ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2019

Η ταύτιση με τον ψεύτικο εαυτό μας οδηγεί σε απώλεια ψυχής


Πώς να βρείτε τον εαυτό σας όταν έχετε χαθεί στη ζωή σας 

Από τον MATEO SOL

Είστε  χαμένοι. Ντρέπεστε να παραδεχτείτε ότι δεν ξέρετε ποιοι πραγματικά είστε. Δεν έχετε ιδέα τι θέλετε στη ζωή. Στην πραγματικότητα, αισθάνεστε σαν ένας εντελώς ξένος στον εαυτό σας.

Έχετε σχέση με αυτό;

Αν ναι, μην ανησυχείτε. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με σας. Αυτό που βιώνετε είναι το προϊόν της ζωής σε μια κοινωνία που προσπαθεί συνεχώς να σας πει ποιοι πιστεύουν οι άλλοι ότι είστε. (Και αυτό είναι φοβερά αποπροσανατολιστικό, απογοητευτικό και συντριπτικό.)

Με απλά λόγια, το να μην γνωρίζετε ποιος είστε αυθεντικά, μπορεί να προκαλεί αστάθεια, σύγχυση και τρόμο. Θα σέρνεστε εδώ και εκεί από τη ζωή χωρίς να μένετε στο κέντρο της ύπαρξής σας. Θα αλλάζετε μια δουλειά, μια σχέση και μια δέσμευση ζωής μετά την άλλη, συνειδητοποιώντας γρήγορα ότι δεν προορίζονταν για εσάς.

Και θα επαναλάβετε αυτόν τον συγκεχυμένο κύκλο ξανά και ξανά μέχρι να μάθετε πώς να βρείτε τον εαυτό σας.

Θα θέλατε να αισθάνεστε σίγουροι για το ποιοι είστε; Θα θέλατε να αγκαλιάσετε πλήρως τις δυνατότητές σας, τα χαρίσματά σας και το πεπρωμένο σας; Θα θέλατε να βρείτε το νόημα της ζωής σας;  Θα θέλατε να βρείτε σχέσεις, φιλίες και διασυνδέσεις που τροφοδοτούν πραγματικά την ψυχή σας (και δεν σας αποστραγγίζουν);

Αν ναι, ήρθε η ώρα να κάνετε κάποια έρευνα ψυχής. Ήρθε η ώρα να βρείτε τον εαυτό σας.

Γιατί αγωνίζεστε να βρείτε τον εαυτό σας (που είναι πολυεπίπεδος)

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους είναι τόσο δύσκολο να γνωρίζετε ποιοι είστε πραγματικά. Ορισμένες από τις κύριες εξηγήσεις περιλαμβάνουν:
1. Είχατε μεγαλώσει σε μια δυσλειτουργική οικογένεια που υποτίμησε την ατομικότητα και είχε αυστηρούς οικογενειακούς ρόλους.
2. Έχετε αναπτύξει χαμηλή αυτοεκτίμηση ως αποτέλεσμα των αρνητικών εμπειριών της ζωής - και οι σκέψεις (ή οι ιστορίες) στο κεφάλι σας σας εμποδίζουν να δείτε την πραγματική ομορφιά και δύναμή σας.
3. Είστε σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένοι από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των τηλεοπτικών εκπομπών, των ταινιών, των διαφημίσεων, των καναλιών YouTube, των διασημοτήτων του Instagram κλπ, που σας κάνουν να νομίζετε ότι πρέπει να είστε κάποιος που δεν είστε (πράγμα  που σας απογοητεύει ακόμα περισσότερο).
4. Είστε περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους που ενισχύουν την μη αυθεντικότητά σας, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και την κακή λήψη αποφάσεων· αυτοί οι άνθρωποι τροφοδοτούν τον κύκλο της ανασφάλειας και της σύγχυσης.
5. Οι καθημερινές σας συνήθειες, δεσμεύσεις και επιλογές ζωής σας εμποδίζουν να αφιερώσετε χρόνο στην έρευνα της ψυχής και να βρείτε ποιοι πραγματικά είστε.
Ας εξερευνήσουμε τα ανωτέρω σημεία λίγο πιο λεπτομερώς παρακάτω:

#1.  Έχετε μεγαλώσει σε μια δυσλειτουργική οικογένεια

Η παιδική σας ηλικία επηρεάζει δραματικά την ενήλικη ζωή σας και την καθημερινότητά σας. Τα παιδικά σας χρόνια ήταν τα χρόνια σχηματισμού σας: δημιούργησαν τα θεμέλια των πεποιθήσεων, των συμπεριφορών και των αξιών που μεταφέρετε αυτή τη στιγμή.

