ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018

Ο Βασίλης Λεβέντης εναντίον όλων για όλα


Βουλή, 15/01.2018 - ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Καλησπερίζω τις κυρίες και τους κυρίους Βουλευτές, τους κυρίους Υπουργούς. Ο Πρωθυπουργός έφυγε, βεβαίως, γιατί είχε σοβαρότερα καθήκοντα. Παλαιότερα, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, παραπονείτο που έλειπε ο Πρωθυπουργός. Όμως, φαίνεται αυτή είναι η κοινή αρρώστια των Πρωθυπουργών, να λείπουν.

Θα μου πείτε: Και για ποιον λόγο να κάτσουν να ακούσουν, αφού δεν πρόκειται τίποτε να δεχθούν από αυτά που εισηγούνται οι άλλοι; Άρα, καλύτερα να φεύγουν.
Είπε σε μία στιγμή της αγόρευσής του -και αυτή η στιγμή νομίζω ήταν «όλα τα κιλά και όλα τα λεφτά»- ότι η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση είναι μέσα στο κλίμα, το παγκόσμιο, το διεθνές, μέσα στην πραγματικότητα. Εκεί ζει και με βάση αυτή την πραγματικότητα κυβερνά την Ελλάδα ο κ. Τσίπρας. 

Άρα, το 2014 που υποσχόταν ότι σκίζει μνημόνια, ήταν στον κόσμο του. Από την ώρα που τώρα είναι στην πραγματικότητα, τότε ήταν στον Άρη και υποσχόταν. Τέλος πάντων. Και αυτό είναι μία ομολογία ειλικρίνειας. Κάτι είναι και αυτό.

Τα νομοσχέδια αυτά τα πασπαρτού, τα νομοσχέδια με χίλιες τριακόσιες σελίδες, δεν καταλαβαίνω τι νομοσχέδια είναι. Εντός σαράντα ωρών έπρεπε η Βουλή να τα διαβάσει, να αποφασίσει, οι Υπουργοί να φέρουν εν τω μεταξύ και άλλες τροπολογίες. Τα έχει διαβάσει αυτά κάποιος από την Πλειοψηφία, από την Κυβέρνηση; Γιατί δεν είστε λαϊκή πλειοψηφία, είστε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Άλλο λαϊκή πλειοψηφία. Έτσι δεν είναι; Γιατί πόσο πήρε ο Καμμένος στις εκλογές; Πόσο πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ; Αν το αθροίσουμε ήταν 35% και 3%, 38%. Πόσο έχει γίνει τώρα; Άντε να είναι 20%. Άρα, είστε λαϊκή μειοψηφία με καλπονοθευτικό νόμο, περιστασιακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τα νομοσχέδια αυτά που έρχονται δι’ αυτού του τρόπου -γρήγορα να ψηφιστούν, χωρίς να τα διαβάσει κανείς- τι είδους νομοσχέδια είναι; Πού αποβλέπουν; Αποβλέπουν στο να μην τα διαβάσετε ούτε εσείς. Αν, δηλαδή, ένας σας έλεγε πριν τρία χρόνια ότι θα έρθει η ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα ιδρύσει καζίνο, που ο ΣΥΡΙΖΑ θα κόψει επιδόματα πολυτέκνων, τριτέκνων, τετρατέκνων, αν σας έλεγε ότι θα κοπούν φοροαπαλλαγές, θα τον λέγατε τρελό. Θα λέγατε ότι δεν μπορεί να τα κάνει αυτά μια αριστερή κυβέρνηση.
Τώρα, όμως, πώς δικαιολογήθηκε ο Πρωθυπουργός; Είπε ότι μέσα στο κλίμα αυτό της διεθνούς πραγματικότητας, έτσι μόνο μπορεί να κυβερνήσει, αυτά μόνο μπορεί να κάνει. Να μια ωραία δικαιολογία. Να εγκληματήσεις σε βάρος της κοινωνίας και να έχεις ως δικαιολογία το διεθνές κλίμα, ότι αυτό δεν σου το επιτρέπει.
Κατηγόρησε την αριστερά ο κ. Τσίπρας ότι είναι κατά του ευρώ, κατά της Ευρώπης. Λίγοι ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν κατά της Ευρώπης και κατά του ευρώ; Σε συζητήσεις που έκανα εγώ με απλούς ψηφοφόρους ή στελέχη όπου πήγαινα ανά την Ελλάδα το 2015, ανάθεμά αν στους δέκα του ΣΥΡΙΖΑ, ένας ή δύο ήταν υπέρ του ευρώ. Όλοι οι άλλοι έλεγαν τα ίδια με το ΚΚΕ. Απλά το ΚΚΕ έχει μια συνέπεια, έστω κι αν αισθάνεται ότι αυτοκτονεί η χώρα.

