ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να γίνει δικό μας πρόβλημαΒουλή, 14/06/2018 - Αποσπάσματα από ομιλίες βουλευτών διαφωνούντων με τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το Μακεδονικό.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: «Κατ’ αρχάς, δεν είναι τυχαία η σύμπτωση της ανακοίνωσης της συμφωνίας Ζάεφ-Τσίπρα και της ψήφισης αυτού του νομοσχεδίου. Για ακόμη μια φορά προσπαθείτε να αποπροσανατολίσετε την κοινή γνώμη. Δυστυχώς, αυτή τη φορά η χώρα καλείται να πληρώσει τεράστιο τίμημα, προκειμένου εσείς να κάνετε τα πολιτικά τερτίπια σας.

Μας αναγγείλατε προχθές μια συμφωνία συνοδευόμενη από non paper και σπεύσατε να θριαμβολογήσετε ότι τάχα λύσατε τον γόρδιο δεσμό με τρόπο που συμφέρει τη χώρα. Και αμέσως διακηρύξατε πως όποιος δεν συμφωνεί μαζί σας είναι είτε τυχοδιώκτης είτε εθνικιστής.

Και ερωτώ ευθέως: Είμαστε τυχοδιώκτες όταν απαιτούμε να ενημερωνόμαστε εγκαίρως για τα εθνικά ζητήματα στη Βουλή και όχι να βρισκόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων, έπειτα από εν κρυπτώ διαπραγματεύσεις;

Είμαστε εθνικιστές όταν δεν δεχόμαστε την εκχώρηση του όρου «Μακεδονική Εθνότητα», καθώς ο όρος αυτός, όταν περιγράφει τους κατοίκους της γείτονος χώρας δεν βρίσκει ούτε ιστορικό ούτε επιστημονικό έρεισμα, αλλά διατηρεί στο ακέραιο τις αλυτρωτικές τάσεις των Σκοπίων εναντίον της χώρας μας;

Είμαστε τυχοδιώκτες όταν θεωρούμε ότι δεν έχει νομιμοποίηση να προχωρήσει σε μια εθνικά κρίσιμη συμφωνία μια Κυβέρνηση που δεν έχει εξασφαλίσει καν τη συναίνεση του κόμματος, με το οποίο συγκυβερνά;

Είμαστε εθνικιστές όταν θεωρούμε απαράδεκτη μια συμφωνία που αναγνωρίζει τάχα μακεδονική γλώσσα;

Είμαστε τυχοδιώκτες που θεωρούμε πως ένα κόμμα που διαφωνεί κάθετα με μια κεντρική κυβερνητική επιλογή -το κόμμα των ΑΝΕΛ, του οποίου ο ίδιος ο Αρχηγός έλεγε ότι η συμμετοχή του στην Κυβέρνηση εγγυάται τη μη εκχώρηση του όρου «Μακεδονία»- όφειλε να έχει ήδη αποχωρήσει, αντί να σκέπτεται τις καρέκλες και τα πολυτελή ταξίδια που η παραμονή του στην Κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει για τα μέλη του;

Ήταν τυχοδιώκτης ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν έλεγε ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι το όχημα αλυτρωτισμού για τα Σκόπια;

Ήταν εθνικιστής ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν έλεγε ότι η Μακεδονία είναι μια και ελληνική;»
  
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: «Πώς αισθάνεστε, κύριε Μπαλτά εσείς λοιπόν, ένας κομμουνιστής, που ο Πρωθυπουργός σας αγωνίζεται να κάνει μια συμφωνία με τα Σκόπια, με αποκλειστικό σκοπό την ένταξη των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία;

Και σας ερωτώ για τον εξής λόγο: είστε σε ένα κόμμα, το ΣΥΡΙΖΑ -και καλά σας λένε οι άλλοι οπορτουνιστές-, όπου η συνεδριακή σας απόφαση-την έχω πάρει και την έχω διαβάσει για να γελάω, τη δείχνω στα παιδιά μου για να γελάμε όταν είμαστε θλιμμένοι-, λέει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να διαλυθεί, γιατί έχουν εκλείψει -λέει- οι λόγοι δημιουργίας του. Αυτό λέει η συνεδριακή απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Παπαδόπουλε.

Τώρα θέλω να μου εξηγήσετε το εξής: Αφού η Ατλαντική Συμμαχία πρέπει να διαλυθεί, γιατί είναι τόσο σπουδαίο τα Σκόπια να ενταχθούν στη Νατοϊκή Συμμαχία και είναι τόσο σπουδαίο, ώστε ο Πρωθυπουργός να παίρνει αυτήν την απόφαση που πήρε, ερχόμενος σε προφανή αντίθεση με τα συναισθήματα του ελληνικού λαού;

Το λέω για να καταλάβουν όλοι πόσο τεράστιοι πολιτικοί απατεώνες είστε. Δεν πιστεύετε απολύτως τίποτα.

Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω μόνο για ένα πράγμα. Εγώ είμαι με την Ατλαντική Συμμαχία. Πάντα ήμουν, ποτέ δεν το έχω κρύψει. Έπρεπε να έρθει η Κυβέρνηση της «Πρώτη φορά Αριστερά», κυρίες και κύριοι, για να μας δώσει ο Γενικός Γραμματέας Ατλαντικής Συμμαχίας συγχαρητήρια. Μέχρι να έρθει η Αριστερά στην Ελλάδα στην εξουσία, δεν είχαμε τη χαρά η Ατλαντική Συμμαχία να συγχαίρει τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Το καταφέρατε εσείς, της «Πρώτη φορά Αριστερά», που γίνατε σφοδρότεροι νατοϊκοί και σφοδρότεροι «ατλαντιστές» από του μεγαλύτερους φιλοαμερικάνους αυτής της χώρας.

Συγχαρητήρια, κύριοι της Αριστεράς, αλλά ο ελληνικός λαός θα σας δώσει σύντομα την απάντηση του και θα είναι σφοδρή για την προσβολή στην ιστορική του μνήμη.
Να είστε καλά!»

