ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2018

Ούτε τέλος των μνημονίων ούτε κανονική έξοδος στις αγορές θα υπάρξει


Βουλή, 05/07/2018 - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Συνήθως, κύριε Τσίπρα, χάνετε την ψυχραιμία σας στη δευτερολογία. Αυτήν τη φορά μάς αιφνιδιάσατε, πράγματι. Βγάλατε έναν ακατανόητο εκνευρισμό και ίσως μας δώσατε μία πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει σ’ αυτήν την προεκλογική περίοδο, στην οποία ούτως ή άλλως η χώρα έχει ουσιαστικά εισέλθει.

Πριν μπω στο περιεχόμενο της ομιλίας μου, σας διαβεβαιώνω, κύριε Τσίπρα, ότι αν ρωτήσετε σήμερα, αν βγείτε έξω και κάνετε μια βόλτα, αν μπορείτε να το κάνετε φυσικά,…
Ναι, γιατί είδα ότι στη Θεσσαλονίκη μέχρι το αεροδρόμιο φτάσατε. Δεν τολμήσατε να πάτε μέχρι την πόλη. Δεν πήγατε παραπέρα.

 Αν, λοιπόν, ρωτήσετε τους Έλληνες σε ποιον πολιτικό ταιριάζουν οι λέξεις «πολιτικός ψεύτης» και «πολιτικός απατεώνας», σας βεβαιώνω ότι η απάντηση είναι μία: Στον κύριο Αλέξη Τσίπρα. Και αυτό δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.

Όσες παραστάσεις και κρεσέντα και να χρησιμοποιήσετε σε αυτήν την Αίθουσα, αυτή η πραγματικότητα δεν αλλάζει.  (…) 

Αυτή είναι Βουλή και η μειοψηφία έχει δικαιώματα. Δεν θα τα καταστρατηγείτε κατά βούληση, κύριε Τσίπρα. Το Κοινοβούλιο έχει κανόνες.

Η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιείται σε μία σημαδιακή ημέρα. Το σκεφτήκατε, κύριε Τσίπρα, όταν προγραμματίσατε τη σημερινή συνεδρίαση, ότι σήμερα είναι η επέτειος του δημοψηφίσματος του 2015; Συνειδητά την προγραμματίσατε;

Τότε φέρατε την κοινωνία μπροστά στο χείλος του διχασμού και τη χώρα μπροστά στο βάραθρο της χρεοκοπίας, όταν διχάσατε και εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό.

Αναφερθήκατε πριν στην τάση μας να χρησιμοποιούμε ως Νέα Δημοκρατία έναν ακραίο και διχαστικό λόγο, τον οποίον είπατε ότι «δεν έχουμε ξαναδεί από τη δεκαετία του '60».
Θέλω να σας θυμίσω ένα πράγμα μόνο από εκείνες τις μέρες (του δημοψηφίσματος). Είναι ένα tweet του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας. (…)

Η μαντινάδα με την οποία συνόδευσε ο κ. Πολάκης το δημοψήφισμα έλεγε: «Το "όχι" θέλει Έλληνες, το "ναι" θέλει προδότες, καιρός να ξεχωρίσουνε τα αγρίμια από τις κότες». Αυτοί είστε, κύριε Τσίπρα. Αυτός είναι ο Υπουργός σας, καθρέφτης του πολιτικού σας λόγου. Και μετά θέλετε να μας πείσετε ότι έχετε αλλάξει κιόλας! Το ποιοι είναι οι προδότες, ποια είναι τα αγρίμια και ποιοι είναι οι κότες, το συμπέρασμα θα το βγάλει πια ο ελληνικός λαός.
(…)
Έχουν περάσει, λοιπόν, τρία χρόνια από τότε, από αυτήν τη καταστροφική σας επιλογή για την οποία φυσικά δεν είπατε ούτε μια λέξη στην πρωτολογία σας. Ίσως αισθανθείτε την ανάγκη να επανέλθετε στη δευτερολογία σας. Τις συνέπειες της επιλογής σας, όμως, τις πληρώνουμε ακόμα, όχι μόνο γιατί η Ελλάδα συνεχίζει να ζει με τις συνέπειες του μαύρου 2015 -με τη φτώχεια, τους φόρους, με την ανασφάλεια, με τα capital controls-, αλλά γιατί εσείς ακόμα και σήμερα, τρία χρόνια μετά το «Όχι», συνεχίζετε να κυβερνάτε με ψέματα και να διχάζετε τους Έλληνες.

Και ναι, πράγματι, μπορεί κάποιοι στην οικογένειά σας -μιας και αναφερθήκατε και στη δικιά μου οικογένεια- να θρηνούν κάθε τέτοια μέρα που το «Όχι» έγινε «Ναι» το 2015, αλλά για τους υπόλοιπους σας διαβεβαιώνω ότι η σημερινή επέτειος είναι μια οδυνηρή, αλλά και μια χρήσιμη αφορμή να αναλογιστούμε και να συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς έγινε αυτά τα τριάμισι χρόνια, δηλαδή τι σημαίνει ο λαϊκισμός, η ανευθυνότητα και η ανικανότητα στην εξουσία.

Όσο για εσάς, κύριε Τσίπρα, η επέτειος αυτή σηματοδοτεί όχι το χρονικό της πολιτικής σας μετάλλαξης, αλλά της ουσιαστικής πολιτικής σας ήττας. Φωνάζατε «Go back Madame Merkel» και σήμερα εκλιπαρείτε για δύο λόγια συμπάθειας και για ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη.
Παριστάνατε τον επαναστάτη που έκαιγε σημαίες έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Εσείς που θα αλλάζατε την Ευρώπη, σήμερα έχετε γίνει το παιδί για όλες τις δουλειές. 
Πετάξατε στην άκρη τους παλιούς σας συντρόφους. Γίνατε οι εκλεκτοί της νέας διαπλοκής. Μην ανησυχείτε, θα επανέλθω σε αυτό με ονόματα και διευθύνσεις.

Κατακεραυνώνατε τις αποκρατικοποιήσεις, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, την αξιοποίηση του Ελληνικού, την πώληση της ΔΕΗ. Σήμερα τα υπογράφετε όλα αυτά και με τα δυο σας χέρια. Δεν καταφέρατε βέβαια να υλοποιήσετε τίποτα, γιατί εκτός από ανεύθυνοι είστε και ανίκανοι. Κι όλο αυτό το ξεγύμνωμα, αυτήν την ιδεολογική σας συντριβή θέλετε τώρα να τη βαφτίσετε και επιτυχία.

Και μη βιαστείτε πάλι, κύριοι της Συμπολίτευσης να μας πείτε, να επαναλάβετε την «καραμέλα» ότι: «Όχι, ας αφήσουμε στην άκρη τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Αυτά τα καινούργια εγκρίθηκαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015». Γιατί και τότε πάλι με ψέματα προσπαθήσατε να κρύψετε την κωλοτούμπα σας.