Εκείνοι που ανατρέφονται σε δυσλειτουργικές οικογένειες τείνουν να αναπτύσσουν μια αδύναμη αίσθηση του εαυτού επειδή, ως παιδιά, όλη η ενέργειά τους επενδύθηκε εξωτερικά. Όταν ένα παιδί πρέπει να υπερ-επαγρυπνεί (και να προστατεύει τον εαυτό του από την εγκατάλειψη, την κακομεταχείριση κ.λπ.), δεν του απομένει καμία ενέργεια για να παίξει, να εξερευνήσει και να απολαύσει τη ζωή. Με άλλα λόγια, δεν έχει απομείνει εσωτερική ενέργεια και έτσι η ταυτότητα ενός παιδιού γίνεται αδύναμη και εξαρτάται από τον εξωτερικό κόσμο για αξιολόγηση.

Οι δυσλειτουργικές οικογένειες έχουν συχνά αυστηρούς ρόλους στους οποίους κανείς δεν επιτρέπεται να είναι ατομικότητα (αυτό ονομάζεται υπερεμπλοκή [enmeshment]) ή να αναπτυχθεί και να αλλάξει. Στην πραγματικότητα, κάθε απόκλιση από αυτό που «υποτίθεται ότι είμαι και κάνω» τιμωρείται και, ως εκ τούτου, το να είναι κανείς μια ατομικότητα  ισοδυναμεί με πόνο.

Δεν είναι περίεργο ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι, βαθιά μέσα τους, φοβούνται να βρουν ποιοι πραγματικά είναι! Όχι μόνο εμποδίζονταν να είναι ο αληθινός εαυτός τους ως παιδιά, όχι μόνο δεν είχαν αληθινά αυθεντικά πρότυπα, αλλά στην πραγματικότητα τιμωρήθηκαν επειδή ήταν αυθεντικοί!

#2.  Έχετε αναπτύξει χαμηλή αυτοεκτίμηση

Είτε ως αποτέλεσμα ανατροφής σε μια δυσλειτουργική οικογένεια ή μέσω των συνθηκών ζωής, η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί επίσης να είναι ο λόγος για τον οποίο αγωνίζεστε να μάθετε πώς να βρείτε τον εαυτόν σας.

Ένα βήμα πιο βαθιά από την αυτοεκτίμηση είναι η αυτοπεποίθηση - ή πόσο θεμελιακά άξιος σαν άνθρωπος πιστεύετε ότι είστε. Αν έχετε υιοθετήσει την βασική πληγή ότι υπάρχει κάτι "λάθος με σας", ότι "είστε κακός", ότι "είστε αντιπαθητικός", κλπ, θα είναι πολύ δύσκολο να βρείτε τον αληθινό σας εαυτό.

Εν ολίγοις, σε ασυνείδητο επίπεδο, δεν πιστεύετε ότι είστε άξιος να βρείτε τον εαυτό σας!

Σκεφτείτε το μυαλό ως καθρέφτη. Όσο περισσότερο η γλίτσα και η βρωμιά είναι χαραγμένα στον καθρέφτη (σε αυτή την περίπτωση, εσφαλμένες δοξασίες και στάσεις), τόσο πιο δύσκολο θα είναι να βλέπετε καθαρά (σε αυτή την περίπτωση, τον εαυτό σας).

Για να δείτε τον εαυτό σας καθαρά και να μάθετε πώς να βρείτε τον εαυτό σας, θα πρέπει να καθαρίσετε αυτόν τον καθρέφτη. Θα διερευνήσουμε πώς να το κάνουμε λίγο αργότερα στο άρθρο αυτό.