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ: «Κυρίες και κύριοι, οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και για χρόνια μιλούσαν για τη δημοκρατία της Μακεδονίας. Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Οι μισοί από εσάς πιστεύετε ότι το γειτονικό κράτος πρέπει να ονομάζεται Δημοκρατία της Μακεδονίας. Άλλο αν δεν έχετε το θάρρος και την παρρησία να το ξαναπείτε.
(…) 
Προσέξτε. Μην προσβάλλετε τον Υπουργό σας.
Κύριε συνάδελφε, μην με διακόπτετε και μην προσβάλλετε τον Υπουργό σας ο οποίος πρόσφατα το είπε.

Για τους υπόλοιπους σημασία πως ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα φτιασιδώσει πολιτικά την κατάσταση. Πώς το είπε; «Εγώ θα λογοδοτήσω στην ιστορία».

Ο κύριος Πρωθυπουργός της χώρας, στο δημοκρατικό πολίτευμα στο οποίο ζούμε, αποφάσισε ότι δεν θα λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό, όπως όλοι οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί, ότι δεν λογοδοτεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ως είθισται και πρέπει, ότι δεν έχει συνταγματικές υποχρεώσεις, δεν έχει ευθύνες που απορρέουν από το Σύνταγμα, ότι προφανώς είναι από μια άλλη φτιαξιά από όλους εμάς τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς και θα τον κρίνει η ιστορία.

Η υπογραφή του σήμερα –ας μην κοροϊδευόμαστε- ό,τι και να γίνει στη διαπραγμάτευση, δεσμεύει αυτή τη χώρα και δημιουργεί τετελεσμένα. Η υπογραφή η δική του και η υπογραφή του Σκοπιανού Πρωθυπουργού για την όποια συμφωνία δημιουργεί τετελεσμένα απομείωσης του εθνικού συμφέροντος.

 Αν συζητάτε για το 1977 και τι μπορεί να είπε ή να μην είπε ένας καθηγητής -βγήκε και σας διέψευσε ο κ. Μπαμπινιώτης- φανταστείτε τι τετελεσμένα δημιουργούνται από τις υπογραφές δυο πρωθυπουργών για μια συμφωνία με την οποία δεν συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Προφανώς δεν συμφωνεί και μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Θα το μάθουμε, λίγη υπομονή.

Για αυτή τη συμφωνία ο κύριος Πρωθυπουργός της χώρας, αντιμέτωπος με την ιστορία, βαδίζει στον δρόμο με τις δάφνες και με το «μπράβο» ποιων; Του ΝΑΤΟ, κακά τα ψέματα. Να συνεννοηθούμε για την ιδεολογία σας, για αυτά τα οποία λέτε, εκτός αν έχει αλλάξει κάτι τον τελευταίο καιρό. Δεν έχει αλλάξει μάλλον, κύριοι συνάδελφοι. Τα «μπράβο» από το ΝΑΤΟ τα παίρνετε. 
Ακούστε, κυρίες και κύριοι, κάτι. Μακεδονική γλώσσα; Μακεδονική ταυτότητα; Βόρεια Μακεδονία που οι κάτοικοί της θα λέγονται Μακεδόνες; Βόρεια Μακεδονία, που προφανώς ντε φάκτο θα θεωρεί αλυτρωτικά ότι είναι έθνος και άρα η νότια Μακεδονία, την οποία αφήνετε γεωγραφικά για την Ελλάδα, θα είναι διεκδικήσιμη;

Προσπερνάτε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας για να κάνετε αυτό το οποίο πιστεύετε ότι σας χρειάζεται, προκειμένου να διατηρηθείτε λίγο ακόμα στις καρέκλες σας, με μυστική διπλωματία και ανταλλάγματα τα οποία θα αποκαλυφθούν σύντομα γιατί όλα έρχονται στο φως της ιστορίας;

Ακούσαμε και τον κύριο Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Κοτζιά, να λέει ότι θα λύσετε και τα υπόλοιπα θέματα μέσα στο καλοκαίρι πριν πάει διακοπές. Βλέπουμε και τον εταίρο σας και δεκανίκι σας, τον κ. Καμμένο, να είναι στο Παρίσι σε έκθεση όπλων και πάλι να απέχει στα κρίσιμα θέματα και να θεωρεί ότι, με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις σας, δεν έχει εκείνος την ευθύνη, όπως όλη η Κυβέρνηση, για μια συμφωνία την οποία παίρνετε, ακόμα και αν δεν την ψηφίσει.

Δεν θα σας κρίνει η ιστορία. Πριν από την ιστορία θα σας κρίνει ο ελληνικός λαός και η κρίση του θα είναι αυστηρή, σκληρή και έρχεται. Δεν θα έχετε καμία, μα καμία δικαιολογία να λέτε και να υπαινίσσεστε ότι δεν γνωρίζατε, γιατί, δυστυχώς, είσαστε μέτοχοι σε αυτό το οποίο στήνετε. Αυτό το γνωρίζετε όλοι και θα λογοδοτήσετε για αυτό.
Ευχαριστώ.»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: «Στο εθνικό ζήτημα έχουμε το εξής πρόβλημα: Ασχοληθήκατε με το θέμα το Μακεδονικό, το θέμα το Σκοπιανό και παίρνετε σήμερα συγχαρητήρια από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, που αρνείται να πάρει θέση στις τουρκικές προκλήσεις, από Αμερικανούς γερουσιαστές, απ’ όλους. Παίρνετε συγχαρητήρια, εσείς, η Κυβέρνηση της Αριστεράς!

Και θυμίζω στην Κυβέρνηση της Αριστεράς, που παριστάνει την ηρωική, ότι στις 18 Αυγούστου του 1950 ο αμερικανικός παράγων στην Ελλάδα εξανάγκασε σε παραίτηση τον Πρωθυπουργό Πλαστήρα επειδή απαίτησε από την Κυβέρνηση του Βελιγραδίου και από το ομοσπονδιακό κράτος των Σκοπίων να κάνει δήλωση ότι δεν αναγνωρίζει μακεδονική, δήθεν, μειονότητα στην Ελλάδα.