Το Παράλληλο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης να σας θυμίσω λίγο τι προέβλεπε; Τότε λέγατε «αποκατάσταση της ρευστότητας», «άρση των capital controls» και «φορολογική ελάφρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». 

Τρία χρόνια τώρα τα capital controls ζουν και βασιλεύουν! Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ψάχνουν να βρουν πώς θα πληρώσουν τους φόρους και τις εισφορές που εσείς επιβάλατε.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν είχατε πει κουβέντα για το Υπερταμείο και για την παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας για ενενήντα εννιά χρόνια.
Α, είχατε πει ότι θα δεσμεύσετε την περιουσία μέχρι το 2115; Τα είχατε πει αυτά; Δεν ντρέπεστε λίγο; Και μιλάτε εδώ πέρα για ψέματα;

Μην κουνάτε πολύ τα χέρια σας, κύριε Καμμένε, θα έρθω και σε σας σε λίγο.
Αναρωτιέμαι, αλήθεια, κύριε Τσίπρα, γιατί δεν πήρατε τον κ. Καμμένο δίπλα σας σήμερα και τον αφήσατε να κάθεται στα άλλα έδρανα; Σας ενοχλεί λίγο το «κάδρο»; Η αντιδιαστολή σάς προβληματίζει;

Τότε δεν είχατε πει κουβέντα για τα πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060. Δεν είχατε πει λέξη για τη νέα μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου που θα ψήφιζε η Κυβέρνησή σας. Αντιθέτως, οι Υπουργοί σας, ο κ. Τσακαλώτος πρώτος, προανήγγειλαν παραιτήσεις αν μειωθεί το αφορολόγητο.

Στη θεσούλα σας κάθεστε μια χαρά, κύριε Τσακαλώτε και κάνετε και γκριμάτσες. Ντροπή σας, κύριε Τσακαλώτε, λίγη ευθιξία. Το βρετανικό σας φλέγμα θα έπρεπε…

(…) Εσείς τα είπατε, κύριε Τσακαλώτε, δεν τα είπα εγώ. Όπως δεν μας είχατε πει ούτε λέξη για τον ΦΠΑ των νησιών. Και γι’ αυτόν σκίζατε τα ιμάτιά σας. Απειλούσατε ότι θα παραιτηθείτε. Τον αυξήσατε σε όλα τα νησιά της χώρας και πανηγυρίζετε τώρα γιατί εξαιρέθηκαν πέντε για έξι μήνες.

Ψέματα, λοιπόν, κύριε Τσίπρα, λέγατε τον Ιανουάριο του 2015, ψέματα λέγατε τον Σεπτέμβριο του 2015, ψέματα λέτε και τώρα. Και αυτά τα χαρακτηριστικά που σας συνοδεύουν, είναι μέσα στο DNA σας φαίνεται, του διχασμού και της εξαπάτησης, συνεχίζετε να τα διατηρείτε όλα αυτά τα χρόνια.

Τα πράγματα, όμως, κύριε Τσίπρα, δυστυχώς για σας, άλλαξαν και σήμερα έχετε απέναντί σας μια κοινωνία την οποία δεν τολμάτε να την κοιτάξετε στα μάτια, όπως έχετε απέναντί σας και τα γεγονότα, τα οποία είναι ξεροκέφαλα και αμείλικτα, τα γεγονότα τα οποία εσείς προκαλέσατε και τα βιώνουν οι πολίτες. Και η χώρα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο έχει στο τιμόνι της μια Κυβέρνηση - οπερέτα, έναν θίασο, που άλλα λέει το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ. Άλλα λέει ο Πρωθυπουργός, άλλα λέει ο Υπουργός Εξωτερικών, άλλα λέει ο Υπουργός Αμύνης και άλλα λέει ο Υπουργός Οικονομικών.

Ο δε ταλαίπωρος Κυβερνητικός σας Εκπρόσωπος έχει γίνει Κυβερνητικός Διπρόσωπος. Άλλα λέει το πρωί, τα αντίθετά τους το βράδυ, προσπαθώντας να συγκεράσει τις αντιφάσεις σας. Και φτάσατε στο σημείο να χειριστείτε με πρωτοφανή ανικανότητα και τυχοδιωκτισμό ακόμα και τα εθνικά μας θέματα.

Ο κ. Καμμένος τη μία μέρα επέτρεψε στον κ. Τσίπρα και στον κ. Κοτζιά να πάνε να υπογράψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, την επόμενη μας λέει ότι θα ρίξει την Κυβέρνηση. Τη μία μέρα μας λέει-προσέξτε- ότι η συμφωνία είναι κακή αν έρθει να ψηφιστεί με 151 Βουλευτές, αλλά ότι είναι καλή και μπορούμε να τη δεχθούμε αν έρθει με 180.

Ένας φυσιολογικός Πρωθυπουργός θα σας είχε απολύσει, κύριε Καμμένε, την πρώτη στιγμή όταν θα άκουγε να λέτε αυτές τις σαχλαμάρες, όταν διαφωνεί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας με τον Πρωθυπουργό σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα. Αλήθεια, πώς ακριβώς θα πάτε στο ΝΑΤΟ; Θα πάτε την ίδια μέρα; Θα πάτε διαφορετικές; Θα κάτσετε παρέα, κύριε Τσίπρα; Εκεί στο ΝΑΤΟ μαζί θα καθίσετε με τον κ. Καμμένο, ο οποίος ισχυρίζεται σήμερα ότι δεν του αρέσει η Συμφωνία, την οποία εσείς έχετε υπογράψει;

Κύριε Τσίπρα, εκτός από αναξιόπιστος, είστε και ένας Πρωθυπουργός αδύναμος, υπό προθεσμία. Κυβερνάτε μέχρι, ενδεχομένως, να συναποφασίσετε από κοινού με τον κ. Καμμένο να δώσετε ένα τέλος σε αυτήν την παθιασμένη σχέση. Ενδεχομένως να ψάξετε να βρείτε άλλους πρόθυμους την επόμενη μέρα. Το βλέπω λίγο δύσκολο σε αυτήν τη Βουλή. Μέχρι τότε, όμως, κάνετε πολύ καλά αυτό το οποίο ξέρετε. Το κάνατε και σήμερα με προκλητικό και με χυδαίο τρόπο: Συκοφαντείτε, λασπολογείτε, διχάζετε.

Σήμερα είχατε το θράσος σε αυτήν εδώ την Αίθουσα να χαρακτηρίσετε συλλήβδην όποιον διαφωνεί μαζί σας ως ακροδεξιό, εσείς που αντιμετωπίσατε με πρωτοφανή αλαζονεία και αυταρχισμό τους πολίτες οι οποίοι διαδήλωσαν κόντρα στις δικές σας επιλογές.
Και συνεχίζετε και σήμερα ακόμα τα ωμά ψέματα.

