ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019

Βαρουφάκης προς Μητσοτάκη: Την αξιοπιστία του κ. Τσίπρα στα μάτια των δανειστών δεν θα τη φτάσετε ποτέ


Βουλή - 20/07/2019 - ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (Πρόεδρος του ΜέΡΑ25): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποτέ στην ιστορία της Βουλής των Ελλήνων -ίσως από την περίοδο της αποστασίας- δεν έχει πληγωθεί το κύρος του Κοινοβουλίου τόσο πολύ όσο τα τελευταία μνημονιακά χρόνια, ιδίως τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Οι πολίτες παρακολουθούν για χρόνια τώρα μια φαρσοκωμωδία. Οι Βουλευτές της Συμπολίτευσης να υπερψηφίζουν νομοσχέδια με τα οποία διαφωνούσαν και εσείς της τότε Αντιπολίτευσης συχνά να καταψηφίζετε νομοσχέδια με τα οποία κατά βάθος συμφωνούσατε. Πρόκειται για έναν πρωτόγνωρο εξευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που ρίχνει τη σκιά του ακόμα και στη σημερινή Βουλή. Ποιες είναι οι προοπτικές αυτής της Βουλής να επουλώσει αυτή την πληγή;

Ακούγοντας κανείς τις προγραμματικές σας δηλώσεις, κύριε Μητσοτάκη, διακρίνει μια ευχάριστη ευθυγράμμιση ιδεολογίας και εξαγγελιών. Πράγματι, ο χείμαρρος των εξαγγελιών, των νομοσχεδίων που προετοιμάζετε, μοιάζουν να συνάδουν με τις πεποιθήσεις σας και αυτό το χαιρετίζω. Αυτό που, όμως, είναι σίγουρο είναι ότι δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις σας.

Άκουσα με χαρά να εξαγγέλλετε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και παράλληλα, τη μείωση ουσιαστικά του αφορολόγητου, ιδιαίτερα των φτωχότερων ανθρώπων. Ναι, αλλά πριν από αυτό είχατε δεσμευτεί στο 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και αυτά τα δύο φάσκουν και αντιφάσκουν. Δίνετε υποσχέσεις που απαιτούν ρήξη με τους δανειστές που ταυτόχρονα υπόσχεστε ότι δεν θα κάνετε. Πρόκειται για μια ιδιόρρυθμη και ιδιότυπη μορφή μνημονιακού λαϊκισμού.

Κύριε Πρωθυπουργέ, ποιος είναι ο υπ’ αριθμόν ένας καταστροφέας των επιχειρήσεων σήμερα; Νομίζω ότι, αν βγούμε έξω και ρωτήσουμε επιχειρηματίες, θα μας πουν για την 100% προπληρωμή του φόρου που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και για την οποία, δυστυχώς, δεν άκουσα τίποτα από εσάς σήμερα. Είναι ο ελέφαντας στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου η παντελής έλλειψη αναφοράς σε αυτό το όνειδος, που βάζει «λουκέτα» στις επιχειρήσεις και που στέλνει τα παιδιά μας στο εξωτερικό.

Εμείς, ως ΜέΡΑ25, θα κατεβάσουμε τροπολογία σε οποιοδήποτε φορολογικό νομοσχέδιο, προτείνοντας την κατάργηση της 100% προπληρωμής του φόρου. Είναι μια τροπολογία που εσείς θα απορρίψετε όχι γιατί διαφωνείτε, αλλά λόγω των δεσμεύσεών σας στους δανειστές.

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Βουλευτές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το τέταρτο μνημόνιο το οποίο έφερε τον περασμένο Αύγουστο ο ΣΥΡΙΖΑ θα σας αναγκάζει καθημερινά να αυτοκαταργείστε, όπως ανάγκαζε τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ να αυτοκαταργούνται εδώ και τέσσερα χρόνια. Θα σας σέρνει σε αναποτελεσματικές, ολοένα αντιλαϊκότερες, αυταρχικότερες πολιτικές. 

Βρισκόμαστε ακόμα στη δίνη των μνημονίων, βρισκόμαστε ακόμα σε μια πολύ δυσάρεστη θέση, που η εφαρμογή του προγράμματός σας, η εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, το δικό μας πρόγραμμα, απαιτούν ρήξη με τις πολιτικές των δανειστών.