Οι Αμερικάνοι το 1950 έριχναν κυβερνήσεις όταν τους χάλαγες το χατίρι. Οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ σήμερα συγχαίρουν τον ΣΥΡΙΖΑ που τους κάνει τα χατίρια στο θέμα το Σκοπιανό. Για να καταλάβετε τι συμφωνία συνάψατε, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων είπε ότι «με τη συμφωνία αυτή αναγνωρίζετε το δικαίωμά μας να λεγόμαστε «Μακεδόνες» και να διατηρήσουμε τη μακεδονική ταυτότητα και τη μακεδονική γλώσσα».

Ο μακεδονισμός είναι το όχημα, όχι απλώς του αλυτρωτισμού, αλλά του επεκτατισμού. Διατηρείτε αυτό το όχημα ολοζώντανο με τη συμφωνία και όλες τις δυνάμεις που έχετε για να πιέσετε τα Σκόπια σε θεογνωσία, όλες τις δυνατότητες τις δίνετε νωρίτερα και όλες τις υποχρεώσεις των Σκοπίων τις αφήνετε με μια υποσχετική για το μέλλον, νομίζοντας ότι ο ΟΗΕ ή το Δικαστήριο της Χάγης θα επιβάλλει στα Σκόπια θεογνωσία.

Το 1950 ο Βαν Φλιτ έριξε τον Πλαστήρα. Το 2018 ή το 2019 ο ελληνικός λαός θα ρίξει αυτούς οι οποίοι σήμερα δέχονται συγχαρητήρια από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ».

ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ: «Μετά το οκταετές συνεχόμενο οικονομικό σφυροκόπημα σε βάρος του ελληνικού λαού, τον αποδεκατισμό του, το οποίο συνέθλιψε ηθικά, κοινωνικά, σωματικά, οικογενειακά, σε όλους τους τομείς τους Έλληνες, ήρθε και η ώρα για την επίθεση στα εθνικά ζητήματα, μιας και οι Έλληνες πολίτες είναι αδύναμοι από αυτήν τη λαίλαπα που τους έχει βρει.

Και η αρχή γίνεται με το Σκοπιανό, για το ζήτημα της ονομασίας αυτού του μορφώματος της γειτονικής χώρας.

Ακούμε τα διάφορα ανέκδοτα περί σοβαρής διαπραγμάτευσης, διαπραγμάτευση που μας θυμίζει ένα παλιό ανέκδοτο - θα το θυμούνται οι παλαιότεροι- όπου υπήρχε ο κ. Νικόλαος Εξαρχίδης ο οποίος είχε πρόβλημα με το όνομά του, τον κορόιδευαν όλοι, και πήγε στο δημοτολόγιο για να αλλάξει το όνομά του. Όταν πήγε να το αλλάξει και η υπάλληλος γελούσε. Εν τέλει του λέει: «Πώς θέλετε να ονομάζεστε;».
Και της απαντά: «Δημήτριος Εξαρχίδης».

Έτσι κάνετε κι εσείς με τη διαπραγμάτευση, κοροϊδεύετε τον κόσμο και αφήσατε επί της ουσίας το όνομα «Μακεδονία» να το παίρνουν οι γείτονές μας και με όλα όσα έπονται να το εκμεταλλευτούν εις βάρος μας.

Αυτή είναι, βέβαια, η φαιδρή πλευρά αυτού του σοβαρότατου ζητήματος, διότι και εσείς πιστοί, όπως δείχνετε με τις πράξεις σας, στις όποιες ανθελληνικές, διεθνιστικές, κομμουνιστικές, αρρωστημένες ιδέες του παρελθόντος, συνεχίζετε πιστά και κάνετε πραγματικότητα τα όνειρα όλων εκείνων των συμμοριτών- κατσαπλιάδων που ήθελαν και απεργάζονταν την ανεξάρτητη Μακεδονία.

Λέει ο πνευματικός ηγέτης της Αριστεράς -έτσι λέγατε μέχρι και τώρα- ότι η εν λόγω Συμφωνία είναι μια πράξη εθνικής μειοδοσίας, προδοσίας και όσοι την επεξεργάστηκαν και την υπέγραψαν ή θα την υπογράψουν είναι προδότες. Τάδε έφη Μίκης Θεοδωράκης μόλις προχθές –το καταθέτω για τα Πρακτικά- από τη σελίδα του.
 (…)
Δεν ξέρω αν πρέπει να περάσετε από την Επιτροπή Δεοντολογίας και τον κ. Θεοδωράκη, αλλά αν δεν σας αρέσει ο κ. Θεοδωράκης-γιατί κάποιοι είπατε ότι μεγάλωσε πολύ και δεν τα λέει καλά-, να σας υπενθυμίσουμε τι έλεγε και ο συγκυβερνήτης σας, ο κ. Πάνος Καμμένος - διαβάζω από το site Olympia -, στις 14 Δεκεμβρίου 2014, απαντώντας στον Παναγιώτατο Μητροπολίτη κ.  Άνθιμο.

«Ενώπιον λοιπόν Θεού και λαού απαντώ στον Παναγιώτατο ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα είμαστε η εγγύηση ώστε κανένας Σαμαράς, κανένας Βενιζέλος, αλλά και κανένας Τσίπρας να διαπραγματευτεί το όνομα της Μακεδονίας. Η Μακεδονία είναι ελληνική και δεν δεχόμαστε ούτε γεωγραφικό προσδιορισμό. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συντασσόμαστε με την άποψη του Παναγιώτατου».

Είναι σαφές πλέον ότι ο ελληνικός λαός απαιτεί εκλογές. Δεν μπορεί να παραδώσουν το όνομα της Μακεδονίας, δίνοντας παράταση ζωής σε μια κυβέρνηση που έχει δώσει ανοιχτή εντολή στον κ. Νίμιτς να ονομαστούν τα Σκόπια «Βόρεια Μακεδονία»». Και τα λοιπά, τα γνωστά περί παραιτήσεων και τα διάφορα άλλα κουραφέξαλα.