Μας είπατε, κύριε Τσίπρα, ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίσατε μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα. Και από την ημέρα της Συμφωνίας ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων πανηγυρίζει πρωί, μεσημέρι και βράδυ ότι κατοχύρωσε την ταυτότητα και τη γλώσσα, ότι είναι Μακεδόνες και ότι αυτό το αναγνωρίζει όλος ο κόσμος και η Ελλάδα, φυσικά, είναι υποχρεωμένη να το αναγνωρίσει με τη συμφωνία την οποία υπογράψατε.

Χθες μάθαμε ότι υπάρχει και μακεδονικός στρατός. Πείτε στον κ. Κοτζιά ότι είναι λίγο αργά για δάκρυα. Είχαμε προειδοποιήσει ότι η Συμφωνία αυτή παράγει τετελεσμένα από την υπογραφή της, γι’ αυτό καταθέσαμε και την πρόταση δυσπιστίας, για να τεθούν όλοι προ των ευθυνών τους.

Δυστυχώς για τη χώρα, είχαμε δίκιο. Σας είπα ότι εσείς προσπαθείτε να διχάσετε τους Έλληνες για να ενώσετε κάποιους άλλους. Δεν τα καταφέρατε όμως. Πετύχατε απλώς να ενώσετε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων απέναντί σας. Αυτό καταφέρατε.

Και όταν όχι μόνο εγώ αλλά και πολλοί άλλοι επισημαίνουμε με στοιχεία, με τεκμήρια, με αποδείξεις συγκεκριμένα λάθη, κατά την εκτίμησή μας, στη συμφωνία, συγκεκριμένες υποχωρήσεις τις οποίες εμείς θεωρούμε απαράδεκτες, η απάντησή σας είναι, τα είπατε και σήμερα πάλι: «είστε ακροδεξιοί». Ακροδεξιός εγώ, ακροδεξιά, φαντάζομαι, η κ. Γεννηματά, ο κ. Λεβέντης, ο κ. Κουτσούμπας. Όλοι κάνουμε τις ίδιες επισημάνσεις, όπως κάνει και η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αυτές τις επισημάνσεις.

Κύριε Τσίπρα, κοιτάξτε να δείτε, όσες φορές και αν το επαναλάβετε ματαιοπονείτε και όση λάσπη και αν πετάξετε δεν με ακουμπά και οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά και ποιος είμαι και τι πιστεύω και ποια είναι αυτή η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη της Νέας Δημοκρατίας την οποία δεν έχετε κανένα δικαίωμα εσείς να ταυτίζετε με τον φασισμό. 

Εμείς αποκαταστήσαμε τη Δημοκρατία, κύριε Τσίπρα, και έχουμε καταγράψει τη δικιά μας ιστορική υποθήκη στο να οικοδομήσουμε την καλύτερη Δημοκρατία που γνώρισε αυτός ο τόπος μέχρι που να έρθετε εσείς και να τα διαλύσετε όλα.

Ξέρουν και κάτι άλλο, όμως, οι πολίτες, κύριε Τσίπρα: ο μεγάλος ευεργέτης της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα είστε εσείς. Εσείς συνεργαστήκατε μαζί τους όταν ήσασταν στην Αντιπολίτευση.

Εσείς φωνάζατε μαζί τους στις πλατείες για προδότες και κρεμάλες. Τι διαφορά έχει το tweet του κ. Πολάκη από αυτά που έλεγε η Χρυσή Αυγή; Τα ίδια πράγματα λέγατε τότε ακριβώς. Και φυσικά εσείς συγκυβερνήσατε με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου εδώ και τριάμισι χρόνια. Ο συγκυβερνήτης σας, τον οποίον αποκαλούν ακροδεξιό οι δικοί σας Βουλευτές!

Βέβαια, εσείς ψάχνατε να μετρήσετε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής όταν θέλατε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο και εσείς κάνατε και κάνετε τα πάντα στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο για να δημιουργηθεί ένα ακόμα ακροδεξιό κόμμα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, με την ελπίδα ότι θα κόψει κάποιες ψήφους. Γι’ αυτό κινηθήκατε όπως κινηθήκατε, διχαστικά στο Σκοπιανό, αλλά και σε άλλα θέματα.

Παριστάνετε, κύριε Τσίπρα, ότι μάχεστε την Ακροδεξιά, την ώρα που έχετε ποντάρει πάνω της τα ρέστα σας για την πολιτική σας επιβίωση. Μάταιος ο κόπος σας, διότι, όπως είδατε, στον λάκκο που σκάβατε πέσατε εσείς πρώτος μέσα και σήμερα η κοινωνία αναζητεί μια καθαρή έξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία την οδηγήσατε. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με εκλογές μια ώρα αρχύτερα, για να τελειώνουμε επιτέλους με αυτόν τον θίασο, που κάθε μέρα υπονομεύει τα εθνικά μας συμφέροντα και για να πάμε επιτέλους την Ελλάδα μπροστά!

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, προκάλεσα τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή όχι μόνο για να φανεί το ψέμα του υποτιθέμενου τέλους των μνημονίων και για να περιγράψω την αληθινή εικόνα της οικονομίας, αλλά κυρίως για να φέρω στο φως το νέο παραπλανητικό σχέδιο μιας Κυβέρνησης που επιχειρεί και σήμερα να εξωραΐσει τα δεινά που η ίδια επιφέρει και βέβαια για να δείξω πώς μπορεί επιτέλους να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον συνεχή κατήφορο της χώρας.

Είμαστε, όμως, εδώ γιατί θέλουμε να εκπέμψουμε και ένα θετικό μήνυμα, να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στους Έλληνες, γιατί οι Έλληνες βέβαια αξίζουν καλύτερα, αλλά αξίζουν, κύριε Τσίπρα, να μάθουν και την αλήθεια.