Αντίθετα, ο Τσίπρας έκανε τούμπα. Το ονομάζει «ρεαλισμό» και το εξήγησε έτσι. Μάλλον, δεν το εξήγησε καθόλου. Είπε μια κουβέντα περί «αυταπάτης» και αυτό ήταν όλο.
Νομίζω ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι νομοσχέδιο ντροπής. Όσοι το ψηφίσετε, θα ντρέπεστε μεθαύριο που το ψηφίσατε. Κρατήστε τη σημείωσή μου αυτή. Θα ντρέπεστε και θα απολογείστε και στα παιδιά σας και στα εγγόνια σας που το ψηφίσατε.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε υποσχέσεις ότι θα διορθώσει την αδικία που γίνεται στους πολυτέκνους. Δηλαδή, τι είναι αυτό; Πρώτα κάνουμε την αδικία και μετά υποσχόμεθα διόρθωση; Και το χειροκροτήσατε όλοι αυτό. Είναι πολιτική αυτή, πρώτα να κόβεις επιδόματα και μετά να σε χειροκροτούν οι Βουλευτές σου, με την υπόσχεση ότι θα τα επαναφέρεις; Είναι μέθοδος πολιτικής αυτή;

Για τα εργασιακά λέτε ότι δεν είναι ζημιά γιατί - ο Πρωθυπουργός είπε- δεν ζητάει το 50% επί των εγγεγραμμένων, αλλά επί αυτών που είναι ταμειακά τακτοποιημένοι. Το είχε πει αυτό πριν τις εκλογές; Είχε πει ότι εγώ θα το ανεβάσω από το 30% που είναι τώρα στο 50%; Ένας Πρωθυπουργός δικαιούται να πράττει μόνο ό,τι έχει πει. Αυτό πιστεύω εγώ. Μόνο ό,τι έχει πει δικαιούται να κάνει.

Ακούστε κάτι, εγώ προσωπικά σαν Βασίλης Λεβέντης και το κόμμα μας, η Ένωση Κεντρώων, -αυτό το κόμμα υπήρχε και 40 χρόνια πριν μπει στη Βουλή- ήμασταν κατά της ασυδοσίας των συνδικάτων και πίστευα ότι μεγάλη ζημιά στις επιχειρήσεις είχε δημιουργηθεί από τις άσκοπες απεργίες. Και είχαν κλείσει πολλές επιχειρήσεις στο Πέραμα, στο Λαύριο και στη Χαλκίδα εξαιτίας ασκόπων απεργιών. Τότε ήταν η εποχή της παντοδυναμίας των συνδικάτων. Και πράγματι τότε χρειαζόταν κάποια παρέμβαση για να σταματήσει αυτή η ασυδοσία των συνδικάτων.

Τώρα όμως που οι εργαζόμενοι είναι οι μισοί άνεργοι, τώρα που οι μισοί και πλέον απ’ αυτούς που εργάζονται είναι με το σύστημα της ημιαπασχόλησης, αισθάνομαι, κυρίες και κύριοι, ότι οι εργαζόμενοι χρειάζονται στήριξη. Και πιστεύω ότι αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας είναι έγκλημα κατά της εργατικής τάξης. Τώρα ανεστράφησαν οι όροι. Πρώτα είχαμε την αδιαλλαξία των συνδικάτων εξαιτίας της οποίας εδημιουργείτο ανεργία. Τώρα έχουμε την αδιαλλαξία των κυβερνώντων, που δημιουργούν αλυσίδες «λουκέτων» και ανεργίας.