Το καταθέτω και αυτό στα Πρακτικά, για όσους θέλουν να το αναζητήσουν. (…)
Ερχόμαστε σε αυτήν την απαράδεκτη συμφωνία, η οποία είναι  - επαναλαμβάνω - το όνειρο του κάθε αλυτρωτιστή Σκοπιανού, με μόνη εξαίρεση το ότι μπήκε μπροστά από το Μακεδονία το «Severna», (…) αλλά που δεν αναφέρεται πουθενά, διότι θα μεταφράζεται ως «North Macedonia» σε κάποια χαρτιά και στα περισσότερα θα είναι σκέτο «Macedonia».

Αυτή η συμφωνία αναφέρεται συνεχώς στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών 47/2025/8-4-1993. Όμως, για να φτάσουμε σε αυτήν την προδοτική απόφαση τότε με το Fyrom, που κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, υπήρχε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισαβόνας στις 26-27 Ιουνίου 1992, για την αναγνώριση των Σκοπίων με όνομα που δεν θα εμπεριέχει το όνομα «Μακεδονία». Το καταθέτω στα Πρακτικά.
(…)
Αυτός ήταν ο σχεδιασμός για να πάει στη Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και ως διά μαγείας αυτό χάθηκε, εξαφανίστηκε επί Κυβερνήσεως Μητσοτάκη και Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Σαμαρά, και εμφανίστηκε το Fyrom, που ήταν η κερκόπορτα για να φτάσουμε στα σημερινά αίσχη.

Και καταλήγουμε μέσα από πολυετείς παραχωρήσεις, ενδοτισμούς, στην κατάπτυστη σημερινή συμφωνία, μια συμφωνία από τα Lidl, όπου όλοι, Σλάβοι, Βούλγαροι, Αλβανοί, Ρομά και λοιποί θα αυτοαποκαλούνται με πολύ μικρά γράμματα «Βόρειο-» και «Μακεδόνες», με τεράστια.

Είναι μια άθλια συμφωνία, όπου η άνευ όρων προδοσία - διότι το να κατεβάσουν δύο ταμπέλες από την Εθνική Οδό και από το αεροδρόμιο των Σκοπίων προσωρινά δεν λέει τίποτε απολύτως - βρίσκεται στο άρθρο 1, όπου αναφέρεται ότι η ιθαγένεια του δεύτερου Μέρους θα είναι «μακεδονική», «Μακεδόνες πολίτες», της «Βόρειας Μακεδονίας», κλπ.

 Όλα αυτά, φυσικά, θα ξεχαστούν την επομένη της συμφωνίας, αν ποτέ έλθει στα πράγματα, και πολλά άλλα πράγματα που αν τα διαβάσει κανείς, γελάει αλλά και κλαίει για όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας.

Στο άρθρο 2 βλέπουμε το «τυράκι» και τις «φωτογραφικές» διατάξεις για την εισδοχή των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθεί το άρθρο 3, το οποίο είναι ανεφάρμοστο. Ας κάνουμε μια υπόθεση: Ας υποθέσουμε ότι οι Έλληνες είναι καλά παιδιά και κάνουν ό,τι τους λέει το άρθρο 3. Οι Σκοπιανοί που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στην Αυστραλία και αλλού τι θα κάνουν; Πιστεύετε ότι θα κάνουν τα καλά παιδιά; Είστε γελασμένοι. Θα είναι πλέον Βορειομακεδόνες με τη βούλα του ελληνικού κράτους.

Στο άρθρο 6 γίνεται αναφορά σε  διάφορα προβλήματα που θα υπάρχουν ένθεν και ένθεν και ότι θα μπορούν να γίνονται ενστάσεις. Δηλαδή πάει το «Μακεδονία ξακουστή», κατά το άρθρο 6, πάει το «Παύλος Μελάς».
(…)
Το άρθρο 7 φυσικά είναι για γέλια. Ο συντάκτης του εκτός από μειοδότης, κατά τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Πάνο Καμμένο, είναι και μωρός, διότι νομίζει ότι απευθύνεται σε ηλίθιους.

Όσον αφορά στο άρθρο 8, θα μας βάζουν και χέρι για την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας.

Το άρθρο 13 είναι το καλύτερο όλων. Είναι οι business, διότι, εφόσον μπούνε στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένα κονδύλι γύρω στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ γι’ αυτή τη χώρα. Όπως καταλαβαίνετε, έχει ψωμάκι για διάφορους “businessmen”. Είναι μια συμφωνία που γεωπολιτικά εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα συζητήσουμε αύριο και μεθαύριο για αυτό το σοβαρότατο ζήτημα.

Αν ξέρατε να διαπραγματεύεστε, θα επιβάλλατε το δίκαιο. Θα επιβάλλατε το σωστό, αυτό το οποίο κατά τον Θουκυδίδη είναι και το δίκαιο του ισχυρού. Ας πούμε, για πρώτη φορά έχουμε το δίκαιο του αδύνατου, σε βάρος του ισχυρού.

Καταθέτω για τα Πρακτικά τους λόγους για τους οποίους ο Ζάεφ, ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων δεν ήθελε ούτε το «Άνω» ούτε το «Νέα Μακεδονία» και λέει πόσο βολεύει τα Σκόπια το «Βόρεια».

Καταθέτω, επίσης, για τα Πρακτικά, το τι είπε ο Πρόεδρος Ιβάνοφ, ο οποίος θέλει να δει και το «Βόρεια» και να τα πάρουν όλα επί της ουσίας και είστε ικανοί και γι’ αυτό.
(…)
Τελευταία γραμμή αμύνης σε αυτό το αίσχος ο ελληνικός λαός, που δείχνει ότι αντιστέκεται με τα μεγάλα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη-σε 24 πόλεις της Ελλάδος- με τη διαμαρτυρία που θα γίνει αύριο το πρωί έξω από τη Βουλή, αλλά και μεθαύριο και όποτε άλλοτε χρειαστεί.