Ο κύριος Πρωθυπουργός μάς λέει ότι δεν ισχύει αυτό, ότι θα πάει στις Βρυξέλλες και θα καταπλήξει τους δανειστές με την αξιοπιστία του και έτσι θα πετύχετε τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Κύριε Μητσοτάκη, έχω νέα για σας: Την αξιοπιστία του κ. Τσίπρα στα μάτια των δανειστών δεν θα τη φτάσετε ποτέ. Όσο και να προσπαθήσετε, όσο κατακλυσμική και να είναι η λαίλαπα νομοσχεδίων των πρώτων εκατό ημερών σας, η κ. Μέρκελ, ο κ. Σολτς, η κ. Λαγκάρντ, ο κ. Ντράγκι θα παραμείνουν πιο εντυπωσιασμένοι από την αποτελεσματικότητα με την οποία ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ έκοψε το ΕΚΑΣ, παρήγαγε υπερπλεονάσματα, χάρισε τα αεροδρόμια ουσιαστικά, τα τρένα.

Στην καλύτερη περίπτωση για σας, να σας θεωρήσουν άξιο συνεχιστή του κ. Τσίπρα. Πιο αξιόπιστο από εκείνον ποτέ, όπερ μεθερμηνευόμενον, όπως λέει και το ΚΚΕ πολύ σωστά, τα ματωμένα πλεονάσματα που επέβαλαν στον κ. Τσίπρα θα παραμείνουν και θα παραμείνουν λόγω της άρνησης της γερμανικής Κυβέρνησης για αναδιάρθρωση χρέους με συναινετικά μέσα. Αυτά τα πλεονάσματα θα παραμείνουν εγγυητές της αναπαραγωγής της χρεοδουλοπαροικίας, βασικός λόγος που θα φεύγουν και άλλα παιδιά μας στο εξωτερικό τα επόμενα χρόνια.

Ας δούμε κάποιες από τις εξαγγελίες σας. Πάρτε τα «κόκκινα» δάνεια, για παράδειγμα. Τι προτείνετε; Αντί να μεταφερθούν, όπως προτείνει το ΜέΡΑ25, σε μια δημόσια εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, προτείνετε επίσπευση των πωλήσεών τους στα funds, στα αρπακτικά ταμεία, επίσπευση των εξώσεων και των πλειστηριασμών, επιτάχυνση του φαύλου κύκλου, όπου μειώνονται οι αξίες των ακινήτων δίπλα στα ακίνητα που βγήκαν στον πλειστηριασμό, αύξηση της πίεσης είτε για ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών από το «μαξιλαράκι» που σας κληροδότησε ο κ. Τσίπρας είτε για κατευθείαν επιδότηση των αρπακτικών funds για να πληρώνουν στις τράπεζες ένα μεγαλύτερο ποσοστό.

Προτείνετε, με άλλα λόγια, μεγέθυνση της χρεοκοπίας τόσο των νοικοκυριών όσο και του κράτους, με μόνους κερδισμένους τα αρπακτικά ταμεία και τους εγχώριους ατζέντηδές τους, που βεβαίως εύλογα ζητωκραυγάζουν τη Νέα Δημοκρατία και τη νίκη σας.

Αν δούμε όλα τα άλλα στοιχεία του παζλ που σχηματίζεται - ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακά, το ασφαλιστικό, στο οποίο δεν αναφερθήκατε, αλλά γνωρίζουμε τη ροπή σας προς ιδιωτικοποίηση - βλέπουμε μια τάση όχι προς φιλελεύθερη κατεύθυνση, αλλά βλέπουμε μια τάση προς ολιγοπωλιακές ρυθμίσεις υπέρ συγκεκριμένων προσοδοφόρων συμφερόντων.

Να πάρουμε τη δημόσια περιουσία; Αντί για τη μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου σε μια δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπως προτείνει το ΜέΡΑ25, που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη δημόσια περιουσία όχι για να την πουλήσει, αλλά ως εχέγγυο για να δημιουργήσει επενδυτικές ροές στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα - με τις μετοχές της Αναπτυξιακής αυτής Τράπεζας να περνούν, για παράδειγμα, στο ΙΚΑ, έτσι ώστε να αποζημιωθεί για την απομείωση της κεφαλαιοποίησης επί PSI - προτείνετε περαιτέρω ξεπούλημα υπέρ της προσοδοφορίας συγκεκριμένων «ημετέρων» ολιγαρχών και κατά της κοινωνίας.