Βλέπετε, ένα κόμμα όταν εκτιμάει την πραγματικότητα, δεν μπορεί να είναι επ’ άπειρον το ίδιο, γιατί η ίδια η πραγματικότητα αλλάζει. Τότε έπρεπε να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις. Τώρα πρέπει να προστατεύσουμε τους εργαζομένους που βάλλονται από την τρόικα, από την ανάλγητη πολιτική των κυβερνήσεων κ.λπ. Γι’ αυτό θεωρώ ότι εγκληματεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν εισάγει αυτό το 50%. Πρέπει να μας εξηγήσει γιατί το εισάγει. Για να σταματήσει τις απεργίες το κάνει. Όλα τα άλλα τα τροπάρια και οι εξηγήσεις που λέει εδώ, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

Έκανε μία προκήρυξη ο κ. Παππάς για τα κανάλια. Δεν έχω αντίρρηση. Έπρεπε να γίνει αυτή η προκήρυξη. Λέει, όμως, ότι αφαιρέθηκε ο φόρος διαφήμισης και μπήκε ετήσιο ενοίκιο 3 εκατομμύρια. Και λέει ότι είναι το ίδιο. Τι πετύχαμε, λοιπόν; Τι βάλαμε στους καναλάρχες; Τι λεφτά πήραμε, αφού το ύψος της δαπάνης που εδίδετο για φόρο διαφήμισης είναι περίπου ισοσκελισμένο απ’ αυτό το ενοίκιο που μπαίνει; Τι αλλαγή έγινε; 

Στα χέρια των ιδίων είναι περίπου τα κανάλια. Άρα, προς τι αυτή η -κρατάει τώρα δύο χρόνια- προσπάθεια του κ. Παππά; Τι θέλει να διορθώσει, αφού στους ίδιους παρέμειναν και δεν θα πάρει φράγκο παραπάνω; Δεν αντιλαμβάνομαι αυτή τη μάχη. Πολιτικές προπονήσεις έχουμε εδώ; Έχουμε βεντέτες;

Ταυτίσατε, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ -εάν όχι εσείς, τότε ο κ. Κοτζιάς και εάν όχι ο κ. Κοτζιάς, τότε οι «κύκλοι» του Υπουργείου Εξωτερικών- την Εκκλησία με τη Χρυσή Αυγή. Όταν δεν σας αρέσει κάτι, το εξηγείτε όπως θέλετε εσείς: Η Εκκλησία ταυτίζεται με τη Χρυσή Αυγή. Γιατί ταυτίζεται με τη Χρυσή Αυγή; Γιατί έχει την άποψη ότι δεν πρέπει να δοθεί το «Μακεδονία» στους Σκοπιανούς. Έτσι λέτε.
  
Αυτό, όμως, είναι ασέβεια. Μπορεί μερικοί ιεράρχες να είναι ακροδεξιοί, αυτό είναι αλήθεια, και να έχουν κάνει εμπρηστικές δηλώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το πνεύμα της ορθόδοξης θρησκείας, αλλά όχι ότι η θρησκεία ταυτίζεται με τη Χρυσή Αυγή. Αυτό είναι ύβρις και αναλαμβάνετε, επωμίζεστε μια φοβερή κατηγορία. Η Εκκλησία μένει στο ύψος της. Ούτε να παρεμβαίνει θέλει στα πολιτικά, όπως λέτε. Πού παρενέβη; Είπε την άποψή της, αλλά εσείς δεν θέλετε ούτε άποψη να έχει. Θέλετε να έχει άποψη ένας απλός σύλλογος, η Εκκλησία όμως δεν δικαιούται, κατ’ εσάς, να έχει άποψη.