 Η καλύτερη λύση, όπως είναι τα τωρινά δεδομένα, είναι η μη λύση. Αυτό το μόρφωμα των Σκοπίων, ό,τι και να γίνει θα διαλυθεί, αλλά θα έχετε βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή σας, έτσι ώστε να χρησιμοποιείται στο μέλλον από ιστορικούς και άλλους ότι η Ελλάδα αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία».

Κλείνοντας, απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τη Μακεδονία μας, να γνωρίζουν ότι θα μας βρουν μπροστά τους, όπως από το 1993 από τα πρώτα συλλαλητήρια, που ήταν και στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας της  «Χρυσής Αυγής» -και θα το καταθέσω - με πρωτοσέλιδο «Κανένας συμβιβασμός για τη Μακεδονία μας».
(…)
Σίγουρα θα μπουν και νέοι Έλληνες, όπως και τότε, νέοι Μακεδονομάχοι, που σε ένα πολύ πιο δύσκολο περιβάλλον θα πολεμήσουν και θα αντισταθούν για τη Μακεδονία μας και θα απαντήσουν στους απογόνους και στα πνευματικά τέκνα όλων αυτών των πάσης φύσεως μπολσεβίκων, οι οποίοι και τότε και τώρα επιθυμούν το ίδιο πράγμα.

Και θα τους πουν, όπως είχε πει και ο Καραϊσκάκης στους Τούρκους, «σέντι ου μόϊ βέλικι κούρατς», «ο Θεός είναι μεγάλος». Κανένας συμβιβασμός για τη Μακεδονία μας! Όλοι στα συλλαλητήρια, όλοι στους δρόμους, όλοι στους αγώνες!
Ευχαριστώ».

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ενώ συζητάμε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που στην ουσία είναι το τέταρτο μνημόνιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπου κάνει πλέον τα μνημόνια καθεστώς στη χώρα, -σύμπτωση, τυχαίο;-, την ημέρα, λοιπόν, που μπήκε στην Ολομέλεια της Βουλής για να συζητηθεί το Μεσοπρόθεσμο, ήρθε και η συμφωνία με τη FYROM.

Μήπως είναι μικροκομματικοί τακτικισμοί από την πλευρά της Κυβέρνησης; Και μάλιστα είναι μία συμφωνία όπου η Κυβέρνηση προχώρησε μόνη της, διχασμένη, χωρίς εθνική συνεννόηση, υπονομεύοντας έτσι η ίδια την αξιοπιστία της και την οποιαδήποτε αποτελεσματικότητα θα μπορούσε να έχει σε μία τέτοια διαπραγμάτευση και μάλιστα σε μία χρονική συγκυρία που είναι η ευνοϊκότερη των τελευταίων είκοσι πέντε χρόνων για να έχουμε μία καλή συμφωνία.

Δυστυχώς, όμως, με όλους αυτούς τους χειρισμούς η Κυβέρνηση χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών και ενώ η πίεση βρισκόταν στην πλευρά των Σκοπίων, κατάφερε να τη μεταφέρει στο εσωτερικό μας.

Έτσι αυτή τη στιγμή έχουμε μία κακή συμφωνία, ετεροβαρή, εις βάρος της χώρας μας, μία συμφωνία σε δόσεις, που η υλοποίησή της δεν εξαρτάται από τη χώρα μας, αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γείτονος χώρας, με πολλά «αν και εφόσον», με ναρκοθετημένες «γκρίζες ζώνες» για την Ελλάδα, μία συμφωνία που ενέχει τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθεί ακόμη και έτσι, ως κακή, όπως ξεκίνησε.

Από την άλλη πλευρά, εμείς πάμε να δώσουμε την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών στο ΝΑΤΟ, να ανοίξουμε τα πρωτόκολλα για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όπως καταλαβαίνετε, αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει σε κάποια χρόνια, αλλά θα είναι ιστορική και αμετάκλητη για ό,τι αυτό σημαίνει για τη χώρα μας.

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε ότι ένας από τους όρους ήταν το erga omnes.

Και ερωτώ εγώ τους συναδέλφους της Πλειοψηφίας:

Είναι erga omnes να ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία η χώρα και οι κάτοικοι να είναι Μακεδόνες πολίτες;

Είναι ή όχι εθνογένεση σε βάρος της ιστορικής αλήθειας με την αποδοχή της ιθαγένειας ως Μακεδόνων για τους κατοίκους των Σκοπίων, με την εκχώρηση της μακεδονικής γλώσσας σ’ αυτό το σλαβικό ιδίωμα; Όταν έχεις ορίσει ιθαγένεια και γλώσσα, τότε αναγνωρίζεις την ταυτότητα, τότε κάνεις εθνογένεση και επιβάλλεται το μέρος στο όλον.

Φέρνετε, λοιπόν, μια συμφωνία που διχάζει τον ελληνικό λαό, με δική σας ευθύνη, που ταπεινώνει τους πολίτες μας και μάλιστα σε μια περίοδο δοκιμασίας των κοινωνικών και οικονομικών αντοχών τους και οδηγείτε έτσι τον ελληνικό λαό σε εθνική κατάθλιψη και στην εξελισσόμενη φτωχοποίησή του».

ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ: «Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η σημερινή συζήτηση στο Κοινοβούλιο για ένα από τα σημαντικότερα νομοσχέδια των τελευταίων χρόνων, το οποίο θα επηρεάσει την καθημερινότητα όλων των πολιτών, των νοικοκυριών, των επαγγελματιών, των επιχειρήσεων έχει επισκιαστεί δικαιολογημένα από τη συζήτηση για την ονομασία των Σκοπίων. Θα μου επιτρέψετε να κάνω κι εγώ μια μικρή τοποθέτηση για το θέμα της Συμφωνίας Τσίπρα -Ζάεφ.