Αλήθεια πρώτη. Στο τέλος Αυγούστου τελειώνει το τρίτο πρόγραμμα. Αυτό τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει ότι λήγει ο ευνοϊκός δανεισμός από ευρωπαϊκά κεφάλαια και η χώρα καλείται να απευθυνθεί στις διεθνείς αγορές, ένας δανεισμός ο οποίος συνοδευόταν με σκληρά μέτρα και σκληρές δεσμεύσεις, το τρίτο μνημόνιο, το οποίο σας θυμίζω ότι εσείς υπογράψατε. Αχρείαστο ήταν και αν δεν είχε μεσολαβήσει το πρώτο εξάμηνο του 2015 θα είχαμε βγει από τα μνημόνια ήδη το 2015.
Κάθε απόπειρα, όμως, δανεισμού της Ελλάδας από εδώ και στο εξής θα συνοδεύεται από ειδικές εκθέσεις και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το χρέος, ενώ ανά τρίμηνο  - το επαναλαμβάνω, ανά τρίμηνο, κύριε Τσίπρα -  η ευρωπαϊκή εποπτεία θα κάνει τη δικιά της έκθεση σχετικά με την εφαρμογή μέτρων τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί και ανάλογα και με αυτές τις εκθέσεις θα διαμορφώνεται και η απαίτηση των κεφαλαιαγορών από όπου ελπίζουμε να μπορεί να δανείζεται η χώρα. Όπως και να το κάνουμε, αυτό, κύριε Τσίπρα, ούτε τέλος των μνημονίων λέγεται ούτε κανονική έξοδος στις αγορές μπορεί να ονομαστεί.
Αλήθεια δεύτερη. Την λεγόμενη ασφάλεια, την οποία έχετε εξασφαλίσει για τους επόμενους είκοσι δύο μήνες, την έχετε εξασφαλίσει επειδή έχετε φτιάξει ένα «μαξιλάρι» από ορισμένα υπόλοιπα παλαιών δανείων και από τη συσσώρευση πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτή η συσσώρευση, όμως, υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων από πού προκύπτει; Προκύπτει από τον στραγγαλισμό της πραγματικής οικονομίας, από την αναγκαστική δέσμευση των αποθεματικών των νοσοκομείων, από την παρακράτηση συντάξεων και από την μη αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Θα απαντήσετε μετά, κύριε Τσακαλώτο, μη συγχύζεστε.

Μια χώρα που παραλύει σήμερα εντός συνόρων για να μπορεί να διεκδικήσει δανεισμό εκτός συνόρων. Μια τέτοια έξοδο δεν την λες ακριβώς ούτε καθαρή ούτε ασφαλή.

Αλήθεια τρίτη και πιο σημαντική. Σύμφωνα με τον ν.4472/2017 που φέρει τις υπογραφές του κ. Τσίπρα και του κ. Τσακαλώτου, που έχει φυσικά και το «ναι σε όλα» του κ. Καμμένου και βεβαίως την ψήφο όλων των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Ελλάδα δεσμεύεται να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 5,1 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στην επόμενη διετία. Δεν φαντάζομαι να το αμφισβητείτε και αυτό.

Επίσης, υποχρεώνεται να εξασφαλίζει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060. Όπως και να το κάνουμε δεν μπορείς να μιλάς για μεταμνημονιακή εποχή όταν έχεις ψηφίσει τέτοια μνημονιακά μέτρα και τόσο αυστηρούς στόχους.

Αλήθεια, πείτε μου, κύριε Τσίπρα, υπήρχε μια χώρα που βγήκε από τα προγράμματα η οποία να είχε δεσμευτεί σε συγκεκριμένα προψηφισμένα δημοσιονομικά μέτρα μετά τη λήξη των προγραμμάτων; Έγινε αυτό στην Ιρλανδία; Έγινε στην Κύπρο; Έγινε στην Πορτογαλία; Πουθενά δεν έγινε.

Γι’ αυτό και μιλάμε για την Ελλάδα ως μια ειδική περίπτωση. Και γι’ αυτό και οι ισχυρισμοί ότι η Ελλάδα ακολουθεί την ίδια πορεία με τις άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια είναι απολύτως ψευδείς.

Και τέταρτη αλήθεια. Στον ίδιο νόμο προβλέπονται ακόμα τα εξής: Μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2020 στα 5.680 ευρώ, εξαφάνιση του ΕΚΑΣ και των επιδομάτων και οριζόντια κατάργηση της έκπτωσης 15% επί των εσόδων όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών.

Όλα αυτά, κύριε Τσίπρα, μόνο δίκαιη ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο δεν αποτελούν. Γι’ αυτό να τελειώσουμε με την προπαγάνδα και να σταματήσετε να προκαλείτε τους Έλληνες. Διότι με φιέστες και λαμέ γραβάτες δεν θα έρθει έξοδος από την κρίση.
Έτσι την είδα εγώ. Εντάξει, με ματ γραβάτες.

Και επιτέλους, εσείς, κύριε Τσίπρα, και κάποιοι στην Ευρώπη-δεν είναι όλοι- που επιμένουν να σας σιγοντάρουν ας δείξουν τουλάχιστον λίγο σεβασμό σε έναν λαό που υποφέρει εξαιτίας των δικών σας τραγικών επιλογών.

Καταθέτω στα Πρακτικά τους δύο νόμους, καθώς και τα συμπεράσματα του Eurogroup και βέβαια, τις σχετικές δεσμεύσεις, δηλαδή «Specific commitments, to ensure the continuity and completion of reforms adopted under the ESM program», στα αγγλικά. Δώστε το στον κ. Τσίπρα, να του φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη γι’ αυτά τα οποία έχει υπογράψει.

Και βέβαια, επειδή αναφερθήκατε, κύριε Τσίπρα σε Ευρωπαίους Αξιωματούχους, ξέρετε δεν λένε όλοι τα ίδια με τον κ. Μοσκοβισί. Ο κ. Μοσκοβισί ενδεχομένως να έχει και τη δική του πολιτική ατζέντα. Μας ανακοίνωσε στο μπλογκ του ότι ενδιαφέρεται να είναι και υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την Προεδρεία της Κομισιόν. Έχει το δικαίωμα, φορώντας το δεύτερο καπέλο του, να παρουσιάζει ενδεχομένως τα πράγματα πολύ πιο όμορφα απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Σας διαβεβαιώνω, όμως, ότι τις συντάξεις δεν θα τις κόψουμε από τον κ. Μοσκοβισί ούτε θα επηρεαστεί ο μισθός του κ. Μοσκοβισί. Οι Έλληνες πληρώνουν σήμερα τις επιπτώσεις των δικών σας επιλογών.

Υπάρχουν, όμως και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν λένε τα ίδια πράγματα, κύριε Τσίπρα. τι λέει ο κ. Ρέγκλινγκ;  Τι λέει ο κ. Βίζερ; Ότι μας στοίχισε αυτή η περιπέτεια μεταξύ 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και 200 δισεκατομμυρίων ευρώ και ότι η χώρα θα βρίσκεται σε ένα καθεστώς ειδικής παρακολούθησης για πολλά ακόμα χρόνια.
Καταθέτω στα Πρακτικά τις σχετικές συνεντεύξεις, για να μην λέτε ψέματα, κύριε Τσίπρα, και γι’ αυτά τα οποία λένε οι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι.

