ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017

Η "προσωπική διαφορά" του Κατρούγκαλου βρίσκεται στον προθάλαμο του χειρουργείου


Κοινωνικό ΣΟΚ με τις νέες περικοπές στους συνταξιούχους 

Στα πρώτα εκκαθαριστικά συντάξεων του 2018, που θα τους αποσταλούν, θα αποτυπώνεται το ποσό, η προσωπική διαφορά, το οποίο είτε θα καταργηθεί είτε θα περικοπεί δραματικά από 1ης Ιανουαρίου 2019. 

Μεγάλη ψυχρολουσία θα υποστούν 2.000.000 συνταξιούχοι, όταν δουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα των συντάξεών τους κατά τους πρώτους μήνες του 2018. 

Θα διαπιστώσουν ότι σε αυτά θα υπάρχει ειδική ένδειξη, στην οποία θα αποτυπώνεται το ποσό εκείνο από τη σύνταξή τους, το οποίο είτε θα καταργηθεί είτε θα περικοπεί δραματικά από την 1η Ιανουαρίου 2019, με βάση τα μνημονιακά μέτρα, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει ήδη ψηφίσει στα πλαίσια της προηγούμενης 2ης αξιολόγησης, οδηγώντας στα τάρταρα τις κύριες και επικουρικές συντάξεις. 

Οι απώλειες θα είναι μεγάλες, αλλά για αρκετούς ακόμη μεγαλύτερες καθώς το ποσό αυτό – η λεγόμενη προσωπική διαφορά – για τους συγκεκριμένους φθάνει το 30% των σημερινών συντάξεών τους τους. Μεταξύ άλλων πρόκειται για συνταξιούχους του ΙΚΑ με 30 τουλάχιστον έτη ασφάλισης, για δημοσίους υπαλλήλους, επίσης με πολλά έτη υπηρεσίας, για συνταξιούχους νομικούς, μηχανικούς, γιατρούς, φαρμακοποιούς αλλά και του πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) και του ΝΑΤ.

Η προσωπική διαφορά, η οποία βρίσκεται στον προθάλαμο του χειρουργείου, είναι η διαφορά ανάμεσα στο ποσό των συντάξεων που καταβάλλονται σήμερα και είχαν εκδοθεί πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου (δηλαδή μέχρι 12/5/2016) και των μειωμένων συντάξεων για όλους τους νέους συνταξιούχους που δόθηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου. 

 Από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας αποκαλύπτεται ότι η προσωπική διαφορά φθάνει έως το 30% των καταβαλλόμενων συντάξεων για μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων, ενώ οι απώλειες που θα προκύψουν από τις επερχόμενες περικοπές δεν αποκλείεται να φτάνουν μέχρι 360 ευρώ τον μήνα.

Ειδικότερα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, όσοι έχουν λάβει σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016 θα λάβουν ενημερωτικά σημειώματα, στα οποία θα εμφανίζεται η προσωπική διαφορά που προέκυψε από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους. Μέχρι τώρα έχει επανυπολογιστεί το 87% των συντάξεων, κυρίως του πρώην ΙΚΑ και του Δημοσίου, και μέχρι τον Ιανουάριο θα γίνει ο επανυπολογισμός για ΔΕΚΟ και τράπεζες. 

Σημειώνεται ότι η προσωπική διαφορά θα συνεχίσει να πληρώνεται και οι συνολικές αποδοχές θα είναι ίδιες έως και τον Νοέμβριο του 2018. Τον Δεκέμβριο του 2018 όμως, με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2019, θα γίνουν αυτές οι σφαγιαστικές περικοπές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα πλήξουν 2 εκατ. παλιούς συνταξιούχους. 

Σύμφωνα με τη διάταξη του νόμου που έχει ψηφιστεί από τη σημερινή κυβέρνηση, η διαφορά αυτή θα περικόπτεται τόσο, ώστε το σύνολο της σύνταξης να μη μειώνεται πάνω από 18%. Ωστόσο, οι μειώσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες και θα φτάνουν και στο 25%, γιατί δεν κόβεται μόνο η σύνταξη, λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων.

Επιπλέον, νέες απώλειες προβλέπονται για τους συνταξιούχους από το 2018 λόγω των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί. Πρόκειται για τη μείωση κατά 80 ευρώ του ΕΚΑΣ για περισσότερους από 200.000 χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι θα το χάσουν ολοσχερώς στο τέλος του 2018, και για την πλήρη κατάργηση για άλλους 50.000, όπως προβλέπεται από το τρίτο Μνημόνιο. 

Με την αυστηροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων, το ΕΚΑΣ θα λαμβάνεται πλέον από όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 7.022 ευρώ, καθώς το κονδύλι που έχει εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό είναι μόλις 82 εκατ. ευρώ. Συνολικά, με βάση το Μνημόνιο, την τριετία 2016-2018 από τις τσέπες των χαμηλοσυνταξιούχων έκαναν φτερά 808 εκατ. ευρώ.

Οι νέες περικοπές στις συντάξεις, που θα εφαρμοστούν από το 2019, οδηγούν σε πλήρη φτωχοποίηση των συνταξιούχων, την ίδια ώρα που χιλιάδες νέοι συνταξιούχοι (αιτήσεις συνταξιοδότησης μετά τον Μάιο του 2016) υποφέρουν από τις άγριες περικοπές που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου. 

Ήδη περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι (με εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο) «βουλιάζουν» στη φτώχεια, τη στιγμή που οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων των συνταξιούχων έως 70%. 

Οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, του παγώματος των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και, τέλος, εξαιτίας της κατάργησης του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

iskra