Πρόκειται για μια κακή συμφωνία. Εκτός από το όνομα, παραδίδουμε τόσο το θέμα της εθνότητας όσο και το θέμα της γλώσσας. Ως αντάλλαγμα τι παίρνουμε; Παίρνουμε κάποιους αστερίσκους, όπου με το που στεγνώσει το μελάνι από τη συμφωνία θα έχουν ξεχαστεί και κάποιες αμφίβολες μελλοντικές αναθεωρήσεις του Συντάγματος. Ενώ διανύουμε μία περίοδο που θα έπρεπε όλοι να αναζητούμε τρόπους για το πώς θα ενωθούμε ως Έλληνες, αυτό το οποίο κάνετε είναι να έρχεστε να διχάσετε τους Έλληνες πολίτες. Και έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για αυτό τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και η Κυβέρνηση.

Υπενθυμίζω τη μυστική διπλωματία των τελευταίων μηνών, όπου δεν ενημερώνετε το Κοινοβούλιο και τους Έλληνες πολίτες για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων όσο και για δηλώσεις για όχλους, για ακροδεξιούς, ακόμα και για εθνίκια. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα και σε μια ευνομούμενη χώρα δεν θα γίνονταν καν ανεκτά.

Αξιοσημείωτη όμως είναι υποκρισία του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, οι οποίοι – υποτίθεται - ότι είναι εναντίον της Συμφωνίας Τσίπρα -Ζάεφ. Καθαρές κουβέντες. 

Εάν ήταν αντίθετοι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, τότε ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας δεν θα μπορούσε να διαπραγματευτεί εξ ονόματος του συνόλου της ελληνικής Κυβέρνησης τη Συμφωνία με τον κ. Ζάεφ. 
Άρα, το ερώτημα είναι: Θα την συνυπογράψει τη Συμφωνία όλο το Υπουργικό Συμβούλιο; Στα κεφάλαια που θα ανοίξουν μεταξύ των δύο χωρών θα συμμετέχουν στις συζητήσεις ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και η Υπουργός Τουρισμού που προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες; Θα συμμετέχουν σε αυτές τις συζητήσεις οι Υφυπουργοί των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών; Θα είναι αμέτοχοι; Τι θα κάνουν; Οι Βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και αυτοί αμέτοχοι θα είναι; Θα κάθονται όμως στις υπουργικές και στις βουλευτικές καρέκλες, θα λένε πως θα διαφωνούν, αλλά στην ουσία θα στηρίζουν την Κυβέρνηση.

Είναι πρωτόγνωρο αυτό το πράγμα για το ελληνικό Κοινοβούλιο».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: «Θα μιλήσω για τη συμφωνία για τα Σκόπια και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η συγκεκριμένη συμφωνία έχει ορισμένα λίγα θετικά στοιχεία και πολλά αρνητικά στοιχεία. Είναι μια κακή συμφωνία. Είναι μια συμφωνία, η οποία δεν ακυρώνει τα δύο βασικά στοιχεία που θα πρέπει να έχει μια κοινά αποδεκτή σύμβαση, έτσι ώστε να προστατεύει τα εθνικά δίκαια και ασφαλώς να επιλύει και το μεγάλο πρόβλημα που έχει για είκοσι πέντε περίπου χρόνια η ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στην Ελλάδα και τη FYROM.

Τι δεν λύνει η συμφωνία που είδαμε χθες το απόγευμα; Δεν αναιρεί το μεγάλο όχημα του αλυτρωτισμού.

Ο αλυτρωτισμός στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο ένας πυλώνας είναι το όνομα της χώρας. Εδώ έγινε ένα πρώτο βήμα ως Βόρεια Μακεδονία. Έχει όμως και άλλους δύο εξίσου σημαντικούς πυλώνες. Είναι το όνομα της γλώσσας και η γλώσσα ονομάζεται πια μακεδονική γλώσσα. Και έχει και έναν τρίτο πυλώνα, που είναι ο πυλώνας της εθνικότητας και οι πολίτες του γειτονικού κράτους θα ονομάζονται Μακεδόνες.

Οι αστερίσκοι και οι υποσημειώσεις σε λιγότερο από έξι μήνες δεν θα σχολιάζονται από κανέναν στους διεθνείς οργανισμούς. Κατά συνέπεια, erga omnesστην ουσία δεν υπάρχει.

Η δεύτερη σημαντική μας παρατήρηση που έχει να κάνει με το γιατί μια τέτοια συμφωνία δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, σχετίζεται με την αποστολή πρόσκλησης της γειτονικής χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Εδώ πια εκχωρούμε το μείζον για τους γείτονες, το μείζον για το ΝΑΤΟ, το μείζον για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την πρόσκληση δηλαδή του κράτους ώστε να γίνει μέλος στο ΝΑΤΟ και περιμένουμε κάποια στιγμή στο μέλλον να ισχύσουν αυτά για τα οποία υποτίθεται ότι θα δεσμευτεί η γειτονική χώρα.

Εμείς αυτές τις δύο προϋποθέσεις τις θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικές, την άρση του αλυτρωτισμού και τη μη πρόσκληση από το ΝΑΤΟ πριν ικανοποιηθούν οι συνθήκες που προβλέπει η συγκεκριμένη συμφωνία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα τελειώσω μ’ ένα περίεργο άρθρο. Εδώ θέλω να καταθέσω μια απορία και θα ήθελα ο κύριος Πρωθυπουργός ή ο κύριος Υπουργός Εξωτερικών να μας δώσουν μία απάντηση.

Δεν ξέρω πόσοι διαβάσατε το άρθρο 13 της συμφωνίας. Επιτρέψτε μου να σας το διαβάσω, γιατί εμένα μου δημιουργεί απορίες.

«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το δεύτερο συμβαλλόμενο μέρος», δηλαδή τα Σκόπια, «είναι περίκλειστο κράτος, τα συμβαλλόμενα μέρη θα καθοδηγούνται από τις σχετικές προβλέψεις της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας».