Σας δηλώνουμε εμείς, το ταπεινό κόμμα της Ένωσης Κεντρώων, -που τώρα το βλέπετε ένα μικρό κόμμα και τώρα είστε εσείς πολλοί εδώ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να δούμε στην αυριανή Βουλή πόσοι θα είστε και από εσάς και από τη Νέα Δημοκρατία- ότι και στην ταυτότητα φύλου θα διορθώσουμε τον νόμο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε δεκαπεντάχρονα παιδιά να αυτοπροσδιορίζονται.

Επίσης, νομίζω εχθές βγήκε μια δημοσκόπηση που λέει ότι 70% του λαού δεν θέλει να παραδοθεί το όνομα Μακεδονία. Άρα, γιατί κατηγορείτε την Εκκλησία; Επειδή πήρε θέση με την πλειοψηφούσα αντίληψη; Γιατί την κατηγορείτε την Εκκλησία;

Εγώ νομίζω ότι στον τόπο αυτόν είμαστε και αχάριστοι, γιατί δεν πολέμησε ούτε του Σκουρλέτη ο πατέρας ούτε του κ. Φίλη ούτε του κ. Τσίπρα, για να είμαστε εμείς ελεύθεροι και να απολαμβάνουμε εδώ υποτίθεται ένα δημοκρατικό πολίτευμα.
(Θόρυβος στην Αίθουσα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΪΣΑΣ: Ποιοι είναι αυτοί που πολέμησαν;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Κάποιοι άλλοι και όχι εσείς πάντως, κύριε. Δεν ξέρω το όνομά σας. Αν πάλι έχετε μακεδονομάχο πατέρα να μου το πείτε.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ: Πού να τον βρούμε; Πρόσφυγες είμαστε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Εντάξει, αλλά παραχωρείτε τη Μακεδονία στους Σκοπιανούς. Την παραχωρείτε πολύ ευχαρίστως.
Τώρα θα πω ορισμένα πράγματα και για τη Νέα Δημοκρατία.

Εδώ έχω μία Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του 1959 με Πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Έρχεται σε σχέση με το κράτος της Γιουγκοσλαβίας και ονομάζει τα Σκόπια «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας». Με υπογραφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αριθμός φύλλου 238, Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της 5ης Νοεμβρίου 1959.
Παρακαλώ να μπει στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Παρακολουθώ στα κανάλια να παρελαύνει η κυρία Μπακογιάννη, ο κ. Χατζηδάκης της Νέας Δημοκρατίας και να λένε ότι «είμαστε στην εθνική γραμμή Βουκουρεστίου». Είναι εθνική γραμμή το Βουκουρέστι; Το Βουκουρέστι είναι Nova Makedonia, είναι σύνθετη με την παραχώρηση της λέξης Μακεδονία. Το υπερασπίζεται αυτό σοβαρά η Νέα Δημοκρατία, ότι πρέπει να δοθεί το όνομα Μακεδονία στους Σκοπιανούς; Αυτή είναι η θέση σας; Το είπε η κυρία Μπακογιάννη, το είπε και ο κ. Χατζηδάκης, ότι έχετε εθνική θέση, είναι η θέση του Βουκουρεστίου. Εκτός αν δεν ξέρετε τι θέλετε και τι έχετε.

Έχετε παρασυρθεί σε μία παγίδα από τον κ. Τσίπρα. Αντί να υπερασπίζεστε τη θέση του 1992, που είναι εθνική θέση όλων των πολιτικών αρχηγών, για χάρη του Κώστα Καραμανλή, που τον έχετε εις τις τάξεις σας, έχετε θεωρήσει ως εθνική γραμμή το Βουκουρέστι. Το Βουκουρέστι, όμως, κυρίες και κύριοι, δεν είναι εθνική γραμμή. Το Βουκουρέστι είναι εθνική ήττα. Εθνική μειοδοσία είναι το Βουκουρέστι. Και πάψτε να το επικαλείστε διότι θα τιμωρηθείτε από τον λαό της Μακεδονίας. Και δεν είναι μόνο η Μακεδονία που δεν θέλει να δοθεί το όνομά της. Γιατί, η Κρήτη νομίζετε θέλει; Η Πελοπόννησος θέλει; Η Αθήνα θέλει να δώσουμε το όνομα Μακεδονία εις τους Σκοπιανούς;

