ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τετάρτη, 30 Μαΐου 2018

Σκέψη και οραματισμός: οι εγγενείς "μαγικές" δυνάμεις του ανθρώπου


Ο άνθρωπος είναι ένας εν δυνάμει "μάγος", μόνο που δυστυχώς ελάχιστοι το έχουμε συνειδητοποιήσει. 

Οι περισσότεροι από μας έχουμε αναρωτηθεί γιατί κάποιοι άνθρωποι φαίνεται να πετυχαίνουν σε ό,τι  καταπιάνονται ενώ άλλοι δεν τα καταφέρνουν. Υπάρχει άραγε κάποιο μυστικό που μερικοί το γνωρίζουν ενώ άλλοι το αγνοούν; Πώς άραγε δημιουργείται η επιτυχία; Πώς μπορούμε να την προσελκύσουμε στη ζωή και τα έργα μας;

Χωρίς να παραγνωρίζονται εξωγενείς παράγοντες, όπως το περιβάλλον, οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται και η κληρονομικότητα, το  μεγάλο μυστικό βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε. Όλα ξεκινούν από το νου. Η δύναμη του νου είναι μια πανίσχυρη "μαγική" δύναμη, αλλά λίγοι από μας γνωρίζουν πώς να τη χρησιμοποιούν σωστά και αποτελεσματικά. 

Ο νους όλων των ανθρώπων κατέχει καταπληκτικές "μαγικές" δυνάμεις, τις οποίες χρησιμοποιούμε διαρκώς. Όμως λίγοι άνθρωποι έχουν αναπτύξει την ικανότητα να χρησιμοποιούν αυτές τις δυνάμεις συνειδητά και στοχευμένα. Οι περισσότεροι τις χρησιμοποιούμε ασυνείδητα και δυστυχώς πολύ συχνά με αρνητικό τρόπο. 

Αξίζει λοιπόν να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τις δυνάμεις του νου μας με θετικό τρόπο ώστε να πετύχουμε μια καλύτερη ζωή. Αξίζει τον κόπο να μάθουμε πώς να γίνουμε δημιουργοί του πεπρωμένου μας αντί να είμαστε πιόνια της μοίρας, εξαρτώμενοι από την εύνοια της τύχης.

Μέσα μας είναι οι μαγικές εκείνες δυνάμεις που δημιουργούν την καθημερινή μας πραγματικότητα και μας βοηθούν να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Το χρυσό κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται μέσα μας. Εκείνο που έχουμε να κάνουμε είναι να το συνειδητοποιήσουμε και να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε σωστά και στοχευμένα - πάντα για το καλό το δικό μας και των συνανθρώπων μας.

Όλα τα επιτεύγματα του ανθρώπου, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα, αρχίζουν με μια σκέψη και έναν οραματισμό. Ο οραματισμός  οδηγεί στην επιθυμία, η επιθυμία σε δράση, η δράση στην πραγματοποίηση.

Υπάρχει μια πνευματική δημιουργική  δύναμη που είναι πανταχού παρούσα και παντοδύναμη. Η δύναμη αυτή του Πνεύματος δημιούργησε τα πάντα στο Σύμπαν. Όλα τα όντα είναι φτιαγμένα από το Πνεύμα και υπάρχουν μέσα σ’ αυτό. Γι’ αυτό είναι όλα διασυνδεδεμένα μεταξύ τους. 

Ο άνθρωπος ονόμασε αυτή τη δύναμη Θεό, Άγιο Πνεύμα, Συμπαντικό Νου, Συμπαντική Συνειδητότητα, Δημιουργική Αρχή, κ.ά. Το ορατό και αόρατο Σύμπαν δημιουργήθηκε από τη σκέψη του Θεού. Τα ανθρώπινα όντα, ως αδιαίρετο μέρος αυτής της δύναμης, συμμετέχουν στο έργο της Δημιουργίας.

Όταν οι σκέψεις που εγείρονται μέσα σ’ αυτή τη Συμπαντική Δύναμη είναι αρκετά δυνατές, τότε υλοποιούνται σε πραγματικότητα. Ο νους μας είναι ένα με τη δημιουργική δύναμη του Συμπαντικού Νου, και γι’ αυτό κάθε σκέψη που περνάει μέσα από το μυαλό μας έχει μέσα της το σπόρο της δημιουργίας.
Η επιτυχία μέσω του οραματισμού εκδηλώνεται σε κάθε τομέα της ζωής μας, από τα πιο μικρά πράγματα – π.χ.  να βρει κανείς μια θέση για να παρκάρει – μέχρι τα πιο δύσκολα, π.χ. να γίνει κάποιος πρόεδρος μιας χώρας.
Οι σκέψεις είναι οι δημιουργοί της ζωής μας και των περιστάσεων. Αλλάζοντας τις σκέψεις δημιουργούμε μια διαφορετική πραγματικότητα. 
Μπορούμε να μετασχηματίσουμε, να μεταμορφώσουμε και να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Μπορεί να κάνουμε θαύματα αυτοθεραπείας. 

Μπορούμε να εξασκήσουμε τη σκέψη μας ώστε να προσελκύσουμε στη ζωή μας τα αγαθά που θέλουμε, τους ανθρώπους που επιθυμούμε, τις περιστάσεις και τα γεγονότα που έχουμε ανάγκη, μόνο και μόνο με τη δύναμη της σκέψης και της φαντασίας μας, δηλαδή μ’ αυτό που ονομάζουμε δημιουργικό οραματισμό. 