Με απλά λόγια, ξέρετε τι λέει αυτό το άρθρο 13;
 (...)
Το άρθρο 13 λέει ότι σε περίπτωση κύρωσης αυτής της συμφωνίας ως έχει, το κράτος των Σκοπίων, η FYROM, όπως ονομαστεί, επειδή είναι ένα περίκλειστο κράτος, εξαιτίας ακριβώς του δικαίου της θάλασσας θα απαιτήσει πρόσβαση στο Αιγαίο για θέματα αλιείας κυρίως.

Επειδή αρχίζει η απορία να γιγαντώνεται, επειδή δεν γνωρίζω πόσοι από τους συναδέλφους, που θα κληθούν να υπογράψουν αυτήν τη συμφωνία, γνωρίζουν τις λεπτομέρειες του δικαίου της θάλασσας, τίθεται το εξής απλό ερώτημα: Από τη στιγμή που η Ελλάδα αποφασίσει να ανακηρύξει την ΑΟΖ και υπάρχουν κάποια δικαιώματα του περίκλειστου κράτους, γιατί υπάρχει η ανάγκη να έχουμε χωριστό άρθρο στη συγκεκριμένη συμφωνία; Ποιος είναι ο ιδιαίτερος λόγος που υποχρεούται η Ελλάδα να υπογράψει και να συνομολογήσει ειδικό άρθρο για κάτι που πιθανά -με ερωτηματικό- περιλαμβάνεται στο δίκαιο της θάλασσας;

Επειδή, λοιπόν, αυτά τα ζητήματα είναι εξαιρετικά σοβαρά κι εγώ θέλω να χειριστώ το συγκεκριμένο θέμα με απόλυτη σοβαρότητα, θεωρώ ότι η Εθνική Αντιπροσωπεία έχει δικαίωμα να ακούσει τις απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα που τίθεται, να τις ακούσει από τον αρμόδιο Υπουργό Εξωτερικών και ασφαλώς από τον Πρωθυπουργό της χώρας, έτσι ώστε οι συνάδελφοι που θα συμφωνήσουν με τη συγκεκριμένη σύμβαση τουλάχιστον να ξέρουν περί τίνος πρόκειται για το συγκεκριμένο άρθρο.
Ευχαριστώ πολύ».

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Η Ελλάδα διολισθαίνει σε μια επικίνδυνη πολιτική παρακμή, γιατί δεν υπάρχει προηγούμενο Κυβέρνησης, η οποία χωρίς λαϊκή αποδοχή, αλλά και χωρίς επαρκή κοινοβουλευτική νομιμοποίηση να πραγματοποιεί επιζήμιους χειρισμούς, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για τα εθνικά θέματα.

Γι’ αυτό σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή συγκυρία. Την ίδια ώρα που συζητάμε το τέταρτο μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει μια συμφωνία με τον βόρειο γείτονά μας και να δεσμεύσει ουσιαστικά τη χώρα σε ένα πλαίσιο το οποίο δημιουργεί τετελεσμένα και μπορεί δύσκολα μπορεί να αλλάξει την επόμενη μέρα.

Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι αυτός ο συγχρονισμός κρίσιμων θεμάτων εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής δεν είναι τυχαίος. Είναι συνειδητή σας επιλογή, για να στρέψετε τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από τα επώδυνα μέτρα του τέταρτου μνημονίου και για να πολώσετε και να διχάσετε την ελληνική κοινωνία.

Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ανταλλάσσετε μια βαριά εθνική υποχώρηση στα εθνικά θέματα με κάποια μεγαλύτερη «κατανόηση» των εταίρων μας στα ζητήματα της οικονομίας.

Όμως, σας διαβεβαιώνω ότι η πλειονότητα των Ελλήνων αυτό πιστεύει. Ότι αφού ακολουθήσατε πειθήνια τις εντολές των δανειστών στα θέματα της οικονομίας, έρχεστε τώρα να ρυθμίσετε αυτό το οποίο αποκαλείτε απλά μια εκκρεμότητα της εξωτερικής πολιτικής. Όχι γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον της χώρας, αλλά γιατί αυτό θέλει ο διεθνής παράγοντας.

Εμείς θέλουμε λύση σε αυτό το θέμα. Θέλουμε σταθερότητα στα Βαλκάνια, αλλά αυτό προϋποθέτει μια σταθερή και ισχυρή Ελλάδα. Μια λύση που δεν θα θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ξέρετε, έρχεται η στιγμή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που πρέπει να πει κανείς το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι» και άκουσα τον κ. Τσίπρα να έχει το θράσος χθες να πλέξει το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή για τους χειρισμούς του στο Βουκουρέστι. Να σας θυμίσω, λοιπόν, ότι εκεί που ο Καραμανλής είπε «όχι», εσείς σήμερα λέτε «ναι».

Και τότε, όπως και τώρα, ασκήθηκαν διεθνείς πιέσεις, αλλά σημασία έχει όχι αυτό που εξυπηρετεί τους ξένους, αλλά αυτό που συμφέρει τελικά την πατρίδα μας. Και η συμφωνία για τα Σκόπια είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Επιβάλλει τετελεσμένα που μπορεί να μην είναι αναστρέψιμα και αποτελεί χρέος μου να κάνω ό,τι μπορώ, για να το αποτρέψω αυτό, όσο είναι καιρός.

Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ είναι μια κακή συμφωνία. Η αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής εθνότητας συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση.
Όμως, ακόμα και γι’ αυτό το θέμα, είπατε ψέμα. Διαβάζω από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, πριν από μόλις δύο ημέρες. 

Συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Macedonija, δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Πού υπάρχει το Severna Macedonija στη συμφωνία που καταθέσατε στη Βουλή; Ψεύδεσθε και σήμερα ακόμα!
Το καταθέτω στα Πρακτικά.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα και γλώσσα στους βόρειους γείτονές μας, στοιχεία που αποτελούν τη ρίζα του αλυτρωτισμού. Αυτό σας το λένε όλοι, ακόμη και ο κ. Κουτσούμπας. Θα τον πείτε και αυτόν ακροδεξιό;

Από τη στιγμή που αποδέχεστε την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας, δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο ο γεωγραφικός προσδιορισμός του ονόματος.

Πηγαίνετε εσείς ειδικά οι Βουλευτές της Βορείου Ελλάδος να πείτε στα καφενεία ότι αυτοί που θα ομιλούν τη μακεδονική αποκλείεται στην πράξη να αποκαλούνται Βορειομακεδόνες. Να το πω πολύ απλά, για να το καταλάβετε και εσείς. Με τη συμφωνία που έχετε καταθέσει στη Βουλή, το κράτος παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, ο λαός του όχι.

Μπορείτε να μου πείτε, γιατί ακόμη και με τη δική σας συμφωνία οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας θα ονομάζονται απλώς Μακεδόνες και θα ομιλούν τη μακεδονική; Πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται σε αντίθεση με το εθνικό αίσθημα των Ελλήνων. Είναι κάτι που η Κυβέρνηση και όλοι εσείς αγνοείτε προκλητικά, όπως αδιαφορείτε και για το γεγονός ότι μια κακή συμφωνία σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε έναν ψευδεπίγραφο εθνικισμό, κάτι το οποίο δυστυχώς συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε ως τώρα. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε ακόμη μια, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, ιδίως σ’ αυτή τη συγκυρία.

Δική μου προτεραιότητα και προτεραιότητα της παράταξης που έχω την τιμή να ηγούμαι είναι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη διαφύλαξη της ενότητας του ελληνικού λαού. Το ξαναλέω: Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες, για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.
Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να γίνει δικό μας πρόβλημα.

Την ίδια ώρα, οι λαϊκές αντιδράσεις πολλαπλασιάζονται. Και την ίδια ώρα –προσέξτε- καταγράφεται μια δεδηλωμένη διάσταση μέσα στην ίδια την Κυβέρνηση, αφού ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί με τη συμφωνία και μάλιστα με τρόπο ανοιχτό και προκλητικό. Έτσι, ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται την Κυριακή στις Πρέσπες να υπογράψει μια συμφωνία, η οποία δεσμεύει τη χώρα, χωρίς να έχει καν διαπιστωθεί εάν σ’ αυτό το θέμα υπάρχει η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, χωρίς να διαθέτει καν την ομόθυμη στήριξη του Υπουργικού του Συμβουλίου, το οποίο δεν συνεδρίασε καν γι’ αυτό το θέμα.

Πού τη συζητήσατε τη συμφωνία; Στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου ή στην Κουμουνδούρου με τους συντρόφους σας που ήθελαν το «Μακεδονία» σκέτο;
Όλα αυτά είναι πρωτοφανή. Είμαι υποχρεωμένος, αποτελεί πράξη ευθύνης, να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που μου παρέχει το Σύνταγμα για να αποτρέψω αυτή την εξέλιξη. Ο κατήφορος αυτός πρέπει να σταματήσει τώρα, πριν να είναι αργά. Το μέλλον της πατρίδας δεν μπορεί να υποθηκευτεί από μία κακή συμφωνία, που δεν υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Είναι ανεύθυνο και ανέντιμο να παραδίδει η Κυβέρνηση τη χώρα, προκειμένου εσείς να μην παραδώσετε την εξουσία.

Ο κ. Τσίπρας, παρ’ ότι του το ζήτησα, αρνήθηκε να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής, για να υπογράψει τη συμφωνία. Ο λόγος είναι προφανής, για να συνεχίσει να παίζει αυτό το πολιτικά ανήθικο θέατρο με τον κ. Καμμένο, ο οποίος στα λόγια δεν στηρίζει την συμφωνία, αλλά δεν το κουνάει απ’ την καρέκλα του. Και φυσικά, απέχει και πάλι από τη σημερινή συνεδρίαση. Είναι μόνο Υπουργός για τα ταξίδια και τα προνόμια της εξουσίας.

Οφείλω να προσπαθήσω να αποτρέψω αυτόν τον πρωτοφανή θεσμικό εκτροχιασμό, στον οποίον οδηγείτε τη χώρα. Έχω υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό να προσπαθήσω να αποτρέψω την υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας μας με μία συμφωνία που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες και καθώς η Κυβέρνηση δεν διαθέτει ούτε τη λαϊκή εξουσιοδότηση, ούτε την πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει την ανεύθυνη πορεία της, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής, καταθέτει αμέσως μετά τη λήξη της σημερινής συζήτησης πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης.
Και προκαλώ τον κ. Τσίπρα που κρύβεται, αν τολμά…
(…)
Και να πω ότι ήταν έκπληξη; Σας το είχαμε προαναγγείλει. Και όμως, επιλέγει να κρύβεται ο κ. Τσίπρας. Τον προκαλώ λοιπόν.
Κύριε Φλαμπουράρη, αν θέλετε, να απαντήσετε εσείς για λογαριασμό του Πρωθυπουργού, γιατί βλέπω ότι σηκώνετε το χέρι σας.

Σας προκαλώ, λοιπόν, να μετατρέψετε, αν τολμάτε, την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης στην Κυβέρνησή σας, όπως έκαναν όλοι οι προκάτοχοί σας, για να επιβεβαιώσουν τη θετική ψήφο της Βουλής προς την Κυβέρνησή τους και για να δούμε, επιτέλους, αν υπάρχουν 154 Βουλευτές, που είναι πρόθυμοι να πουν «ναι» στην υπογραφή που ετοιμάζεστε να βάλετε την Κυριακή στις Πρέσπες.

Σας προκαλώ, λοιπόν, κύριε Τσίπρα, γιατί σήμερα αναμετριόμαστε όλοι με την ιστορία.
Σας ευχαριστώ πολύ».