ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Κυριακή, 3 Ιουνίου 2018

Αλήθειες που ενδυναμώνουν


Κανένας άνθρωπος δεν πικραίνεται παρά μόνον από τον εαυτό του, είχε πει ο Κυνικός φιλόσοφος Διογένης, και είχε δίκιο. Η εμπειρία του κάθε ανθρώπου δημιουργείται εσωτερικά από τον ίδιο ή την ίδια. Κανένας άλλος έξω από σένα δεν μπορεί να σου πει τι σημαίνει το κάθε τι και αν είσαι πικραμένος ή όχι.
Εάν αισθάνεσαι ότι έχεις πληγωθεί από κάτι ή κάποιον, είναι η δική σου απόφαση να νιώθεις κατ’ αυτόν τον τρόπο. Αυτό μπορεί να σου φαίνεται σκληρό, αλλά είναι αλήθεια. Ωστόσο, μπορείς ανά πάσα στιγμή ν’ αλλάξεις γνώμη για το πώς σε επηρεάζει κάτι.

*****

Υπάρχει λύση στο κάθε πρόβλημα. Τίποτα δεν είναι άλυτο. Τίποτα.  Κάνε ό,τι μπορείς για ν’ αποφύγεις τον πειρασμό του να σκεφτείς ότι εκείνο που αντιμετωπίζεις τώρα είναι αξεπέραστο. Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Φυσικά δεν μπορείς να δεις τη λύση αν είσαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει. Γι’ αυτό πρέπει να έχεις  μεγάλη πίστη στη ζωή. Τώρα θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να το αποδείξεις. Χαμογέλα, χαλάρωσε. Όλα θα πάνε καλά.

*****

Μόνο κέρδος θα έχεις με το να αντιστέκεσαι στον πειρασμό να σκέπτεσαι αμέσως για το χειρότερο πιθανό αποτέλεσμα.
 Όταν εμφανίζεται κάτι, όταν συμβαίνει κάτι στη ζωή σου που διαταράσσει την εύκολη "ροή", είναι πάντα καλύτερο να το ευλογείς παρά να το καταριέσαι. Προσπάθησε να το δεις ως κάτι μη σοβαρό. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα είναι. Πηδώντας σε συμπεράσματα βυθισμένα στην αρνητικότητα μόνο εμποδίζει τη διαδικασία με την οποία το μυαλό σου μένει καθαρό ώστε να βρει έναν τρόπο εξόδου από το στιγμιαίο δίλημμα.

*****

Ο τρόπος με τον οποίο ξεπερνιέται το αναπόφευκτο είναι μέσω προσπάθειας. Δεν υπάρχει εισιτήριο ελευθέρας στη ζωή, και ό,τι μας συμβαίνει είναι το αποτέλεσμα της ενέργειας που του δίνουμε. Αυτό είναι αλήθεια σε όλες τις περιπτώσεις. Είναι αλήθεια για τη φυσική ενέργεια, για τη νοητική ενέργεια, τη συναισθηματική ενέργεια και την πνευματική ενέργεια. Εσύ πού διοχετεύεις την ενέργειά σου αυτή τη στιγμή;

*****

Το σπίτι μας είναι εκεί που είναι η καρδιά μας. Και εάν η καρδιά μας είναι επικεντρωμένη στο Θεό, νιώθουμε "ασφαλείς σαν στο σπίτι μας"  οπουδήποτε.
Στην εποχή  της διαρκούς αλλαγής που ζούμε, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τον εαυτό τους να μετακινείται πάρα πολύ, και διαρκώς αναγκάζονται να προσπαθούν να κάνουν έναν ακόμη τόπο "σαν το σπίτι τους".
Ωστόσο "σπίτι" είναι η ποιότητα που φέρνεις σ’ έναν τόπο, και όχι η ποιότητα που ένας τόπος φέρνει σε σένα. Άφησε τον εαυτό σου να νιώσει "σαν στο σπίτι του" οπουδήποτε και τότε οι άνθρωποι παντού θα σε υποδέχονται πάντoτε. Και πράγματι, δεν είναι  "σπίτι" όπου είσαι πάντα ευπρόσδεκτος;
Έτσι λοιπόν, νιώσε όμορφα οπουδήποτε κι αν είσαι ακριβώς τώρα.

*****

Οι φόβοι δεν είναι τίποτε άλλο από καταστάσεις του νου. Τη στιγμή που προσχωρείς στο φόβο για κάτι, ρώτησε τον εαυτό σου: «Γιατί το κάνω αυτό πραγματικότητα; Τι υπάρχει μέσα μου που με οδηγεί να το  κάνω;»
 Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ φόβου και προφύλαξης. Η προφύλαξη προχωράει εμπρός με προσοχή ενώ ο φόβος  στέκεται ακίνητος, παραλυμένος. Απόφυγε την παράλυση πάση θυσία. Δεν είναι καλή για την ψυχή – και δεν σε οδηγεί πουθενά.

*****

Δεν μπορείς να βρεις ή να δημιουργήσεις ένα κοστούμι αρκετά μεγάλο για να κρύψεις τον πραγματικό εαυτό σου από οιονδήποτε. Παρελαύνουμε μπροστά στον κόσμο γυμνοί, νομίζοντας ότι κανείς δεν μας βλέπει. Γιατί να μην αποκαλύψουμε υπερήφανα και αυθεντικά ποιοι είμαστε;
Και μην ανησυχείτε μήπως σας απορρίψουν και μείνετε μόνοι. Είναι ο πραγματικός σου εαυτός που ο καθένας ερωτεύεται – και ο Θεός  λατρεύει.

Neale Donald Walsch


 Μετάφραση Μαρία Σεφέρου