Οι τέσσερις, λοιπόν, αυτές οδυνηρές αλήθειες είναι το έργο των Κυβερνήσεων Τσίπρα – Καμμένου. Αποτυπώνονται στο τελευταίο Μεσοπρόθεσμο και στην απόφαση του Eurogroup. Και τα κατέθεσα στα Πρακτικά, όχι βέβαια γιατί μπορούν να αμφισβητηθούν, αλλά τα παρουσιάζω στη Βουλή ως ελάχιστο αποδεικτικό στοιχείο μιας κυβερνητικής αναξιοπιστίας, η οποία έχει ξεπεράσει κάθε όριο, αλλά και ως στοιχειώδη προστασία που προσφέρει η ίδια η πραγματικότητα απέναντι στην κυβερνητική προπαγάνδα.

Διότι ήδη από τα υπόγεια του Μαξίμου διακινούνται διάφορα σενάρια ότι τα ψηφισμένα μέτρα μπορούν με κάποιον τρόπο να ανασταλούν ή ενδεχομένως και να καταργηθούν, εάν υπάρχει δημοσιονομική υπεραπόδοση.

Λοιπόν, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, θέλω να σας θυμίσω ότι οι περικοπές αυτές των συντάξεων δεν προβλέπονταν –επαναλαμβάνω, δεν προβλέπονταν- στο τρίτο μνημόνιο.
Άρα, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να λέτε ότι ο λαός σας έδωσε εντολή να επιβάλετε αυτές τις μειώσεις.

Οι περικοπές αυτές ήταν περικοπές τελείως αχρείαστες. Είναι το τίμημα της δικής σας προσωπικής αναξιοπιστίας.

Και βέβαια, σας διαφεύγει μία μικρή λεπτομέρεια, κύριε Τσίπρα. Εμείς δεν ψηφίσαμε αυτές τις περικοπές! Εσείς τις ψηφίσατε! Και ζητάτε τα ρέστα από εμάς για τις περικοπές που εσείς φέρατε; Πόσο θράσος, κύριε Τσίπρα, πρέπει να έχει κάποιος για να λέει αυτά τα πράγματα; Εσείς τις ψηφίσατε! Εμείς ήμασταν απέναντι στις περικοπές!

Και για να αφήσουμε πια τα παραμύθια, εμείς, κύριε Τσίπρα, έχουμε ετοιμάσει μία τροπολογία. Την έχω έτοιμη εδώ πέρα. Είναι μία τροπολογία η οποία είναι σύμφωνη. Είδατε ότι και η κ. Γεννηματά κατέθεσε μία σχετική πρόταση νόμου. Είναι μία τροπολογία η οποία λέει πολύ απλά: Ελάτε να ψηφίσουμε μαζί ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις.

Αν έχετε, λοιπόν, το θάρρος, ελάτε και υπερψηφίστε είτε τη δική μας τροπολογία είτε την πρόταση της κ. Γεννηματά, για να αποδείξουμε πραγματικά ποιος είναι υποκριτής σε αυτή την Αίθουσα, ποιος λέει την αλήθεια και ποιος κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό!

Δυστυχώς, όμως, κύριε Τσίπρα, όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι αν εσείς παραμείνετε στην εξουσία, οι μειώσεις συντάξεων θα είναι αναπόφευκτες. Και θα είναι αναπόφευκτες διότι εσείς εξακολουθείτε να στραγγαλίζετε την πραγματική οικονομία, που είναι τελικά ο αιμοδότης του κάθε ασφαλιστικού συστήματος.

Αυτή την ανάπτυξη η οποία ερχόταν από το 2014, όταν η χώρα ετοιμαζόταν να βγει από την κρίση, αυτή την ανάπτυξη, κύριε Τσίπρα, την σκοτώσατε σε ένα ντελίριο ψεύδους και λαϊκισμού, που είχε ως μόνο στόχο να σας φέρει στην εξουσία.

Έχω ένα διάγραμμα εδώ, κύριε Τσίπρα. Κοιτάξτε το λίγο. Θα σας το δώσω. Δείχνει την πορεία του ΑΕΠ. Ήταν πτωτική μέχρι το 2011 και μετά σταδιακά ανοδική. Και τι έγινε τα χρόνια 2015-2017; Είναι οι τριμηνιαίες μεταβολές του ΑΕΠ. Εκεί που η οικονομία θα έπρεπε να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, ήρθατε εσείς και την καθηλώσατε στη στασιμότητα. Αυτή είναι η πραγματικότητα, κύριε Τσίπρα!

Καταθέτω για τα Πρακτικά τον σχετικό πίνακα. Δώστε τον στον Πρωθυπουργό, παρακαλώ.
Αυτή είναι η μεγάλη ζημιά την οποία κάνατε στη χώρα! Αυτή είναι μεγάλη χαμένη ευκαιρία της δικής σας τριετίας!

Αναρωτιέμαι, κύριε Τσίπρα, πώς αισθάνεστε κάθε φορά που συναντάτε τον ομόλογό σας Πορτογάλο Πρωθυπουργό; Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός ήρθε στην εξουσία περίπου την ίδια εποχή που ήρθατε κι εσείς και κατάφερε η Πορτογαλία να έχει σήμερα, την τριετία αυτή, ανάπτυξη 10%, όταν εσείς έχετε 0,9%. Είστε υπερήφανος, κύριε Τσίπρα, γι’ αυτή την απόδοση.

Είστε υπερήφανος που χάσαμε τα τρία καλύτερα χρόνια της ευρωπαϊκής ανάκαμψης και που αφήσατε την Ελλάδα καθηλωμένη στη στασιμότητα και στη μιζέρια; Αυτή είναι η παρακαταθήκη σας, κύριε Τσίπρα!

Και σήμερα όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι χρειάζεται πια μια άλλη κυβέρνηση, μία κυβέρνηση ικανή να απελευθερώσει τις δυνάμεις της πραγματικής οικονομίας, να αυξήσει τον παραγόμενο πλούτο, να αναζωογονήσει την απασχόληση, ώστε να μπορέσουν να κρατηθούν οι συντάξεις σε ανθρώπινα επίπεδα.

Αυτό θα κάνουμε εμείς. Είναι υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε το εισόδημα των συνταξιούχων.

Αυτό, όμως, μπορεί να γίνει, μόνο όταν πάρει μπροστά η μηχανή της πραγματικής οικονομίας, με μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή και με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

Εμάς, κύριε Τσίπρα, πράγματι το σχέδιό μας είναι πολύ διαφορετικό από το δικό μας. Συνοψίζεται σε τέσσερις απλούς στόχους: Λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις και καλύτερες δουλειές, καλύτερο και αποτελεσματικότερο κράτος και προστασία για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Και η απάντησή μας στα προβλήματα της χώρας είναι λιτή, είναι κοστολογημένη και είναι ρεαλιστική. Δεν κρύβει τις δυσκολίες ούτε τις παγίδες με τις οποίες έχετε υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας. Αποτελεί, όμως, τον μόνο δρόμο για να σταματήσει ο διαρκής κατήφορος και να υπάρξουν πραγματικές προϋποθέσεις να αναγεννηθεί η πατρίδα μας.

