ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 27 Ιουλίου 2019

Εκκλησία για τα πανηγύρια...


Όπως γνωρίζετε, όσοι τολμάτε να σκέπτεστε, η Ορθοδοξία είναι μια αποπνευματικοποιημένη τυπολατρία, κατάλληλη μόνο για τα πανηγύρια. Τις τελευταίες ημέρες οργίασαν τα πανηγύρια στους κατά τόπους ιερούς ναούς, με αποκορύφωμα τη χθεσινή γιορτή της Αγίας Παρασκευής. Και έπεται η συνέχεια... 

Οι περιφορές των εικόνων διανθίζονται με εμποροπανηγύρεις στους δρόμους και τις πλατείες πέριξ των ιερών ναών και συνοδεύονται από γλέντια μετά εδεσμάτων.  Όσοι ευαρεστηθούν να μπουν στην Εκκλησία, θ' ακούσουν ευφάνταστα παραμύθια για τα μαρτύρια και τα θαύματα του τιμώμενου αγίου ή αγίας, και θα επιστρέψουν εις τα ίδια χωρίς ίχνος πνευματικής ανάνηψης.

Μάλιστα κάποιοι διαφημίζουν τα ιερά πανηγύρια και από το facebook. Ένας ιερέας με χιούμορ έγραψε μεταξύ άλλων:
"Θα ακολουθήσει πλούσιο κέρασμα - δωρεάν βραστό, κρασί σουβλάκια - και ζωντανή μουσική. Άπαντες ευπρόσδεκτοι, ο μόσχος πολύς, μηδείς εξέλθει πεινών. Πάντες απολαύσετε του συμποσίου της Πίστεως..."
Δεν θα με στενοχωρούσαν όλα αυτά - άνθρωποι είμαστε και η διασκέδαση είναι απαραίτητη - αν οι ιερείς πρόσφεραν και λίγα ψίχουλα, έστω, πνευματικής τροφής. Αν το κήρυγμά τους επικεντρωνόταν στην καθημερινότητα του πιστού. Αν προέτρεπαν τους γονείς  να μάθουν τα παιδιά τους να προσεύχονται με δικά τους λόγια, αν το πρωί τα πήγαιναν στο σχολείο συνοδεύοντάς τα με μια ευχή, αν το μεσημέρι που κάθονταν όλοι στο τραπέζι ευχαριστούσαν το Θεό με απλά λόγια για την προμήθεια των αγαθών που απολαμβάνουν. Αν τους μιλούσαν νηφάλια για την αγάπη που πρέπει να έχουν τα αδελφάκια μεταξύ τους. Αν η μόνη θρησκευτική τους δραστηριότητα δεν ήταν να κάνουν μηχανικά τον σταυρό τους, κοροϊδεύοντας και τον εαυτό τους και τον Θεό.

 Κάποτε συμβούλεψα έναν πατέρα κάθε πρωί που φεύγει το παιδί του από το σπίτι να του εύχεται "Ο Θεός μαζί σου, παιδί μου". Η απάντηση που πόνεσε την ψυχή μου ήταν "Γιατί; Παπάς είμαι;"

Δεν έφταιγε ο άνθρωπος. Αυτά έμαθαν στην Εκκλησία. Τους είπαν ότι οι μόνοι αρμόδιοι να αναπέμπουν προσευχές είναι οι κληρικοί, ως δήθεν μεσίτες προς το Θεό. 

