. Έχει συμβεί ποτέ αυτό σε σας; 

Μου πήρε ΠΟΛΥ χρόνο για να συνειδητοποιήσω ότι δεν θα με αγαπάνε όλοι. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ούτε σε μένα αρέσει ο καθένας. Αυτή είναι ακριβώς η φύση του να είσαι άνθρωπος. Μερικές φορές νιώθουμε ζεστασιά για ανθρώπους, και μερικές φορές απωθούμαστε από ανθρώπους. 

Βρείτε την αυτοεκτίμησή σας από το εσωτερικό σας κι έτσι δεν θ’ ανησυχείτε να αρέσετε διαρκώς σε όλους. 

 lonerwolf

Μετάφραση Μαρίας Σεφέρου