Γυρίζω όλη την Ελλάδα - κάνω αυτό το οποίο καταλαβαίνω ότι εσείς έχετε κάποια δυσκολία να κάνετε -, συζητώ με τους πολίτες και με τους φορείς το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα. Πράγματι, κάποιοι με ρωτούν: «Μα πώς θα μπορέσετε εσείς να αλλάξετε ρότα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμεύσει τη χώρα; Το κράτος, καλώς ή κακώς, δεν πρέπει να έχει συνέχεια; Δεν θα αντιδράσουν οι δανειστές μας;». Τους απαντώ: Πιστεύω και πιστεύω βαθιά στο δημιουργικό σοκ που προκαλούν στην οικονομία η σιγουριά και το φιλοεπενδυτικό κλίμα. Εμπιστεύομαι, όμως, –ναι! - και τον Έλληνα που μεγαλουργεί όταν νιώσει ότι δεν τον κοροϊδεύουν!

Όσο για τους δανειστές μας, επιτρέψτε μου να γνωρίζω και εγώ το διεθνές περιβάλλον και τη δυναμική των οικονομικών σχέσεων. Ξέρετε, μεταξύ του διπλού νομίσματος Βαρουφάκη από τη μία και των μνημονίων που έρχονται γραμμένα στα αγγλικά από την άλλη, υπάρχει και ο δικός μας δρόμος: ο δρόμος του μέτρου, της αλήθειας, της πειστικής επιχειρηματολογίας, ο ρόλος του ισότιμου συνομιλητή, όχι του επαναστάτη που μετατρέπεται σε «yesman». Όταν ξέρεις τι ζητάς και πώς θα φέρεις αποτελέσματα, τότε, ναι, σε ακούν και σε σέβονται. Όταν, αφού έχεις αποτύχει οικτρά, εκλιπαρείς για λίγο χρόνο εξουσίας ακόμα, τότε σου επιβάλλονται.

Γι’  αυτό – και το λέω για άλλη μία φορά με απόλυτη σαφήνεια - όταν η επόμενη κυβέρνηση αποδείξει τη μεταρρυθμιστική της προσήλωση και κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, θα διεκδικήσει και θα πετύχει τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος. Γιατί αυτό είναι το σωστό για τη χώρα! Αυτό είναι το σωστό για τη χώρα.

Είναι άδικο οι Έλληνες να πληρώνουν για δύο γενιές την ανικανότητα, τις αυταπάτες και τον κυνισμό του κ. Τσίπρα.

Ακούω και το άλλο επιχείρημα, το οποίο τελευταία διοχετεύεται στον φιλικό σας Τύπο. Αλήθεια, κύριε Τσίπρα –ανοίγω μία παρένθεση- είχατε το θράσος σήμερα να επικαλεστείτε ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» ως αληθινό; Είστε σοβαρός;

Να πω το εξής: Είναι τόσο έγκριτη η «Εφημερίδα των Συντακτών», που δεν γνωρίζει ότι δεν συναντήθηκα ποτέ με τον κ. Ζεεχόφερ! Και είναι τόσο έγκριτη η «Εφημερίδα των Συντακτών» που δεν γνώριζε ότι δεν συναντήθηκα ποτέ με την κ. Μέρκελ σε αυτή τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος! Είστε Ψεύτης, Ψεύτης, Ψεύτης, με κεφαλαίο «Ψ», κύριε Τσίπρα, που αναπαράγετε αυτά τα άθλια δημοσιεύματα!

Και είστε διπλός ψεύτης όταν μιλώντας για το μεταναστευτικό, τολμάτε να ταυτίζετε εμένα με τον κ. Όρμπαν και όταν ξέρετε πολύ καλά ότι σε κάθε Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έχω δώσει αγώνες και έχω συγκρουστεί σκληρά με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, λέγοντάς του ότι πρέπει να υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις στα θέματα του προσφυγικού!

Και έρχεστε σήμερα σε αυτή εδώ πέρα την Αίθουσα να πείτε ακριβώς τα ανάποδα.
Είστε ψεύτης, ψεύτης, ψεύτης! Αυτό θα σας συνοδεύει για όλη σας την σταδιοδρομία. Ντροπή σας!

Ακούω, λοιπόν, και το επιχείρημα, που διοχετεύεται στον φιλικό σας Τύπο, ότι τώρα, τάχα, η Κυβέρνηση δείχνει να έχει προσγειωθεί και αναγνωρίζετε πια τα λάθη σας.
Πήγατε και στον κ. Παυλόπουλο και του είπατε ότι, ναι, ίσως κάναμε λάθος με το δημοψήφισμα, μάλλον δεν τα ζυγίσαμε σωστά.

Αυτό είπατε, κύριε Τσίπρα, εκτός εάν θέλετε να έρθετε εδώ να το διορθώσετε μάλλον επηρεασμένος από την επέτειο που είναι σήμερα. Όμως, δεν μπορείτε να ξεχάσετε τόσο γρήγορα το παρελθόν σας.

Μάλιστα ίσως να λένε κάποιοι μήπως αξίζετε ακόμη μια ευκαιρία.
Απαντώ: Κύριε Τσίπρα, είχατε δύο ευκαιρίες και αντί αυτού στείλατε τον λογαριασμό στους πολίτες. Δεν αξίζετε, κύριε Τσίπρα, καμία τρίτη ευκαιρία και για αυτό δεν θα την έχετε, διότι τελικά δεν είστε ούτε αριστερός, ούτε δεξιός, ούτε κεντροαριστερός, ούτε κεντρώος. Είστε ένα κυνικός χειριστής της εξουσίας, που μεταμφιέζεται κάθε μέρα με πολιτική ιδιοτέλεια.

Το ότι δεν έχετε κανένα αίσθημα ευθύνης φάνηκε ξεκάθαρα στην παράδοση της μακεδονικής ταυτότητας και της μακεδονικής γλώσσας στην απαράδεκτη συμφωνία την οποία κάνατε στις Πρέσπες. Η πολιτική σας ασφάλεια φαίνεται και στο Ζεφύρι και στα Εξάρχεια. Η πολιτική σας δε στο προσφυγικό φάνηκε το 2015, όταν ανοίξατε τα σύνορα και εξακολουθεί να φαίνεται κάθε μέρα στην Μόρια …

Ξέρετε, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, όλη η Ευρώπη σήμερα αναγνωρίζει –κύριε Τσίπρα, προσέξτε με λίγο- την ανάγκη να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα.
Συμφωνείτε ή όχι με αυτή την παρατήρηση; Συμφωνείτε ή όχι με την ανάγκη η Ευρώπη να προστατεύσει τα σύνορά της; Πείτε μου, ναι ή όχι;

Απλώς, κύριε Τσίπρα, έχετε ένα πρόβλημα να υπερασπιστείτε αυτή τη γραμμή που είναι ευρωπαϊκή γραμμή, δεν είναι μόνο γραμμή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Είναι γραμμή των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, είναι γραμμή του κ. Μακρόν. Όλοι λέμε το ίδιο πράγμα. Αν λέτε κάτι διαφορετικό, να μας το εξηγήσετε.

