ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2008

Βατοπαιδίου το Ανάγνωσμα: Πρόσχωμεν!


Στις παλιές καλύτερες ημέρες, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει ότι η Ελλάδα μοιάζει με απέραντο τρελοκομείο. Σήμερα, χωρίς υπερβολή, μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα είναι – δεν μοιάζει απλά – ένα απέραντο βαλτοπαίδιο, κατ’ εικόνα και ομοίωση του διαβόητου πια Βα(λ)τοπαιδίου και του α(ν)ίερου όρους του Άθωνα. Το γεγονός ότι το έθνος μας διέρχεται την απόλυτη κρίση, τόσο οικονομική όσο και ηθική και πολιτιστική, είναι πασιφανές. Το βιώνουμε όλοι στο πετσί μας, κι εδώ που φτάσαμε το μόνο που ευχόμαστε είναι «Και μη χειρότερα»! Καθημερινά χιλιάδες παχυλόμισθοι δημοσιογράφοι–εισαγγελείς απασχολούνται με το να κυνηγάνε, να καταγγέλλουν και να ξεσκεπάζουν κλέφτες και απατεώνες, ενώ τα σπίτια μας και οι ψυχές μας γεμίζουν με απελπισία, ντροπή και αηδία. Το τραγικότερο όλων όμως είναι ότι η Εκκλησία, το υποτιθέμενο άλας της γης και φως του κόσμου, είναι μέρος του προβλήματος αντί να είναι η λύση. Αυτό κι αν είναι κατάντημα!

Και φτάσαμε στο έσχατο σημείο όπου η κυβέρνηση, βουλευτές, δημοσιογράφοι, εισαγγελείς και δικαστικοί ξοδεύουν πολύτιμο χρόνο και χρήμα - που θα έπρεπε να διατίθεται για την επίλυση των καυτών κοινωνικών προβλημάτων και την ανακούφιση των αναξιοπαθούντων - προσπαθώντας ν’ ανακαλύψουν, αποκαλύψουν και δικάσουν ανίερους ιερείς, κολασμένους (αν)ιερομόναχους, ηγούμενους στην απάτη και τη διαφθορά, υπηρέτες του σκότους, που κάτω από το μαύρο ράσο κρύβουν επιμελώς την απύθμενη υποκρισία τους, καταφέρνοντας δυστυχώς να ξεγελάσουν πολλούς. Κι έτσι, αντί οι αισχροδιαπλεκόμενοι με την πολιτική ηγεσία Εφραίμ και ο Αρσένιος, και όσοι ρασοφόροι τους μιμούνται στα μουλωχτά, να περιέρχονται πόλεις και χωριά, μέγαρα και καλύβες για να κηρύξουν σε μεγάλους και μικρούς μετάνοια και επιστροφή στο δρόμο της δικαιοσύνης, της εντιμότητας, της αγάπης και της αλήθειας, πράγμα που είναι η αποστολή τους σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, έχουν γίνει όνειδος και χλεύη, ενώ δημοσιογράφοι και εισαγγελείς έχουν αναλάβει το θεάρεστο έργο να κηρύττουν μετάνοια σε δαύτους.

Βέβαια, το γεγονός αυτό καθεαυτό είναι κωμικοτραγικό και επιβεβαιώνει την παροιμία ότι ‘τα ράσα δεν κάνουν τον παπά’. Όμως, οι ‘ευσεβείς’ ορθόδοξοι χριστιανοί δεν ξυπνάνε με τίποτα. Ούτε προβληματίζονται με τα λόγια του Ιησού: «Από τους καρπούς θα γνωρίσετε αυτούς (τους ψευδοπροφήτες) Κι αυτό, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι ακόμη τραγικότερο. Το Βα(λ)τοπαίδιο τους έδωσε και τους δίνει μια μεγάλη ευκαιρία για πνευματική αφύπνιση αλλά αυτοί δε θέλουν να την αρπάξουν ώστε να σπάζουν τα δεσμά της δουλείας προς το ιερατείο και ν’ απελευθερωθούν πνευματικά. Επιμένουν να διορίζουν και να πληρώνουν με τους φόρους και τις γενναιόδωρες προσφορές τους εκπροσώπους του σκότους. Κι αυτό επειδή τους έχει γίνει επί αιώνες πλύση εγκεφάλου ότι αυτοί είναι τάχα – κούνια που τους κούναγε – μεσίτες προς το Θεό που με τα υποκριτικά «Κύριε ελέησον» και τα λιβανιστήρια θα σώσουν την ψυχή τους από τη μεταθανάτια αιώνια κόλαση - μια κόλαση που η νοσηρή των ιερέων-μάγων φαντασία επιτηδείως φιλοτέχνησε για να τους χειραγωγεί και να τους αρμέγει…

Κακά τα ψέματα συμπατριώτες. Οι Άγγλοι λένε «Χρειάζονται δύο για το ταγκό»… Το έχω ξαναπεί σε άλλα άρθρα μου: Όταν τα «πρόβατα» σταματήσουν να προσκυνάνε και να πληρώνουν τους ρασοφόρους, τότε δεν θα υπάρχει περιθώριο η Εκκλησία και τα μοναστήρια να ελκύουν διεφθαρμένους λειτουργούς. Δε χρειάζεται να είναι κανείς μεγαλοφυΐα για να καταλάβει τα αυτονόητα.

Κι επειδή ο διάβολος έχει και χιούμορ, στο Βα(λ)τοπαίδιο, εκτός από τις άλλες “θαυματουργικές” εικόνες της Παναγίας (Οδηγήτριας, Βηματάρισσας, Αντιφωνήτριας, Παραμυθίας, Παντάνασσας και Ελαιοβρύτισσας) που έχουν στήσει για ευνόητους λόγους οι μη έχοντες ιερό και όσιο Αθωνίτες μοναχοί, φυλάσσεται, λέει, και η ‘θαυματουργική εικόνα της Εσφαγμένης! Εδώ είναι το ανέκδοτο: και σφαγμένη και θαυματουργική! Και σφαγμένη όντως είναι, με τις περισσότερες και βαθύτερες μαχαιριές να έχουν μπηχθεί πάνω στο ξύλινο είδωλο και σε ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει από τον Εφραίμ και τον Αρσένιο...

Θεέ μου, ποιος θα σώσει την Ελλάδα από το σκοταδισμό και τη δεισιδαιμονία; Υπάρχει άραγε ελπίδα ανάνηψης ενός λαού που αρνείται πεισματικά να χρησιμοποιήσει τον κοινό νου που του δόθηκε από το Δημιουργό του; Αυτά τα λίγα για το θέμα. Ως προς τα υπόλοιπα πολύ σκληρότερα που έχω να πω, προς το παρόν «Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου»!