ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 7 Απριλίου 2018

Με ποιο σώμα "αναστήθηκε" ο Χριστός;


Όπως ορίζει το Ορθόδοξο "Πιστεύω", ο Χριστός αναστήθηκε την τρίτη μέρα εκ νεκρών με το φυσικό του σώμα, έτσι όπως ήταν πριν από τη Σταύρωση, και ο τάφος έμεινε άδειος. Μάλιστα, για να πείσει τους μαθητές του ότι ήταν ζωντανός, ο αναστημένος Ιησούς έφαγε και ψάρι μαζί τους!

«Και ενώ αυτοί, από τη χαρά, ακόμα απιστούσαν και θαύμαζαν, είπε σ' αυτούς: Έχετε εδώ κάτι φαγώσιμο; Και εκείνοι έδωσαν σ' αυτόν ένα μέρος από ψημένο ψάρι, και ένα μέρος κηρήθρας από μέλι. Και καθώς τα πήρε, έφαγε μπροστά τους». (Κατά Λουκά 24: 33-43)

 Έχει λεχθεί, και δυστυχώς αποδεικνύεται στην πράξη, ότι όσο πιο χοντρό είναι ένα θρησκευτικό ή πολιτικό ψέμα τόσο πιο πιστευτό γίνεται από τις μάζες.

Και πού πήγε ο Χριστός μετά την Ανάσταση με το φυσικό του σώμα;
Πήγε, λένε, στον Ουρανό και κάθισε στα δεξιά του Πατρός, ο οποίος είναι Πνεύμα.
Αριστερά του Πατρός προφανώς ήταν το Άγιο Πνεύμα, κι έτσι η Αγία Τριάδα συμπληρώθηκε και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς εδώ στη γη μία από τα ίδια κι άραχλα παρά τη νίκη που κατήγαγε ο Ιησούς επί του διαβόλου με την Ανάστασή του.

Το Ορθόδοξο δόγμα όμως λέει ότι η Αγία Τριάδα είναι ομοούσιος και αχώριστος. Κι αφού είναι ομοούσιος, πρέπει και οι τρεις συνιστώσες της Θεότητας να είναι από την ίδια ουσία.

Ωστόσο, αν ο Χριστός αναστήθηκε με το φυσικό σώμα πώς έχει την ίδια ουσία με τον Πατέρα εκεί που βρίσκεται τώρα; Μήπως και ο Πατέρας έχει φυσικό σώμα; Είναι αστείο και να το σκεφτούμε. Ο Πατέρας είναι Πνεύμα, όπως Πνεύμα είναι και το Άγιο Πνεύμα, αν πιστέψουμε το δόγμα της Αγίας Τριάδος που μιλάει για Πατέρα, Υιό και Άγιο Πνεύμα.

Τώρα σε τι διαφέρει ο Πατέρας Πνεύμα από το Άγιο Πνεύμα, είναι άλλου παπά βαγγέλιο. Εδώ σταματάει η λογική και αναλαμβάνει τα περαιτέρω η δογματική ακροβασία.

Σε κάθε περίπτωση, είτε συμπίπτει ο Πατέρας με το Άγιο Πνεύμα, οπότε έχουμε Δυάδα κι όχι Τριάδα, είτε δεν συμπίπτει, οπότε έχουμε μεν Τριάδα αλλά η ουσία του Υιού, εφόσον αναστήθηκε με το σώμα, είναι διαφορετική, το ομοούσιον πάει περίπατο. 

Αν όμως δεν θέλουμε να ακυρώσουμε το ομοούσιον, τότε πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Χριστός δεν αναστήθηκε σωματικά αλλά πνευματικά. Και για ν' ακριβολογούμε, ούτε πνευματικά αναστήθηκε, διότι το πνεύμα του δεν πέθανε ποτέ. Απλά παρέδωσε το Πνεύμα του στο Θεό όταν εξέπνευσε.

«Ότε λοιπόν έλαβε το όξος ο Ιησούς, είπε, Τετέλεσται· και κλίνας την κεφαλήν παρέδωκε το πνεύμα». (Κατά Ιωάννην, 19:30)

«Και φωνάξας με φωνήν μεγάλην ο Ιησούς είπε: Πάτερ, εις χείρας σου παραδίδω το πνεύμα μου· και ταύτα ειπών εξέπνευσεν». (Κατά Λουκάν 23:46)

Άρα το πνεύμα του Ιησού δεν πέθανε για ν' αναστηθεί σε τρεις ημέρες. Κι όμως, παρόλο που είναι τόσο προφανές ότι ο Ιησούς παρέδωσε το πνεύμα του στο Θεό όταν εξέπνευσε, αυτό δεν αρκεί στους προσκολλημένους στο φυσικό σώμα Χριστιανούς. Θέλουν σώνει και καλά να το ξαναποκτήσουν όταν θ' αναστηθούν εκ νεκρών στη λεγόμενη "Δευτέρα Παρουσία"- σε ποια ηλικία άραγε και σε ποια σωματική κατάσταση;

Ο Απόστολος Παύλος λέει ότι «σπείρεται σώμα ζωϊκόν, ανίσταται σώμα πνευματικόν. Είναι σώμα ζωϊκόν, και είναι σώμα πνευματικόν.» (Α' Προς Κορινθίους, 15:44)

Άρα δεν υπάρχει άλλη ενδιάμεση κατάσταση σώματος που θα μπορούσε να είχε πάρει ο Χριστός μετά την Ανάστασή του. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι υπήρχε όμως, θα προσέκρουε στο ομοούσιον της Τριάδος.

Είναι λοιπόν αυταπόδεικτο ότι δεν υπήρξε καμία ανάσταση του σώματος του Χριστού παρά μόνον έξοδος του αθάνατου πνεύματος από το σώμα του καθώς ξε-ψυχούσε και παράδοση εις "χείρας του Πατρός του".

«Και το χώμα (σώμα) θα επιστρέψει στη γη από την οποία προήλθε, ενώ το πνεύμα θα επιστρέψει στο Θεό ο οποίος το έδωσε». (Εκκλησιαστής 12: 7)