Λένε κάποιοι επιχειρηματολογώντας με ηττοπάθεια, δικοί σας και του ΣΥΡΙΖΑ, «μα έτσι κι αλλιώς, όλος ο κόσμος το ονομάζει Μακεδονία. Και τι έγινε; Οι πολιτικοί αρχηγοί το 1992 δεν το εγνώριζαν; Δεν εγνώριζαν ότι και η Ρωσία και η Αμερική και όλες οι Μεγάλες Δυνάμεις είχαν συμφωνήσει να το αναγνωρίσουν;» Το εγνώριζαν, αλλά είχαν έναν πατριωτισμό αδιαπραγμάτευτο το 1992. Και ο χρόνος που τσουλάει έκτοτε δεν πρέπει να δίνει επιχειρήματα μειοδοσίας. 

Αντίθετα, πρέπει να οπλίζει τη χώρα με διπλωματικά επιχειρήματα και με διπλωματικό αγώνα, για να κερδηθεί η μάχη. Ενώ εδώ εις όλα τα κανάλια στήνετε «παπαγαλάκια» που λένε «ωρίμασε ο χρόνος, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, δεν αντέχουμε άλλο αυτή την εκκρεμότητα», δηλαδή στήνετε την προδοσία, θα το έλεγα, γιατί προδοσία τελικώς θα είναι.

 Κι εγώ ελπίζω να τη ματαιώσουμε αυτή την προδοσία, γιατί δεν μπορεί να μη ληφθεί υπ’ όψιν ούτε η γνώμη όλων μας ούτε μπορείτε να μας λέτε ότι η Χρυσή Αυγή δεν θέλει.
Ας κάνουν ό,τι θέλουν στην Ακροδεξιά! Η Ακροδεξιά από πατριδοκαπηλία δεν θέλει! Άλλωστε η Ακροδεξιά είναι και κατά της Ευρώπης και κατά του ευρώ! Όμως εμείς εις τον χώρο του Κέντρου υπερασπιζόμαστε την πατρίδα. Και ο Πλαστήρας και ο Γεώργιος Παπανδρέου δεν θα έδιναν, δεν θα παραχωρούσαν. Μην πράξει η Βουλή αυτό το έγκλημα!
Είπα και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την 1η του έτους: «Μη διαπράξετε αυτό το ολίσθημα να συμφωνήσετε. Θα χρεωθείτε με ένα μεγάλο στίγμα, πολύ μεγαλύτερο από εκείνο των Συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου».

Στις Συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου ξέρετε τι έγινε; Η Τουρκία δεν ήταν εγγυήτρια δύναμη και ο Καραμανλής με τον Αβέρωφ της έδωσαν τη θέση της εγγυήτριας δύναμης. Ένα νήπιο να έχεις εκεί θα έπρεπε να αντιληφθεί ότι δίνοντας στους Τούρκους τη θέση της εγγυήτριας δύναμης αργά ή γρήγορα θα κάνουν απόβαση να καταλάβουν την Κύπρο.

Ο Καραμανλής δεν το κατάλαβε και ήρθε εδώ και έβαζε διαφημίσεις ότι ελύθη το Κυπριακό. Και του λέει ο Γεώργιος Παπανδρέου στη Βουλή «όχι μόνο δεν ελύθη, τώρα αρχίζει η τραγωδία».

Να προσέξει, λοιπόν, και ο κ. Τσίπρας που λέει ότι στην άλλη πλευρά υπάρχουν άνθρωποι συγκαταβατικοί, ότι είναι λογικοί για πρώτη φορά οι διοικούντες τα Σκόπια, δεν είναι σαν τους προηγούμενους. Να προσέξει μήπως όλο αυτό κατατείνει στο να πάρουν το όνομα. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτε άλλο πλην του ονόματος. Αν δώσουμε το όνομα, θα ρίξουν μερικά αγάλματα, θα αποσύρουν από τις ιστοσελίδες κάποια αλυτρωτικά άρθρα για να μας πείσουν ότι έγιναν μετριοπαθείς και μετριόφρονες και σε μερικούς μήνες θα επιστρέψουν και τα αγάλματα, θα επιστρέψουν και τα άρθρα περί αλυτρωτισμού και τότε θέλω να δω ποιοι από αυτή την Αίθουσα θα κάνουν χαρακίρι για την προδοσία και τι θα πείτε στους νεότερους!