#3.  Έχετε επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα ΜΜΕ

Τα ΜΜΕ είναι πανταχού παρόντα. Ανοίξτε την τηλεόρασή σας, είναι εκεί. Πηγαίνετε στα καταστήματα, είναι εκεί. Διαβάστε την ηλεκτρονική εφημερίδα, είναι εκεί. Σκρολάρετε στο Google, είναι εκεί. Χρησιμοποιήστε το αγαπημένο σας σαμπουάν, είναι εκεί.

Όταν παρατηρήσετε τι είναι το κυρίαρχο μήνυμα που στέλνεται από τα ΜΜΕ, θα δείτε ότι πάντα επικεντρώνεται γύρω σας κάνοντάς σας να νιώθετε ότι χρειάζεστε περισσότερα. Πιο λαμπερά μαλλιά, καθαρότερο δέρμα, λεπτότερο σώμα, ωραιότερα παπούτσια, πιο λευκά δόντια, πιο λεία πόδια, καλύτερο σεξ ... περισσότερα, περισσότερα, περισσότερα.

Ένα επίπεδο βαθύτερα από αυτό είναι η ιδέα ότι "δεν είσαι αρκετά καλός έτσι όπως είσαι." Είναι προς το συμφέρον εταιρειών, προϊόντων, ηλεκτρονικών προσωπικοτήτων, εκδοτών κλπ, να σας κάνουν δυσαρεστημένους με τον εαυτό σας, να ρίξουν ένα προπέτασμα καπνού πάνω στα μάτια σας και να σας κάνουν να ξεχάσετε ποιοι είστε. Σας κάνουν να κυνηγάτε ένα άτομο που νομίζετε ότι πρέπει να είστε, το οποίο με τη σειρά του τους φέρνει ένα παχύ κέρδος!

Θα το επαναλάβω ξανά: είναι προς το συμφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης να σας κάνουν να ξεχνάτε ποιοι είστε, επειδή  αυτό τους φέρνει  χρήματα. Τους καθιστά ισχυρούς. Τους καθιστά σημαντικούς. Και χωρίς την ανασφάλειά σας, δεν θα είχαν αυτό.

#4  Είστε περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους που ενισχύουν την επιτήδευση

Όπως λέει και η παροιμία, η δυστυχία αγαπά την συντροφιά.  Προσελκύουμε όσους "συντονίζονται" μαζί μας και που καθρεφτίζουν (ή επιβεβαιώνουν) αυτό που αισθανόμαστε για τον εαυτό μας βαθιά μέσα μας.

Εάν έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση, αν δεν ξέρετε ποιος είστε, θα προσελκύσετε τους ίδιους τύπους ανθρώπων. Γιατί; Λοιπόν, το εγώ αγαπά να αισθάνεται επικυρωμένο - ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ένα είδος επικύρωσης που είναι τοξικό και ανθυγιεινό.

Όταν είμαστε γύρω από ανθρώπους που επίσης  βρίσκονται υπό σύγχυση για το ποιοι πραγματικά είναι, νιώθουμε άνετα· χωρίς αντιπαράθεση. Αλλά όταν είμαστε κοντά  σε ένα άτομο που αποπνέει μια ήρεμη, προσγειωμένη, επικεντρωμένη παρουσία, είμαστε εκφοβισμένοι. Αισθανόμαστε ευάλωτοι. Νιώθουμε ανασφαλείς, διότι δεν τα έχουμε βρει ακόμα με τον εαυτό μας.

Οι άνθρωποι  γύρω από τους οποίους είμαστε τις περισσότερες φορές μπορεί να μας δυσκολέψουν  να μάθουμε πώς να βρούμε τον εαυτό μας. Επιπλέον, σε κάποιο επίπεδο, γνωρίζουμε ότι, αν συνεχίσουμε  σ’ αυτή την περιπέτεια  έρευνας της ψυχής, θα χάσουμε τις φιλίες μας. Η δομή της ζωής μας θα καταρρεύσει. Θα καταλήξουμε να νιώθουμε μόνοι μας. (Και αυτός είναι άλλος λόγος που μας εμποδίζει να βρούμε τον εαυτό μας!)

#5.  Οι καθημερινές σας συνήθειες, δεσμεύσεις και επιλογές ζωής

Τελικά, το πιο σημαντικό που βασίζεται σε όλα τα προηγούμενα σημεία είναι οι συνήθειές μας.