 Μιλήσατε για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και κάνετε μία άστοχη, πιστεύω, σύγκριση με τον ΟΤΕ. Είναι άλλο μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών και άλλο ένα φυσικό μονοπώλιο, όπως είναι η ΔΕΗ. Τα τελευταία χρόνια, υπό την πίεση των δανειστών και με τη συμμετοχή σε αυτήν τη διαδικασία της κυβέρνησης Τσίπρα, η ΔΕΗ απαξιώθηκε, λόγω της έρπουσας ιδιωτικοποίησης επί ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των συμβάσεων με ιδιώτες, που ήταν ιδιαίτερα επιζήμιες για τη ΔΕΗ, και λόγω της αφαίμαξης του τζίρου της ΔΕΗ από την κυβέρνηση για λόγους αποπληρωμής διαφόρων υποχρεώσεων. Περισσότερη ιδιωτικοποίηση θα είναι τόσο θεραπευτική όσο το να δίνεις λίγο περισσότερο δηλητήριο στον δηλητηριασμένο.

Ας πάρουμε το θέμα του κατώτατου μισθού, τα εργασιακά και τη σχέση με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Θα θέλαμε εμείς στο ΜέΡΑ25 να σας ακούσουμε - και θα το χειροκροτούσαμε - να μας μιλάτε για μία κατάργηση της προπληρωμής του φόρου επιχειρήσεων, μία μείωση του συντελεστή φορολόγησης των πολύ μικρών επιχειρήσεων, θα έλεγα και στο 15%, αλλά σε καμία περίπτωση για τις ολιγοπωλιακές αλυσίδες κάτω από το 26%, με μία ταυτόχρονη γενναία αύξηση στον κατώτατο μισθό, μία τέτοια αντιστάθμιση. 

Δεν το βλέπουμε, όμως, αυτό. Διαβάζουμε τις προτάσεις του ΣΕΒ για ακόμα περισσότερη ελαστικότητα στην αγορά εργασίας, κωδικός για τη μεγαλύτερη εξαθλίωση, για χαμηλότερους κατώτατους μισθούς. Και σαν να θέλατε να επιβεβαιώσετε αυτή τη ροπή σας καταργήσατε την Επιθεώρηση Εργασίας.

Φαίνεται ότι δεν έχετε κατανοήσει ότι στον βωμό της ενίσχυσης της εργοδοσίας, η περαιτέρω εξαθλίωση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα συμπιέζει την ενεργό ζήτηση, τους τζίρους και εντέλει τα δημόσια έσοδα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, αναρωτιέμαι αν αντιλαμβάνεστε ότι είστε ο τυχερότερος Πρωθυπουργός της μνημονιακής Ελλάδας. Θυμάμαι την έκδηλη ανακούφιση στο πρόσωπο του καλού συναδέλφου, που δεν είναι εδώ, του κ. Σταϊκούρα, όταν μαζί με τον κ. Χαρδούβελη μού παρέδιδαν το άδειο ταμείο, τον Γενάρη του 2015, από το οποίο έπρεπε να αποπληρώσω εντός του 2015 το εξωφρενικό ποσό των 22 δισεκατομμυρίων στην τρόικα και στους δανειστές.

Αντίθετα με τότε, αντίθετα με τις συνθήκες υπό τις οποίες ανέλαβε Πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς, αντίθετα με τις συνθήκες υπό τις οποίες ανέλαβε Πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου, αν και η χώρα σήμερα είναι πιο πτωχευμένη από ποτέ, εσείς αναλάβατε χωρίς καμία αγωνία για το πώς θα αποπληρώνετε τους δανειστές τα επόμενα δέκα χρόνια. Αυτό το χρωστάτε στον κ. Τσίπρα, στον κ. Δραγασάκη, στον κ. Τσακαλώτο, οι οποίοι όχι μόνο ανέσυραν τη Νέα Δημοκρατία από τον πάτο μιας τεράστιας ήττας το βράδυ του δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015, ζητώντας την ψήφο σας έτσι ώστε από κοινού να ανατρέψετε το «όχι» του ελληνικού λαού, αλλά τρία χρόνια μετά, τον περασμένο Αύγουστο, η κυβέρνηση Τσίπρα εξασφάλισε νέα δάνεια, στο πλαίσιο του τέταρτου μνημονίου, από τα οποία θα προσποιείται ότι αποπληρώνετε τους δανειστές μέχρι το 2021. 