Ακούστε, κυρίες και κύριοι, εγώ πιστεύω ότι εξαρχής χειριστήκαμε το θέμα λάθος. Έπρεπε να δώσουμε ανταλλάγματα οικονομικά, έπρεπε να δώσουμε αγώνα για να αλλάξουν όνομα και εμείς να αναλάβουμε τη στερέωση του κράτους τους, είτε οικονομικά, είτε στο ΝΑΤΟ, είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχαμε πολλά και ποικίλα ανταλλάγματα να προσφέρουμε, αρκεί και αυτοί να μας πείσουν ότι δεν έχουν αλυτρωτικές βλέψεις.

Πρέπει να το αντιληφθείτε αυτό. Με μια προσωρινή απόσυρση αγαλμάτων δεν πείθομαι εγώ ότι δεν έχουν αλυτρωτικές βλέψεις. Επιπλέον, δεν έχει δικαίωμα η Βουλή να παραχωρήσει κάτι. Εκεί πάνω στη Μακεδονία χύθηκε αίμα ανθρώπων που έφυγαν από την Κρήτη, από την Πελοπόννησο και πολέμησαν. Με ποια ευκολία αυτή η Βουλή θα παραχωρήσει το όνομα «Μακεδονία»; Με ποια ευκολία; Δικό σας είναι το όνομα; Αν ήταν δικό σας δώστε το! Κάποιοι από εσάς έλεγαν από το 1990 «δώστε το». Γιατί μου είπε ένας δημοσιογράφος «ωρίμασαν τα πράγματα».

Μα, λέω, δεν χρειαζόταν να ωριμάσουν. Από το ’90 ο Συνασπισμός έλεγε δώστε το. Οι περισσότεροι του Συνασπισμού -Παπαδημούλης, Κουβέλης- οι διοικούντες τον Συνασπισμού, που είναι ακόμη και τώρα, από τότε είχαν τη θέση «δώστε το όνομα να τελειώνουμε, δεν υπάρχει πρόβλημα, να κοιτάξουμε τα υπόλοιπα». 

Πώς να κοιτάξουμε τα υπόλοιπα; Με τι ασφαλιστική δικλείδα θα κοιτάξουμε τα υπόλοιπα; Θα αφεθούμε να εμπιστευτούμε τους κυρίους; Δηλαδή αφέλεια επιδεικνύουμε στην Αίθουσα αυτή;

Μετά έχω ένα άλλο για τον κ. Μουζάλα. Είπε ότι έχει στοιχεία ότι οχτώ Τούρκοι ενέχονται στο πραξικόπημα. Πρόσθεσε: βέβαια δεν ξέρω. Έχει στοιχεία βάσιμα ότι οι Τούρκοι ενέχονται στο πραξικόπημα, αλλά δεν ξέρει κιόλας! Και το πήραν οι Τούρκοι και το «σήκωσαν» ότι η Ελλάδα κρατάει πραξικοπηματίες. Ή ο άνθρωπος δεν κάνει για πολιτική και επέδειξε επιπολαιότητα ή πρέπει να αποσυρθεί. Όπως είχα ζητήσει από την προηγούμενη φορά να αποσύρετε τον κ. Κοντονή, ο οποίος συνεχίζει μια κόντρα με τη Δικαιοσύνη που δεν την καταλαβαίνω. 