Κατά τ' άλλα οι "ορθόδοξοι" γονείς αναλώνονται και εκνευρίζονται καθημερινά για να τιθασεύσουν τα ατίθασα παιδιά τους, στα οποία το μόνο που προσφέρουν από τα γεννοφάσκια είναι η "Θεία Κοινωνία". Κι ενώ πιστεύουν, όπως διδάχτηκαν, ότι κοινωνώντας το παιδί παίρνει το "Χριστούλη" μέσα του, δεν απορούν γιατί, αφού μπήκε ο "Χριστούλης" στο παιδί, βγαίνοντας από την Εκκλησία είναι το ίδιο ατίθασο, γκρινιάρικο και ζηλιάρικο, όπως ήταν πριν.
Επ' ευκαιρία θα παραθέσω ένα αληθινό περιστατικό που συνέβη πρόσφατα σε εκκλησία των βορείων προαστίων. Ένα κοριτσάκι τριών ετών οδηγήθηκε από τη μαμά του στη "θεία κοινωνία". Η ενορία ήταν μεγάλη και υπήρχαν δύο ιερείς που κοινωνούσαν τους "πιστούς".  Η ευσεβής μαμά, αφού περίμενε υπομονετικά τη σειρά της, έφτασε στον ιερέα κι εκείνος προσπάθησε να βάλει με το ζόρι το κουταλάκι με τη "θεία κοινωνία" στο στόμα του νηπίου. 
Εις μάτην όμως. Το κοριτσάκι επ' ουδενί ήθελε ν' ανοίξει το στόμα της. Ανήσυχη η μαμά, σκέφτηκε μήπως δεν άρεσε στο κοριτσάκι ο παπάς, διότι είχε μακριά και ατημέλητα γένεια. Πέρασε λοιπόν στην άλλη σειρά όπου ο παπάς είχα πιο κοντά γένεια. Το κοριτσάκι όμως δεν άνοιγε το στόμα της και έστριβε το προσωπάκι της δεξιά και αριστερά για ν' αποφύγει το κουταλάκι του παπά. Τελικά έσπασε τη σιωπή της λέγοντας: "Νεν είμαι άλλωστη σου λέω. Νε σέλω φάμακο".
Αυτά τα ολίγα για το κατάντημα της Εκκλησίας, τον παραλογισμό  και την πνευματική λιμοκτονία των υποτιθέμενων Ορθόδοξων χριστιανών. Ας όψονται όλοι οι ρασοφόροι που τους κρατούν σε πνευματικό σκοτάδι, προσφέροντάς τους, αντί για άρτο, "πέτρες".

Στη συνέχεια παραθέτω μια προσευχή που προτείνουν αγιορείτες μοναχοί για προστασία. Μην διαμαρτύρεστε αν δεν καταλαβαίνετε τα λόγια. Μήπως αυτά που ακούτε στην Εκκλησία τα καταλαβαίνετε;

**********

Προσευχή του Αγίου Όρους: «Αν τη λέτε κάθε πρωί τίποτα κακό δεν θα σας αγγίξει!»

Φέρνει αγαλλίαση, χαρά και ειρήνη στις ψυχές που τη χρησιμοποιούν. Η πιο δυνατή προσευχή με παρρησία στον Θεό.

Όπως διδάσκουν παλαιοί γέροντες του Αγίου Όρους κι ο γέροντας Παΐσιος, το ψαλτήρι του Δαυίδ, αποτελεί πανίσχυρο όπλο κατά οποιουδήποτε κακού.

Παραθέτουμε λοιπόν έναν εκ των ισχυρών ψαλμών, κάθε πρωί όταν λέγεται αυτός ο ψαλμός δεν πλησιάζει τίποτα κακό, σύμφωνα με άγιους πατέρες, όπως αναφέρουν..

Ψαλμός ΞΘ' (69)
Ο Θεός εις την βοήθειάν μου πρόσχες, Κύριε, εις το βοηθήσαι μοι σπεύσον.

Αισχυνθήτωσαν και εντραπήτωσαν οι ζητούντες την ψυχήν μου.

Αποστραφήτωσαν εις τα οπίσω, και καταισχυνθήτωσαν οι βουλόμενοί μοι κακά.

Αποστραφήτωσαν παραυτίκα αισχυνόμενοι, οι λέγοντές μοι: Εύγε, εύγε.

Αγαλλιάσθωσαν και ευφρανθήτωσαν επί Σοί, πάντες οι ζητούντες σε, ο Θεός.

Και λεγέτωσαν δια παντός. Μεγαλυνθήτω ο Κύριος, οι αγαπώντες το σωτήριόν Σου.

Εγώ δε πτωχός ειμί και πένης, ο Θεός, βοήθησόν μοι. Βοηθός μου, και ρύστης μου ει Συ, κύριε, μη χρονίσης.
Πηγή: Αγιοτόπια