Και το πιο σημαντικό είναι ότι πήραν 100 δισεκατομμύρια αποπληρωμών, που ήταν να γίνουν μεταξύ του 2021 και του 2030, τα μετέφεραν μετά το 2032, τοκιζόμενα βεβαίως, και επιβαρύνοντας έτσι το χρέος, κάτι το οποίο, σε μία γλώσσα όπου ο Τζορτζ Όργουελ θα καταλάβαινε πάρα πολύ καλά, το ονόμασαν «ελάφρυνση χρέους».

Δυστυχώς, η προσωπική σας τύχη συμπορεύεται με τη δυστυχία των πολλών. Το κράτος μας είναι πιο πτωχευμένο από ποτέ, αλλά παράλληλα όσοι αγοράζουν κρατικά ομόλογα κερδίζουν αστρονομικά για την εποχή ποσοστά κέρδους. Τα έχετε δει. Αυτό δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης σε κανέναν μας.

Απλά, τι συμβαίνει; Πώς γίνεται να κερδίζουν οι κερδοσκόποι αγοράζοντας δημόσιο χρέος μιας πτωχευμένης χώρας; Είναι απλό. Όταν το 85% και πάνω του δημόσιου χρέους έχει περάσει στην τρόικα και όσο καλά κρατεί ο μνημονιακός δικομματισμός, το μικρό ποσοστό αυτού του χρέους, που εξακολουθεί να διαπραγματεύεται η αγορά, εξασφαλίζεται από την τρόικα και έτσι μοσχοπουλιέται σε μία παγκόσμια αγορά ομολόγων με αρνητικά επιτόκια.

Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και με το ιδιωτικό χρέος. Κάθε «κόκκινο» δάνειο που πουλιέται σε ξένο αρπακτικό Ταμείο από το Delaware, από το New Jersey - και το αγοράζει με ένα ευτελές ποσοστό 8% επί της ονομαστικής του αξίας - καταστρέφει συμπολίτες μας, μειώνει κι άλλο την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ρίχνει ακόμα μεγαλύτερη σκοτοδίνη στην αγορά ακινήτων. 
Το ότι τα όρνια παχαίνουν από το κουφάρι της κοινωνίας μας, δεν σημαίνει ότι η κοινωνία μας ανανήπτει.  Αυτό είναι το πρώτο μέγα παράδοξο της σημερινής ιστορικής συγκυρίας. Ποτέ τόσοι λίγοι δεν πλούτισαν τόσο γρήγορα την ώρα που οι πολλοί καταβαραθρώνονται.
Το δεύτερο μεγάλο παράδοξο αφορά την αγαστή συνύπαρξη στην Κυβέρνησή σας αυτοαποκαλούμενων φιλελεύθερων και ακροδεξιών. Κάποτε ο εκ των γκουρού του οικονομικού φιλελευθερισμού, ο πολύ σπουδαίος Friedrich Von Hayek, είχε πει μία αλήθεια για μας τους αριστερούς, που πόναγε. Είχε πει – φαντάζομαι το θυμάστε - ότι το πρόβλημα με τον σοσιαλισμό είναι ότι για να τον εφαρμόσουν οι σοσιαλιστές πρέπει να κάνουν πράγματα τα οποία παραβιάζουν τις βασικές αρχές των σοσιαλιστών. Κάτι αντίστοιχο αντιμετωπίζετε κι εσείς σήμερα.

 Η εφαρμογή αυτών που ονομάζετε «φιλελεύθερες πολιτικές», αλλά ουσιαστικά ενισχύουν τις ολιγοπωλιακές δυνάμεις - που στόχο έχουν τη συλλογή προσόδων - ιδίως σε συνθήκες τέταρτου μνημονίου, απαιτούν πράξεις από εσάς, που παραβιάζουν βασικές αρχές του φιλελευθερισμού. Η καταστολή, ο «νόμος και τάξη», πάνε χέρι-χέρι με τις πολιτικές τις οποίες θα ακούμε και θα βλέπουμε να έρχονται σε αυτήν την Αίθουσα του Κοινοβουλίου τις επόμενες εβδομάδες.