Όμως, αν έχετε αλλάξει άποψη, με τι αξιοπιστία θα μιλήσετε εσείς για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, όταν είχατε τότε αρμόδια Υπουργό την κυρία που μιλούσε για τους μετανάστες που λιάζονται. Διότι, ξέρετε, αυτά σας συνοδεύουν και όλοι οι αλληλέγγυοι, οι οποίοι περιφέρονται ακόμη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και αγωνίζονται για το πώς όλοι θα πάρουν άσυλο, είναι αυτοί που δεν σας επιτρέπουν να αλλάξετε και τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να στείλετε σχεδόν κανέναν πίσω στην Τουρκία και να κατηγορούμαστε εμείς ότι είμαστε υπεύθυνοι για τον λόγο που δεν τηρείται η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Άρα, κύριε Τσίπρα, όταν μιλάτε για το προσφυγικό, έχετε μηδενική πολιτική αξιοπιστία και μηδενικό πολιτικό κεφάλαιο και θα σας ζητούσα να είστε σε αυτό λίγο πιο προσεχτικός.
Όμως, εσείς, κύριε Τσίπρα, ούτε στην παιδεία θέλετε πρόοδο. Θέλετε νέους των τριακοσίων τριάντα ευρώ, μετανάστες στο εξωτερικό χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Αλήθεια, κύριε Τσίπρα, θα ψηφίσουμε παρέα τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν από αυτές τις εκλογές; Ναι; Κουνάτε το κεφάλι σας ή όχι; Ή δεν απαντάτε; Ή κάνετε πως δεν ακούτε; Μάλλον κάνετε πως δεν ακούτε. Σας βάζω λίγο δύσκολα. Μην ανησυχείτε, την επόμενη εβδομάδα με αφορμή τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ θα μπορέσουμε να τα συζητήσουμε και αυτά.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Όταν ήσασταν Υπουργός, γιατί δεν το κάνατε;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Αυτό σας απασχολεί; Ελάτε να το κάνουμε τώρα. Άρα, συμφωνείτε. Πολύ ωραία! Βρήκα ήδη έναν πρόθυμο Βουλευτή σας, κύριε Τσίπρα, ο οποίος συμφωνεί. Απομένει και η δική σας θετική ψήφος.

Είπα και άλλοτε, κύριε Τσίπρα, ότι το δικό μας ΑΕΠ δεν είναι μόνο μέγεθος οικονομικό. Το «Α» είναι η ανάπτυξη, είναι η αξιοπρέπεια, είναι η αξιοπιστία. Το «Ε» σημαίνει ενότητα και εργασία και το «Π» είναι ένας νέος πατριωτισμός. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα της χώρας δεν είναι απλώς οικονομικό, είναι βαθιά πολιτικό. Κάθε μέρα που περνάει, το σπιράλ της υποχώρησης θα συνεχίζεται, η μιζέρια θα ανακυκλώνεται και η απαισιοδοξία θα τυλίγει όλο και περισσότερο την κοινωνία.

Μου άρεσε, κύριε Τσίπρα, να ανατρέχω σε δημοσκοπήσεις. Δεν πρόκειται να κάνω καμία αναφορά σε μετρήσεις που αφορούν την πρόθεση ψήφου. Θα σας ρωτήσω ένα πράγμα μόνο: Πώς αισθάνεστε σήμερα, που συστηματικά σε όλες τις μετρήσεις οκτώ στους δέκα Έλληνες μας λένε ότι τα πράγματα πάνε σε λάθος κατεύθυνση; Αυτοί έχουν δίκιο ή εσείς;
Φοβάμαι ότι έχουν αυτοί, κύριε Τσίπρα. Και γι’ αυτό η πολιτική αλλαγή αποτελεί πλέον μια ζωτική ανάγκη για τη χώρα. Άλλωστε, μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε αυτήν την τραγελαφική συμμαχία, την οποία έχετε πια με τον κ. Καμμένο, το μόνο που σας μένει είναι να ορίσετε την ημερομηνία των εκλογών. Και αυτή είναι η μόνη καθαρή έξοδος που έχετε να κάνετε: Η έξοδος από την εξουσία το συντομότερο δυνατόν με κάλπες και με καθαρές δημοκρατικές διαδικασίες.

Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Το μέλλον της χώρας δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Η Ελλάδα χρειάζεται νέα ηγεσία, καλούς ανθρώπους και ένα αξιόπιστο εθνικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο. Χρειάζεται μία αναπτυξιακή έκρηξη του 4%. Ανάπτυξη, δηλαδή, διπλάσια, κύριε Τσίπρα, από αυτή που προβλέπεται τώρα με ένα άλλο μείγμα πολιτικής, με λιγότερους φόρους και εισφορές, με πολλές επενδύσεις και πολλές καλές νέες δουλειές. 

Μία δημόσια διοίκηση, μακριά από το κόμμα, στην υπηρεσία του πολίτη, με άξιους δημόσιους λειτουργούς, που θα είναι πραγματικά υπερήφανοι για τη δουλειά τους, αλλά και με μία κυβέρνηση που να φέρνει αποτελέσματα στο εσωτερικό, ώστε να μπορεί να διεκδικεί ως ισότιμος εταίρος τη σωστή, τη δίκαιη αντιμετώπιση από την Ευρώπη. 

Και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε αναθεώρηση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων: Με τη γνώση και τη δουλειά μας ως Έλληνες της Ευρώπης και όχι κάνοντας ντελίβερι λιτότητας στην Ελλάδα, όπως δυστυχώς έχετε κάνει αυτά τα τριάμισι χρόνια. Γιατί η χώρα αξίζει πολύ καλύτερα.

Οφείλω, βέβαια, να προειδοποιήσει ότι ο δρόμος προς τις εκλογές θα είναι ένας δρόμος δύσκολος. Η κυβερνητική προπαγάνδα θα επιχειρήσει για άλλη μία φορά να κοροϊδέψει τους πολίτες με άδειες υποσχέσεις και με μεγάλα ψέματα.

Θα είμαστε εδώ για να τα αποκαλύψουμε. Τα υπόγεια του Μαξίμου θα αρχίσουν και πάλι να διακινούν λάσπη και βρώμικα σενάρια κατά των πολιτικών αντιπάλων. Και βέβαια, κύριε Τσίπρα, και σήμερα δεν μπορέσατε να αντισταθείτε σε αυτόν τον πειρασμό.