Το υλικό, ο κύριος όγκος της ζωής μας, μπορεί να γεμίσει πολύ εύκολα με βέβηλες για την ψυχή,  κενές, χωρίς νόημα και ψεύτικες δεσμεύσεις.

Αυτές οι επιλογές ζωής μπορούν γρήγορα να χτιστούν σε τοίχους φυλακών που μας αναγκάζουν να νιώθουμε κολλημένοι και  παγιδευμένοι. Ενισχύουν την αυτο-αλλοτρίωση και την μη αυθεντικότητά μας και μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να απελευθερωθούμε από αυτές.

Αλλά είναι δυνατόν.

Θα διερευνήσουμε σύντομα πώς να απελευθερώσετε τον εαυτό σας από αυτές τις εμπλοκές. Αλλά πρώτα, ας εξερευνήσουμε τον πνευματικό λόγο για τον οποίο δεν ξέρετε πώς να βρείτε τον εαυτό σας.

Ο Πνευματικός λόγος που έχετε χάσει την επαφή με τον Αληθινό σας Εαυτό.

Τρεις λέξεις:

Εγώ+ απώλεια ψυχής.

Διατρέχοντας τον κίνδυνο να παρεκτραπώ σε ένα πολυσέλιδο εις βάθος παραλήρημα, θα το κρατήσω απλό.

Το εγώ σας είναι ο ψεύτικος εαυτός σας: η μάσκα που παρουσιάζετε στον κόσμο. Ήσασταν προγραμματισμένοι να αναπτύξετε αυτήν την εγώ-μάσκα ως παιδί (όλοι είμαστε). Σκοπός της είναι να σας βοηθήσει να λειτουργήσετε στην κοινωνία. Αλλά ταυτόχρονα, αποκρύπτει τον Αληθινό σας Εαυτό (την Ψυχή σας).

Η απώλεια ψυχής είναι το αποτέλεσμα της ταύτισής μας με το Ψεύτικο Εαυτό μας (Εγώ) και της λησμονιάς για τον Αληθινό Εαυτό μας (ψυχή). Ως αποτέλεσμα της απώλειας της ψυχής μας, δεν γνωρίζουμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Μας μαστίζουν επίσης τα συναισθήματα της κατάθλιψης, του άγχους, της κενότητας, της απελπισίας και της αίσθησης ότι είμαστε σαν μικρά απομονωμένα νησάκια που επιπλέουν στη θάλασσα της ζωής. Στην πραγματικότητα, εάν μπορούσαμε να συνδεθούμε με τις ψυχές μας, θα συνειδητοποιούσαμε πόσο αλληλένδετοι είμαστε πραγματικά και δεν θα υποφέραμε πλέον τόσο πολύ.

Καθώς ο ποιητής και φιλόσοφος, Mark Nepo εξηγεί:
«Είναι ο Αληθινός Εαυτός που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε τι είναι αυθεντικό και τι έχει γίνει τεχνητό, ενώ ο Ψεύτικος Εαυτός είναι  ένας διπλωμάτης δυσπιστίας, επιβάλλοντας έναν τρόπο ζωής επιφυλακτικότητας, μυστικότητας και διαμαρτυρίας».
Όταν ταυτιζόμαστε με τον Ψεύτικο Εαυτό, χάνουμε επαφή με την αρχέγονη ​​φύση μας, με τη ζωντάνια και την φρεσκάδα του ποιοι πραγματικά είμαστε και τι ειλικρινά θέλουμε.

Αυτή η έλλειψη αρχέγονης φύσης, ζεστασιάς και ψυχικής πληρότητας είναι εκείνο που δημιουργεί ένα αίσθημα πνιγηρότητας και ανίας. Νιώθουμε άδειοι μέσα μας. Βαριόμαστε εύκολα  με τον εαυτό μας και συνεχίζουμε να επιδιώκουμε σχέσεις, σταδιοδρομίες ή πράγματα που νομίζουμε ότι θα μας δώσουν πίσω εκείνη τη σπίθα της ζωής. Αλλά είναι μια ψευδαίσθηση. 

Τίποτα έξω από τον εαυτό σας δεν μπορεί να επαναφέρει εκείνο τον σπινθήρα ψυχής μέσα σας.

Η συνέχεια εδώ.

Μετάφραση Μαρία Σεφέρου