 Το έχετε ήδη σηματοδοτήσει με έναν ιδιαίτερα συμβολικό τρόπο, κύριε Μητσοτάκη, επιλέγοντας ως Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τέως Υπουργό, που θα έπρεπε όχι να υπουργοποιηθεί, αλλά να λογοδοτήσει για τη μεγαλύτερη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν το 2012 ως Υπουργός του ΠΑΣΟΚ δίωξε και διαπόμπευσε οροθετικές γυναίκες. Το μόνο που αναρωτιέμαι είναι γιατί τον χωρίσατε από το έτερό του ήμισυ, τον κ. Λοβέρδο. Κρίμα δεν είναι;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την 7η Ιουλίου έκλεισε ένα κεφάλαιο της μνημονιακής Ελλάδας και άνοιξε ένα άλλο. Όπου και να κοιτάξουμε βλέπουμε αυτή τη συνέχεια μεταξύ της προηγούμενης διακυβέρνησης και της σημερινής. Το 2015 με τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, τον Παναγιώτη Δάνη, επαναφέραμε στο ΣΔΟΕ το καθήκον για έλεγχο της αγοράς -κάτι το οποίο είναι προαπαιτούμενο για τον υγιή ανταγωνισμό - και ξεκινήσαμε μαζί τους αλγοριθμικούς ελέγχους για τη φοροδιαφυγή. Μετά τον Ιούλιο η τρόικα επέβαλε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε την απορρόφηση του ΣΔΟΕ στην Αρχή Δημοσίων Εσόδων, που βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο της τρόικας, της πιστότερης φίλης των εγχώριων μεγαλοφυγάδων.

Με εκείνη την μονοκοντυλιά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το κράτος έχασε πολλά δισεκατομμύρια διαφυγόντων εσόδων. Τώρα, απλά εσείς, η Νέα Δημοκρατία, έρχεστε να υπογράψετε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του ΣΔΟΕ. Και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που το καλοκαίρι του 2015 το αυτί τους δεν ίδρωνε για τις καταγγελίες του Παναγιώτη Δάνη για την κατάργηση επί της ουσίας του ΣΔΟΕ, σήμερα εξανίστανται.

Τα ίδια βλέπουμε και στο μεταναστευτικό. Στο όνομα της Αριστεράς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κανονικοποίησε το κολαστήριο της Μόριας, δίνοντας την ευκαιρία σε μία νέα Κυβέρνηση της Δεξιάς να υιοθετήσει πιο εύκολα την τακτική, τη στρατηγική, την ιδεολογία του Σαλβίνι. Παραδίδει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καταργεί την απόδοση ΑΜΚΑ και συνεπώς την πρόσβαση στις δομές υγείας σε πρόσφυγες, καλλιεργεί ακόμα πιο εχθρικό κλίμα απέναντι στον ξένο. Εκτός, βέβαια, αν ο ξένος έχει 250 χιλιάρικα και οπότε του δίνουμε μία Golden Visa, έτσι ώστε από το Βερολίνο ή από το Παρίσι να μπορεί να αρμέγει τις προσόδους από δύο-τρία διαμερίσματα που θα έχει και θα νοικιάζει μέσω Airbnb στο Κουκάκι ή στα Χανιά ή σε κάποιο νησί. 

Τα ίδια βλέπουμε και στο Μακεδονικό. Δεν θέλω να επαναλάβω πράγματα που έχουν πει άλλοι. Αντίθετα, με το ΜέΡΑ 25, κύριε Πρωθυπουργέ, που είχαμε το σθένος να εισπράξουμε το πολιτικό κόστος, υποστηρίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, εσείς εξαπατάτε τους ψηφοφόρους σας, αγκαλιάζοντας κυνικά τη Συμφωνία των Πρεσπών μετά την απομάκρυνση από τις κάλπες.