Τον κ. Φρουζή τον έχω δει δύο φορές στη ζωή μου. Δύο φορές στη ζωή μου! Δεν είναι φίλος μου, όπως είπατε ψευδώς. Και τα mails τα οποία επικαλείσθε –είστε και τόσο απρόσεκτος- αναφέρονται –προσέξτε- σε μία περίοδο που δεν ήταν διευθύνων σύμβουλος στη NOVARTIS -είχε φύγει- αλλά και σε μία περίοδο που εγώ δεν είχα εκδηλώσει καν την πρόθεσή μου να είμαι υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Επικαλείσθε αυτό το δημοσίευμα για να κάνετε τι; Για να αφήσετε εντυπώσεις. Είστε ένας άθλιος συκοφάντης! Είστε ντροπή και κατάντια για τη χώρα! Ντροπή!

Δεν μου λέτε, κύριε Τσίπρα, για να σας ρωτήσω κάτι, για να τα πούμε όλα εδώ πέρα: Εσείς συναντιέστε με επιχειρηματίες; Με τον κ. Μαρινάκη έχετε συναντηθεί; Πόσες φορές, κύριε Τσίπρα, έχετε συναντηθεί με τον κ. Μαρινάκη; Για πείτε μας.

Με τον κ. Σαββίδη, τον οποίο τώρα φωτογραφίζετε ότι είναι πίσω από την αποσταθεροποίηση της Κυβέρνησης, έχετε συναντηθεί; Με τον κ. Μπόμπολα συναντιέστε, κύριε Τσίπρα; Με τον κ. Καλογρίτσα με τα βοσκοτόπια, τον αγαπημένο σας καναλάρχη μέχρι που κατέρρευσε αυτή η σκευωρία, συναντηθήκατε;

Με τον κ. Μελισσανίδη, με τον κ. Λαυρεντιάδη, καταδικασμένο για απάτες, συναντιέστε;
Τα περιβόητα learjet της Βενεζουέλας με το δικηγόρο των offshore. Μιας και μιλάτε για offshore, κύριε Τσίπρα, τι δουλειά είχε ο κ. Παππάς; Πού κρύβεται; Κάπου εκεί πίσω τον είδα. Ο κ. Παππάς τι δουλειά έχει με τον αγαπημένο δικηγόρο των offshore;

Μπαινοβγαίνει ο κύριος αυτός στο Μαξίμου, κύριε Τσίπρα, και σήμερα που μιλάμε;
Η εποχή που παριστάνατε το έντιμο παλικάρι, που βρίσκεται απέναντι στα συμφέροντα της διαπλοκής, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Είστε αδίστακτος και βαθιά διαπλεκόμενος πολιτικός, κύριε Τσίπρα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και ανακαλύψατε τη διαπλοκή πολύ νωρίτερα και με πολύ πιο ισχυρούς δεσμούς απ’ ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Και είστε προσωπικά πίσω από το χυδαίο παρακράτος, το οποίο στοχεύει με απαράδεκτα και ψευδή δημοσιεύματα εμένα, τα στελέχη μας, αλλά και τις οικογένειές μας. Εσείς τα συντονίζετε όλα και είστε προσωπικά υπεύθυνος για όλα αυτά, για τις αθλιότητες του κάθε κ. Βαξεβάνη και του κ. Ματζουράνη, οι εκλεκτοί σας, οι αγαπημένοι σας συνοδοιπόροι στο παρακράτος της διαπλοκής που έχετε κτίσει και θα τολμήσετε μετά να κουνήσετε το δάχτυλο σε εμένα και στη Νέα Δημοκρατία; Ντροπή σας!
Ο μεγαλύτερος ψεύτης και ο πιο χυδαίος!
(…)
Ανασύρατε και σήμερα το «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Είμαστε εδώ, όμως, για να μην επιτρέψουμε ένα νέο διχασμό, κύριε Τσίπρα.

Βιώνοντας το θλιβερό επίλογο μιας καταστροφικής Κυβέρνησης, οι πολίτες αναζητούν πλέον μια σταθερή απάντηση στα προβλήματα που αφήνουν πίσω τους οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Νιώθουν ότι δεν πάει άλλο. Αποστρέφουν το βλέμμα τους από ανίκανους Υπουργούς και από έναν Πρωθυπουργό, που δεν μπορεί σήμερα να κοιτάξει την κοινωνία στα μάτια. Οι πολίτες θέλουν καθαρές κουβέντες και ψάχνουν καθαρές λύσεις, γιατί μόνο έτσι θα πάμε μπροστά.

Μάθαμε όλοι μας από την τραυματική εμπειρία των μνημονίων, αλλά και από τις τοξικές συνέπειες της επικράτησης του λαϊκισμού. Καθώς ξεθωριάζουν οι παλιές ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές, το κεντρικό δίλημμα σήμερα είναι αλλού, ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, στην πρόοδο και τη στασιμότητα, στην αποτελεσματικότητα και την ανικανότητα.

Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Έχει πρόγραμμα, έχει όραμα, έχει στελέχη, έχει όρεξη για δουλειά. Ταυτόχρονα, όμως, είναι σε θέση να ηγηθεί και ενός ευρύτερου μετώπου, που θα ζωντανέψει ξανά την Ελλάδα και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση μιας νέας μεγάλης εθνικής σύνθεσης, της ανασύνθεση του ευρωπαϊκού δημοκρατικού μετώπου, που τόσο έχεις ήμερα ανάγκη η πατρίδα μας. Ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε, ξέρουμε κυρίως όμως πού μπορεί να φτάσει η χώρα. Πιστεύουμε στην Ελλάδα, όπως πιστεύουμε και στους Έλληνες.
Θέλουμε και θέλουν να γυρίσουν όλοι όσοι έφυγαν τα τελευταία χρόνια, ψάχνοντας για δουλειά στο εξωτερικό.

Θέλουμε να έρθουν επενδύσεις, να ανθίσουν οι ανταγωνιστικοί κλάδοι, όπως ανθεί πράγματι αυτό το καλοκαίρι ο τουρισμός, παρά τις ελλείψεις και τις ανεπάρκειες της κυβερνητικής πολιτικής.

Θέλουμε τους Έλληνες ενωμένους και γι’ αυτό ποτέ ξανά νικημένους. Γιατί, ξέρουμε ότι  μπορούμε όλοι μας, όλοι οι Έλληνες, να νικήσουμε τον κακό μας εαυτό, το ψέμα, τη μετριότητα, για να μπορούμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας μία Ελλάδα φωτεινή, μία Ελλάδα υπερήφανη.

Είμαι εδώ για να σας πω ότι εμείς στη Νέα Δημοκρατία δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε, ώστε όλα αυτά να γίνουν πράξη. Οι εκλογές δεν θα είναι το τέλος, αλλά η αφετηρία μίας ελπιδοφόρας πορείας, για να δώσουμε στην πατρίδα μας το μέλλον που της αξίζει, το μέλλον που μας αξίζει.

Σας ευχαριστώ πολύ.