Εκδίδει η Δικαιοσύνη έγγραφα, μας τα στέλνει, ενημερωτικά βιβλιαράκια, και από την άλλη μεριά βρίζει ο Κοντονής. Πού θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση; Ποια πολιτεία ωφελήθηκε από την κόντρα μεταξύ Δικαιοσύνης και πολιτικής ζωής, ποια χώρα ωφελήθηκε; Και γιατί εσείς οι Βουλευτές δεν πάτε στον Αρχηγό σας να του πείτε να τελειώνει αυτή η κόντρα; Γιατί προσφέρετε τη Δικαιοσύνη στη Νέα Δημοκρατία; Η Δικαιοσύνη είναι πυλώνας εμπιστοσύνης για όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεν πρέπει να ταυτιστεί με ένα κόμμα ή με μια παράταξη η Δικαιοσύνη.

Έχουμε ζητήσει για τις δημοσκοπήσεις μια ανεξάρτητη αρχή. Να κάνει μια εταιρεία τα ευρήματα, τις μετρήσεις, να τις ελέγχει η ανεξάρτητη αρχή εντός σαράντα οχτώ ωρών και μετά μια εφημερίδα ή ένα κανάλι να ανακοινώνει το αποτέλεσμα. Τρεις φορές μου έχει πει ναι ο Πρωθυπουργός, αλλά δεν προχωράει. Δεν καταλαβαίνω, αυτός ο Πρωθυπουργός όταν λέει ναι εννοεί όχι; Θα το μεταφράζω αλλιώς από εδώ και πέρα. Θα λαμβάνω υπόψη τα όχι μήπως γίνουν ναι, γιατί τα ναι να ισχύσουν ως ναι αποκλείεται.

Τι θέλετε, να συνεχιστεί αυτό το χάος; Εχθές είχε μια δημοσκόπηση μια εφημερίδα -το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, δεν έχουμε πρόβλημα να την πούμε- όπου έξω είχε 2,8% την Ένωση Κεντρώων και μέσα είχε αυτός που διενεργούσε, η εταιρεία Marc, 3,40 μέση τιμή και εννιά Βουλευτές στην Ένωση Κεντρώων. Δηλαδή, αν διάβαζες μέσα ήταν μέσα η Ένωση Κεντρώων. Αν διάβαζες απέξω, μόνο την πρώτη σελίδα, ήταν απέξω. Βέβαια εγώ δεν πιστεύω ούτε στο 3,4%. Εγώ πιστεύω ότι στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό, γιατί και το 2015 λέγανε για τον Λαφαζάνη 6,5% και για την Ένωση Κεντρώων 2% και ο Λαφαζάνης ο καημένος τρέχει τώρα και στηρίζει εκεί που κάνει αυτά που κάνει και η Ένωση Κεντρώων είναι στη Βουλή, γιατί αυτή ήταν η θέληση του λαού.

Κυρίες και κύριοι, αποδέχομαι ότι το διεθνές σκηνικό είναι πολύ ρευστό -δεν υπάρχει καμία αμφιβολία- και μέσα σε ένα τέτοιο ρευστό σκηνικό πράγματι αναγκάζονται τα κόμματα να επαναπροσδιορίζονται. Εδώ, όμως, στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε επαναπροσδιορισμό. Έχουμε τη δύση που πήγε στην ανατολή και την ανατολή στη δύση. Τα σημεία του ορίζοντα έχασαν πλέον την αξία τους. Οι πυξίδες κατεστράφησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει αξία πλέον στα πλοία να έχουν πυξίδα. Γιατί αντί να πας στην Κρήτη μπορεί να πας στον Βόλο.
  Φοβάμαι ότι ο κ. Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία ως ο Πρωθυπουργός που μάχεται εν μέσω μίας οδυνηρής πραγματικότητας να αποδείξει ότι στην πολιτική δεν υπάρχει ούτε μπέσα ούτε συνέπεια.