Τέλος - και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία – τα ίδια βλέπουμε στο μείζον θέμα της ενεργειακής και εξωτερικής πολιτικής. Ο αναπάντεχος ακραίος ατλαντισμός της προηγούμενης Κυβέρνησης σάς δημιουργεί πρόβλημα, καθώς σας είναι αδύνατον να τους ανταγωνιστείτε, να τους προφτάσετε.

Έδεσαν τη χώρα στο άρμα των πολυεθνικών πετρελαίων και στο όραμα μιας Ελλάδας που θα τη διαπερνούν αγωγοί φυσικού αερίου, στη Βόρειο Ελλάδα, με την Ήπειρο σκαμμένη με fracking, με το υπέδαφός της κατεστραμμένο, έτσι ώστε να πλουτίζουν κάποιοι ελάχιστοι ολιγάρχες, μιας Ελλάδας που αγκαλιά με τον κ. Νετανιάχου και τις αμερικανικές πολυεθνικές θα νέμονται την ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας εξαιρετική ευκαιρία στον τουρκικό επεκτατισμό να πυροδοτεί εντάσεις στο Αιγαίο.

Κάπως έτσι έρχομαι στο τρίτο μέγα παράδοξο της εποχής μας. Αυτοπαρουσιάζεστε ως ευρωπαϊστές, κι όμως έχετε ήδη προσδεθεί στο άρμα που οδηγούν ο κ. Νετανιάχου, ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του κ. Νετανιάχου, ο κ. Τραμπ, και βεβαίως τώρα ο κ. Σαλβίνι, του οποίου τη φορολογική και ξενοφοβική ατζέντα αναπαράγετε.

Κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, συνειδητοποιείτε πως οι κύριοι αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ευρώπης, είναι οι δυνάμεις που εργάζονται για μια διαλυμένη, διαιρεμένη, αντιδραστική Ευρώπη; Είστε Κυβέρνηση ημερών, αλλά προλάβατε ήδη να δείξετε έτοιμοι να αυτοϋπονομευτείτε, κινούμενοι από μια αγωνία για το πώς θα ικανοποιήσετε τους ισχυρούς.

Άκουσα ότι υπερθεματίσατε, λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, επ’ ουδενί δεν πρέπει να επαναδιαπραγματευθούν με τον νέο Βρετανό Πρωθυπουργό τη Συμφωνία του Brexit. Το σκεφτήκατε καλά πριν το κάνετε αυτό, όταν υποτίθεται ότι εσείς ζητάτε επαναδιαπραγμάτευση των ματωμένων πλεονασμάτων με την ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση;

Σκεφτήκατε καλά, κύριε Πρωθυπουργέ, την επιλογή του επόμενου Επιτρόπου μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Κομισιόν; Επιλέξατε έναν κύριο του οποίου το μόνο κατόρθωμα ήταν δουλικά να αναμασά, ως Εκπρόσωπος της Κομισιόν, την προπαγάνδα με την οποία η Τρόικα επένδυε ηχητικά το καταστροφικό της έργο σε αυτή τη χώρα τόσα χρόνια, έμμεσα, οδηγώντας στην αποδόμηση που βλέπουμε σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αδυνατώ να πιστέψω ότι από όλους τους πολιτικούς και τεχνοκράτες της Νέας Δημοκρατίας αυτός ο συγκεκριμένος κύριος ήταν ο καλύτερος που μπορούσατε να  επιλέξετε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το 2019, ανεξάρτητα από τις δικές μας κομματικές αντεγκλήσεις και διαμάχες, για λόγους που έχουν να κάνουν με τη συνολική οικονομία της Ευρώπης και γενικότερα, θα είναι χρονιά νέας επιδείνωσης της ατελείωτης κρίσης της Ευρωζώνης. 

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ασφυκτιά σε μια Ευρώπη που αποδομείται. Και όσο λαοί, όπως ο δικός μας, ασφυκτιούν, τόσο η Ευρώπη θα αποδομείται.

Σε αυτό το σκηνικό οι δανειστές, η Τρόικα, δεν πρόκειται να σας δώσει ούτε τα ελάχιστα από αυτά που απαιτούνται έτσι ώστε η εφαρμογή του προγράμματός σας να ευοδωθεί, χωρίς να βαθύνει η πτώχευση κράτους, τραπεζών, ανθρώπων, επιχειρήσεων.