Έτσι θα πάψουμε να είμαστε πιόνια των περιστάσεων και θ’ αρχίσουμε να συμμετέχουμε συνειδητά στη δημιουργία της επιτυχίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας, επιθυμούν να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής τους. Όλοι έχουν φιλοδοξίες, άλλοι μεγάλες κι άλλοι μικρές. Και αυτές οι φιλοδοξίες μπορούν να υλοποιηθούν με τη θετική σκέψη και το δημιουργικό οραματισμό.

Ο σχηματισμός μιας καθαρής νοητικής εικόνας αυτού που επιθυμούμε και η καθημερινή επαναφορά αυτής της εικόνας στο νου, μαζί βεβαίως με τις ανάλογες προσπάθειες, είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα θα φέρει το ποθούμενο αποτέλεσμα. Οι σκέψεις επίσης δρουν σαν μαγνήτης που προσελκύει τις  ανάλογες καταστάσεις για την υλοποίηση της συγκεκριμένης εικόνας.

Για παράδειγμα, κάποιος που έχει ένα πρόβλημα υγείας προσεύχεται για να γίνει καλά. Δεν αρκείται όμως μόνο σ’ αυτό, ούτε αρκείται στις υπηρεσίες που του προσφέρει η ιατρική επιστήμη. Συμμετέχει ενεργά στη θεραπεία του με το να οραματίζεται τον εαυτό του να είναι εντελώς υγιής. 

Αν είναι νέος οραματίζεται πώς θα είναι όταν μεγαλώσει. Οραματίζεται να παντρεύεται και να κάνει παιδιά.  Αργότερα οραματίζεται να μεγαλώνει υγιής, να γερνάει και να κάνει εκδρομές με τα ΚΑΠΗ. Μαζί με την πίστη και την ενεργό συμμετοχή του, ο διαρκής και επίμονος δημιουργικός οραματισμός θα υλοποιήσει το ποθούμενο, και όλα θα πάνε όπως τα οραματίστηκε. 

Ο συνειδητοποιημένος άνθρωπος δεν αφήνει ποτέ καμία αρνητική σκέψη να εγκατασταθεί στο μυαλό του. Ακόμη κι όταν πονάει, ακόμη κι όταν οι γιατροί σηκώνουν τα χέρια, εκείνος ομολογεί μέσα του, αλλά και φωναχτά: «Είμαι καλά, είμαι υγιέστατος». Κι έτσι, όπως μελετάει το καλό σιγά-σιγά γίνεται πραγματικότητα. 

ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ,  λέει η παροιμία. (Δυστυχώς ισχύει και το "κακομελέτα κι έρχεται")
Μη φοβάσαι τίποτα, μόνο πίστευε, έλεγε συχνά ο Χριστός. (Δυστυχώς ισχύει και το "εκείνο που φοβότανε τόπαθε")

Ένας νέος ονειρεύεται να γίνει  γιατρός. Σχηματίζει στο νου του την εικόνα του γιατρού, βλέπει στη φαντασία του τον εαυτό του με την λευκή ιατρική ρόμπα να εξετάζει ασθενείς ή να χειρουργεί κλπ., ανάλογα με την ειδικότητα, φαντάζεται τον εαυτό του να περιφέρεται στο νοσοκομείο ή να δέχεται πελάτες στο ιατρείο και βεβαίως, κάνει την ανάλογη προετοιμασία για να σπουδάσει ιατρική.

Και κάποιος άλλος ονειρεύεται να γίνει πλούσιος. Έτσι πλάθει στη φαντασία του το σπίτι που θέλει να έχει, κλπ., κλπ., και κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, ανάλογα και με τις προσπάθειες που καταβάλει,  το όνειρό του θα γίνει πραγματικότητα.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι το πιο όμορφο όνειρο που μπορεί και πρέπει να ονειρεύεται κάθε άνθρωπος είναι να  αποκτήσει ακεραιότητα χαρακτήρα. Όταν επιθυμούμε να αποκτήσουμε τις θεϊκές αρετές – αγάπη, ανιδιοτέλεια, πίστη, υπομονή, ταπεινότητα, αισιοδοξία, χαρά,  συγχωρητικότητα, ηρεμία στη φωνή μας, γαλήνη στην ψυχή μας – τότε και τα  αναγκαία υλικά αγαθά, αργά ή γρήγορα, θα προστεθούν σ’ εμάς. Βεβαίως κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει το "Συν Αθηνά και χείρα κίνει".

Οι αρνητικές σκέψεις, όταν μας επισκέπτονται, πρέπει να διώχνονται άμεσα από το μυαλό μας. Σε καμία περίπτωση δεν μας συμφέρει να τις καλλιεργούμε και να δημιουργούμε ανάλογες σκεπτομορφές διότι τείνουν να υλοποιηθούν. Δυστυχώς τα ΜΜΕ που μας βομβαρδίζουν καθημερινά με φρικιαστικές ειδήσεις δεν βοηθούν ν' απαλλαγούμε από τις αρνητικές σκεπτομορφές, που είναι σκέτο  δηλητήριο για τη ζωή μας. Εναπόκειται στον καθένα  να περιφρουρήσει το νου του, τα μάτια του, τ' αυτιά και τα συναισθήματά του από τον βομβαρδισμό αρνητικών ειδήσεων και μακάβριων περιγραφών των ΜΜΕ.