Θέλω να πω, όμως, κάτι και για τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στην ενισχυμένη, στο μπόνους των 50 εδρών και στο να γυρίσει αυτοδύναμος. Εκεί επιμένει. Να προσέξει πολύ ο κ. Μητσοτάκης, διότι εάν έρθει ο κ. Μητσοτάκης, θα τα υπογράψει όλα και αυτός. Ούτε φόρους θα κόψει. Αυτό που θα κόψει θα είναι μισθοί και συντάξεις και θα επιβάλει νέους φόρους. Διότι πού θα βρει λεφτά; Αν είχε λύσεις αυτή η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, προ δυόμισι ετών που κυβερνούσε θα τις είχε παρουσιάσει. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Μπορώ να δεχθώ ότι θέλει να μειώσει τους φόρους. Όμως, σήμερα, για να μειώσεις φόρους, πρέπει να φέρεις επενδύσεις και για να έρθουν επενδύσεις, χρειάζεται ένα ομαλό πολιτικό κλίμα, μία κυβέρνηση ισχυρή και όχι μία κυβέρνηση οριακή εκατόν πενήντα δύο, εκατόν πενήντα τριών Βουλευτών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ να ολοκληρώνουμε σιγά-σιγά.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Επομένως και ο κ. Μητσοτάκης είναι όμηρος μίας οδυνηρής πραγματικότητας. Ακόμα και να γίνει Πρωθυπουργός, αυτό θα το οφείλει στην κυρία Γεννηματά, γιατί αυτή δεν ψήφισε την απλή αναλογική πριν από έναν χρόνο. Εκεί θα οφείλει το ότι θα γίνει Πρωθυπουργός.

Όμως, ακόμα και Πρωθυπουργός να γίνει, σε έξι ή το πολύ επτά μήνες θα καταρρεύσει, διότι έχει πει τόσα ψέματα, δηλαδή ότι θα φέρει επενδύσεις, ότι έχει λύσεις στο ένα και στο άλλο και ότι έχει διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, που ο λαός θα απογοητευθεί πάρα πολύ γρήγορα. Τότε, λοιπόν και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να μου ζητήσουν μία «συγγνώμη», αλλά πάνω απ’ όλα να ζητήσουν μία «συγγνώμη» από τον ελληνικό λαό, γιατί μπορούσαμε ήδη να είχαμε φτιάξει μία σοβαρή κυβέρνηση.

Ο Τσίπρας τώρα λέει ότι είναι σοβαρή η Κυβέρνηση, όταν λέει ότι φεύγουμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018; Και βγαίνει ο Βίζερ και λέει ότι για να γίνει ρύθμιση χρέους, πρέπει να υπάρξει και άλλο πρόγραμμα, να υπάρξουν και άλλοι όροι. Και βγαίνει ο Ντράγκι και λέει «Στο χέρι σας είναι να βγείτε».

Άρα, μπορεί και να μη βγούμε. Άρα, βγαίνουν οι ξένοι και προειδοποιούν για το ότι δεν βγαίνουμε. Μόνο ο Τσίπρας πιστεύει ότι βγαίνουμε και μοιάζει πάρα πολύ με τον κ. Σαμαρά που με δηλώσεις του τον Δεκέμβριο του 2014 έλεγε και εκείνος ότι βγαίνουμε. Είναι δύο Πρωθυπουργοί που λένε ψέματα με έναν κομματικό σκοπό, δηλαδή να πείσουν τα ακροατήρια, χωρίς να υπολογίζουν το κόστος για τη χώρα. Είναι πολύ μεγάλο το κόστος.

Όταν, λοιπόν, φάμε και άλλο ένα εξάμηνο με τον Μητσοτάκη Πρωθυπουργό και καταρρεύσει και όταν όλοι συνειδητοποιήσετε ότι ο Βασίλης ο Λεβέντης μπήκε σ’ αυτήν την Αίθουσα και τα είπε μετά σαράντα ετών Οδύσσεια ανά την Ελλάδα εκτός Βουλής, τότε θα καταλάβετε πόσο έχει εγκληματήσει αυτή η Βουλή, που χειροκροτεί τα ψέματα του κ. Τσίπρα και σε λίγο είναι έτοιμη να χειροκροτήσει τα άλλα ψέματα του κ. Μητσοτάκη.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Ένωσης Κεντρώων)