Να ξέρετε ότι οι δανειστές δεν ενδιαφέρονται καν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Άλλο τους ενδιαφέρει. Όσο Βερολίνο και Παρίσι εμπλέκονται σε μια τιτάνια διαμάχη η οποία ακυρώνει τις ελάχιστες μεταρρυθμίσεις της Ευρωζώνης, που ίσως την καθιστούσαν κάπως βιώσιμη, το μόνο που ενδιαφέρει τους δανειστές είναι η Ελλάδα να μην τους ενοχλεί, η Ελλάδα να αποσυρθεί στη γωνιά της να αργοπεθαίνει χωρίς φωνές και φασαρίες, με τα παιδιά μας να ψηφίζουν με τα πόδια τους, μεταναστεύοντας.

Ε, λοιπόν, όχι. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς στο ΜέΡΑ 25 δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Προτεραιότητά μας, μέρα νύχτα, εντός και εκτός της Βουλής, είναι να καταδεικνύουμε τόσο την τοξικότητα όσο και την ταξικότητα του μη βιώσιμου χρέους που λειτουργεί ως μέσο υποταγής.

Προτεραιότητά μας είναι να θυμίζουμε ότι ενώ έως πέρυσι, με εξαίρεση πολύ λίγους ολιγάρχες, όλες οι κοινωνικές τάξεις στην Ελλάδα έχαναν από την κρίση, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο, από τότε που πέρασε το τέταρτο μνημόνιο, πέρυσι τον Αύγουστο, δημιουργήθηκαν νέες κερδοσκοπικές ευκαιρίες για μια παρασιτική τάξη, που στηρίζει τώρα τη νέα Κυβέρνηση και η οποία πλουτίζει, την ώρα που ο λαός βουλιάζει όλο και βαθύτερα στη χρεοκοπία και στην αναξιοπρέπεια.

Ως το μόνο ενιαίο πανευρωπαϊκό κόμμα σ’ αυτό το Κοινοβούλιο το ΜέΡΑ25 επιφυλάσσεται να επιστρέφει ξανά και ξανά στην υποχρέωση όλων των πραγματικά ευρωπαϊστών να τερματίσουμε την ανεύθυνη υπακοή, το «ναι» σε όλα, που σκοτώνει την ελπίδα μιας κοινής ευρωπαϊκής ευημερίας και έτσι ενισχύει τον ευρωσκεπτικισμό πανευρωπαϊκά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πώς θα αποδράσει η χώρα μας από τη φυλακή χρέους είναι η πρώτη βασική προτεραιότητα του ΜέΡΑ25. Υπάρχει, όμως, και μια δεύτερη βασική προτεραιότητα: Η αποσόβηση της κλιματικής καταστροφής που συνάδει – ευτυχώς! - με το αποτελεσματικό αναπτυξιακό μοντέλο του μέλλοντος. Δεν έχουμε πλέον να επιλέξουμε μεταξύ μιας οικολογικής πολιτικής και μιας οικονομικά ορθολογικής επιλογής. Ευτυχώς, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί αρκετά, για να μας επιτρέψει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο συνάδει με την καταπολέμηση της μεγάλης αυτής απειλής για τα παιδιά μας. 

Γι’ αυτό, το ΜέΡΑ25 προτείνει αυτή η Βουλή άμεσα να ανακηρύξει ως κύρια προτεραιότητά της τη μετάβαση έως το 2030 σε οικονομία μηδενικής εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα, ακύρωση των εξορύξεων στον ελλαδικό χώρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντί για εξορύξεις και αγωγούς, αντί για μια ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ, πρόγραμμα επενδύσεων στην καθολική ηλεκτροκίνηση, όχι μόνο στα νησιά, αλλά και σ’ ένα αποκεντρωμένο, δημόσιο μεν, αλλά όχι κρατικοδίαιτο, κοινοτικό σύστημα παραγωγής και διανομής ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τη χαμένη τιμή του Κοινοβουλίου μας δεν θα την επιστρέψουν όσοι τρέμουν τη ρήξη με τους δανειστές, την EXXON MOBIL ή τον κ. Τραμπ. Εμείς δεν θέλουμε ρήξη, αλλά δεν τη φοβόμαστε τη ρήξη. Γιατί η ευημερία των πολλών θέλει αρετή και τόλμη.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΜέΡΑ25)