ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2019

Ο συμβολισμός του Ουράνιου Τόξου


Σήμερα το πρωί το κρύο στο Ξυλόκαστρο ήταν τσουχτερό. Γύρω στις 11, κι ενώ μόλις είχε κοπάσει η μπόρα, ξαφνιάστηκα ευχάριστα βλέποντας ένα πελώριο ουράνιο τόξο, και έσπευσα να προλάβω να το φωτογραφίσω προτού εξαφανιστεί από τα μάτια μου. Στη θέα του μια απροσδόκητη χαρά και γαλήνη πλημμύρισε την ψυχή μου, η οποία διαρκεί μέχρι τούτη τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές. Μακάρι να διαρκέσει αυτή η πληρότητα. Μακάρι να θυμάμαι πάντα ότι μετά την καταιγίδα εμφανίζεται ένα ουράνιο τόξο!


"Αυτό που βλέπω, και μάλιστα στην αρχή της καινούργιας χρονιάς, πιστεύω πως είναι καλός οιωνός όχι μόνο για μένα προσωπικά αλλά και για τη χώρα μας", σκέφτηκα, και ευχήθηκα έτσι να είναι.

Είχα διαβάσει ότι το να δει κανείς, είτε στον ύπνο του είτε στον ξύπνιο του, ουράνιο τόξο είναι ένα υπέροχο πράγμα και ότι το ουράνιο τόξο είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο ελπίδας, καλής τύχης και πραγματοποίησης επιθυμιών. Σαν ένα μήνυμα από το ουρανό το εξέλαβα κι εγώ, μήνυμα πνευματικής ανάνηψης και ειρήνης στη χώρα μας και στον κόσμο.


Στην Παλαιά Διαθήκη διαβάζουμε πως ο Θεός, μετά τον Κατακλυσμό εμφάνισε ένα ουράνιο τόξο σαν σύμβολο της υπόσχεσής Του να μην καταστρέψει ξανά τη γη με κατακλυσμό.


Παραθέτω τα σχετικά εδάφια:

«Και είπεν ο Θεός προς τον Νώε και προς τους υιούς αυτού μετ' αυτού, λέγων: 
Και εγώ, ιδού, στήνω την διαθήκην μου προς εσάς, και προς το σπέρμα σας ύστερον από σάς
και προς παν έμψυχον ζώον, το οποίον είναι με σας, εκ των πτηνών, εκ των κτηνών και εκ πάντων των ζώων της γης, τα οποία είναι με σάς
από παντός του εξελθόντος εκ της κιβωτού, έως παντός ζώου της γής
και στήνω την διαθήκην μου προς εσάς
και δεν θέλει πλέον εξολοθρευθή πάσα σαρξ από των υδάτων του κατακλυσμού ουδέ θέλει είσθαι πλέον κατακλυσμός διά να φθείρη την γην. 
Και είπεν ο Θεός, Τούτο είναι το σημείον της διαθήκης, την οποίαν εγώ κάμνω μεταξύ εμού και υμών και παντός εμψύχου ζώου το οποίον είναι με σας, εις γενεάς αιωνίους
Θέτω το τόξον μου εν τη νεφέλη, και θέλει είσθαι εις σημείον διαθήκης μεταξύ εμού και της γής
και όταν συννεφώσω νεφέλην επί της γης, θέλει φανή το τόξον εν τη νεφέλη και θέλω ενθυμηθή την διαθήκην μου, την μεταξύ εμού και υμών, και παντός εμψύχου ζώου εκ πάσης σαρκός
και τα ύδατα δεν θέλουσιν είσθαι πλέον εις κατακλυσμόν διά να εξαλείψωσι πάσαν σάρκα 
και το τόξον θέλει είσθαι εν τη νεφέλη
και θέλω βλέπει αυτό, διά να ενθυμούμαι την παντοτεινήν διαθήκην την μεταξύ Θεού και παντός εμψύχου ζώου εκ πάσης σαρκός ήτις είναι επί της γης. 
Και είπεν ο Θεός προς τον Νώε, Τούτο είναι το σημείον της διαθήκης, την οποίαν έστησα μεταξύ εμού και πάσης σαρκός ήτις είναι επί της γης».  (Γένεσις 9: 8-17)
Εξάλλου οι Κέλτες* συσχετίζουν τη σημασία του ουράνιου τόξου με την υπόσχεση της νέας ζωής που παρέχεται από τη θηλυκή Θεότητα.

Στην ελληνική μυθολογία, η Ίρις είναι η προσωποποίηση του ουράνιου τόξου και ένας αγγελιοφόρος που συνδέει τους θεούς με την ανθρωπότητα. Ο Ίρις αναφέρεται συχνά ως θεός-αγγελιοφόρος στην Ιλιάδα. 

Στη Βουδιστική φιλοσοφία, το ουράνιο τόξο είναι η έκφραση ευχαρίστησης της Αιωνιότητας και παράδειγμα της δύναμης της ομορφιάς. Είναι επίσης παράδειγμα της απατηλής απεικόνισης που βιώνουμε ως φυσικός κόσμος, αφού το ουράνιο τόξο δεν είναι κάτι πραγματικό αλλά μάλλον ένα εφήμερο ή μεταβατικό "αντικείμενο" που παράγεται από την αλληλεπίδραση του φωτός και του νερού. 

------------

*Η λέξη «Κέλτης» αποδίδεται στον Έλληνα ιστορικό Ηρόδοτο, ο οποίος τη χρησιμοποίησε το 450 π.Χ. για να περιγράψει το λαό που ζούσε στις πηγές του Δούναβη βόρεια των Άλπεων....